Sidan kan innehålla affiliate-länkar, detta gör det möjligt för oss att hålla sidan fri från annonser. Så här fungerar det

Bäst i test - Bäst sautépanna till induktionshällar (2024)

Bäst i test - Bäst sautépanna till induktionshällar (2024)

Här hittar du allt som du behöver veta för att välja rätt sautepanna och som du kan vara säker på kommer fungerar på alla induktionshällar. Oavsett om du är en hängiven hemmakock eller helt enkelt bara älskar att laga mat, så vet du nog hur mycket rätt köksredskap kan underlätta och göra matlagningen så mycket roligare. Med en induktionshäll så har du redan en fantastisk spishäll som ger dig bästa möjliga kontroll över din matlagning, men för att du ska ha nytta av din induktionshäll och sautepanna så är det viktigt att du väljer en som är anpassade speciellt för induktionshällar.

I denna guide kommer vi att utforska alla aspekter du behöver känna till för att välja den optimala sautepanna för din induktionshäll. Vi har noggrant granskat och jämfört olika modeller för att underlätta ditt val av sautépannor, vilka kommer att förhöja din matlagning till en kulinarisk upplevelse. Oavsett om du är nybörjare i köket eller en erfaren kock, är vi övertygade om att du kommer att hitta en sautepanna som passar dina behov – från budgetalternativ till mer exklusiva varianter.

Vi kommer att utforska och analysera vilka sautépannor som utmärker sig när de används på en induktionshäll. Från material och design till prestanda och hållbarhet – ingenting kommer att lämnas åt slumpen. Vårt mål är att vägleda dig genom det stora utbud av sautépannor så att du kan göra ett informerat val och förvandla dina kulinariska ambitioner till verklighet.

Oavsett om du föredrar en sautepanna för att allsidig vardagsmatlagning eller letar efter en högpresterande variant för specialtillfällen, så hoppas vi att vår genomgång kan innehålla ett alternativ som passar din plånbok och behov. Så, låt oss gemensamt dyka in och hitta de bästa sautepannan för induktionshällar och ta steget mot en förbättrad matlagningsupplevelse.

Köpguide – vilken sautepanna ska man välja för en induktionshäll?

Att välja rätt sautepanna för en induktionshäll kräver hänsyn till flera faktorer för att säkerställa optimal prestanda och säkerhet. Här är en köpguide som kommer att hjälpa dig att göra ett informerat val:

 • Material: Eftersom induktionshällar använder magnetism för att generera värme, måste sautepannan vara tillverkad av magnetiskt material. Rostfritt stål och gjutjärn är vanliga val för induktion.
 • Bottenkonstruktion: En sautepanna med en platt och jämn botten säkerställer jämn värmeöverföring över hela ytan, vilket är viktigt för att undvika hotspots och säkerställa jämn matlagning.
 • Storlek och form: Välj en sautepanna som passar bra på din induktionshäll. En bred botten ger mer utrymme för stekning och sautering.
 • Handtag och lock: Se till att handtagen är ergonomiska och hållbara för enkel hantering. Många sautépannor har också lock, vilket är användbart för att bibehålla fuktighet och förbättra matlagningens resultat.
 • Pris och kvalitet: Bestäm din budget och leta efter en sautepanna som erbjuder bästa möjliga kvalitet inom den budgeten. Det finns bra alternativ för både prismedvetna och de som vill investera i en premium sautepanna.
 • Underhåll och rengöring: Om det är möjligt, välj en sautepanna som är diskmaskintålig för enklare rengöring. Tålighet mot repor och fläckar är också viktigt för långvarig användning - därför kan en sautepanna i rostfritt stål eller kolstål vara ett bra alternativ.

