Sidan kan innehålla affiliate-länkar, detta gör det möjligt för oss att hålla sidan fri från annonser. Så här fungerar det

Bäst i test - Bäst induktionshällar, utan inbyggd fläkt (2024)

Bäst i test - Bäst induktionshällar, utan inbyggd fläkt (2024)

Om du önskar undvika synligheten av en traditionella köksfläkt, är alternativet definitivt en spishäll med integrerad fläkt. Dessa innovativa lösningar har blivit populära för sitt estetiska och funktionella bidrag till modern köksdesign. Men även om de erbjuder en elegant och diskret design, är det viktigt att vara medveten om att en köksfläkt inte är något du borde kompromissa med.

Spishällar med integrerade fläktar erbjuder en smidig lösning som smälter in i köksinredningen utan att offra effektiviteten. Denna typ av köksfläkt är vanligtvis inbyggda direkt i spishällen, men det finns också bänkfläktar som installeras i bänkskivan. Dessa typer av köksfläktar kan vara särskilt fördelaktiga för dem som vill bevara köksutrymmets rena linjer och minimalistiska estetik.

Att bygga ett kök utan en köksfläkt är som att plantera en trädgård utan att ha något staket runt den. Trots att själva trädgården kanske är vacker och välskött, riskerar den att påverkas av oönskade element utifrån. På samma sätt är köksfläkten det nödvändiga "staketet" i köket, som skyddar mot oönskade dofter, rök och ånga och håller miljön fräsch och behaglig. Oavsett om du väljer en traditionell fläkt eller en integrerad variant så är syftet detsamma: att effektivt eliminera rök, ånga och matos för att skapa en sund och trivsam köksmiljö.

Induktionshällar har blivit alltmer populära i och med de är väldigt säkra, effektiva och enkla att använda. En induktionshäll värmer upp maten genom elektromagnetisk induktion istället för att använda öppen låga eller en het yta som en vanlig glaskeramikhäll använder. Fördelen med detta är att att induktionshällar är mycket snabbare och de är också mer energieffektiva än traditionella spisar och hällar.

Idag finns många olika induktionshällar på marknaden, och vilken du ska välja beror på dina specifika behov och budget. Här under har vi valt ut flera bra induktionshällar i olika budget-klasser. Men innan vi kommer till de bästa induktionshällarna så tänkte vi besvara en av de vanligaste frågorna angående induktionshällar:

Varför ska man välja en induktionshäll?

Det finns flera fördelar med att välja en induktionshäll. Som sagt är de mycket mer energieffektiva eftersom de värmer upp maten snabbt och exakt med minimalt värmeförlust. Dessutom är induktionshällar säkrare än traditionella spisar eftersom de inte har samma heta yta som en gas- eller glaskeramikhäll har - vilket kan orsaka oavsiktliga brännskador.

Induktionshällar är också väldigt enkla att rengöra eftersom det inte finns någon öppen låga eller brännare som kan samla smuts eller bränna matrester. En annan viktigt fördel med induktionshällar är att de kan ge en mer jämn och exakt värme (likvärdig kontroll som man får från gas), vilket i sin tur gör det möjligt att laga mat av högsta kvalité.

Så har vi valt ut och hittat de bästa induktionshällarna

Inför den här artiklen så har vi genomfört omfattande efterforskning och testat flera olika induktionshällar från flera populära tillverkare. Vi har också tagit hänsyn till en rad olika faktorer som vi anser är viktiga när man ska välja induktionshäll, detta inkluderar saker som: prestanda, tillverkare, energieffektivitet, hållbarhet, pris samt hur användarvänlig spishällen är.

Vilka induktionshällar är bäst 2024?

 1. Premium modell med flexInduction och powerMove Plus:

  Siemens iQ700 - EX875LVC1E
 2. Prisvärd modell med flexInduktion:

  Smeg - SIM3844D
 3. Budget med stora induktionszoner:

  Electrolux - HOF850BMF
 4. Liten-variant som passar bra i mindre kök:

  Cylinda - IHI9165SRX

Bäst induktionshällar utan fläkt:

Siemens iQ700 - EX875LVC1E

Siemens iQ700 - EX875LVC1E

Siemens iQ700 - EX875LVC1E är en av de bättre induktionshällarna som vi har testat och det beror framför allt på följande egenskaper som spishällen har:

 • Väldigt enkel att kontrollera via touch-panelen och med powerMove-funktionen så kan du anpassa värmen bara genom att flytta kokkärlen.
 • En blandning av fasta och flexibla induktionszoner som gör att du kan placera stekjärn och kastruller var du vill.

