Sidan kan innehålla affiliate-länkar, detta gör det möjligt för oss att hålla sidan fri från annonser. Så här fungerar det

Bäst i test - Bäst grytor till induktionshällar (2024)

Bäst i test - Bäst grytor till induktionshällar (2024)

Allt du behöver veta för att välja rätt grytor som fungerar på induktionshällar. Om du är en hängiven hemmakock eller helt enkelt älskar att laga mat, så vet du hur viktigt det är att ha rätt verktyg i köket. En induktionshäll är en fantastisk spishäll som ger dig precision och kontroll över din matlagning, och för att dra full nytta av den behöver du grytor som är speciellt anpassade för detta ändamål.

I det här inlägget kommer vi gå igenom allt du behöver veta för att hitta de bästa grytorna som är anpassade för induktionshällar. Vi har noggrant granskat och jämfört olika alternativ för att hjälpa dig att välja de grytor som kommer att förvandla din matlagning till en verklig kulinarisk upplevelse. Oavsett om du är en nybörjare i köket eller en erfaren kock så är vi säkra på att du kommer att hitta något som passar - från budget till mer premium varianter. Så, låt oss undersöka vilka grytor som är bäst när man har en induktionshäll.

Köpguide – vilken gryta ska man välja till en induktionshäll?

När du väljer en gryta för användning på en induktionshäll finns det några viktiga faktorer att överväga. Induktionshällar använder elektromagnetism för att generera värme, och därför kräver de kärl som är magnetiska och har en platt botten. Här är några tips för att välja rätt gryta till din induktionshäll:

 • Magnetisk botten: Se till att grytan har en magnetisk botten, också känt som induktionsbotten. Du kan testa detta genom att använda en magnet och se om den fäster på grytans botten.
 • Material: Materialen som fungerar bra med induktionshällar är till exempel rostfritt stål, gjutjärn med emaljbeläggning och vissa typer av kompatibla aluminiumgrytor som har en magnetiskt kärna. Se till att grytan är märkt som "induktionskompatibel" eller har en symbol som visar att den är lämplig för induktionshällar.
 • Bottendiameter: Kontrollera att grytan har en jämn botten med tillräcklig diameter för att täcka induktionszonen. En jämn botten bidrar till en effektiv och jämn värmefördelning.
 • Tjocklek: En tjockare botten kan bidra till att bibehålla och fördela värmen bättre.
 • Undvik koppar och aluminium: Ren koppar och aluminium fungerar inte med induktionshällar om de inte har en magnetisk botten eller en innesluten magnetisk kärna.

Se till att följa tillverkarens rekommendationer och användningsanvisningar för både grytan och induktionshällen för att säkerställa optimal prestanda och så du inte skaddar spishällen eller dina grytor. Att investera i högkvalitativa grytor som är speciellt designade för induktionshällar kan bidra till att du får ut det bästa av din spishäll med induktion.

Populära varumärken och tillverkare av grytor:

 • Eva Trio
 • WMF
 • Zwilling
 • Skeppshult
 • G.R.Y.M

Bäst grytor till spishällar med induktion:

 1. Zwilling TrueFlow grytset, 9 delar
 2. WMF Astoria Cookware grytset, 3 delar + 3 lock
 3. Zwilling Quadro grytset, 4 delar
 4. Skeppshult Gryta rund 5,5 liter med järnlock
 5. Zwilling Simplify grytset, 5-delar + 4 lock
 6. G.R.Y.M Gryta i rostfritt stål, 6 liter
 7. Eva Trio Collection grytset, 3 delar + pastainsats
 8. Zwilling Moment grytset, 5 delar
 9. Mareld Professional grytset, 3 + 5 liter
 10. Pillivuyt Gourmet Mosel grytset, 8 delar
 11. Staub La Cocotte gjutjärnsgryta 4,8 liter, white truffle

Vilka grytor är bäst till induktionshällar?