Bäst sautépannor till spishällar med induktion:

 1. G.R.Y.M Traktörpanna i koppar, 28 cm
 2. Scanpan TechnIQ Bistro Sauteuse, 26 cm
 3. Demeyere Apollo Sauteuse, 20 cm
 4. Scanpan CTX Traktörpanna med lock, 28 cm
 5. Ronneby Bruk Traktörpanna i koppar, 26 cm
 6. Scanpan HaptIQ Traktörpanna med lock, 28 cm
 7. De Buyer Countrypan Traktörpanna i kolstål, 28 cm
 8. Garcima Lyonnaise Sauteuse i kolstål, 20 cm
 9. Skeppshult Traktörpanna i gjutjärn, 25 cm
 10. Eva Trio Traktörpanna i koppar, 24 cm

Vilka sautépannor är bäst för induktionshällar?

G.R.Y.M Traktörpanna i koppar, 28 cm

Information:

G.R.Y.M traktörpanna är tillverkat med trelagersprincipen, först har du rostfritt stål på insidan för hygienisk matlagning och enkelt underhåll. Sen är där en aluminiumkärna för låg vikt och god värmespridning. Med koppar höljet får du ett enkelt underhåll och lång hållbarhet. G.R.Y.M traktörpanna fungerar på alla spisar, inklusive induktion. Dock bör den endast användas på låg till mellanhög värme, då hög värme kan skada produkten.

Detta gillar vi med produkten:

 • Snabb och jämn värmespridning.
 • Handtag gjutna i rostfritt stål för god hållbarhet, ergonomi och utseende.
 • Tål upp till 180 grader i ugnen.
8.5av 10
Material:
Rostfritt stål med aluminiumkärna och hölje i koppar
Detta ingår:
1 st traktörpanna/sautepanna.
Pris:
1 599 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Scanpan TechnIQ Bistro Sauteuse, 26 cm

Information:

Scanpan TechnIQ är en rejäla sauteuse från danska Scanpan som är skapad för hemmakocken och matentusiasten. Sauteusen har en djupa och rundad form som gör den otroligt mångsidig och du utan problem använda den till både stekning, sautering, sjudning och mycket mer. TechnIQ-serien är utvecklad tillsammans med professionella kockar som har skapat en optimerad köksserie som klarar av alla arbetsuppgifter och bidrar till härliga smaker. Den här modellen har något som kallas Stratanium+ non stick-beläggning, vilket ger den utmärkta non stick-egenskaper samtidigt som den blir otroligt slitstark och levererar enastående resultat.

Detta gillar vi med produkten:

 • Kan användas på alla typer av värmekällor, inklusive induktion.
 • Otroligt mångsidig användning.
 • Utvecklad i samarbete med kocka.
8.8av 10
Material:
Aluminium
Detta ingår:
1 st sautepanna.
Pris:
1 619 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Demeyere Apollo Sauteuse, 20 cm

Information:

Demeyere Apollo Sauteuse, 20 cm kombinerar elegant design med exceptionell funktionalitet för att erbjuda en oslagbar matlagningsupplevelse. Den 20 cm stora sautepannan är tillverkad med högsta precision och kvalitet, vilket gör den idealisk för en mängd olika matlagningsuppgifter. Det robusta konstruktionen i rostfritt stål ger optimal värmeledning och distribution, vilket ger jämn och effektiv matlagning varje gång. Handtaget är ergonomiskt utformat för en bekväm och säker grepp, vilket gör det lätt att hantera pannan även när den är varm. Den välbalanserade vikten och den solida känslan ger en professionell touch till matlagningen och med en magnetiska botten är denna sautepanna kompatibel med alla värmehäller, inklusive induktionshällar. Den höga kanten gör den perfekt för sautering och beredning av rätter som kräver extra volym.

