Sidan kan innehålla affiliate-länkar, detta gör det möjligt för oss att hålla sidan fri från annonser. Så här fungerar det

Induktionshällar med manuella vred: Se alla modeller & varianter (2024)

Induktionshällar med manuella vred: Se alla modeller & varianter (2024)

Finns det induktionshällar med vred?

Idag styrs de flesta moderna induktionshällar med hjälp av touch-kontroll, men för någon som är van vid en spishäll med vred så kan det kännas ovant att hantera effekten utan den fysiska kontakten med reglagen, även att navigera bland olika inställningar kan vara lite speciellt. Trots att det har blivit allt vanligar med touch-styrning så finns det fortfarande alternativ för de som föredrar den mer traditionella känslan och användarupplevelsen hos manuella vred.

Är du en av dem som undrar om det fortfarande finns induktionshällar med manuella vred? I det här inlägget kommer vi gå igenom allt du behöver veta om induktionshällar med vred och vi kommer även utforska de olika varianter och modeller som finns tillgängliga - idag finns det varianter som erbjuder en kombination av touch och manuellt vred. Men låt oss börja med att förstå skillnaden mellan en spis och häll eftersom vi framför allt kommer fokusera på så kallade hällar med vred som använder induktion, glaskeramik eller gas.

Spisar & hällar - två olika köksapparater:

Spis som har en inbyggd spishäll och kontrolleras via vred:

Med spishäll så menar man oftast de spisar som har både en ugnsdel och en spishäll, dessa finns i olika varianter och oftast är det själva häll-delen som skiljer sig åt. Några vanliga varianter är till exempel:

 • Induktionsspis med vred
 • Glaskeramikspis med vred
 • Gasspis med vred
 • Gjutjärnsspis med vred

Hällar med vred:

Induktionshällar är de modeller som integreras direkt i bänkskivan, de finns som planmonterade och ovanpåligande. Dessa modeller kombinerar man också vanligtvis en fristående ugn som kan placeras undertill i och med enheten är så platt.

Dagen induktionshällar kontrollerar man via en touch-kontroll, så för någon som är van vid en traditionell spishäll med vred kan det vara lite ovant. Därför är det inte ovanligt att man vill ha manuella vred för att känna att man har full kontroll och då kan en induktionshäll med vred vara ett alternativ.

 • Induktionshäll med vred
 • Glaskeramikhäll med vred
 • Gashäll med vred

Vad är skillnaden mellan en induktionsspis och induktionshäll?

Skillnaden mellan en induktionsspis och en induktionshäll ligger främst i deras användningsområde och design.

 • Induktionsspis: En induktionsspis är en komplett enhet som inkluderar både spisplattor och ugn i en och samma enhet. Den kan vara fristående eller inbyggd i köket och då skippar man oftast ett 60 cm bänkskåp för att få plats med enheten och så har man bänkskivan vid sidorna. En induktionsspis erbjuder en allt-i-ett-lösning för matlagning och bakning och kan vanligtvis styras med hjälp av manuella vred som är placerade i fronten av enheten.

 • Induktionshäll: En induktionshäll är en separat enhet som installeras i köksbänken och erbjuder endast spisplattor utan ugn. Den kan integreras med andra typer av ugnar, såsom konventionella ugnar eller ångugnar, för att ge en modulär matlagningslösning. Induktionshällar är oftast utformade för att styras med touch-paneler, men det finns också modeller som använder manuella vred för att justera värmen och andra inställningar.

Skillnaden mellan moderna induktionshällar och traditionella spisar med vred

Skillnaden mellan moderna induktionshällar och traditionella spisar med vred är tydlig både vad gäller teknologi och användarupplevelse. Moderna induktionshällar erbjuder en avsevärd framsteg i teknik jämfört med sina traditionella motparter.

