Sidan kan innehålla affiliate-länkar, detta gör det möjligt för oss att hålla sidan fri från annonser. Så här fungerar det

Bäst i test - Bäst stekpanna och stekjärn för induktionshällar (2024)

Bäst i test - Bäst stekpanna och stekjärn för induktionshällar (2024)

Har du svårt att välja vilken stekpanna eller stekjärn du ska köpa till din induktionshäll? I det här inlägget går vi igenom en stor mängd olika modeller från bland annat Tefal, Skeppshult och Le Creuset för att hittat den bästa stekpannan eller stekjärnet som fungerar med en induktionshäll. Utöver en jämn värmefördelning är det viktigt att stekpannan är bekväm att använda och har en bra kvalité så den håller länge

Om du precis har skaffat en induktionshäll så är det viktigt att du har rätt typ av stekpannor eller stekjärn för att de ska fungera och bli varma på induktionshällen. I ett tidigare inlägg så förklarar vi vikten av att ha rätt kokkärl eller stekjärn för att de ska fungera optimalt på en induktionshäll. Så vill du veta mer om hur kastruller och stekjärn fungerar på en induktionshäll så skulle vi rekommendera att du läser det inlägget.

Letar du efter en ny induktionshäll och hade du velat slippa en traditionell köksfläkt? I så fall ska du titta på induktionshällar med integrerad fläkt. Dessa nya induktionshällar fungerar med frånluft eller kolfilter och de gör att du får större valfrihet kring hur du kan utforma ditt kök.

I det här inlägget kommer vi framför allt hjälpa dig att hitta de bästa stekpannorna och stekjärnen som fungerar på induktionshällar. Här under hittar du en blandning av stekjärn i olika prisklasser, från budget till mer premium-varianter.

Populära varumärken och tillverkare av stekjärn och stekpannor:

 • Scanpan
 • Demeyere
 • Garcima
 • De Buyer

Bäst stekpanna & stekjärn till induktionshällar:

 1. Scanpan CTX stekpanneset, 28 cm + 20 cm
 2. Hestan Meyer Nanobond stekpanna, 28 cm
 3. Demeyere Industry stekpanneset, 20 cm + 28 cm
 4. Culimat Mathias Dahlgren stekpanna, 28 cm
 5. Garcima Lyonnaise stekpanneset i kolstål, 28 cm & 20 cm
 6. De Buyer Affinity stekpanna, 28 cm
 7. Garcima Lyonnaise stekpanna i kolstål, 28 cm
 8. Demeyere Industry stekpanna, 28 cm
 9. Satake med Honeycomb-beläggning, 32 cm
 10. Demeyere Multiline stekpanna, 28 cm

Viktigt - Om du har en induktionshäll så bör du inte köra på "Boost"-läget någon längre tid eftersom det kan leda till skador dina stekpannor och stekjärn. Till exempel på en induktionshäll med värmeintervaller 1 - 14 + Power Boost så brukar vi börja på 6-7 för att sen öka till max 11-12.

Vilket stekjärn och stekpanna är bäst till induktionshällar?

Scanpan CTX stekpanneset, 28 cm + 20 cm

Information:

Setet är ett mycket förmånligt paketerbjudande med 2 st stekpannor. En Scanpan CTX stekpanna 28 cm och en CTX 20 cm omelettstekpanna. Stekpannor ger det en snabb och jämn värmespridning, vilket gör att maten blir klar på nolltid. Båda stekjärnen fungerar på alla typer av värmekällor, inklusive induktion och du kan använda köksredskap av metall utan att de tar skada.

Detta gillar vi med produkten:

 • Stekjärnet har snabb och jämn värmespridning.
 • Kräver inte så hög effekt för att bli varma.
 • Fungerar på alla typer av värmekällor.
9av 10
Material:
Rostfritt Stål
Detta ingår:
2 st stekpannor - 20 cm och 28 cm.
Pris:
2 199 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Hestan Meyer Nanobond stekpanna, 28 cm

Information:

Stekjärnet Hestan Meyer är i särklas ett av de bästa stekjärnen på marknaden, tillverkat med tusentals lager av molekylär titan, direkt bundet i det rostfria stålet, har skapar denna högkvalitativa stekpanna som klarar det mesta. I och med detta material så kräver stekpannan inte speciellt hög värme för att man ska se resultat på det man tillagar.

