Kampanj: BORA X BO + Värmelåda spara 8 000 kr.Kampanj: BORA X BO + Värmelåda - Gäller t.o.m 31 Maj, 2023.

Bäst i test - Bäst stekjärn till induktionshällar (2023)

Bäst i test - Bäst stekjärn till induktionshällar (2023)

Har du svårt att välja vilken stekpanna eller stekjärn du ska köpa till din induktionshäll? I det här inlägget går vi igenom en stor mängd olika modeller från bland annat Tefal, Skeppshult och Le Creuset för att hittat den bästa stekpannan eller stekjärnet som fungerar med en induktionshäll. Utöver en jämn värmefördelning är det viktigt att stekpannan är bekväm att använda och har en bra kvalité så den håller länge

Om du precis har skaffat en induktionshäll så är det viktigt att du har rätt typ av stekpannor eller stekjärn för att de ska fungera och bli varma på induktionshällen. I ett tidigare inlägg så förklarar vi vikten av att ha rätt kokkärl eller stekjärn för att de ska fungera optimalt på en induktionshäll. Så vill du veta mer om hur kastruller och stekjärn fungerar på en induktionshäll så skulle vi rekommendera att du läser det inlägget.

Letar du efter en ny induktionshäll och hade du velat slippa en traditionell köksfläkt? I så fall ska du titta på induktionshällar med integrerad fläkt. Dessa nya induktionshällar fungerar med frånluft eller kolfilter och de gör att du får större valfrihet kring hur du kan utforma ditt kök.

I det här inlägget kommer vi framför allt hjälpa dig att hitta de bästa stekpannorna och stekjärnen som fungerar på induktionshällar. Här under hittar du en blandning av stekjärn i olika prisklasser, från budget till mer premium-varianter.

Bäst stekpannor & stekjärn till spishäll med induktion:

 1. Scanpan CTX Stekpanneset 28 cm + 20 cm
 2. Demeyere Stekpanna Multiline 28 cm 7-ply
 3. Culimat Mathias Dahlgren Stekpanna 28 cm 5-Ply
 4. Garcima Lyonnaise stekpanneset, 28 cm & 20 cm
 5. De Buyer Affinity Stekpanna 28 cm

Viktigt - Om du har en induktionshäll så bör du inte köra på "Boost"-läget någon längre tid eftersom det kan leda till skador dina stekpannor och stekjärn. Till exempel på en induktionshäll med värme intervaller 1 - 14 + Power Boost så brukar vi börja på 6-7 för att sen öka till max 11-12.

Scanpan CTX Stekpanneset 28 cm + 20 cm

Vårt omdöme:

Setet är ett mycket förmånligt paketerbjudande med 2 st stekpannor. En Scanpan CTX stekpanna 28 cm och en CTX 20 cm omelettstekpanna. Stekpannor ger det en snabb och jämn värmespridning, vilket gör att maten blir klar på nolltid. De fungerar på alla typer av värmekällor, inklusive induktion och du kan använda köksredskap av metall utan att de tar skada.

Detta gillar vi:

 • Stekjärnet har snabb och jämn värmespridning.
 • Kräver inte så hög effekt för att bli varma.
 • Fungerar på alla typer av värmekällor.
9av 10
Material:
Rostfritt Stål
Detta ingår:
2 st stekpannor - 20 cm och 28 cm.
Pris:
1 733 kr
Beställ nu

via bagarenochkocken.se

Demeyere Stekpanna Multiline 28 cm 7-ply

Vårt omdöme:

Demeyere Stekpanna Multiline 28 cm är en stekpanna som är tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål med tri-ply konstruktion, vilket innebär att den har tre lager av stål med olika egenskaper. Den inre lagret är gjort av 18/10 rostfritt stål, som är känt för sin höga kvalitet och hållbarhet. Det mittersta lagret är gjort av aluminium, som har hög värmeledningsförmåga och gör att stekpannan värms upp jämnt och snabbt. Den yttre lagret är också gjort av rostfritt stål, vilket ger stekpannan en hög motståndskraft mot skador och förbättrar dess livslängd.

Demeyere Stekpanna Multiline 28 cm är lämplig för användning på alla typer av spisar, inklusive induktion, och är också lämplig för användning i ugnen upp till 260 grader Celsius. Demeyere Stekpanna Multiline 28 cm är en högkvalitativ produkt som har mottagit positiva recensioner från både konsumenter och experter. Stekjärnet är tillverkat i Belgien och livslängden för stekjärnet är precis som många andra högkvalitativt stekjärn lång.