De traditionella spisarna med vred har oftast en häll som använder gas-, glaskeramik eller induktion för att generera värme. Medan gas- och glaskeramikhällar har varit vanliga i många år, har induktionshällar blivit allt mer populära på grund av deras fördelar. Till skillnad från gas- och glaskeramikhällar som använder konventionell värmeöverföring, utnyttjar induktionshällar elektromagnetism för att direkt värma upp kokkärlen. Denna metod är inte bara snabbare, vilket minskar uppvärmningstiderna avsevärt, utan också mer energieffektiv eftersom värmen genereras direkt i kokkärlet.

Dessutom är dagens moderna induktionshällar utrustade med en rad avancerade funktioner som förbättrar användarupplevelsen avsevärt. Timerfunktioner gör det möjligt för användare att ställa in exakta tillagningstider för olika rätter, medan kokzon-identifiering hjälper till att avgöra den optimala värmen för varje kokkärl. Automatisk värmejustering är en annan användbar funktion som gör det möjligt för hällen att automatiskt justera värmen baserat på kokkärlets storlek och innehåll. Dessa funktioner ökar bekvämligheten och precisionen vid matlagning och gör moderna induktionshällar till ett populärt val för kockar i hemmet och professionella kockar över hela världen.

Samtidigt erbjuder traditionella spisar med vred en mer hands-on-känsla och direkt kontroll över värmen genom fysiska reglage. Denna mer "analoga" användarupplevelse kan vara fördelaktig för en del användare, särskilt de som är vana vid de traditionella vreden och känner sig mer bekväma med dess enkelhet och pålitlighet.

Spisar med induktion och manuella vred

Spisar med induktion och som har manuella vred erbjuder en spännande kombination av modern teknik och traditionell användarupplevelse. Genom att använda induktionstekniken för att generera värme i kokkärlet direkt, erbjuder dessa spisar snabbare uppvärmningstider och ökad energieffektivitet jämfört med traditionella spisar med glaskeramihäll eller gasbrännare.

Samtidigt behåller de manuella vreden den nostalgiska känslan och ger användarna en direkt och intuitiv kontroll över värmeinställningarna. Den fysiska närvaron av vreden gör det möjligt för användarna att snabbt och enkelt justera värmen efter behov utan att behöva navigera genom något digitala gränssnitt.

För de som värdesätter den klassiska känslan av att laga mat och föredrar enkelheten hos manuella kontroller, erbjuder spisar med induktion och manuella vred en perfekt balans mellan tradition och innovation i det moderna köket

Touch-kontrollsystemet på moderna induktionshällar

Touch-kontrollsystemet på moderna induktionshällar representerar en banbrytande utveckling inom köksteknologi som erbjuder användare en smidig och intuitiv användarupplevelse. Genom att eliminera behovet av fysiska knappar eller vred, tillåter touch-panelerna användare att enkelt styra och justera inställningar med en enkel beröring, precis som dagen mobiler.

Touch-panelen är vanligtvis utrustade med upplysta sensorer som reagerar på användarens beröring med fingertoppen, vilket ger omedelbar återkoppling och respons på kommandon. Den moderna touch-designen ger också en slät och elegant design till köksutrymmet, vilket bidrar till en känsla av modernitet och stil.

Dessutom erbjuder många moderna induktionshällar avancerade funktioner som timerinställningar, förinställda matlagningslägen och säkerhetsfunktioner som barnlås för att öka bekvämligheten och säkerheten vid matlagning. Touch-kontrollsystemet på moderna induktionshällar representerar därmed en synergisk fusion av innovation och användarvänlighet som förvandlar matlagningsupplevelsen till en smidig och effektiv process.

För- och nackdelar med touch-kontroll jämfört med manuella vred

För att förstå vilket system som passar bäst är det viktigt att utgå från användares behov och preferenser i köket. Därefter är det viktigt att noggrant överväga de för- och nackdelar som finns med touch-kontroll jämfört med manuella vred.

Med touch-kontroll:

En av de främsta fördelarna med touch-kontrollsystem är dess moderna och stilrena design, vilket ger en elegant utseende till köket. Dessa system är också lättare att rengöra eftersom de inte har några utskjutande delar eller springor där smuts kan ansamlas. Dessutom tillåter touch-panelerna användare att enkelt styra och justera inställningar med några få klick och enkel beröring, vilket ger en smidig och intuitiv användarupplevelse. Ytterligare fördelar inkluderar avancerade funktioner som timerinställningar, förinställda matlagningslägen och säkerhetsfunktioner som barnlås.