Stekjärnet klara att diskas i diskmaskin och oavsett matlagning så kommer den varken tappa glans eller kvalitet, så du kan njuta av högsta kvalitet år ut och år in. Stekpannan har en extremt reptålig yta som klarar metallskedar, vispar och andra metallföremål. Genom att unvika vassare föremål som knivar och gafflar så kan du förlänga livslängden och utseendet.

Detta gillar vi med produkten:

 • Stekjär som är ugnssäkert upp till 560 grader.
 • Tål att diskas i diskmaskin.
 • Tillverkat av tusentals lager av molekylär titan och rostfritt stål.
9.5av 10
Material:
Titan och rostfritt stål
Detta ingår:
1 st stekpanna 28 cm.
Pris:
4 499 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Demeyere Industry stekpanneset, 20 cm + 28 cm

Information:

Ta din matlagning till nya höjder med dessa tåliga stekpannor från Demeyere. I det här setet får du 2 st stekpannor på 20 och 28 cm som har en rejäla botten, bestående av rostfritt stål och aluminium varvade runt varandra i 5 lager, vilket bidrar till en jämn värmespridning vilket är perfekt om de ska användas på en induktionshäll. Detta, i kombination med den läckra, industriella designen och en garantin på hela 30 år så kommer dina Demeyere Industry stekpannor bli en trogen kökskamrat. Med en fast och hållbar 'amerikansk stil' tillsammans med Demeyeres välkända teknik och det europeiska kulturarvet gör Industry-serien till riktiga proffsstekjärn.

Detta gillar vi med produkten:

 • Ger en jämn fördelning av värme.
 • Tillverkat i rostfritt stål som tål alla redskap.
 • Tål maskindisk
8.8av 10
Material:
Rostfritt stål och aluminium
Detta ingår:
2 st stekpannor 20 cm och 28 cm.
Pris:
3 198 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Culimat Mathias Dahlgren stekpanna, 28 cm

Information:

Culimat Mathias Dahlgren Stekpanna 28 cm är en stekpanna i rostfritt stål som är designad av den svenska kocken Mathias Dahlgren och tillverkad av företaget Culimat. Stekpannan är 28 cm i diameter, vilket gör den till en medium till stor stekpanna som passar för att laga olika rätter.

Stekpannan är gjord av högkvalitativt rostfritt stål, som är slitstarkt och motståndskraftigt mot slitage. Den har en tri-ply konstruktion, med en aluminiumkärna som ger jämn värmeutbredning och förhindrar hotspots. Stekpannan har också en anti-häftbeläggning, som gör den enkel att laga mat med och enkel att rengöra. Den är kompatibel med alla spishällar, inklusive induktion. stekjärnet har också ett handtag som håller sig kallt för säker och bekväm användning.

Förutom dess praktiska egenskaper är Culimat Mathias Dahlgren Stekpanna 28 cm också utformad för att vara estetiskt tilltalande, med en modern och minimalistisk design. Det är en mångsidig och högpresterande stekpanna som passar alla typer av kockar.

Detta gillar vi med produkten:

 • Stekpanna med jämn värmefördelning i rostfritt stål.
 • Tillverkade av rostfritt stål i 5-lager så värmen sprider sig jämnt i hela pannan.
 • Fungerar på alla värmekällor inklusive induktion och kan även användas i ugnen upp till 260°C.
 • Går att välja mellan 20 eller 28 cm diameter.
8.5av 10
Material:
Rostfritt Stål
Detta ingår:
1 st stekpanna 28 cm.
Pris:
899 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Garcima Lyonnaise stekpanneset, 28 cm & 20 cm

Information:

Garcima Lyonnaise stekpanneset är ett set med två stekpannor som tillverkas av det spanska företaget Garcima. Setet innehåller en stekpanna på 28 cm och en stekpanna på 20 cm, båda gjorda av högkvalitativ kolstål. Kolstål är en slitstark och långvarig material som är populärt att använda i stekpannor på grund av sin höga värmeledningsförmåga och förmåga att behålla värme.