Siemens iQ700 EX875LVC1E är en induktionshäll från det tyska märket Siemens, som är känt för sina högkvalitativa och innovativa hushållsapparater. EX875LVC1E-modellen är en av de mest avancerade i Siemens iQ700-serien och har flera funktioner som gör matlagningen enklare och mer bekväm, såsom sensorstyrning, flexibla kokzoner och automatisk stekningsfunktion. Den har också en stilren och modern design som passar perfekt i de flesta moderna kök.

Egenskaper:

 • Passar i bänkskåp som är: 80 cm breda.
 • 5 st induktionszoner som kan användas samtidigt.
 • Intuitiv värmekontrol med powerMove Plus - värmezoner med olika temperaturer som aktiveras genom att flytta kokkärl.
 • fryingSensor Plus – aldrig mer vidbränd mat.

Detta gillar vi med hällen:

Flexinduktionszoner är en relativt ny funktion och tidigare har de bara varit tillgänliga på premium-modeller, men Siemens iQ700 - EX875LVC1E så får du tillgång till både 3 fasta zoner och en stor flexinduktionszon som dessutom har tillgång till powerMove Plus-funktionen vilket gör det möjligt att genom bara flytta på kokkärlen så kan du anpassa värmen. Touch-kontrollen är också väldigt enkel att använda och där är inte massa olika knappar vilket man ser på många andra modeller och som kan göra spishällen svår att kontrollera.

storlek (B x D x H):812 x 520 x 30 mm

Smeg - SIM3844D

Smeg - SIM3844D

Smeg - SIM3844D är en av de bättre induktionshällarna som vi har testat och det beror framför allt på följande egenskaper som spishällen har:

 • Väldigt enkel att kontrollera via touch-panelen och med powerMove-funktionen så kan du anpassa värmen bara genom att flytta kokkärlen.
 • En blandning av fasta och flexibla induktionszoner som gör att du kan placera stekjärn och kastruller var du vill.

Smeg - SIM3844D är en 80 cm bred induktionshäll med fyra kokzoner och en touchpanel för enkel styrning av kokzonerna. Den har en PowerBoost-funktion för snabb uppvärmning av mat och en automatisk avstängningsfunktion som aktiveras om kokzonen har varit igång för länge. Hällen har också ett barnsäkerhetslås som hindrar obehöriga från att ändra inställningarna.

Egenskaper:

 • Passar i bänkskåp som är: 80 cm breda.

Detta gillar vi med hällen:

Smeg - SIM3844D har flera funktioner som gör matlagningen både snabbare och enklare. PowerBoost-funktionen är mycket användbar när man vill snabbt koka upp vatten eller steka mat med hög värme. Den automatiska avstängningsfunktionen är också en smart funktion som ger extra säkerhet. Hällen är också enkel att rengöra tack vare sin plana yta utan knappar eller reglage.

Electrolux - HOF850BMF

Electrolux - HOF850BMF

Electrolux - HOF850BMF är en av de bättre induktionshällarna som vi har testat och det beror framför allt på följande egenskaper som spishällen har:

 • Möjligör enkel och effektiv matlagning med självavkännande induktionszoner som anpassar sig efter storleken på dina kokkärl.

Electrolux - HOF850BMF är en 80 cm bred induktionshäll med fem kokzoner och en touchpanel för enkel styrning av kokzonerna. Den har en funktion för automatisk temperaturkontroll, vilket gör det enkelt att hålla rätt temperatur när man kokar och steker mat. Hällen har också en PowerBoost-funktion för snabb uppvärmning av mat och en timerfunktion för att hålla koll på matlagningen.

Egenskaper:

 • Passar i bänkskåp som är: 80 cm breda.
 • Snabb uppvärmning med Power Boost.
 • 4 st fasta induktionszoner som klarar stora kokkärl.