Nackdelar med touch-kontrollsystem kan vara att det känns mindre responsiva (vanligt på många budget varianter) än manuella vred, särskilt när de används med blöta eller smutsiga händer. Dessutom kan användare ibland uppleva svårigheter med att navigera genom olika inställningar på touch-panelen, speciellt om de är ovana eller om det är första gången de använder toch-tekniken.

Med manuella vred:

Fördelarna med manuella vred inkluderar deras enkelhet och pålitlighet. Genom att vrida på vreden kan du enkelt justera värmen och andra inställningar utan behov av komplexa digitala gränssnitt. Dessa vred är också mindre känsliga för fel och kräver minimalt underhåll.

Nackdelarna med manuella vred inkludera att de ger ett mindre modernt utseende och en något mer begränsad funktionalitet jämfört med touch-kontrollsystem. Dessutom kan vreden vara svårare att rengöra eftersom smuts och matrester kan fastna mellan knapparna och omkring vreden.

Sammanfattningsvis finns det både för- och nackdelar med både touch-kontroll och manuella vred, och valet mellan de två beror på framförallt på dina personliga preferenser och behov i köket.

Vilken typ erbjuder bäst användarupplevelse?

Användarupplevelsen för touch-kontroll och manuella vred på spishällar skiljer sig åt på flera sätt.

Touch-kontroll erbjuder en modern och smidig användarupplevelse med enkel navigering genom olika inställningar och funktioner med en lätt beröring. Denna teknik ger också möjlighet till avancerade funktioner som förinställda matlagningslägen och timerinställningar, vilket kan öka effektiviteten och bekvämligheten vid matlagning. Dock kan touch-panelerna bli något mindre responsiva om man har blöta eller smutsiga händer, vilket kan vara en nackdel för en del användare.

Jämfört med "touch" så erbjuder manuella vred en mer traditionell och hands-on användarupplevelse. Genom att vrida på vreden kan du enkelt justera värmen och andra inställningar med fysisk kontakt.

Denna metod kan vara fördelaktig av de som föredrar enkelheten och pålitligheten hos en analog kontroll, men det innebär också att de är mindre mångsidiga när det kommer till att erbjuda mer avancerade funktioner som automatisk temperaturkontroll, kokkärligenkäning och överkoksskydd.

Varianter av induktionshällar med manuella vred:

På marknaden finns idag ett varierat utbud av induktionshällar som är utrustade med manuella vred för användare som föredrar den traditionella känslan och användarupplevelsen med manuella vred. Dessa modeller finns i olika storlekar och design. Här under har vi samlat några populära alternativ:

Fjäråskupan Onyx - Induktionshäll med vred och integrerad fläkt

Fjäråskupan Onyx - Induktionshäll med vred och integrerad fläkt

Det vi gillar:

 • Erbjuder en blanding av fasta och flexibla induktionszoner.

 • Kontrolleras med 5 st vred i rostfritt stål.

Viktigt att känna till:

 • Digital display som visar effekt.

 • Manuella vred som gör att du kan kontrollera fläkt och effekt på induktionshällen.

Fjäråskupan Onyx erbjuder en unik kombination av avancerad teknik och stilfull design, som lyfter köksupplevelsen till en ny nivå. Onyx är en så kallad spishäll med fläkt som ger en modern känslan med den stilrena designen och genomtänkta detaljerna.

Varje aspekt av Onyx är utformad med noggrannhet och högkvalitativa materialval för att erbjuda användaren en upplevelse av förstklassighet. De högkvalitativa vreden ger inte bara en unik design utan också en tilltalande touch till köket. Med de manuella vreden så erbjuds du enkel och precisionskontroll över både effekt och luftflöde:

 • Effektiv fläkt som flyttar 97m³ luft per timme vid lägsta effekt och 570m³ vid intensiv effekt.
 • Spishällen har 4 stycken induktionszoner. De två zonerna på höger sida går att brygga för att skapa en stor induktionszon - perfekt för stekbord.