Stekpannorna i Garcima Lyonnaise setet har en traditionell fransk design som kallas en "Lyonnaise"-panna, vilken har en bred, platt form och sneda sidor. Denna design passar bra för att steka och fräsa, eftersom den gör det enkelt att vända och slänga maten. De är kompatibla med alla spishällar, inklusive induktion.

Förutom sina praktiska egenskaper är Garcima Lyonnaise stekpanneset också utformat för att vara estetiskt tilltalande, med en slät och klassisk utseende. Det är ett mångsidigt och högpresterande set med stekpannor som passar både för hemmakockar och professionella kockar.

Kolstål avger järn i maten när den används, vilket ger dig en naturligt järnberikad mat. De tål också att användas på induktionshällar men du bör vara försiktig med värmen. Värmer du upp pannan för snabbt finns det nämligen risk för att den slår sig.

Detta gillar vi med produkten:

 • Stekpanna med kolstål helt fri från giftiga ämnen.
 • Du får ett set med två stekpannor - diameter på 28 cm respektive 20 cm.
 • Fungerar på alla värmekällor inklusive induktion och kan även användas i ugnen upp till 260°C.
8.7av 10
Material:
Kolstål
Detta ingår:
2 st stekpannor - 20 cm och 28 cm.
Pris:
998 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

De Buyer Affinity stekpanna, 28 cm

Information:

De Buyer Affinity 28 cm är en stekpanna som är tillverkad av en unik legering av koppar och aluminium. Detta ger stekpannan en hög värmeledningsförmåga, vilket gör att den kan värmas upp snabbt och jämnt.

Stekpannan har en slät yta som är lätt att rengöra och en bred, stabil bas som gör att den är stabil och säker att använda på spisen. Handtagen är gjutna i samma material som stekpannan och har en ergonomisk form som ger ett bra grepp.

De Buyer Affinity är lämplig för användning på alla typer av spisar, inklusive induktion. Den är också lämplig för att använda i ugnen upp till 250 grader Celsius.

Stekpannan har också en tjock botten med en hög kant, vilket gör den lämplig för att tillaga mat med högre fettinnehåll, såsom biffar och kyckling. Stekpannan är också passande för att tillaga andra rätter, såsom grönsaker och stekt ägg.

I övrigt är De Buyer Affinity stekpannan en högkvalitativ produkt som har mottagit flera positiva recensioner från konsumenter och experter. De Buyer Affinity tillverkas i Frankrike och har en lång förväntad livslängd.

Detta gillar vi med produkten:

 • Stekpanna med kärna av aluminium vilket garanterar bra värmespridning.
 • Består av rostfritt stål och har inte någon non-stick beläggning.
 • Handtag med ergonomiskt grepp.
9av 10
Material:
Rostfritt stål
Detta ingår:
1 st stekpanna 28 cm.
Pris:
1 749 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Garcima Lyonnaise stekpanna i kolstål, 28 cm

Information:

Garcima Lyonnaise stekpanna 28 cm i kolstål är en stekpanna som är tillverkad av kolstål vilket avger järn till maten, vilket bidrar till en järnberikad mat. En stor fördel med kolstål är att det har en hög värmeledningsförmåga, vilket gör att stekpannan värms upp snabbt och jämnt. En annan fördel är att kolstål är inte lika tunga som gjutjärnstekpannorna.