Detta gillar vi:

 • Mångsidig stekpanna med jämn värmefördelning.
 • Tillverkade av rostfritt stål i sju lager.
 • Behandlad med Silvinox - Demeyeres unika metod för att rena stålet som gör stekpannorna mycket enkla att rengöra.
7.9av 10
Material:
Rostfritt Stål
Detta ingår:
1 st stekpanna 28 cm.
Pris:
1 999 kr
Beställ nu

via bagarenochkocken.se

Culimat Mathias Dahlgren Stekpanna 28 cm 5-Ply

Vårt omdöme:

Culimat Mathias Dahlgren Stekpanna 28 cm är en stekpanna i rostfritt stål som är designad av den svenska kocken Mathias Dahlgren och tillverkad av företaget Culimat. Stekpannan är 28 cm i diameter, vilket gör den till en medium till stor stekpanna som passar för att laga olika rätter.

Stekpannan är gjord av högkvalitativt rostfritt stål, som är slitstarkt och motståndskraftigt mot slitage. Den har en tri-ply konstruktion, med en aluminiumkärna som ger jämn värmeutbredning och förhindrar hotspots. Stekpannan har också en anti-häftbeläggning, som gör den enkel att laga mat med och enkel att rengöra. Den är kompatibel med alla spishällar, inklusive induktion. stekjärnet har också ett handtag som håller sig kallt för säker och bekväm användning.

Förutom dess praktiska egenskaper är Culimat Mathias Dahlgren Stekpanna 28 cm också utformad för att vara estetiskt tilltalande, med en modern och minimalistisk design. Det är en mångsidig och högpresterande stekpanna som passar alla typer av kockar.

Detta gillar vi:

 • Stekpanna med jämn värmefördelning i rostfritt stål.
 • Tillverkade av rostfritt stål i 5-lager så värmen sprider sig jämnt i hela pannan.
 • Fungerar på alla värmekällor inklusive induktion och kan även användas i ugnen upp till 260°C.
 • Går att välja mellan 20 eller 28 cm diameter.
8av 10
Material:
Rostfritt Stål
Detta ingår:
1 st stekpanna 28 cm.
Pris:
1 091 kr
Beställ nu

via bagarenochkocken.se

Garcima Lyonnaise stekpanneset, 28 cm & 20 cm

Vårt omdöme:

Garcima Lyonnaise stekpanneset är ett set med två stekpannor som tillverkas av det spanska företaget Garcima. Setet innehåller en stekpanna på 28 cm och en stekpanna på 20 cm, båda gjorda av högkvalitativ kolstål. Kolstål är en slitstark och långvarig material som är populärt att använda i stekpannor på grund av sin höga värmeledningsförmåga och förmåga att behålla värme.

Stekpannorna i Garcima Lyonnaise setet har en traditionell fransk design som kallas en "Lyonnaise"-panna, vilken har en bred, platt form och sneda sidor. Denna design passar bra för att steka och fräsa, eftersom den gör det enkelt att vända och slänga maten. De är kompatibla med alla spishällar, inklusive induktion.

Förutom sina praktiska egenskaper är Garcima Lyonnaise stekpanneset också utformat för att vara estetiskt tilltalande, med en slät och klassisk utseende. Det är ett mångsidigt och högpresterande set med stekpannor som passar både för hemmakockar och professionella kockar.

Kolstål avger järn i maten när den används, vilket ger dig en naturligt järnberikad mat. De tål också att användas på induktionshällar men du bör vara försiktig med värmen. Värmer du upp pannan för snabbt finns det nämligen risk för att den slår sig.

Detta gillar vi:

 • Stekpanna med kolstål helt fri från giftiga ämnen.
 • Du får ett set med två stekpannor - diameter på 28 cm respektive 20 cm.
 • Fungerar på alla värmekällor inklusive induktion och kan även användas i ugnen upp till 260°C.
7.8av 10
Material:
Kolstål
Detta ingår:
2 st stekpannor - 20 cm och 28 cm.
Pris:
898 kr
Beställ nu

via bagarenochkocken.se

De Buyer Affinity Stekpanna 28 cm

Vårt omdöme:

De Buyer Affinity 28 cm är en stekpanna som är tillverkad av en unik legering av koppar och aluminium. Detta ger stekpannan en hög värmeledningsförmåga, vilket gör att den kan värmas upp snabbt och jämnt.

Stekpannan har en slät yta som är lätt att rengöra och en bred, stabil bas som gör att den är stabil och säker att använda på spisen. Handtagen är gjutna i samma material som stekpannan och har en ergonomisk form som ger ett bra grepp.

De Buyer Affinity är lämplig för användning på alla typer av spisar, inklusive induktion. Den är också lämplig för att använda i ugnen upp till 250 grader Celsius.

Stekpannan har också en tjock botten med en hög kant, vilket gör den lämplig för att tillaga mat med högre fettinnehåll, såsom biffar och kyckling. Stekpannan är också passande för att tillaga andra rätter, såsom grönsaker och stekt ägg.