Zwilling TrueFlow grytset, 9 delar

Information:

Zwilling TrueFlow grytsetet är det ultimata valet för dig som längtar efter att uppgradera ditt köksutrustning. Tillverkade i 18/10 rostfritt stål av högsta kvalitet, erbjuder dessa grytor enastående hållbarhet som kommer att tjäna dig i många år framöver. Dessa grytor är allsidiga och användarvänliga, samtidigt som de är kompatibla med induktion och ugnsvärme upp till 200°C. Grytsetet levereras också med en uppsättning glaslock och alla delar tål maskindisk.

Detta gillar vi med produkten:

 • Grytor med sandwichbotten som hjälper till att fördelar värmen jämnt - perfekt för induktion.
 • Praktiskt glaslock ingår.
 • Tål både induktionshäll och ugn upp till 200°.
 • Tillgängligt i både 9 och 5 delar.
9av 10
Material:
Rostfritt stål
Detta ingår:
4 st grytor med 4 st lock och 1 st kastrull i rostfritt stål.
Pris:
2 149 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

WMF Astoria Cookware grytset, 3 delar + 3 lock

Information:

Det här WMF grytsetet är en fantastisk köksinvestering som är tillverkat av det robusta och rostfria stålet Cromargan®. Grytorna är utrustade med en TransTherm universalbotten som är mångsidig nog att fungera smidigt på alla typer av värmekällor, inklusive gasspisar, keramiska spishällar, induktionshällar och vanliga spisar. Detta gör grytorna otroligt mångsidiga och passar perfekt i ett modernt kök med olika matlagningsbehov.

Detta gillar vi med produkten:

 • Komplett grytset i flera populära storlekar.
 • Glaslock ingår till alla grytorna.
 • Fungerar på gasspis, keramisk spishäll, induktionshäll och vanlig spis.
 • 3 års garanti.
8.7av 10
Material:
Rostfritt stål
Detta ingår:
2 st grytor och 1 st kastrull i rostfritt stål + 3 st glaslock.
Pris:
1 199 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Zwilling Quadro grytset, 4 delar

Information:

Detta grytset från Zwillinig innehåller 3 st grytor och 1 st kastrull i rostfritt stål, dessutom medföljder det 3 st lock till grytorna. I detta set får du alltså grytor till för alla behov som du kan använda för att tillaga större delen av middagen med. Om det ska göras en sås, kokas potatis och grönsaker eller kanske en kyckling om du ska göra en gryta. De eleganta grytorna har en polerad yta som gör sig bra i köket och är enkla att underhålla. Det rostfria stålet gör grytorna hygieniska, smakneutrala och reptåliga. Till alla grytorna (förutom kastrullen) ingår det tätslutande lock så att värmen stannar i grytan.

Detta gillar vi med produkten:

 • Tillverkade i rostfritt stål av hög kvalitet.
 • 3 st grytor i olika storlekar och 1 st kastrull.
 • Fungerar på alla typer av värmekällor, inklusive induktionshällar.
8.8av 10
Material:
Rostfritt stål
Detta ingår:
3 st grytor & 1 st kastrull + 3 st glaslock.
Pris:
1 624 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Skeppshult Gryta rund 5,5 liter med järnlock

Information:

Skepphult Grytor erbjuder en serie eleganta gjutjärnsgrytor med en tidlös och klassisk design. Dessa grytor finns i både rund och oval form och kommer i olika storlekar för att passa olika behov. Den 5,5 liters runda grytan med ett järnlock är en utmärkt val för att laga traditionella viltgrytor och liknande rätter. Dess estetiska utseende gör den också perfekt för att servera maten direkt på bordet, samtidigt som den hjälper till att hålla den varm. Med Skepphults Gryta får du både funktionalitet och en vacker presentation i ett och samma köksredskap.