Viktigt: Innan du använder stekpannan första gången så måste du bränna in den: Det gör du enkelt genom att först rengöra pannan med mycket varmt vatten. Därefter häller du ca 1 mm matolja i pannan så hela botten blir täkt och värm i ca 5 minuter. Häll ut oljan och torka ur pannan med hushållspapper. Nu är pannan klar för användning, ju mer den används ju bättre blir den. Tänk också på att aldrig diska en stekpannan av kolstål i diskmaskin!

Stekpannan fungerar på alla värmekällor inklusive induktion, men var försiktig med effekten på induktionshällen, för om man värmer upp pannan för snabbt så finns det risk att pannan slår sig. Det innebär också att man ska aldrig hälla i kallt vatten i en nyligen använd och varm stekpanna.

Detta gillar vi med produkten:

 • Stekpanna av kolstål som bara blir bättre och bättre.
 • Genom att bränna in kolstål så skapas en naturlig non-stick beläggning.
 • Kolstål avger järn, vilket ger naturligt järnberikad mat.
 • Finns också i mindre storlekar: 20, 24 och 26 cm.
7.9av 10
Material:
Kolstål
Detta ingår:
1 st stekpanna 28 cm.
Pris:
599 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Demeyere Industry stekpanna, 28 cm

Information:

Ta din matlagning till nya höjder med denna fantastiskt tåliga stekpanna från Demeyere. Stekpannans rejäla botten, bestående av rostfritt stål och aluminium varvade runt varandra i 5 lager vilket gör att värmen spridas jämnt utmed hela pannan. Detta, i kombination med den läckra, industriella designen samt garantin på 30 år gör Demeyere Industry stekpannan till en trogen kökskamrat.

Detta gillar vi med produkten:

 • Fungerar på alla värmekällor inklusive induktion och ugn.
 • Patenterade TRIPLINDUC® botten som höjer effektiviteten i magnetismen och värmebildningen.
 • 5 års garanti.
 • Finns i två storlekar - 24 och 28 cm.
8.6av 10
Material:
Rostfritt stål och aluminium
Detta ingår:
1 st stekpanna 28 cm.
Pris:
1 899 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Satake med Honeycomb-beläggning, 32 cm

Information:

En stekpanna med fantastiska egenskaper och ett hållbart material. Stekpannan från Satake är tillverkad i lättvikts-gjutjärn och belagd med Honeycomb Whitford Xylan, en patenterat non-stick beläggning som är otroligt effektiv. Den mönstrade ytan har en tjocklek på 1-1.5 mm och ser till att ingenting fastnar, samtidigt som du även får en perfekt och läcker stekyta.

Detta gillar vi med produkten:

 • Innovativ Honeycomb-beläggning så du kan laga mat med mindre fett.
 • Beläggning som tål metallredskap.
 • Tål maskindisk
8.5av 10
Material:
Gjutjärn
Detta ingår:
1 st stekpanna 32 cm.
Pris:
599 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Demeyere Multiline stekpanna, 28 cm

Information:

Demeyere Stekpanna Multiline 28 cm är en stekpanna som är tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål med tri-ply konstruktion, vilket innebär att den har tre lager av stål med olika egenskaper. Den inre lagret är gjort av 18/10 rostfritt stål, som är känt för sin höga kvalitet och hållbarhet. Det mittersta lagret är gjort av aluminium, som har hög värmeledningsförmåga och gör att stekpannan värms upp jämnt och snabbt. Den yttre lagret är också gjort av rostfritt stål, vilket ger stekpannan en hög motståndskraft mot skador och förbättrar dess livslängd.

Demeyere Stekpanna Multiline 28 cm är lämplig för användning på alla typer av spisar, inklusive induktion, och är också lämplig för användning i ugnen upp till 260 grader Celsius. Demeyere Stekpanna Multiline 28 cm är en högkvalitativ produkt som har mottagit positiva recensioner från både konsumenter och experter. Stekjärnet är tillverkat i Belgien och livslängden för stekjärnet är precis som många andra högkvalitativt stekjärn lång.