Med Fjäråskupan Onyx i ditt kök får du inte bara en kraftfull och effektiv spishäll och köksfläkt, utan också en symbol för stil och sofistikation. Med dess tekniska finesser och stilfulla design är Onyx en köksapparat som lyfter hela köksmiljön till en ny nivå av exklusivitet och funktionalitet.

Egenskaper:

 • Bra energiklassning (A+)
 • Finns i tre varianter: Frånluft, kolfiter eller PlasmaClean-filter (Unikt för Fjäråskupan)

storlek (B x D x H):800 x 520 x 212 mm

modeller:Kolfilter, frånluft och plasma-filter

Neff N90 (V68YYX4C0) - Induktionshäll med vred och integrerad fläkt

Neff N90 (V68YYX4C0) - Induktionshäll med vred och integrerad fläkt

Det vi gillar:

 • Manuellt vred i form av en magnetisk puck.

 • Går att beställa med unika kantlister: Brushed Bronze, Anthracite Grey, Deep Black or Metallic Silver.

Viktigt att känna till:

 • Digital display som visar effekt.

 • Det manuella vredet består av en "puck" eller Twist Pad som placeras i mitten av kontrollpanelen och genom att vrid på den så kan man ändra effekten.

Neff N90 (V68YYX4C0) erbjuder dig som vill utnyttja alla fördelarna med en induktionshäll, men som vill slippa 100% touch-kontroll (Där är fortfarande delar som kontrolleras via touch, men inte justerandet av effekt). Med Neff's Twist Pad kan du enkelt kontrollera effekten genom att bara vrida på kontrollen och du kan välja zon genom att trycka på "pucken" i den riktning där zonen är placerad. Med Neff's Flex Design kan du också anpassa utseendet på spishällen och välja en färg som passar dina andra vitvaror.

 • Spishällen har 4 stycken induktionszoner - Båda sidorna består av FlexInduction-zoner.
 • Effektiv fläkt som flyttar 622m³ vid intensiv effekt.

Om du inte är bekant med Neff, så är det värt att notera att de faktiskt är en av Europas äldsta tillverkare av vitvaror och ett dotterbolag till Siemens. Skillnaden mellan vitvarorna från dessa två företag är att Neff ofta anses erbjuda premiumprodukter och har några unika funktioner som inte är tillgängliga i Siemens vitvaror.

Egenskaper:

 • Twist Pad Flex: en lättanvänd kontrollplatta som du vrider på för att smidig kontroll din spishäll
 • Flex Induction: spishällen känner automatiskt av och värmer dina kastruller och stekpannor där de står
 • Intuitive Flex Zones: zoner som kan delas upp i 3 delar: kokande framtill, sjudande i mitten och varmhållning längst bak
 • Automatic Air Sensor – fläktstyrkan kan anpassas automatiskt till situationen i köket

storlek (B x D x H):834 x 527 x 223 mm

modeller:Kolfilter och frånluft

SMEG (SI364BM) - Induktionshäll med vred

SMEG (SI364BM) - Induktionshäll med vred

Det vi gillar:

 • Direkt manövrering med manuella vred som är placerade i fronten av hällen.

 • Prisvärd induktionshäll med vred.

 • Tillgänglig i 4 olika färger.

Viktigt att känna till:

 • Smeg har en kampanj som ger dig möjligheten att prova ugnar och spishällar i 100 dagar.

 • Mindre modell som passar i 60 cm bredda bänkskåp.

SMEG - SI364BM är en 60 cm bred induktionshäll med en stilren, klassisk design i svart glas. Hällen tillhör "Victoria Classic"-serien vilket sätter en tidlös prägel på köket och dess olika funktioner gör den otroligt hjälpsam i vardagen. Spishällen har 4 stycken fasta induktionszoner i olika storlekar.

 • Automatisk avstängning när grytan eller pannan lyfts bort.