Detta gillar vi med produkten:

 • Tillverkad i noggrant kontrollerat råmaterial i form av rent tackjärn.
 • Finns i flera storlekar - 4, 5,5, och 7 liter.
 • Fungerar alla typer av värmekällor inklusive öppen eld och induktion.
 • Livstidsgaranti.
8.3av 10
Material:
Gjutjärn
Detta ingår:
1 st gjutjärnsgryta.
Pris:
1 999 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Zwilling Simplify grytset, 5-delar + 4 lock

Information:

Grytsetet från Zwilling är inte bara enastående i sitt utseende, utan det är också otroligt praktiskt tack vare flera intelligenta funktioner. Varje lock är utrustat med en inbyggd sil, vilket gör det enkelt att hälla av kokvattnet efter att pastan är klar. Dessutom är locken markerade med en liten X-symbol som visar den optimala positionen för att förhindra ångan från att rymma. Grytorna är också försedda med inbyggda hållare för locken, vilket säkerställer att du alltid har en bekväm plats att förvara dem på. En annan fördel med dessa grytor är Stay-cool-handtagen i silikon, vilket gör dem lätta att använda och ger en behaglig och sval greppkänsla.

Detta gillar vi med produkten:

 • Tillverkad i rostfritt stål som fungerar på induktionshällar.
 • Lock med integrerad sil och lockhållare.
 • Stay-cool-handtag i silikon
 • Innehåller 4 st grytor och 1 st kastrull
9.1av 10
Material:
Rostfritt stål
Detta ingår:
4 st grytor, 1 st kastrull och lock i rostfritt stål.
Pris:
2 999 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

G.R.Y.M Gryta i rostfritt stål, 6 liter

Information:

G.R.Y.M's gryta i rostfritt stål är konstruerat med både prestanda och hållbarhet i åtanke. Den använda trelagersprincipen kombinerar olika material för att skapa en effektiv och pålitlig matlagningsupplevelse. Insidan består av rostfritt stål vilket garanterar en hygienisk matlagning samt enkel rengöring och underhåll. Grytan har en aluminiumkärnan som ser till att hålla vikten nere samtidigt som den säkerställer jämn värmespridning, perfekt vid användning på induktionshällar. De gjutna handtagen i rostfritt stål är inte bara robusta och hållbara utan också ergonomiskt utformade för en bekväm och säker användning, samtidigt som det ger en estetiskt tilltalande touch till kökskärlet som förhöjer dess övergripande utseende.

Detta gillar vi med produkten:

 • Tillverkad i rostfritt stål som fungerar på induktionshällar.
 • Modern design och utseende.
 • Tål maskindisk
 • Finns i tre olika storlekar: 3.5, 6 och 10l
8.7av 10
Material:
Rostfritt stål
Detta ingår:
1 st gryta och lock i rostfritt stål.
Pris:
1 149 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Eva Trio Collection grytset, 3 delar + pastainsats

Information:

Eva Trio presenterar ett smart och funktionellt grytset som är mångsidigt och perfekt för köket. Setet inkluderar en kastrull med en kapacitet på 1,8 liter (16 cm), en gryta på 3,6 liter (20 cm), en ännu större gryta på 4,8 liter (20 cm) och en smart pastainsats som passar perfekt till grytan med 3,6 liters kapacitet. Grytorna är konstruerade med högkvalitativt rostfritt stål och sandwichbotten som består av en 5 mm tjock aluminiumplatta, två lager rostfritt stål och ett lager magnetiskt stål - utmärkt för induktionshällar.