Detta gillar vi med produkten:

 • Mångsidig stekpanna med jämn värmefördelning.
 • Tillverkade av rostfritt stål i sju lager.
 • Behandlad med Silvinox - Demeyeres unika metod för att rena stålet som gör stekpannorna mycket enkla att rengöra.
7.9av 10
Material:
Rostfritt Stål
Detta ingår:
1 st stekpanna 28 cm.
Pris:
2 199 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Köpguide – vilket stekjärn eller stekpanna ska man välja för en induktionshäll?

För att välja rätt stekjärn eller stekpanna för en induktionshäll så krävs det att du tar hänsyn till en rad olika faktorer, allt för att säkerställa att stekjärnet eller stekpannan erbjuder optimal prestanda. Här är några faktorer som du bör överväga för att välja rätt stekjärn eller stekpanna:

 • Material: Eftersom induktionshällar använder magnetism för att generera värme, måste stekjärnet eller stekpanna vara tillverkad av magnetiskt material. Stekpannor är ofta tillverkade i rostfritt stål och så har de en magnatisk kärna, stekjärn däremot är ofta tillverkade i gjutjärn eller kolstål vilket har en naturlig magnetism vilket gör att de alltid fungerar på induktionshällar.
 • Bottenkonstruktion: För att en induktionshäll ska fungera optimalt är det viktigt att stekjärnet eller stekpannan har en jämn botten för att säkerställa en jämn värmeöverföring över hela ytan, detta är viktigt för att undvika hotspots och jämn stekning.
 • Storlek och form: Välj ett stekjärn eller stekpanna som passar din induktionshäll och dess induktionszoner. Om du har en mindre induktionshäll är det viktigt att inte använda en för stor stekpanna eller stekjärn, eftersom det kan resultera i ineffektiv uppvärmning.

Vilket material ska man välja på ett stekjärn eller stekpanna till en induktionshäll?

Gjutjärn:

Gjutjärnsstekjärn är känt för sin höga värmekapacitet och jämn värmefördelning. Det behåller värmen väl och ger en jämn temperatur över hela ytan. Gjutjärn kräver dock lite extra omsorg för att undvika rost, och det kan vara tungt att hantera. Fördelen med gjutjärn är att de fungerar på alla typer av värmekäller som till exempel induktion och de kan även användas i ugn. Ett stekjärn i gjutjärn ger också väldigt fin stekyta och de tål höga temperaturer och de klarar alla typer av köksredskap.

Kolstål:

Kolstål är ett populärt alternativ bland kockar och professionella kockar. Det har liknande egenskaper som gjutjärn när det gäller värmefördelning och värmekapacitet, men det är oftast lättare. Kolstålet kräver dock regelbunden underhållning för att förhindra rostbildning. Fördelen med kolstål är att det fungerar på alla spisar, inklusive induktionshällar. Kolstål ger också en snabb och jämn värmefördelning, samtidigt som det tål höga temperaturer och alla typer av köksredskap.

Rostfritt stål:

Rostfritt stål är känt för sin hållbarhet och motståndskraft mot korrosion. Det är lätt att rengöra och kräver minimalt underhåll. Dock har rostfritt stål inte samma värmekapacitet som gjutjärn eller kolstål, vilket kan påverka matlagningen. Fördelen med rostfritt stål är att det är enkel att använda och ger ett bra stekresultat även om du bara använder lite matfett.

Keramisk beläggning:

Keramiska beläggningar har blivit alltmer populära på grund av deras non-stick-egenskaper. De är lätta att rengöra och kräver mindre fett vid matlagning. Dock är det viktigt att undvika skrapande redskap för att inte skada beläggningen. Keramiska beläggningar kan också slitas över tiden. Fördelen med ett stekjärn som har en keramsik beläggning är att det är stryktåliga och har även non stick-effekt som gör att maten inte bränner fast och precis som med rostfria stekjrän så behöver du inte använda speciellt mycket matfett. Däremot rekommenderas endast köksredskap i trä, plast eller silikon för att förhindra att beläggningen skaddas.

Vilket material eller beläggning du väljer beror på dina personliga preferenser, matlagningsstil och underhåll. Om du föredrar en hållbar yta med hög värmekapacitet kan gjutjärn eller kolstål vara det bästa valet. Å andra sidan, om du letar efter enklare rengöring och mindre underhåll, kan rostfritt stål eller keramisk beläggning vara mer lämpligt. Det är viktigt att alltid följa tillverkarens rekommendationer för skötsel och underhåll för att maximera stekjärnets livslängd och prestanda.

Vanliga frågor om stekjärn till induktionshällar:

Vilket material på stekjärn är bäst till induktion?

Stekjärn som är avsedda för användning på induktionshällar bör vara tillverkade av ett material som kan leda värme väl, så att maten kan tillagas jämnt och effektivt. Ett bra val av material är gjutjärn, som har hög värmeledningsförmåga, vilket gör att det håller temperaturen jämn under lång tid. Stekjärn av gjutjärn är också mycket hållbara och kan vara en bra investering.

Det finns också stekjärn tillverkade av aluminium och som har en magnetisk kärna. Stekjärn i aluminium är lättare än gjutjärn, men de har dock en lägre värmeledningsförmåga.

Aluminiumstekjärn kan fungera bra på en induktionshäll, men de kan behöva värmas upp lite längre för att nå önskad temperatur. Detta innebär också att de kyls ner snabbare om man jämför med gjutjärn.

Stål är också ett material som kan användas till stekjärn för användning på en induktionshäll. Stål har god värmeledningsförmåga, men det är lite tyngre än aluminium och precis som aluminium så kyls stekjärnet ner snabbare än till exempel gjutjärn.

Det finns också stekjärn tillverkade av andra material som har speciella egenskaper, som keramik och koppar. Dessa material kan också fungera bra på en induktionshäll, men de kan vara mer känsliga för skador och behöver oftast mer omsorg än andra material.

I slutändan är det viktigt att välja det stekjärn som passar bäst för dina behov och din kokstil. Det kan vara bra att prova olika material och se vilket som fungerar bäst för dig.

Finns det någon risk med att använda fel stekjärn på en induktionshäll?

Det finns ingen risk för skada på varken stekjärn eller hällen om du skulle råka använda fel typ av stekjärn på en induktionshäll.

Induktionshällar fungerar genom att det skapas en magnetisk resonans i en metallisk gryta eller stekjärn, vilket ger upphov till värme. Om du använder ett stekjärn som inte är metallisk och kompatibel med induktionshällen så kommer inte stekjärnet att bli varmt och maten kommer inte att tillagas. Detta kan resultera i att maten inte blir tillagad på rätt sätt och därför kan det leda till hälsorisker i och med att maten inte blir tillagad.

Det är därför viktigt att du använder ett stekjärn som är anpassat för användning på en induktionshäll. De flesta stekjärn som är gjorda av järn eller stål är kompatibla med induktionshällar, medan stekjärn som är gjorda i ett ej magnetisk material, som till exempel teflon eller aluminium kan orsaka problem. Det är också viktigt att kontrollera att stekjärnet har en jämn botten, eftersom detta kan också påverka hur väl stekjärnet fungerar på en induktionshäll.

Vilka stekjärn fungerar inte på en induktionshäll?

Det finns en del stekjärn som inte kan användas på en induktionshäll eftersom de har inte tillräckligt med järn eller stål i botten för att skapa en magnetisk resonans. Vanligtvis är det stekjärn som är tillverkade enbart av:

 • Aluminium: Aluminium är en mycket bra värmeledare, men det innehåller inte tillräckligt mycket järn eller stål för att skapa en magnetisk resonans på en induktionshäll.
 • Rostfritt stål: Rostfritt stål är en vanligt förekommande material för stekjärn, men det innehåller inte tillräckligt mycket järn för att skapa en magnetisk resonans på en induktionshäll.
 • Koppar: Koppar är också en mycket bra värmeledare, men precis som tidigare material så innehåller det inte tillräckligt mycket järn eller stål för att skapa en magnetisk resonans på en induktionshäll.

Dock är det inte ovanligt att dessa material används i kombination med en magnetisk kärna för att ta del av materialets höga värmeförmåga. Ett exempel är stekpannor tillverkade med trelagersprincipen som då har ett lager kopparplåt utvändigt, sen ett lager aluminium och sist ett lager rostfritt stål på insidan vilket gör stekpannan lätt att rengöra.

Är där någon skillnad mellan stekpanna och stekjärn?

Ja, det finns skillnader mellan en stekpanna och ett stekjärn, även om termerna ibland används omväxlande. Här är några av de grundläggande skillnaderna:

Stekpanna:

 1. Material: Vanligtvis tillverkad av metaller som aluminium eller rostfritt stål. En del moderna stekpannor har en beläggning, såsom teflon, för att förhindra att mat fastnar och underlätta rengöringen.
 2. Form: Har oftast sluttande sidor för att underlätta rörning och vändning av mat.
 3. Yta: Kan ha en slät eller texturerad yta beroende på design och material. Belagda stekpannor har en icke-stick beläggning för att förhindra mat från att fastna.
 4. Användning: Idealisk för snabb stekning, sautering och beredning av såser. Belagda stekpannor är särskilt användbara när man hanterar klibbiga livsmedel.

Stekjärn:

 1. Material: Tillverkat av gjutjärn, vilket ger en utmärkt värmefördelning och bibehåller värmen länge.
 2. Form: Har vanligtvis raka sidor och en handtag som kan tåla höga ugnstemperaturer.
 3. Yta: Vanligtvis en slät yta, och vissa stekjärn har en naturlig icke-stick yta som förbättras med användning över tid, känd som "seasoning."
 4. Användning: Perfekt för stekning, grillning och bakning. Eftersom stekjärn tål höga temperaturer, kan det också användas på grillen eller i ugnen. De kräver ibland säsongsbetonad vård för att bibehålla ytan och förhindra rost.

Sammanfattningsvis är en stekpanna vanligtvis tillverkad av andra metaller än gjutjärn och har ofta en beläggning för att förhindra mat från att fastna. Å andra sidan är ett stekjärn gjutet i ett stycke och vanligtvis helt i gjutjärn, vilket ger det unika egenskaper som bibehållning av värme och möjligheten att använda det i ugnen. Så valet mellan ett stekjärn och stekpanna beror på dina preferenser och vilken typ av matlagning du planerar att göra.

Updaterad:

Andra liknande artiklar:

 • Alternativ till en traditionell köksfläkt?

  Om du inte vill ha en traditionell köksfläkt eller fläktkåpa så finns det idag faktiskt några alternativ som fungerar lika bra. I det här inlägget går vi igenom alla alternativ som finns till köksfläktar och fläktkåpor. Lär dig mer om spishällar med inbyggd fläkt och bänkfläktar som du placerar in i bänkskivan.

 • Planerar du att köpa en spishäll med fläkt? Så väljer du rätt modell

  I det här inlägget går vi igenom vilka fördelar det finns med en spishäll med fläkt, se också bilder på flera populära modeller. Till sist ger vi dig också några tips på saker som du bör känna till innan du väljer en spishäll med integrerad köksfläkt.

 • Bäst i test - Bäst fristående vakuumförpackare (2024)

  I det här inlägget har vi samlat de bästa fristående vakuumförpackarna. Vi går också igenom vilka skillnader där är mellan en fristående vakuumförpackare och en integrerad vakuumlåda. Se aktuella priser och var du kan köpa dessa produkter till bäst pris på nätet.

 • Bäst i test - Bäst grillpanna till induktionshällar (2024)

  Här går vi igenom vilka grillpannor som är bäst för dig som har en induktionshäll. Vi har tidigare tipsat om några bra stekbord, men med en grillpanna så kan du få samma effekt som från ett grillgallret i och med att du kan steka på något högre temperaturer jämfört med ett vanligt stekjärn.