Detta gillar vi med produkten:

 • Fungerar på alla typer av värmekällor, inklusive ugn och induktionshällar.
 • Tillgänglig i 8 olika storlekar, från 0,75 - 4,8 liter.
 • Sandwichkonstruktion med rostfritt och aluminium varvat i 7 lager.
 • 30 års garanti.
7.9av 10
Material:
Rostfritt stål
Detta ingår:
1 st sautepanna.
Pris:
1 574 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Scanpan CTX Traktörpanna med lock, 28 cm

Information:

Scanpa är en välkänd tillverkare av egendesignade grytor, kastruller och stekpannor sedan 1956. Scanpans CTX är lyx i en slimmad, minimalistisk design och även köksverktyg av metall kan användas i denna stekpanna. Sautepannan erbjuder en effektiv och jämn värmespridning, dessutom kan den användas i ugnen upp till 260 grader C. Pannan kan även diskas i diskmaskin men handdisk rekommenderas. CTX står för ”Ceramic Titanium Extreme” och är ett teknologiskt genombrott som kombinerar högklassig beläggning med rostfritt stål och skapar en produkt helt i en klass för sig.

Detta gillar vi med produkten:

 • Fungerar att använda i ugn upp til 260 grader.
 • Glaslock ingår.
 • Har en non-stick beläggning.
 • 10 års garanti.
8.3av 10
Material:
Aluminium / rostfritt stål
Detta ingår:
1 st traktörpanna/sautepanna med lock.
Pris:
1 753 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Ronneby Bruk Traktörpanna i koppar, 26 cm

Information:

Traktörpanna Maestro i koppar från Ronneby Bruk är en koppartraktörpanna med triply-konstruktion som går att använda på alla typer av spisar och hällar. Triply-konstruktionen innebär att pannan består av tre lager, det yttersta består av koppar, det mellersta av aluminium och det inre av rostfritt stål - den tjock botten ger en jämn och god värmefördelning, perfekt när du använder induktion. Pannan har också ett handtag och skaft som är gjutna i rostfritt stål som ger ett skönt och säkert grepp.

Detta gillar vi med produkten:

 • Fungerar på alla typer av värmekällor, inklusive induktionshällar.
 • Exklusiv traktörpanna tillverkad i tre lager.
 • Insida av rostfritt stål och ytterhölje av äkta koppar.
8.7av 10
Material:
Rostfritt stål och ytterhölje i koppar
Detta ingår:
1 st traktörpanna/sautepanna.
Pris:
2 799 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Scanpan HaptIQ Traktörpanna med lock, 28 cm

Information:

Scanpan HaptIQ Traktörpanna med lock är en exceptionell traktörpanna och med en generös storlek på 28 cm är denna traktörpanna perfekt för att förbereda måltider för hela familjen eller när du vill imponera på dina gäster. Den tillverkade non-stick-beläggningen säkerställer att maten inte fastnar och att rengöringen är en lek. Traktörpannans unika design med de karakteristiska ringarna ger en fantastisk estetik samtidigt som den förbättrar pannans prestanda genom att öka den non-stick-effekten och förstärka värmeledningsförmågan. Det ergonomiska handtaget ger en bekväm och säker grepp, och den robusta konstruktionen gör att pannan tål även de mest krävande köksutmaningarna.

Detta gillar vi med produkten:

 • Fungerar på alla typer av värmekällor, inklusive ugn (260°C) och induktionshällar.
 • Har en stratanium+ non-stick beläggning.
 • Sandwichkonstruktion med rostfritt och aluminium varvat i 5 lager.
 • 5 års garanti
8.8av 10
Material:
Rostfritt stål
Detta ingår:
1 st sautepanna.
Pris:
2 299 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

De Buyer Countrypan Traktörpanna i kolstål, 28 cm

Information:

De Buyer Countrypan Traktörpanna i kolstål och en generös diameter på hela 28 cm ger denna traktörpanna gott om utrymme för att förbereda generösa portioner av din favoritmat. Tillverkad av kolstål, erbjuder pannan enastående värmeledning och respons, vilket resulterar i perfekt stekning och sautering varje gång. Kolstålet gör också pannan lätt och ger den möjlighet att utveckla en naturlig patina över tiden, vilket förbättrar dess non-stick-egenskaper och ger en distinkt karaktär till varje måltid. Det rubusta handtaget gör det enkelt att hantera pannan och den höga kanten gör den lämplig för sautering och en rad andra matlagningstekniker. Denna panna är som en pålitlig kockpartner, redo att möta alla utmaningar i köket. Den är också kompatibel med alla spisar, inklusive induktion, vilket gör den till ett mångsidigt tillskott till ditt kök.

Detta gillar vi med produkten:

 • Fungerar på alla värmekällor, inklusive ugn (200 grader) och induktionshällar.
 • Tillgänglig i 2 olika storlekar - 24 och 28 cm.
 • Tillverkad i kolstål som blir bättre ju mer man använder pannan.
8.2av 10
Material:
Kolstål
Detta ingår:
1 st traktörpanna/sautepanna i kolstål.
Pris:
851 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Garcima Lyonnaise Sauteuse i kolstål, 20 cm

Information:

Garcima Lyonnaise Sauteuse i kolstål är en pålitlig och charmig följeslagare i köket som tar matlagningen till nya kulinariska höjder. Med en mindre diameter på 20 cm är denna sauteuse idealisk för en mängd olika uppgifter, från sautering och stekning till förberedning av såser. Tillverkad av kolstål vilket ger pannan överlägsen värmeledning och möjliggör en jämn och kontrollerad uppvärmning för fantastiska matresultat. Den slående kolstålkonstruktionen gör pannan lätt och svarar snabbt på väreförändringar. I och med kolstålet så utvecklar pannan också en naturlig non-stick-patinan som över tiden ger en unik karaktär och förhindrar att mat bränner fast. Pannan är utrustad med ett robust handtag för enkel och säker hantering.

Detta gillar vi med produkten:

 • Fungerar på alla värmekällor, inklusive induktionshällar (var försiktig med effekten på induktion).
 • Fria från giftiga ämnen, pannan avger små mängder av hälsosamt järn till maten.
 • En liten och lätt sautepanna i kolstål som är mycket lättare än gjutjärn.
7.8av 10
Material:
Kolstål
Detta ingår:
1 st traktörpanna/sautepanna i kolstål.
Pris:
295 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Skeppshult Traktörpanna i gjutjärn, 25 cm

Information:

Skeppshult Traktörpanna i gjutjärn med en storlek på 25 cm är en mästerverk av svensk design och hantverk, som kombinerar kvalitet och hållbarhet. Denna traktörpanna är inte bara ett köksredskap, det är en investering i exceptionell matlagning som kommer att stå tidens prövning. Med en generös storlek på 25 cm ger denna panna optimal flexibilitet för att skapa en rad utsökta rätter. Tillverkad av gjutjärn, erbjuder Skeppshult Traktörpanna enastående värmeledning och -fördelning, vilket gör den idealisk för allt från stekning och sautering till långsam kokning. Det naturliga och ekologiska ytskyddet gör pannan till en hälsosam och hållbar lösning för all typ av matlagning. Viktigt: Tänk på att alltid diska dina Skeppshult pannor och grytor för hand med varmt vatten utan diskmedel.

Detta gillar vi med produkten:

 • Kan användas på alla värmekällor, inklusive induktionshällar.
 • Förbehandlad med kravmärkt rapsolja från Carlshamns för att skapa ett Natural non-stick skydd.
 • 25 års garanti.
8av 10
Material:
Gjutjärn, stål
Detta ingår:
1 st traktörpanna/sautepanna i gjutjärn.
Pris:
849 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Eva Trio Traktörpanna i koppar, 24 cm

Information:

Eva Trio Traktörpanna i koppar på hela 24 cm är en estetiskt tilltalande och praktisk panna som verkligen står ut i köket. Dess kombination av elegant design och överlägsen funktionalitet gör matlagningen till en fröjd. Den vackra koppardesignen ger inte bara pannan en tidlös och sofistikerad estetik utan fungerar också som en utmärkt värmeledare. Pannan är konstruerad med precision för att ge jämn värmefördelning och en snabb reaktion på temperaturförändringar. Med en generös storlek på 24 cm är denna traktörpanna mångsidig och perfekt för att hantera olika matlagningsuppgifter. Den inre beläggningen ger en enastående non-stick-effekt och underlättar rengöringen efter matlagningen.

Detta gillar vi med produkten:

 • Kan användas på alla värmekällor, inklusive induktion- och gashällar.
 • Sautepanna med praktisk hällkant.
 • Ytre lager i koppar som är en utmärkt värmeledare.
8.8av 10
Material:
Koppar och rostfritt stål
Detta ingår:
1 st traktörpanna/sautepanna i koppar och rostfritt.
Pris:
1 388 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Populära varumärken och tillverkare av sautépannor:

 • Garcima
 • De Buyer
 • Scanpan
 • Eva Trio
 • G.R.Y.M

Är där någon skillnad mellan sautepanna och traktörpanna?

Skillnaden mellan en sautepanna och en traktörpanna kan vara subtil och ibland används termerna utbytbart, dock finns några små skillnaden men ofta går det att använda båda typerna på samma sätt.

 1. Form och design:
 • Sautepanna: Har högre sidor än en traditionell stekpanna. Detta underlättar för sautering, där maten snabbt steks vid hög värme med omrörning eller vändning. Den högre kanten hjälper till att förhindra att maten hoppar ut ur pannan.
 • Traktörpanna: Har ofta en bred botten och lägre till medelhöga sidor. Det breda utrymmet gör det lämpligt för långsam kokning, stekning och simringsrätter, speciellt när det används för att minska såser.
 1. Storlek och Form::
 • Sautepanna: Kan vara mindre och djupare, ofta med en diameter på runt 20-30 cm.
 • Traktörpanna: Kan vara bredare med en diameter på 25 cm eller mer för att tillåta tillagning av större mängder mat eller för att ge tillräckligt med utrymme för att minska såser.
 1. Matlagningsteknik:
 • Sautering: Används för snabb stekning, sautering och beredning av rätter som kräver hög värme och aktiv omrörning.
 • Traktörpanna: Används för långsamma kokprocesser, särskilt för att reducera och utveckla smaker över längre tid. Denna typ av kokärl är också användbart för att göra såser, steka kött långsamt eller låta gryträtter skjuda.

Det är viktigt att notera att dessa skillnader inte är strikta och kan variera beroende på tillverkare och region. Ofta används termerna löst och pannor med liknande egenskaper kan kallas både sautépannor och traktörpannor beroende på hur tillverkaren eller användaren beskriver dem.

Vilket material ska man välja på sautepanna?

Valet av material för en sautepanna beror på dina preferenser och hur du planerar att använda den. Här är några vanliga material och deras egenskaper:

Rostfritt stål: En rostfri stålsautepanna är hållbar och motståndskraftig mot korrosion. Den värmer jämnt och ger bra kontroll över värmen. Rostfritt stål är dock inte lika bra på att leda värme som några andra material, så se till att pannan har en tjock botten för bättre värmeledning.

Aluminium: Aluminiumsautépannor är lätta och har utmärkt värmeledningsförmåga. De är vanligtvis billigare än rostfritt stål eller koppar. Många pannor med aluminiumbotten har en beläggning för att förhindra reaktioner med vissa livsmedel och för att göra dem enklare att rengöra.

Koppar: Kopparpannor ger omedelbar respons på temperaturändringar och möjliggör jämn uppvärmning. De är dock ofta dyrare och kräver mer underhåll eftersom de kan reagera med vissa livsmedel. Många kopparpannor har en beläggning eller är fodrade med rostfritt stål för att minimera dessa reaktioner.

Non-stick (belagd): Pannor med non-stick-beläggning är bra för matlagning med mindre fett och för att undvika att livsmedel fastnar. Dessa pannor är enkla att rengöra, men beläggningen kan slitas över tiden och kräver försiktig användning för att undvika repor.

Gjutjärn: Gjutjärnspannor behåller och distribuerar värme mycket jämnt. Dock är de ofta tunga och kräver säsongsbetonad underhåll (inbränning), men de är mycket hållbara och kan användas på alla typer av spishällar, inklusive induktion och gas. De fungerar också bra att använda i ugnen.

Om du väljer en gryta i rostfritt, aluminium eller koppas så är det viktigt att du väljer en som har en magnetisk kärna, kallas ibland för induktionsbotten. Järnet i gjutjärn och kolstål är magnetiskt så här kan du välja vilka grytor du vill och de kommer fungera utan problem på en induktionshäll.

Sautépannor som inte kommer fungera på en induktionshäll:

Material som inte är magnetiska kommer inte att fungera med induktionsvärme. Dessa inkluderar vissa typer av rostfritt stål och aluminium (väljer du dessa typer av sautépannor så behöver den en magnetiskkärna), medan magnetiska material som järn och vissa typer av stål är lämpliga för induktionsmatlagning. Det samma gäller koppar som vanligtvis inte är magnetiskt och därför ser man ofta att alla kopparpannor har ett eller flera lager med till exempel rostfritt stål och aluminium.

Så om du använder eller planerar att använda en sautépanna på en induktionshäll, se till att den är tillverkad av ett magnetiskt material för att möjliggöra effektiv matlagning och värmeöverföring. Många moderna rostfria stålpannor är magnetiska och därmed kompatibla med induktion. För att enkelt undersöka om en kastrull eller sautépanna kommer fungera på en induktionshäll så kan du använda en magnet för att testa om pannan är magnetisk och därmed användbar på en induktionshäll.

Material som inte fungerar på induktionshällar:

 • Keramik
 • Glas

Vanliga frågor om sautépannor till induktionshällar:

Vilket material är bäst för en sautepanna på en induktionshäll?

För att få bästa prestanda på en induktionshäll är det viktigt att välja en sautepanna som är tillverkad av ett magnetiskt material. Här är några material som är lämpliga för sautépannor på induktionshällar:

 • Rostfritt stål med magnetiska egenskaper: Många moderna rostfria stålpannor är konstruerade med en magnetisk botten för att vara kompatibla med induktion. Detta material ger hållbarhet och god värmeledningsförmåga.

 • Gjutjärn: Gjutjärn är magnetiskt och fungerar utmärkt på induktionshällar. Det ger jämn uppvärmning och behåller värmen väl. Gjutjärnspannor kräver dock säsongsbetonad inbränning och lite speciell vård.

 • Emaljerat gjutjärn: Liksom vanligt gjutjärn är emaljerat gjutjärn magnetiskt och lämpligt för induktion. Den emaljerade ytan ger också ett skydd mot rost och gör rengöringen enklare jämfört med vanligt gjutjärn.

 • Vissa typer av stål: Vissa typer av stål, såsom kromstål och ferromagnetiska stålsorter, är magnetiska och därmed lämpliga för induktion.

 • Kombination av material: Vissa pannor har en sandwichkonstruktion med flera lager av olika material. Detta kan inkludera en magnetisk bas för induktion och andra material för att ge andra önskade egenskaper.

Det är viktigt att kontrollera tillverkarens specifikationer och produktinformation för att säkerställa att pannan är utformad för induktionshällar. Valet av material beror också på dina personliga preferenser, krav och budget.

Är alla rostfria sautépannor kompatibla med induktionshällar?

Nej, inte alla rostfria stålpannor är automatiskt kompatibla med induktionshällar. För att vara kompatibel med induktion måste rostfritt stålpannan ha magnetiska egenskaper. Traditionellt rostfritt stål är inte alltid magnetiskt, och därför fungerar det inte på en induktionshäll.

Många moderna rostfria stålpannor är dock konstruerade med en magnetisk botten för att göra dem induktionskompatibla. Det är viktigt att kontrollera tillverkarens specifikationer eller produktinformation för att se om pannan är utformad för användning på induktionshällar.

Om du är osäker på om din befintliga rostfria stålpanna är kompatibel med induktion kan du använda en magnet för att testa. Om magneten fäster sig ordentligt på pannans botten, indikerar det att pannan har magnetiska egenskaper och bör fungera på en induktionshäll. Om magneten inte fäster sig kan det vara en indikation på att pannan inte är induktionskompatibel.

Vad händer om jag använder en icke-induktionskompatibel panna på en induktionshäll?

Om du använder en panna som inte är induktionskompatibel på en induktionshäll kommer pannan inte att värmas upp effektivt eller överhuvudtaget. Induktionshällar fungerar genom att generera ett magnetiskt fält som skapar ström och värme i den magnetiska pannan. Om pannan inte är magnetisk, kommer den inte att reagera på det magnetiska fältet och därmed inte generera värme.

Här är några specifika saker som kan hända:

 1. Ingen värme: Pannan kommer inte att värmas upp, och maten kommer inte att tillagas.

 2. Ojämn uppvärmning: Om pannan har en del magnetiskt material men inte över hela ytan, kan uppvärmningen vara ojämn, vilket resulterar i inkonsekvent matlagning.

 3. Hällen kanske inte fungerar: Vissa moderna induktionshällar kan upptäcka om en panna inte är kompatibel och kanske inte startar eller stängs av automatiskt om en icke-induktionskompatibel panna placeras på dem.

Det är viktigt att alltid använda pannor och kastruller som är avsedda för induktion på en induktionshäll för att få bästa prestanda och undvika eventuella problem. Innan du köper en panna för induktion, kontrollera alltid tillverkarens specifikationer för att säkerställa att den är kompatibel med induktionshällar.

Kan jag använda en sautepanna med non-stick-panna på en induktionshäll?

Ja, det går att hitta non-stick-pannor som är kompatibla med induktion. Många tillverkare erbjuder då en non-stick-panna med en botten som innehåller ett magnetiskt material för att vara användbara på induktionshällar. Innan du köper en non-stick-panna för induktion, se till att produkten är specifikt märkt som "induktionskompatibel" eller "för induktion".

Den magnetiska kompatibiliteten är nödvändig för att induktionssystemet ska fungera effektivt, eftersom det skapar värme genom att generera ett magnetiskt fält som agerar på pannans magnetiska material.

När du använder non-stick-pannor på induktionshällar, se till att följa tillverkarens anvisningar för vård och underhåll. Undvik överhettning och använd mjuka köksredskap för att undvika att skada den non-stick-beläggning som kan slitas över tiden.

Vad är viktigt att överväga när man väljer en sautepanna för induktionshällar?

När du väljer en sautepanna för användning på induktionshällar finns det flera faktorer som är viktiga att överväga:

 1. Magnetisk kompatibilitet: Se till att pannan är tillverkad av ett magnetiskt material, som rostfritt stål med magnetiska egenskaper, gjutjärn eller vissa typer av stål. Detta är avgörande för att induktionssystemet ska fungera effektivt.

 2. Bottenkonstruktion: En jämn och plan botten är viktig för att säkerställa jämn värmeöverföring från induktionshällen till pannan. Se efter pannor med en tjock och plan botten för optimal prestanda.

 3. Storlek och form: Välj en sautepanna som passar dina matlagningssyften och mängden mat du normalt lagar. En stor yta kan vara fördelaktig för att sautera eller steka, medan en högre kant kan vara användbar för att hantera såser eller större mängder mat.

 4. Vikt: En tung panna kan vara stabil och ge jämn värme, särskilt med gjutjärn. Men det kan vara en fråga om personliga preferenser. Tunga pannor kan vara svårare att hantera, särskilt för vissa personer.

 5. Handtagskonstruktion: Handtaget på pannan bör vara ergonomiskt och hållbart. Många moderna sautépannor har handtag som förblir svala under matlagningen, men det är alltid bra att vara försiktig och använda köksredskap när du hanterar pannan.

 6. Materialkvalitet: Kvaliteten på det valda materialet är viktigt för pannans hållbarhet och prestanda. Titta på tillverkarens specifikationer och recensioner för att säkerställa att pannan uppfyller dina förväntningar.

 7. Underhåll och rengöring: Överväg hur lätt pannan är att rengöra och underhålla. Non-stick-beläggningar kan underlätta rengöringen, medan vissa material, som gjutjärn, kräver säsongsbetonad inbränning och speciell vård.

 8. Budget: Slutligen, överväg din budget. Det finns sautépannor i olika prisklasser med olika egenskaper. Köp den bästa pannan som passar dina behov inom din budgetram.

Vad kan man använda en sautepanna till?

En sautepanna är ett mångsidigt köksredskap som används för olika matlagningsuppgifter. Här är några vanliga användningsområden för en sautepanna:

Sautering:

 • Vad det är: En snabb matlagningsteknik där maten steks på hög värme med omrörning eller vändning.
 • Exempel: Sautering används ofta för att snabbt steka grönsaker, kött, skaldjur eller pasta.

Beredning av såser:

 • Vad det är: Att göra såser genom att reducera vätskor och koncentrera smakerna.
 • Exempel: En sautepanna är perfekt för att förbereda såser som vinreduktioner, tomatsåser eller gräddsåser.

Svettning av grönsaker:

 • Vad det är: Matlagningsmetod där grönsaker kokas i sin egen vätska för att mjukna och utveckla smakerna.
 • Exempel: sautepannan används för att svetta lök, vitlök och andra grönsaker innan de används som bas för soppor eller grytor.

Bryning av kött:

 • Vad det är: Att snabbt steka kött vid hög värme för att ge det en gyllenbrun yta och förse det med smak.
 • Exempel: Används för att bryna kött innan det långsamt kokas eller steks klart.

Stekning av ris eller pasta:

 • Vad det är: Att rosta ris eller pasta i lite fett innan de kokas för att ge dem en nötaktig smak.
 • Exempel: En sautepanna används för att rosta ris eller pasta innan du tillsätter vätska för att laga dem.

Tillagning av wokrätter:

 • Vad det är: Sautérning av snabbt kokad mat med hög värme, särskilt vanligt i asiatisk matlagning.
 • Exempel: Används för att laga wokrätter med grönsaker, kött eller skaldjur.

Förberedning av omeletter:

 • Vad det är: Att göra omeletter eller äggrätter genom att snabbt steka ingredienserna vid hög värme.
 • Exempel: En sautepanna ger en bra yta för att tillaga fluffiga omeletter eller äggrätter.
Updaterad:

Andra liknande artiklar:

 • Alternativ till en traditionell köksfläkt?

  Om du inte vill ha en traditionell köksfläkt eller fläktkåpa så finns det idag faktiskt några alternativ som fungerar lika bra. I det här inlägget går vi igenom alla alternativ som finns till köksfläktar och fläktkåpor. Lär dig mer om spishällar med inbyggd fläkt och bänkfläktar som du placerar in i bänkskivan.

 • Planerar du att köpa en spishäll med fläkt? Så väljer du rätt modell

  I det här inlägget går vi igenom vilka fördelar det finns med en spishäll med fläkt, se också bilder på flera populära modeller. Till sist ger vi dig också några tips på saker som du bör känna till innan du väljer en spishäll med integrerad köksfläkt.

 • Bäst i test - Bäst fristående vakuumförpackare (2024)

  I det här inlägget har vi samlat de bästa fristående vakuumförpackarna. Vi går också igenom vilka skillnader där är mellan en fristående vakuumförpackare och en integrerad vakuumlåda. Se aktuella priser och var du kan köpa dessa produkter till bäst pris på nätet.

 • Bäst i test - Bäst grillpanna till induktionshällar (2024)

  Här går vi igenom vilka grillpannor som är bäst för dig som har en induktionshäll. Vi har tidigare tipsat om några bra stekbord, men med en grillpanna så kan du få samma effekt som från ett grillgallret i och med att du kan steka på något högre temperaturer jämfört med ett vanligt stekjärn.