Detta gillar vi med produkten:

 • Grytset tillverkat i rostfritt stål.
 • Passar till alla typer av värmekällor, inklusive induktion.
 • I setet ingår även en pastainsats.
8.4av 10
Material:
Rostfritt stål
Detta ingår:
2 st grytor, 1 st kastrull och 1 st pastainsats.
Pris:
1 999 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Zwilling Moment grytset, 5 delar

Information:

Zwilling Moment är det perfekta grytsetet till dig som vill uppdatera ditt köksgeråd. Grytsetet består av 5 delar: 1 kastrull 1,5 liter, 1 gryta 2 liter, 1 gryta 3,8 liter och 2 glaslock som passar till grytorna. Grytorna är kompatibla med alla värmekällor, inkl. induktion och ugn. Självklart tål de också maskindisk. Grytorna är en del av Moment-seren och har en konstruktion i 3 lager med aluminiumkärna, medan in- och utsidan är av polerat rostfritt stål i högsta kvalité vilket ger en effektiv värmefördelning.

Detta gillar vi med produkten:

 • Grytset tillverkat i rostfritt stål av hög kvalité.
 • Passar till alla typer av värmekällor, inklusive induktion.
 • Grytor som är säkrar och som har effektiv värmefördelning.
8.9av 10
Material:
Rostfritt stål
Detta ingår:
2 st grytor, 1 st kastrull och 2 st glaslock.
Pris:
1 499 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Mareld Professional grytset, 3 + 5 liter

Information:

Mareld Professional grytset erbjuder en robust konstruktion och den eleganta designen gör dessa grytor till en fröjd att arbeta med i köket. Den perfekta kombinationen av 3 liters och 5 liters grytor ger maximal flexibilitet vid matlagning och passar utmärkt för allt från små portioner till stora måltider för hela familjen. Grytorna värms upp jämnt och behåller värmen länge, vilket resulterar i perfekt tillagade rätter varje gång. Den högkvalitativa konstruktionen och det ergonomiska handtaget gör det enkelt att hantera grytorna med precision. Mareld Professional grytset är verkligen en investering i köket för dem som älskar att laga mat med stil och precision!

Detta gillar vi med produkten:

 • Grytor av professionell kvalitet.
 • Jämn och effektiv värmefördelning - perfekt för induktionshällar.
 • Lock medföljer till båda grytorna.
8.2av 10
Material:
Rostfritt stål
Detta ingår:
2 st grytor - 3 + 5 liter med lock.
Pris:
1 498 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Pillivuyt Gourmet Mosel grytset, 8 delar

Information:

Pillivuyt Gourmet Mosel grytset i 8-delade är inte bara vackra att se på med sin eleganta design och blanka yta, utan de levererar också enastående prestanda i köket. Grytorna är tillverkade av högkvalitativt rostfritt stål som inte bara är tåligt utan också värmebeständigt, vilket gör dem perfekta för en mängd olika matlagningstekniker. Den mångsidiga storleken på grytorna möjliggör allt från små portioner till större måltider, vilket gör detta set till ett oumbärligt verktyg för alla matentusiaster. Grytorna värms snabbt upp och håller värmen jämnt, vilket resulterar i gourmetresultat varje gång. De ergonomiska handtagen gör det lätt att hantera och servera rätterna med stil.

Detta gillar vi med produkten:

 • Tillverkade i hållbart material av hög kvalitet.
 • Glaslock som ger en bra översikt vid matlagning.
 • Fungerar på alla spisar, inklusive induktion.
8.6av 10
Material:
Rostfritt stål
Detta ingår:
3 st grytor & 1 st kastrull + 4 st glaslock.
Pris:
3 317 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Staub La Cocotte gjutjärnsgryta 4,8 liter, white truffle

Information:

Staub's höga gryta, känd som La Cocotte, utgör den perfekta lösningen för att tillaga stora portioner av mat. Tillverkad av gjutjärn med en högkvalitativ emaljbeläggning, kombinerar den de bästa egenskaperna hos båda materialen för att säkerställa en snabb och jämn värmefördelning, vilket resulterar i utmärkta matlagningsresultat. Denna mångsidiga gryta är 3 cm högre än den klassiska Cocotte, vilket ger den imponerande 4,8 liters kapacitet och en diameter på endast 24 cm.