I övrigt är De Buyer Affinity stekpannan en högkvalitativ produkt som har mottagit flera positiva recensioner från konsumenter och experter. De Buyer Affinity tillverkas i Frankrike och har en livslängd som förväntas vara lång.

Detta gillar vi:

 • Stekpanna med kärna av aluminium vilket garanterar bra värmespridning.
 • Består av rostfritt stål och har inte någon non-stick beläggning.
 • Handtag med ergonomiskt grepp.
9av 10
Material:
Rostfritt stål
Detta ingår:
1 st stekpanna 28 cm.
Pris:
1 640 kr
Beställ nu

via bagarenochkocken.se

Vanliga frågor om stekjärn till induktionshällar:

Vilket material på stekjärn är bäst till induktion?

Stekjärn som är avsedda för användning på induktionshällar bör vara tillverkade av ett material som kan leda värme väl, så att maten kan tillagas jämnt och effektivt. Ett bra val av material är gjutjärn, som har hög värmeledningsförmåga, vilket gör att det håller temperaturen jämn under lång tid. Stekjärn av gjutjärn är också mycket hållbara och kan vara en bra investering.

Det finns också stekjärn tillverkade av aluminium och som har en magnetisk kärna. Stekjärn i aluminium är lättare än gjutjärn, men de har dock en lägre värmeledningsförmåga.

Aluminiumstekjärn kan fungera bra på en induktionshäll, men de kan behöva värmas upp lite längre för att nå önskad temperatur. Detta innebär också att de kyls ner snabbare om man jämför med gjutjärn.

Stål är också ett material som kan användas till stekjärn för användning på en induktionshäll. Stål har god värmeledningsförmåga, men det är lite tyngre än aluminium och precis som aluminium så kyls stekjärnet ner snabbare än till exempel gjutjärn.

Det finns också stekjärn tillverkade av andra material som har speciella egenskaper, som keramik och koppar. Dessa material kan också fungera bra på en induktionshäll, men de kan vara mer känsliga för skador och behöver oftast mer omsorg än andra material.

I slutändan är det viktigt att välja det stekjärn som passar bäst för dina behov och din kokstil. Det kan vara bra att prova olika material och se vilket som fungerar bäst för dig.

Finns det någon risk med att använda fel stekjärn på en induktionshäll?

Det finns ingen risk för skada på varken stekjärn eller hällen om du skulle råka använda fel typ av stekjärn på en induktionshäll.

Induktionshällar fungerar genom att det skapas en magnetisk resonans i en metallisk gryta eller stekjärn, vilket ger upphov till värme. Om du använder ett stekjärn som inte är metallisk och kompatibel med induktionshällen så kommer inte stekjärnet att bli varmt och maten kommer inte att tillagas. Detta kan resultera i att maten inte blir tillagad på rätt sätt och därför kan det leda till hälsorisker i och med att maten inte blir tillagad.

Det är därför viktigt att du använder ett stekjärn som är anpassat för användning på en induktionshäll. De flesta stekjärn som är gjorda av järn eller stål är kompatibla med induktionshällar, medan stekjärn som är gjorda i ett ej magnetisk material, som till exempel teflon eller aluminium kan orsaka problem. Det är också viktigt att kontrollera att stekjärnet har en jämn botten, eftersom detta kan också påverka hur väl stekjärnet fungerar på en induktionshäll.

Vilka stekjärn fungerar inte på en induktionshäll?

Vissa stekjärn kan inte användas på en induktionshäll eftersom de inte innehåller tillräckligt mycket järn eller stål för att skapa en magnetisk resonans. Dessa inkluderar stekjärn som är tillverkade enbart av:

 • Aluminium: Aluminium är en mycket bra värmeledare, men det innehåller inte tillräckligt mycket järn eller stål för att skapa en magnetisk resonans på en induktionshäll.
 • Rostfritt stål: Rostfritt stål är en vanligt förekommande material för stekjärn, men det innehåller inte tillräckligt mycket järn för att skapa en magnetisk resonans på en induktionshäll.
 • Koppar: Koppar är också en mycket bra värmeledare, men precis som tidigare material så innehåller det inte tillräckligt mycket järn eller stål för att skapa en magnetisk resonans på en induktionshäll.

Dock är det inte ovanligt att dessa material används i kombination med en magnetisk kärna för att ta del av materialets höga värmeförmåga. Ett exempel är stekpannor tillverkade med trelagersprincipen som då har ett lager kopparplåt utvändigt, sen ett lager aluminium och sist ett lager rostfritt stål på insidan vilket gör stekpannan lätt att rengöra.

Se också:

Published: