Sidan kan innehålla affiliate-länkar, detta gör det möjligt för oss att hålla sidan fri från annonser. Så här fungerar det

Bäst i test - Bäst kastrullset till induktionshällar (2024)

Bäst i test - Bäst kastrullset till induktionshällar (2024)

Har du precis skaffat en induktionshäll och upptäckt att dina kastruller inte fungerar? Om dina kastruller inte fungerar på din nya induktionshäll kan det mycket väl bero på att de antingen inte är magnetiska eller inte är kompatibla med induktionstekniken. Denna situation är väldigt vanlig när man har äldre kastruller som har använts på en annan typ av spis, till exempel en glaskeramikhäll. I det läget kommer du tyvärr behöva köpa nya kastruller och det mest ekonomiska är oftast att köpa ett kastrullset som innehåller 2 - 3 st kastruller med induktionsbotten.

I det här inlägget kommer vi förklara allt du behöver veta om att välja kastruller som är anpassade för induktionshällar. Vi kommer också tipsa om några bra kastrullset som kommer underlätta din matlagning. Så oavsett om du är en nybörjare i köket eller en erfaren hemmakock så är vi säkra på att du kan hitta ett kastrullset som passar din budget. Så, låt oss börja undersöka vilka typer av kastruller som är bäst när man har en induktionshäll.

Köpguide – vilket kastrullset ska man välja till sin induktionshäll?

När du väljer en kastrull eller i det här fallet ett kastrullset som ska användas på en induktionshäll så finns det några viktiga faktorer att överväga. I och med att induktionshällar använder elektromagnetism för att generera värme så är det viktigt att kokkärlen du väljer är magnetiska och har en platt botten. Här är några tips för att välja rätt kastrull till din induktionshäll:

 • Material och magnetisk botten: Se till att kastrullarna är tillverkade av magnetiska material som rostfritt stål eller gjutjärn för att de ska fungera effektivt på en induktionshäll. Se också till kastrullens botten är platt för att säkerställa god kontakt med hällens yta.
 • Storlek: Välj kastrullar som passar väl på din induktionshäll. Det är viktigt att du väljer rätt passform för att värmen ska fördelas jämnt över hela ytan och ge bästa möjliga resultat. Det kan också vara bra att aa olika storlekar för olika ändamål – från små såser till stora grytor.
 • Täta lock: Med täta lock så kan du se till att behålla värmen och ångan, vilket kan påskynda matlagningen och spara energi. Välj kastrullar med ventilationshål i locket för att reglera ångtrycket och undvika överkok.
 • Handtag och ergonomi: Välj kastrullar med ergonomiska handtag som är bekväma att hålla i och som förblir svala under matlagning.
 • Lätt att underhålla: Välj kastrullar som är lätta att rengöra och som framförallt tål maskindisk. Det underlättar efter matlagningen och gör att kastrullerna håller längre.

Genom att följa dessa tips kommer du att kunna välja ett kastrullset som inte bara passar perfekt till din induktionshäll utan också ger optimala resultat vid matlagning. Här under hittar du kastrullset från tillverkare och varumärken som är kända för att producera högkvalitativa kastruller med induktionsbotten.

Bäst kastrullset för spishällar med induktion:

 1. KitchenAid kastrullset i rostfritt stål + lock, 6 delar
 2. GreenPan Venice Pro kastrull- & grytset, 7 delar
 3. Anders Petter Backaryd kastrullset med glaslock, 3 delar
 4. Dorre Kosmo kastrullset i rostfritt stål + lock, 6 delar
 5. Kitchen Craft Master Class i rostfritt stål, 8 delar
 6. Dorre Kaci kastrullset i rostfritt stål + lock, 3 delar
 7. GreenPan Cambridge kastrullset + lock, 6 delar
 8. Tefal Nordica kastrull- & grytset i rostfritt stål + lock, 6 delar
 9. GreenPan Lima kastrull- & grytset, 10 delar

Vilka kastrullset är bäst till induktionshällar?

KitchenAid kastrullset i rostfritt stål + lock, 6 delar

Information:

Detta set med kastruller utgör den perfekta kökskompanjonen för att tillaga mångsidiga rätter på alla typer av spisar, inklusive induktionshällar. Kastrullsetet innehåller följande: 1st 16 cm/1,5 liter såskastrull, 1 st 16 cm/1,5 liter gryta med lock, 1 st 20 cm/3,1 liter gryta med lock och 1 st 24 cm/4,8 liter gryta med lock. Kastrullerna är konstruerade med en stål/rostfri induktionsbotten, vilket garanterar snabb och jämn värmefördelning. Denna design möjliggör effektiv matlagning och gör kastrullerna lämpliga för alla spisar, inklusive induktionshällar. Detta kastrullset kombinerar praktisk design och högpresterande material för att möta dina köksbehov på ett effektivt och användarvänligt sätt.

Detta gillar vi med produkten:

 • Har en non-stick-beläggning en böjd kant för att undvika spill.
 • Glaslock för att övervaka matlagningen utan att lyfta locket.
 • Fungerar på alla värmekäller, inklusive induktion och ugn till 220°C.
8.7av 10
Material:
Rostfritt stål
Detta ingår:
3 st kastruller + 3 st glaslock.
Pris:
1 746 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

GreenPan Venice Pro kastrull- & grytset, 7 delar

Information:

Venice Pro kastrull- och grytset i sju delar från Green Pan hjälper dig ta din matlagning till nya höjder. Varje kokkärl är tillverkat av rostfritt stål i tre lager och är utrustad med en keramisk non-stick-beläggning som underlättar både stekning och rengöring. Den minimerar också användningen av olja eller smör och ger en hälsosamare mat. Stålet i Venice Pro-kärlen är behandlat med Evershine™-tekniken, vilket inte bara minskar risken för missfärgningar utan också ser till att dina kokkärl behåller sin vackra yta över tiden. Green Pans Venice Pro grytset kombinerar elegans med funktion för att erbjuda dig en oslagbar matlagningsupplevelse, oavsett om du är en erfaren kock eller en entusiastisk amatör.

Detta gillar vi med produkten:

 • Tillverkat i rostfritt stål i tre lager med en keramisk non-stick-beläggning.
 • Ugnssäkra upp till 220°C och tål maskindisk.
 • Passar till alla värmekällor, inklusive induktion.
9av 10
Material:
Rostfritt stål
Detta ingår:
2 st kastruller med lock, 1 st gryta med lock och 1 st stekjärn.
Pris:
3 649 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Anders Petter Backaryd kastrullset med glaslock, 3 delar

Information:

Kastrullsetet Backaryd i 3 delar med glaslock är från Cerveras eget varumärke Anders Petter. Kokkärlen är tillverkade i hållbart rostfritt stål med en induktionsbotten. Kastrullerna har också silikonhandtag och hällpip som underlättar när du ska hälla ut vatten eller spad utan att behöva använda grytlappar. Kärlen har en stålinkapslad bottnar vilket bidrar till en snabb och jäm värmefördelning som dessutom fungerar på alla typer av spishällar, inklusive induktion.

Detta gillar vi med produkten:

 • För dig som vill ha stilren, modern design utan att behöva göra avkall på funktion.
 • Fungerar på alla värmekäller, inklusive induktionshällar.
 • Tillverkade i hållbart rostfritt stål.
8.5av 10
Material:
Rostfritt stål
Detta ingår:
3 st kastruller + 3 st glaslock.
Pris:
1 559 kr
Beställ idag

via cervera.se

Dorre Kosmo kastrullset i rostfritt stål + lock, 6 delar

Information:

Kosmo kastrullset 3 delar från svenska Dorre inkluderar en gryta och två kastruller tillverkade i rostfritt stål för en jämn och snabb uppvärmning. Kastrullsetets rostfria stål ger inte bara en känsla av hållbarhet utan också en elegant och modern touch till ditt kök. Man imponeras av dess prestanda, design och funktionalitet. De medföljande glaslocken med ventilationshål reglera ångnivån vilket underlättar matlagningen och säkerställer perfekt kokresultat varje gång. För den som söker stil, funktionalitet och pålitlighet är kastrullsetet Kosmo definitivt ett utmärkt val för köket. Det är ett måste-ha för alla matentusiaster som uppskattar både form och funktion.