Egenskaper:

 • 4 st induktionszoner med 9 st värmesteg
 • Restvärmeindikator och barnlås

storlek (B x D x H):596 x 510 x 60 mm

BORA Professional 3.0 - Induktionshäll med vred och integrerad fläkt

BORA Professional 3.0 - Induktionshäll med vred och integrerad fläkt

Det vi gillar:

 • Enkel kontroll via manuella vred som monteras i fronten av köksskåpet.

 • Modellen går att anpassa med olika spishällar som till exempel: Induktion, Glaskeramik, Gas, Wok och Teppanyaki (stekbord).

Viktigt att känna till:

 • Vred med display som visar effekt.

 • Större modell på hela 90 cm.

 • Kräver ett paket som innehåller kolfilter (2-3 års livslängd) eller ett rörsystem för frånluft.

BORA Professional 3.0 är en högpresterande spishäll med inbyggd fläkt som är utvecklad av Bora. Det unika med denna modellen är att både spishällen och köksfläkten kontrolleras via 5 st lättanvänd och manuella vred som monteras i fronten av köksskåpet. Dessa gör det enkelt att justera fläktens hastighet eller effekten på de olika kokzonerna. Detta är en av de mest avancerade spishällar med fläkt eftersom hela enheten är modulär: Du kan till exempel välja typ av spishällar och du kan välja mellan olika utseende på fläktenheten och de manuella vreden.

 • Spishällen går att anpassa med olika moduler: Induktion, gas, glaskeramik, wok och stekbord.

Egenskaper:

 • Automatiskt och bansäkert fläktlock - Det automatiskt och bansäkert fläktlock stängs automatiskt när fläkten inte används. När den sluter sig förhindrar den integrerade sensorn att föremål kläms fast och det eleganta systemet är helt slutet när det är avstängt.
 • Extremt tystgående - Modellen är en av marknadens tystgående spishällar med integrerad fläkt. Även vid full styrka överröstas fläkten av maten som fräser i pannan.
 • Väldigt enkel rengöring - Alla delar som kommer i kontakt med matos kan enkelt tas bort via den lättåtkomliga luftinloppsöppningen och rengöras i diskmaskinen, där de upptar väldigt lite utrymme.

storlek (B x D x H):856 x 544 x 199 mm

modeller:Kolfilter och frånluft

Miele (KM 7164 FR) - Induktionshäll med vred

Miele (KM 7164 FR) - Induktionshäll med vred

Det vi gillar:

 • Direkt manövrering med manuella vred på hällen.

 • Har 4 st kokzoner inkl. 1 kraftfullPowerFlex-kokzon.

Viktigt att känna till:

 • Digital display som visar effekt.

 • Mindre modell som passar i 60 cm bredda bänkskåp.

Miele - KM 7164 FR är en 60 cm bred induktionshäll med fyra kokzoner, varav två kan kombineras. Om du någon gång har använt en vanlig induktionshäll med touch så kanske du har märkt att de inte känner av blöta fingrar eller för att du råkat trycka på fel knapp av misstag? Med den här hällen så kontrollerar du effekten med manuella vred, och du behöver inte oroa dig för blöta fingrar.

 • Spishällen har 4 stycken induktionszoner - 2 st FlexInduction-zon till vänster och 2 st fasta zoner på höger sida.
 • Kokzoner stängs automatiskt av när det inte finns några kokkärl i området och om värmeinställningarna inte har ändrats på ett tag.
 • Automatiska uppvärmningsfunktionen som värmer upp kokkärlen och sänker effekten till den valda inställningen för fortsatt tillagning.

Egenskaper:

 • TwinBooster - För kortast möjliga uppkokningstid
 • PowerFlex: Snabb och flexibel - Boostereffekten på upp till 7,3 kW
 • Induktionshällen har en elegant ram av rostfritt stål

storlek (B x D x H):626 x 526 x 71 mm

Gorenje (IK640CLB) - Induktionshäll med vred

Gorenje (IK640CLB) - Induktionshäll med vred

Det vi gillar:

 • Slipad kant - perfekt vid montering ovanpå bänkskivan

 • Kontrollera enkelt varje induktionszon med ett manuellt vred

Viktigt att känna till:

 • Mindre induktionshäll som passar i 60 cm bredda bänkskåp.