Detta gillar vi med produkten:

 • Emalj i hög kvalitet.
 • Praktiskt lock med unik struktur.
 • Fungerar utmärkt på induktionhäll och i ugn.
 • Livstidsgaranti.
8.5av 10
Material:
Gjutjärn
Detta ingår:
1 st gjutjärnsgryta.
Pris:
1 999 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Vanliga material och typer av grytor

Viktigt: Tänk på att det är inte alla material som fungerar på induktionshällar, så är du ute efter någon gryta som ska fungera på en spishäll med induktion så är det extra viktigt att du tänker på att välja rätt material. Här under har vi samlat flera material som grytor kan vara tillverkade i, men det är inte alla som kommer fungera på en induktionshäll.

Grytor som fungerar på induktionshällar:

 • Rostfritt stål
 • Aluminium
 • Koppar
 • Gjutjärn
 • Kolstål

Om du väljer en gryta i rostfritt, aluminium eller koppas så är det viktigt att du väljer en som har en magnetisk kärna, kallas ibland för induktionsbotten. Järnet i gjutjärn och kolstål är magnetiskt så här kan du välja vilka grytor du vill och de kommer fungera utan problem på en induktionshäll.

Grytor som inte fungerar på induktionshällar:

 • Keramik: (Grytor i keramik fungerar EJ på induktionshällar i och de inte är magnetiska, men däremot är de ett bra val om du vill använda grytan i ugnen)
 • Glas: (Precis som keramik är glas inte magnetiskt och fungerar därför inte på induktionshällar)

Vanliga frågor om grytor till induktionshällar:

Vilket material på grytor är bäst till en induktionshäll?

Det bästa materialet för grytor till en induktionshäll är magnetiska metaller som kan generera värme genom induktion. Induktionshällar fungerar genom att skapa ett magnetiskt fält som genererar värme i botten av kokkärlet. Här är några material som är lämpliga för induktion:

 1. Rostfritt stål (18/10): Rostfritt stål med en 18/10 stämpel är en utmärkt val för induktion. Den här typen av rostfritt stål innehåller vanligtvis nickel och krom, vilket gör det magnetiskt och därmed kompatibelt med induktionshällar. Rostfritt stål är också känt för att vara tåligt, rostbeständigt och hygieniskt.
 2. Gjutjärn: Gjutjärn är en annan utmärkt val för induktionshällar. Det är både magnetiskt och har förmågan att lagra och distribuera värme på ett jämnt sätt. Gjutjärnsgrytor och kastruller är utmärkta för långkok och stekning.
 3. Emaljerat gjutjärn: Emaljerat gjutjärn kombinerar fördelarna med gjutjärn med en emaljerad yta, vilket gör det mer lätt att rengöra och underhålla. Det är också kompatibelt med induktion om det har en magnetisk botten.

Det är viktigt att notera att inte alla typer av grytor är kompatibla med induktionshällar.

Material som till exempel aluminium, koppar utan magnetisk botten, och vissa typer av rostfritt stål utan tillräcklig magnetism kommer inte att fungera på en induktionshäll. Innan du köper grytor för din induktionshäll, se till att de är markerade som "induktionskompatibla" eller så undersöker du om kastrullen eller grytan har en magnetisk botten med hjälp av en magnet.

Vad är skillnaden mellan grytor och kastruller?

Skillnaden mellan grytor och kastruller ligger huvudsakligen i deras utformning och användning. Båda är kokkärl som används i köket för att laga mat, men de är utformade för olika ändamål och har olika egenskaper:

Gryta:

 • En gryta är vanligtvis djupare och har högre kanter än en kastrull.
 • Den har oftast två handtag på sidorna för att enkelt kunna lyftas och bäras när den är full med mat eller vätska.
 • Grytor är idealiska för att laga långkok, grytor, stuvningar och rätter som kräver lång tillagningstid.
 • De finns i olika storlekar, från små grytor för såser till stora grytor för att laga mat till många personer.