Detta gillar vi med produkten:

 • Rostfritt stål med glaslock.
 • Kastrullset med tre storlekar: 1,5, 2 och 3 liter.
 • Passar till alla värmekällor, inklusive induktion.
8.3av 10
Material:
Rostfritt stål
Detta ingår:
2 st kastruller, 1 st gryta + 3 st glaslock.
Pris:
1 349 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Kitchen Craft Master Class i rostfritt stål, 8 delar

Information:

Kitchen Crafts serie Master Class presenterar en komplett kokkärlsuppsättning som är utformad för att höja din matlagning till nya höjder. Varje del i detta set är noga konstruerad för att erbjuda överlägsen prestanda och mångsidighet. Detta kompletta set består av kastruller på 16, 18 och 20 cm och en såskastrull med hällpip på 14 cm. Alla kastruller har en nonstick-beläggning och glaslock med värmeisolerade handtag, dessutom ingår 1 st stekpanna på 24 cm. Kokkärlen kan användas på alla typer av värmekällor inklusive induktion.

Detta gillar vi med produkten:

 • Rostfritt stål med glaslock.
 • Kastrullset med tre storlekar: 14, 16, 18 och 20 cm.
 • Stekpanna 24 cm med nonstick-beläggning.
 • Passar till alla värmekällor, inklusive induktion.
8.8av 10
Material:
Rostfritt stål
Detta ingår:
3 st kastruller med glaslock, 1 st såskastrull + 1 st stekjärn.
Pris:
2 309 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Dorre Kaci kastrullset i rostfritt stål + lock, 3 delar

Information:

Med kastrullsetet Dorre Kaci får du inte bara tre mångsidiga kastruller i olika storlekar för att möta dina olika matlagningsbehov, utan också en uppsättning funktioner som gör matlagningen till en fröjd. Varje kastrull i detta set är utformad med omsorg och uppmärksamhet på detaljer för att säkerställa en optimal matlagningsupplevelse. Setet är komplett med lock för varje kastrull, vilket gör det möjligt att behålla värmen och fuktigheten under tillagningen och de sköna silikonhandtagen ger ett säkert och bekvämt grepp när du hanterar kastrullerna, även när de är varma.

Detta gillar vi med produkten:

 • Tillverakde i rostfritt stål som är polerat spegelblankt.
 • Fungerar på alla värmekäller, inklusive induktionshällar.
8.3av 10
Material:
Rostfritt stål
Detta ingår:
3 st kastruller + 3 st glaslock.
Pris:
1 359 kr
Beställ idag

via cervera.se

GreenPan Cambridge kastrullset + lock, 6 delar

Information:

Cambridge kastrullset med lock från det belgiska varumärket GreenPan är inte bara en estetisk glädje för ditt kök utan också ett bevis på engagemanget för hållbarhet och innovativ teknik. Det exklusiva materialvalet och miljövänliga tillverkningssättet ger en unik kombination av elegans och ansvarstagande. Tillverkade med exklusiva material och en miljövänlig process är dessa kastruller ett uttryck för GreenPans åtagande för att minska sin miljöpåverkan och erbjuda högkvalitativa köksprodukter. Cambridge-serien är synonym med högpresterande kokkärl som säkerställer långvarig användning och överlägsen matlagning.

Detta gillar vi med produkten:

 • Tillverkat med noggrant utvalda material av högsta kvalitet för överlägsen prestanda.
 • Utrustat med keramiska non-stick-beläggning.
 • Genomgår en miljövänlig tillverkningsprocess för att minska påverkan på miljön.
 • Fungerar på alla typer av värmekäller, inklusive induktion.
7.9av 10
Material:
Aluminium med keramisk non-stick
Detta ingår:
3 st kastruller + 3 st glaslock.
Pris:
1 346 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Tefal Nordica kastrull- & grytset i rostfritt stål + lock, 6 delar

Information:

Upptäck den perfekta kombinationen av nordisk livsstil och avancerad teknik med Nordica kastrullset i 6 delar från Tefal. Tillverkade i rostfritt stål av högsta kvalitet, erbjuder detta kastrull- & grytset inte bara exceptionell prestanda utan även en elegant och funktionell design inspirerad av nordisk design. Setet innehåller följande: Liten gryta: Ø20 cm, volym 3 liter, stor gryta: Ø24 cm, volym 5,2 liter och en kastrull: Ø20 cm, volym 1,5 liter. Kastrullsetets robusta konstruktion i rostfritt stål av hög kvalitet garanterar långvarig hållbarhet. Den tjocka induktionsbottnen säkerställer inte bara en lång livslängd utan också en jämn och effektiv värmefördelning för överlägsna matlagningsresultat.

Detta gillar vi med produkten:

 • Rostfritt stål av hög kvalitet.
 • Praktiskt glaslock med inbyggd sil.
7.5av 10
Material:
Rostfritt stål
Detta ingår:
1 st kastruller, 2 grytor + 3 st glaslock.
Pris:
1 999 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

GreenPan Lima kastrull- & grytset, 10 delar

Information:

GreenPans kastrull- och grytset i tio delar från Lima-serien är en perfekt kombination av funktion och stil, utformat för att möta dina köksbehov på bästa sätt. Med avancerad teknik och elegant design erbjuder detta grytset en exceptionell matlagningsupplevelse. Varje del i detta set är utrustad med GreenPans keramiska non-stick-beläggning, vilket ger en överlägsen matlagningsprestanda. Den non-stick-belagda ytan underlättar matlagningen och rengöringen samtidigt som den minimerar användningen av olja eller smör. Grytdelarna är tillverkade av tåligt hårdanodiserat aluminium, vilket ger maximal styrka och reptålighet. Detta material gör dem motståndskraftiga mot daglig användning och slitaget som kan uppstå i köket, perfek för dig som vill ha ett kastrull- och grytset som håller länge.

Detta gillar vi med produkten:

 • Klarar av att användas i ugn upp till 220°C.
 • Har en keramisk non-stick-beläggning.
 • Fungerar på alla spishällar, även induktion.
 • Kan diskas i diskmaskin.
8.8av 10
Material:
Aluminium med non-stick-beläggning
Detta ingår:
2 st kastruller, 1 st gryta, 2 st stekpannor, 1 st sauterpanna och 3 st glaslock + ångkokare.
Pris:
3 899 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Populära tillverkare och varumärken av kastruller:

 • Tefal
 • KitchenAid
 • Greenpan
 • Kitchen Craft
 • Circulon

Vad brukar ingå i ett kastrullset?

Att välja rätt kokkärlsuppsättning är nyckeln till att lyckas skapa delikata och smakrika måltider. I vår handplockade lista av kastrullset har vi prioriterat kastruller för att möta de olika behoven i köket. Här är några avgörande faktorer som vi har tagit hänsyn till när vi skapat denna guide:

 • Inkluderade kastruller: Varje uppsättning i vår guide är särskilt utvald för att innehålla minst en kastrull, och många gånger inkluderas 2-3 stycken. Lock är en självklar del av varje set, vilket ger dig allt du behöver för att laga goda måltider.
 • Storlekar och Variationer: Storlekarna på kastrullerna varierar noggrant för att passa olika matlagningssituationer. Från mindre 16 cm till större 18 och 20 cm, erbjuder dessa kastruller olika kapaciteter, oftast från 1,5 till 3 liter, för att tillgodose varierande behov i köket.
 • Funktionell och mångsidig design: Varje del i dessa uppsättningar har utformats med en kombination av funktionalitet och mångsidighet i åtanke. Material och konstruktion har också varit viktigt för att säkerställa att varje kastrull håller en hög kvalitet för att garantera långvarig prestanda och hållbarhet, vilket möjliggör smidig och effektiv matlagning.

Denna guide är skapad för att förenkla ditt val av kastrullset genom att sätta fokus på kastrullernas roll i köket. Oavsett om du är en passionerad kock eller en entusiastisk amatör, kommer dessa noga utvalda set att följa dig på din kulinariska resa och göra matlagningen till en verklig njutning. Utforska möjligheterna och välj ett kastrullset som passar perfekt för dina matlagningsambitioner!

Spara pengar på att köpa ett kastrullset

Att investera i ett kastrullset istället för att köpa enskilda kastruller kan vara en smart strategi för både kostnadsbesparingar och praktiskhet. Ofta kan du spara mellan 15% och 40% av den totala kostnaden för kastruller genom att välja ett set, och detta är innan eventuella rea-priser beaktas.

Ett kastrullset blir särskilt fördelaktigt när du överväger att använda det på en induktionshäll. Genom att köpa ett set som är särskilt utformat och märkt som induktionskompatibelt kan du vara säker på att kastrullerna kommer att fungera optimalt på din häll. Detta eliminerar risken för inköp av kastruller som inte är kompatibla med den specifika tekniken och därmed garanterar en smidig och effektiv matlagningsupplevelse.

Utöver de kostnadsbesparingarna och kompatibiliteten med induktionshällar så erbjuder ett kastrullset också en enhetlig design och storleksvariation som passar olika matlagningsbehov.

Material och kastruller anpassade för induktionshällar

Induktionshällar fungerar genom att generera elektromagnetiska fält som värmer upp kastruller med magnetiska bottnar. Därför måste kastrullerna vara tillverkade av magnetiska material. Här är några material och typer av kastruller som fungerar bra på induktionshällar.

Typer av kastruller i material som fungerar på induktionshällar:

 • Rostfritt stål: Rostfritt stål är ett populärt val för induktionshällar. Det är magnetiskt och ger god värmeledningsförmåga. Se till att kastrullens botten är magnetisk.
 • Aluminium med induktionsbotten: Dessa kärl har en induktionsbotten som vanligtvis består av flera lager material, inklusive magnetiskt stål.
 • Koppar med induktionsbotten: Vissa kopparkastruller har en inbäddad magnetisk botten för att göra dem kompatibla med induktionshällar. Kontrollera tillverkarens specifikationer för att bekräfta kompatibiliteten. Se vårt inlägg med "Bäst i test - Bäst kopparkastruller och grytor för induktionshällar (2024)"
 • Gjutjärn: Gjutjärnskastruller är tunga och håller värmen väl. De fungerar utmärkt på induktionshällar, men se till att botten är magnetisk.
 • Emaljerat gjutjärn: Gjutjärnskastruller med emaljerad yta är en bra kombination av hållbarhet och värmeledningsförmåga. Se till att emaljen inte har sprickor eller skador.
 • Kolstål: Kolstål är en legering av järn och kol och har magnetiska egenskaper, vilket gör alla kokkärl i kolstål användbara på induktionshällar.

Se alltid till att följa tillverkarens rekommendationer och specifikationer för att säkerställa att kastrullerna är säkra och effektiva på din specifika induktionshäll. Att välja rätt material och typ av kastrull kommer att bidra till en bättre matlagningsupplevelse och maximal effektivitet på din induktionshäll.

Typer av kastruller i material som inte fungerar på induktionshällar:

 • Aluminium (utan magnetisk botten): Rent aluminium är inte magnetiskt och fungerar inte på induktionshällar. Därför har många kastruller i aluminium en magnetiskkärna i botten för att göra de kompatibla med induktionshällar.
 • Rostfritt Stål (utan magnetisk botten): En del rostfria stålkärl kan vara icke-magnetiska, särskilt om de har flera lager material. För induktion krävs en magnetisk botten.
 • Koppar (utan magnetisk botten): Precis som aluminium är rent koppar inte magnetiskt. Kopparkastruller måste ha en magnetisk botten för att vara kompatibla med induktionshällar.
 • Porslin och keramik: Vanliga porslin- och keramikkastruller är inte magnetiska och fungerar inte på induktionshällar. Dock kan det finnas specialdesignade varianter med magnetisk botten.
 • Glas: Likt keramik är glas inte magnetiskt och fungerar därför inte på induktionshällar.

Vanliga frågor om kastruller till induktionshällar:

Hur vet man om kastrullen fungerar på induktionshäll?

För att veta om en kastrull fungerar på en induktionshäll, kan du göra följande:

 • Magnetisk test: Testa använd en vanlig magnet och försök fästa den på kastrullens botten. Om magneten fäster ordentligt, indikerar det att kastrullen innehåller magnetiskt material och den bör därför fungera på alla induktionshällar.

 • Tillverkarens märkning: Titta om kastrullen har en induktionsmärkning eller information som medföljer kastrullen. Tillverkare brukar ange om kastrullen är lämplig för induktion. Det kan vara en symbol eller en tydlig deklaration på förpackningen.

 • Bottenmärkning: Många kastruller som är kompatibla med induktionshällar har en märkning eller en prägling på botten för att indikera att de är magnetiska och avsedda för induktion.

 • Kontakt tillverkaren: Om du är osäker, kan du kontakta tillverkaren direkt eller söka på deras webbplats för specifik information om kastrullens kompatibilitet med induktionshällar.

 • Användning av induktionsplatta: Om du redan har en portabel induktionsplatta, så kan du testa att placera kastrullen på plattan och se om den blir varm. Ibland kan dessa induktionshällar ha en sensor som känner av när en magnetisk kastrull placeras på ytan.