Detta gillar vi med hällen:

Electrolux - HOF850BMF har många praktiska funktioner som gör matlagningen enkel och bekväm. Funktionen för automatisk temperaturkontroll är särskilt användbar när man vill hålla en jämn temperatur vid exempelvis stekning. PowerBoost-funktionen är en annan smart funktion som gör det möjligt att snabbt koka upp vatten eller steka mat med hög värme. Hällen har också en stilren och modern design som passar perfekt in i moderna kök.

storlek (B x D x H):780 x 520 x 30 mm

Cylinda - IHI9165SRX

Cylinda - IHI9165SRX

Cylinda - IHI9165SRX är den minsta induktionshällen som vi har tagit med i det här testet. Häller är bara 60 cm bred, men den har flera avancerade funktioner och egenskaper som vi tycker gör den bra.

 • Man får 5 års garanti.
 • En stor flexizon som gör det möjligt att placera kokkärlen var du vill inom zonen.

Egenskaper:

 • Passar i bänkskåp som är: 60 cm breda.

Cylinda -IHI9165SRX är en 60 cm bred induktionshäll med en flexibel tillagningsyta och en touchpanel för enkel styrning av kokzonerna. Den har en funktion för automatisk temperaturkontroll, vilket gör det enkelt att hålla rätt temperatur när man kokar och steker mat. Hällen är också väldigt enkel att rengöra tack vare sin plana yta utan knappar, reglage och metalram.

Detta gillar vi med hällen:

Cylinda - IHI9165SRX har flera praktiska funktioner som gör matlagningen både enklare och snabbare. Funktionen för automatisk temperaturkontroll gör det lättare att hålla rätt temperatur vid exempelvis stekning och med PowerBoost-funktionen så blir det möjligt att snabbt koka upp vatten. Hällen har också en stilren och modern design som passar perfekt i de flesta moderna kök. En annan fördel med Cylinda IHI9165SRX är att den har en stora kokzon som gör det möjligt att laga mat oavsett hur stora kastruller och stekpannor som du har.

storlek (B x D x H):590 x 510 x 54 mm

Vilka för- och nackdelar finns med en induktionshäll?

Fördelar:

 1. Snabb uppvärmning: Induktionshällar värmer upp mycket snabbt, vilket sparar tid och energi.
 2. Effektiv energianvändning: Induktionshällar är mycket effektiva när det gäller energianvändning eftersom de endast värmer upp pannan och inte omgivande ytor.
 3. Säkerhet: Induktionshällar är säkrare att använda än traditionella spisar eftersom de inte blir lika heta och har automatisk avstängning.
 4. Enkel rengöring: Eftersom induktionshällar inte blir lika varma som traditionella spisar så bränns inte matrester fast på ytan vilket gör rengöringen enklare.

Nackdelar:

 1. Hög initial kostnad: Induktionshällar är vanligtvis dyrare än traditionella spisar vid inköp.
 2. Kan krävas nya kokkärl: För att induktionshällar ska fungera krävs speciella pannor som är magnetiska och kan leda ström. Detta kan innebära att man behöver köpa nya pannor om man inte redan har kompatibla.

Installation av induktionshäll:

Induktionshällar kräver vanligtvis en fast elanslutning vilket måste utföras av en elektriker, så har hällen ingen stickkontakt så får du själv inte installera hällen. Du måste också se till att det finns en elektrisk anslutning som är lämplig för induktionshällen, vanligtvis krävs en 220-240 volts strömkälla (3-fas) och en säkring på minst 16 ampere.

Vanliga frågor om induktionshällar:

Hur fungerar en induktionshäll?

Induktionshällen innehåller spolar som skapar ett högfrekvent magnetfält. När en kastrull eller stekpanna placeras på hällen, skapar magnetfältet en ström i kastrullens kärna. Denna ström värmer upp kastrullen och dess innehåll snabbt och effektivt, vilket gör att maten tillagas snabbare än på en traditionell spishäll.

En annan fördel med induktionshällar är att de endast värmer upp den del av ytan där kastrullen eller stekpannan befinner sig, vilket gör dem mycket energieffektiva. Dessutom blir ytan på induktionshällen sval när den inte används, vilket minskar risken för brännskador och gör dem enklare att rengöra.

Vilka typer av kokkärl fungerar på en induktionshäll?

Inte alla kokkärl fungerar på en induktionshäll. För att ett kokkärl ska fungera på en induktionshäll måste det vara magnetiskt och ha en plan botten.

Material som fungerar på en induktionshäll inkluderar rostfritt stål, gjutjärn och vissa typer av aluminium som är magnetiska. Koppar och glas fungerar inte på en induktionshäll eftersom de inte är magnetiska. Vi har skapat flera inlägg om vilka typer av kokkärl som fungerar på induktionshällar, se till exempel: Vilka kastruller och stekjärn till induktionshäll? och Bäst i test - Bäst stekjärn och stekpanna till induktionshällar (2024)

Kräver en induktionshäll någon speciell installation?