 • Har ingen digital display som vissar effekt, utan allt hanteras via vreden.

Gorenje (IK640CLB) är en mindre (60 cm) induktionshäll med fyra värmezoner, perfekt för hushåll med 3-5 personer. Med induktion får du otroligt snabba uppvärmning och exakt temperaturinställningar, vilket gör matlagningen till en smidig och effektiv upplevelse. Dessutom är spishällen enkel att rengöra från fett och matstänk, vilket sparar tid och underlättar underhållet i köket.

Egenskaper:

 • PowerBoost - Genom att aktivera PowerBoost-funktionen får du omedelbar värmeökning under tillagningen ‒ perfekt för att koka upp vatten på mindre än 90 sekunder och få kastrullerna varma för bryning.
 • Barnlås - Genom att aktivera barnlåset du vara säkra att barn eller husdjur ej inte kan starta, stänga av eller ändra inställningar på induktionshällen utan tillsyn.

storlek (B x D x H):600 x 510 x 92 mm

Funktioner och egenskaper hos dessa induktionshällar

Induktionshällar med manuella vred erbjuder en kombination av modern teknologi och traditionell användarupplevelse. De flesta modeller är utrustade med grundläggande funktioner såsom olika kokzoner, effektiv värmereglering och säkerhetsfunktioner.

En del modeller kan också ha extra funktioner som barnlås, timerinställningar och kokzonidentifiering för att förbättra användarupplevelsen ytterligare.

Tillgänglighet och prissättning av den här typen av modeller

Tillgängligheten av induktionshällar med manuella vred kan variera beroende på tillverkare och vanligtvis finns bara dessa modeller tillgängliga i specialiserade kök- och vitvarubutiker, och en del onlinebutiker.

När det gäller prissättning så beror det på tillverkare och modell, men generellt sett tenderar induktionshällar med manuella vred att vara något dyrare än sina motsvarigheter med touch-kontroll eller traditionella spisar. Tar vi de modeller som vi har gått igenom här ovanför så kan du se att de är något dyrare och kostar från 45 000 till över 100 000 kr, så dessa induktionshäll kanske inte passar alla plånböcker och budgetar.

Så vill du ha ett billigare alternativ så kommer du helt enkelt behöva välja en traditionell spis med gas-, glas- eller induktionshäll. Oavsett vad du väljer, se till att du gör en noggrann jämförelse av olika modeller och tillverkare för att hitta den bästa induktionshällen med manuella vred som passar dina behov och budget.

Vanliga frågor om induktionshällar med vred:

Vilka fördelar finns det med en induktionshäll som har vred jämfört med touchkontroller?

Induktionshällar med vred har flera fördelar jämfört med de med touchkontroller:

 1. Mer intuitiv användning: För vissa användare kan vred vara mer intuitiva att använda än touchkontroller, särskilt för dem som är vana vid traditionella spisar med vred.

 2. Fysisk feedback: Vreden ger fysisk feedback när de vrids, vilket kan göra det lättare för användaren att uppfatta och kontrollera värmeinställningarna utan att behöva titta på skärmen.

 3. Enklare att justera exakt värmeinställning: För finjustering av värmen kan vred vara mer praktiska än touchkontroller, då användaren kan vrida dem gradvis för att uppnå önskad temperatur.

 4. Mindre känsliga för störningar: Induktionshällar med vred kan vara mindre känsliga för elektroniska störningar eller felaktig beröring jämfört med touchkontroller, vilket kan minska risken för oavsiktliga effekt ändring.

 5. Lättare att använda med handskar eller blöta händer: För personer som arbetar i köket med handskar eller har blöta händer, kan vred vara lättare och mer praktiska att använda än touchkontroller som kräver direkt kontakt med en skärm.

Sammanfattningsvis kan induktionshällar med vred passa användare som föredrar en mer traditionell och intuitiv användarupplevelse och som värdesätter enkelheten och tillförlitligheten hos fysiska kontroller.

Hur fungerar touch-kontrollen på en induktionshäll?

Touch-kontrollen på en induktionshäll fungerar genom att användaren använder fingertopparna för att interagera med en elektronisk pekskärm eller sensorer som är inbäddade under glasytan på hällen. Dessa sensorer registrerar den elektriska kapacitansförändringen som uppstår när en användares fingertoppar kommer i kontakt med ytan.

När en användare trycker på eller sveper över pekskärmen på induktionshällen, registrerar sensorerna platsen för kontakten samt eventuella rörelser. Den inbyggda elektroniken tolkar sedan dessa signaler och överför dem till hällens styrenhet. Beroende på vilken del av pekskärmen som berörs och hur användaren interagerar med den, utför hällen olika åtgärder såsom att justera värmeinställningar, aktivera timerfunktioner, eller välja specifika matlagningslägen.

Touch-kontroller på en induktionshäll kan vara utformade för att vara både känsliga och precisa för att ge användaren en smidig och responsiv användarupplevelse. Dessa kontroller har blivit vanliga på moderna induktionshällar tack vare deras eleganta design och användarvänlighet.

Finns det några specifika funktioner som dessa vred erbjuder utöver att justera värmen?

Ja, induktionshällar med vred kan erbjuda fler funktioner än bara att justera värmen. Här är några exempel på specifika funktioner som dessa vred kan erbjuda:

 1. Bryggfunktion: Vissa induktionshällar med vred kan ha en inbyggd bryggfunktion som gör det möjligt att snabbt och enkelt brygga kaffe eller te direkt vid spisen. Genom att vrida vredet till den önskade dryckens inställning kan användaren aktivera bryggfunktionen och börja processen.

 2. Timerinställningar: Vreden kan ha integrerade timerfunktioner som gör det möjligt för användaren att ställa in specifika tidslängder för matlagning eller tillagning. Genom att vrida vredet till timerläget kan användaren ställa in önskad tid och starta timern.

 3. Automatiska program: Vissa induktionshällar med vred kan erbjuda förinställda automatiska program för olika typer av matlagning, som exempelvis kokning, stekning eller smältning. Genom att vrida vredet till det önskade programmet aktiveras automatiskt de inställningar som är mest lämpade för den valda matlagningstypen.

 4. Temperaturinställningar: Förutom att justera värmen kan vreden på en induktionshäll erbjuda möjligheten att ställa in specifika temperaturer för olika matlagningstillfällen, såsom grilla grönsaker, kött eller fisk vid optimal temperatur för bästa resultat.

Är induktionshällar med vred lättare att använda än de med touchkontroller?

Frågan om huruvida induktionshällar med vred är lättare att använda än de med touchkontroller kan variera beroende på användarens personliga preferenser och tidigare erfarenheter. Här är några överväganden:

 1. Intuitivitet: För vissa användare kan vred vara mer intuitiva att använda eftersom de representerar en mer traditionell och bekant användarupplevelse. Att vrida vreden för att justera värmen kan kännas naturligt för dem som är vana vid traditionella spisar och ugnar.

 2. Direkt feedback: Vred ger vanligtvis en tydligare och mer direkt feedback till användaren. När vredet vrids känner användaren fysiskt hur inställningarna ändras, vilket kan vara fördelaktigt för att uppnå önskad värme snabbt och exakt.

 3. Mindre känslighet för störningar: Induktionshällar med vred kan vara mindre känsliga för elektroniska störningar eller felaktig beröring jämfört med touchkontroller. Detta kan minska risken för oavsiktliga ändringar i inställningarna och ge en mer pålitlig användarupplevelse.

Å andra sidan kan touchkontroller ha sina egna fördelar:

 1. Modern estetik: Touchkontroller ger ofta en modern och stilren estetik till köket, vilket kan vara tilltalande för vissa användare och passa bättre med andra moderna apparater och köksinredning.

 2. Mångsidighet: Touchkontroller kan erbjuda fler funktioner och inställningar på en och samma yta, vilket kan öka användarens flexibilitet och möjligheter till anpassning.