Genom att följa dessa steg så bör du kunna fastställa om dina nuvarande kastruller är lämplig för användning på en induktionshäll. Om du är osäker eller har ytterligare frågor är det alltid bäst att kontrollera med tillverkaren för exakt information om kastrullens användning och kompatibilitet.

Hur säkerställer man att en kastrull är bra?

Att säkerställa att en kastrull är av hög kvalitet och passar dina behov är avgörande för en lyckad matlagningsupplevelse. Här är några viktiga punkter att överväga för att se till att du investerar i en bra kastrull:

 • Material: Att noga utvärdera materialet i en kastrull är en viktig aspekt vid val av köksutrustning. Dagens marknad erbjuder en mängd olika materialval, och varje material har sina unika egenskaper som påverkar matlagningsresultaten. Här är några vanliga kastrullmaterial och deras fördelar och nackdelar:
 1. Rostfritt Stål:
 • Fördelar: Rostfritt stål är känt för sin hållbarhet och motståndskraft mot korrosion. Det är också relativt lätt att rengöra och ger en neutral smak till maten.
 • Nackdelar: Rostfritt stål har ibland lägre värmeledningsförmåga jämfört med andra material, vilket kan resultera i ojämn värmefördelning.
 1. Gjutjärn:
 • Fördelar: Gjutjärnskastruller har utmärkt värmehållningsförmåga och ger en jämn värmefördelning. De är också mycket tåliga och kan användas på höga temperaturer.
 • Nackdelar: Gjutjärnskastruller är tunga och kräver extra underhåll för att undvika rostbildning. De kan också vara känsliga för snabba temperaturförändringar.
 1. Aluminium:
 • Fördelar: Aluminiumkastruller är lätta och har snabb värmefördelning. De är också prisvärda och enkla att hantera.
 • Nackdelar: Aluminium kan reagera med vissa syror i maten och kan repas eller bucklas lätt.
 1. Koppar (med hölje):
 • Fördelar: Kastruller med kopparhölje ger utmärkt värmefördelning och reagerar snabbt på temperaturförändringar. De har också en estetiskt tilltalande design.
 • Nackdelar: Koppar kan reagera kemiskt med vissa livsmedel, och kastruller med kopparhölje kan vara dyrare.

Varje material har sina egna styrkor och svagheter, och det bästa valet beror på dina matlagningsbehov och preferenser. Om vikten är en faktor, kan aluminium vara ett lättare alternativ, medan gjutjärn kan vara det bästa valet för långsam tillagning och hög värmehållning. Det är viktigt att överväga dessa faktorer för att välja den kastrull som bäst passar din matlagningsstil och köksmiljö.

 • Värmeledningsförmåga: En bra kastrull bör ha effektiv värmeledningsförmåga för att säkerställa jämn och snabb uppvärmning. Material som rostfritt stål och koppar anses ha utmärkt värmeledningsförmåga.
 • Bottenkonstruktion: Undersök bottenkonstruktionen. En tjock och jämn botten bidrar till jämn värmefördelning. Många moderna kastruller har flerskiktsbottnar med olika material för att förbättra prestandan på till exempel en induktionshäll.
 • Handtag och lock: Kontrollera handtagens och lockens konstruktion. Att välja ergonomiska handtag som är säkra och bekväma att hålla i är viktiga för en bra användning. Lock med en tät passform hjälper till att bevara värmen och smakerna.
 • Märkeskvalitet: Överväg att investera i välkända och pålitliga märken. Kvalitetsmärken tenderar att erbjuda hållbara och pålitliga produkter med bättre garantier.

Finns det kastruller med non-stick?

Ja, det finns kastruller med non-stick-beläggning, även kallade non-stick-kastruller. Denna typ av beläggning gör både matlagning och rengöring enklare genom att förhindra att maten fastnar på kastrullens yta. Här är några punkter att överväga om kastruller med non-stick-beläggning:

 • Beläggningsmaterial: Non-stick-beläggningar kan vara tillverkade av olika material, såsom PTFE (polytetrafluoroeten), även känt som Teflon, eller keramiska material. Varje material har sina egna egenskaper och hållbarhet.

 • Matlagning med mindre fett: Med en non-stick-beläggning så minimerar du behovet av att använda mycket fett eller olja vid matlagning, vilket gör det till ett hälsosammare alternativ för en del maträtter.

 • Enkel rengöring: En fördel med non-stick är att matrester och smuts har en tendens att släppa lättare från kastrullen, vilket underlättar vid rengöringen. Dessutom är vanligtvis dessa varianter även diskmaskinsäkra, men många leverantörer rekommenderar ändå handdisk för att förlänga beläggningens livslängd.

 • Försiktig med redskap i metal: Många kastruller som har en non-stick-beläggning vill man helt undvika att använda metallredskap eftersom de kan skada beläggningen som därmed hamnar i maten. Försök istället att använda tillbehör och redskap i trä eller plas.

 • Kvaliteten kan varierar: Kvaliteten på non-stick-kastruller varierar beroende på tillverkare och pris. Investerar du i en högkvalitativ kastrull kan det innebära en längre livslängd för beläggningen. Försök också undvika billiga kina-alternativ eftersom belägningen i värsta fall kan innehålla farliga ämnen - idag har EU och sverige väldigt stränga regler kring detta, men man kan aldrig vara 100% säker.

 • Undvik höga temperatur: Många non-stick-beläggningar kan vara känsliga för höga temperatur, än till exempel en kastrull i rostfritt stål. Därför bör du läsa instruktionerna och åverskrid inte denna angivna temperaturen för att undvika skador på beläggningen och risken för gaser från upphettat Teflon.

 • Underhåll: Som alltid bör du följ tillverkarens anvisningar för underhåll. Vissa non-stick-kastruller kan kräva försiktig användning och rengöring för att bibehålla effektiviteten.

Innan du köper en kastrull med non-stick-beläggning är det viktigt att överväga dina matlagningssvanor, krav och preferenser för att välja den mest lämpliga typen och kvaliteten på beläggningen.

Går det att steka i en kastrull?

Självklart, det går definitivt att steka i en kastrull. En kastrull kan användas för en mängd olika matlagningsmetoder, inklusive stekning. Här är några punkter att överväga när du steker i en kastrull:

 1. Typ av Kastrull: Du kan använda vilken kastrull du vill, men det finns också kastruller är särskilt utformade för stekning och som har en bred botten och låga sidor för att underlätta matlagningen. Dessa kallas vanligtvis sautepanna eller traktörpanna.

 2. Använd rätt fett: Vid stekning är det vanligt att använda en lagom mängd fett eller olja för att få den önskade stekningen och smaken. Du kan använda oljor som vegetabilisk olja, rapsolja eller sesamolja beroende på vad du lagar.

 3. Välj rätt temperatur: Anpassa temperaturen på din spis eller häll för att uppnå önskad stekning. För hög temperatur kan leda till överkokning eller bränning, medan för låg temperatur kan göra att maten kokar istället för steks.

 4. Tillåt luftcirkulation: Om du steker en större mängd mat kan det vara fördelaktigt att inte överlasta kastrullen för att möjliggöra tillräcklig luftcirkulation och säkerställa en krispig yta. (Återigen finns det risk att maten börjar koka)

Updaterad:

Andra liknande artiklar:

 • Alternativ till en traditionell köksfläkt?

  Om du inte vill ha en traditionell köksfläkt eller fläktkåpa så finns det idag faktiskt några alternativ som fungerar lika bra. I det här inlägget går vi igenom alla alternativ som finns till köksfläktar och fläktkåpor. Lär dig mer om spishällar med inbyggd fläkt och bänkfläktar som du placerar in i bänkskivan.

 • Planerar du att köpa en spishäll med fläkt? Så väljer du rätt modell

  I det här inlägget går vi igenom vilka fördelar det finns med en spishäll med fläkt, se också bilder på flera populära modeller. Till sist ger vi dig också några tips på saker som du bör känna till innan du väljer en spishäll med integrerad köksfläkt.

 • Bäst i test - Bäst fristående vakuumförpackare (2024)

  I det här inlägget har vi samlat de bästa fristående vakuumförpackarna. Vi går också igenom vilka skillnader där är mellan en fristående vakuumförpackare och en integrerad vakuumlåda. Se aktuella priser och var du kan köpa dessa produkter till bäst pris på nätet.

 • Bäst i test - Bäst grillpanna till induktionshällar (2024)

  Här går vi igenom vilka grillpannor som är bäst för dig som har en induktionshäll. Vi har tidigare tipsat om några bra stekbord, men med en grillpanna så kan du få samma effekt som från ett grillgallret i och med att du kan steka på något högre temperaturer jämfört med ett vanligt stekjärn.