Ja, en induktionshäll kräver vanligtvis att en elektriker gör installation. Induktionshällar kräver högre spänning än vanliga spishällar, vanligtvis mellan 220-240V och därför det kan vara nödvändigt att installera en separat krets med högre strömkapacitet för att driva hällen.

Detta innebär att man får ej installera induktionshällen med enbart en stikkontakt. (gäller om induktionshällen inte levereras med en kontakt).

Vilka är de bästa varumärkena för induktionshällar?

Det finns många tillverkare av induktionshällar, och valet av varumärke kan bero på personliga preferenser, funktioner och prisklass. Här är några av de bästa varumärkena för induktionshällar baserat på olika prisklasser:

Budget:

 • Bosch
 • Siemens
 • Electrolux
 • IKEA
 • Samsung
 • Whirlpool

Premium:

 • Siemens
 • Miele
 • Neff
 • Electrolux
 • Gaggenau

Dessa varumärken är kända för att tillverka högkvalitativa induktionshällar med en rad olika funktioner och storlekar för att passa de flesta behov och budgetar.

Är en induktionshäll mer energieffektiv än en traditionell spis?

Ja, en induktionshäll är generellt sett mer energieffektiv än en traditionell spis. Detta beror på att induktionshällar endast värmer upp den del av ytan där kokkärlet befinner sig, vilket minskar förluster genom värme som sprids ut i rummet.

Induktionshällar är också snabbare och mer exakta när det gäller att justera temperaturen, vilket minskar tiden som behövs för att laga mat och minskar risken för att maten bränns eller överkokas. Dessutom har induktionshällar en snabbare uppvärmningstid jämfört med traditionella spisar, vilket ytterligare minskar energiförlusterna.

Vad är kostnaden för en induktionshäll jämfört med en traditionell spis?

Kostnaden för en induktionshäll kan variera beroende på faktorer som storlek, märke, funktioner och material. Generellt sett kan en induktionshäll vara dyrare än en traditionell spis på grund av den avancerade teknologin som används.

En enkel induktionshäll kan kosta runt 3 000 - 4 000 kronor, medan en mer avancerad modell kan kosta upp till 10 000 kronor eller mer. En traditionell spis kan kosta mellan 2 000 - 8 000 kronor, beroende på märke och modell.

Det är viktigt att tänka på lång sikt när man väljer mellan en induktionshäll och en traditionell spis, eftersom en induktionshäll kan vara mer energieffektiv och därmed leda till lägre energikostnader på lång sikt. Även om induktionshällar kan vara dyrare initialt sett, kan de spara pengar på lång sikt genom minskad energiförbrukning och effektiv matlagning.

Updaterad:

Andra liknande artiklar:

 • Alternativ till en traditionell köksfläkt?

  Om du inte vill ha en traditionell köksfläkt eller fläktkåpa så finns det idag faktiskt några alternativ som fungerar lika bra. I det här inlägget går vi igenom alla alternativ som finns till köksfläktar och fläktkåpor. Lär dig mer om spishällar med inbyggd fläkt och bänkfläktar som du placerar in i bänkskivan.

 • Planerar du att köpa en spishäll med fläkt? Så väljer du rätt modell

  I det här inlägget går vi igenom vilka fördelar det finns med en spishäll med fläkt, se också bilder på flera populära modeller. Till sist ger vi dig också några tips på saker som du bör känna till innan du väljer en spishäll med integrerad köksfläkt.

 • Bäst i test - Bäst fristående vakuumförpackare (2024)

  I det här inlägget har vi samlat de bästa fristående vakuumförpackarna. Vi går också igenom vilka skillnader där är mellan en fristående vakuumförpackare och en integrerad vakuumlåda. Se aktuella priser och var du kan köpa dessa produkter till bäst pris på nätet.

 • Bäst i test - Bäst grillpanna till induktionshällar (2024)

  Här går vi igenom vilka grillpannor som är bäst för dig som har en induktionshäll. Vi har tidigare tipsat om några bra stekbord, men med en grillpanna så kan du få samma effekt som från ett grillgallret i och med att du kan steka på något högre temperaturer jämfört med ett vanligt stekjärn.