Kastrull:

 • En kastrull är grundare och har oftast en enda långt handtag.
 • Den används främst för att koka, sjuda, smälta eller värma upp mindre mängder mat eller vätska.
 • Kastruller är bra för att göra såser, soppor, grönsaker, pasta och andra rätter där du inte behöver en stor kapacitet.
 • De är oftast mindre och lättare att hantera än grytor.

Sammanfattningsvis är skillnaden mellan grytor och kastruller främst i deras form, storlek och användning.

Grytor är vanligtvis något djupare och används för matlagning av större mängder och rätter med längre tillagningstid, medan kastruller är grundare och används för mindre mängder och snabbare tillagning. Båda är dock oumbärliga verktyg i köket och fyller olika behov vid matlagning.

Går det att använda ugnsgryta på en induktionshäll?

Tyvärr är inte alla ugnsgrytor kompatibla med induktionshällar. För att en ugnsgryta ska fungera på en induktionshäll måste den ha en botten som är magnetisk, annars kan den inte generera värme genom induktion. Här är några saker att tänka på när du ska välja ugnsgryta:

 1. Magnetisk botten: Kontrollera om din ugnsgryta har en magnetisk botten. Du kan göra detta genom att placera en vanlig kylsksapsmagnet på botten av grytan. Om magneten fäster ordentligt är chansen stor att grytan är kompatibel med en induktionshäll.
 2. Material: Oftast är ugnsgrytor i gjutjärn eller emaljerat gjutjärn kompatibla med induktionshällar, eftersom gjutjärn är magnetiskt. Vissa rostfria stålgrytor kan också vara kompatibla om de har en speciell magnetisk botten.
 3. Tjocklek: Tjockleken på grytans botten kan påverka effektiviteten på en induktionshäll. En tjockare botten kan vara bättre på att fördela värmen jämnt och effektivt.
 4. Storlek och form: Kontrollera att grytan passar på din induktionshäll, både när det gäller storlek och form. Vissa hällar har specifika zoner som är avsedda för mindre eller större grytor, så det är viktigt att grytan passar inom den aktiva zonen.

Men om din ugnsgryta är magnetisk och den har en lämplig botten, då bör den fungera utan problem på din induktionshäll. Det är dock alltid bäst att dubbelkolla med tillverkarens rekommendationer eller produktbeskrivning för att säkerställa kompatibilitet.

Updaterad:

Andra liknande artiklar:

 • Alternativ till en traditionell köksfläkt?

  Om du inte vill ha en traditionell köksfläkt eller fläktkåpa så finns det idag faktiskt några alternativ som fungerar lika bra. I det här inlägget går vi igenom alla alternativ som finns till köksfläktar och fläktkåpor. Lär dig mer om spishällar med inbyggd fläkt och bänkfläktar som du placerar in i bänkskivan.

 • Planerar du att köpa en spishäll med fläkt? Så väljer du rätt modell

  I det här inlägget går vi igenom vilka fördelar det finns med en spishäll med fläkt, se också bilder på flera populära modeller. Till sist ger vi dig också några tips på saker som du bör känna till innan du väljer en spishäll med integrerad köksfläkt.

 • Bäst i test - Bäst fristående vakuumförpackare (2024)

  I det här inlägget har vi samlat de bästa fristående vakuumförpackarna. Vi går också igenom vilka skillnader där är mellan en fristående vakuumförpackare och en integrerad vakuumlåda. Se aktuella priser och var du kan köpa dessa produkter till bäst pris på nätet.

 • Bäst i test - Bäst grillpanna till induktionshällar (2024)

  Här går vi igenom vilka grillpannor som är bäst för dig som har en induktionshäll. Vi har tidigare tipsat om några bra stekbord, men med en grillpanna så kan du få samma effekt som från ett grillgallret i och med att du kan steka på något högre temperaturer jämfört med ett vanligt stekjärn.