Vår uppfattning är att det beror mycket på individens preferenser och erfarenheter när det gäller vilket system som är lättast att använda. Många äldre personer föredrar vredens enkelhet och direkta feedback och därför väljer de ofta spisar som har manuella vred, medans yngre personer som är vana vid induktionshällar föredrar touchkontrollernas moderna estetik och mångsidighet.

Kan jag fortfarande använda timerfunktioner och andra avancerade inställningar med vredkontroll på en induktionshäll?

Ja, det är fullt möjligt att använda timerfunktioner och andra avancerade inställningar även med vredkontroll på en induktionshäll. Många moderna induktionshällar med vred erbjuder en rad olika funktioner och inställningar för att möta användarnas behov och önskemål.

Timerfunktionen är en vanlig funktion som är tillgänglig på många induktionshällar med vredkontroll. Genom att aktivera timern och vrida vredet kan användaren ställa in önskad tid för matlagning eller tillagning. När den angivna tiden har löpt ut så kommer hällen pipa eller stänga av effekten automatiskt, vilket gör att användaren kan lita på att maten inte översteks eller kokar över.

Utöver timerfunktionen kan en del induktionshällar med vred också erbjuda andra avancerade inställningar, såsom:

 1. Förinställda matlagningsprogram för olika maträtter eller tillagningsmetoder.
 2. Specifika temperaturinställningar för olika typer av matlagning, till exempel grillning, stekning eller kokning.
 3. Automatiska avstängningsfunktioner för säkerhet och energieffektivitet.
 4. Barnlås för att förhindra oavsiktlig användning av hällen av barn eller obehöriga användare.

Genom att integrera dessa avancerade funktioner med vredkontrollen ger tillverkarna användaren en smidig och intuitiv användarupplevelse som kombinerar bekvämligheten med fysiska kontroller med möjligheten att använda avancerade funktioner och inställningar.

Är det möjligt att ersätta vreden på en induktionshäll om de går sönder eller om jag vill uppgradera dem?

De flesta tillverkare erbjuder reservdelar, så om något vred går i sönder så är det oftast inga problem att byta ut. Sen kan det också finnas tillverkare som till exempel BORA som erbjuder vred i olika material och färger - perfekt om man vill förnya köket men ändå behålla induktionshällen.

Finns det några speciella märken eller modeller som är kända för sina induktionshällar med vred?

 • BORA med modellen Professional 3.0.
 • Fjäråskupan med modellen Onyx.
 • Neff har en unik lösning som kallas TwistPad och som plaseras på induktionshällen. Genom att vrida på denna "puck" så ändras effekten.
Updaterad:

Andra liknande artiklar:

 • Alternativ till en traditionell köksfläkt?

  Om du inte vill ha en traditionell köksfläkt eller fläktkåpa så finns det idag faktiskt några alternativ som fungerar lika bra. I det här inlägget går vi igenom alla alternativ som finns till köksfläktar och fläktkåpor. Lär dig mer om spishällar med inbyggd fläkt och bänkfläktar som du placerar in i bänkskivan.

 • Planerar du att köpa en spishäll med fläkt? Så väljer du rätt modell

  I det här inlägget går vi igenom vilka fördelar det finns med en spishäll med fläkt, se också bilder på flera populära modeller. Till sist ger vi dig också några tips på saker som du bör känna till innan du väljer en spishäll med integrerad köksfläkt.

 • Bäst i test - Bäst fristående vakuumförpackare (2024)

  I det här inlägget har vi samlat de bästa fristående vakuumförpackarna. Vi går också igenom vilka skillnader där är mellan en fristående vakuumförpackare och en integrerad vakuumlåda. Se aktuella priser och var du kan köpa dessa produkter till bäst pris på nätet.

 • Bäst i test - Bäst grillpanna till induktionshällar (2024)

  Här går vi igenom vilka grillpannor som är bäst för dig som har en induktionshäll. Vi har tidigare tipsat om några bra stekbord, men med en grillpanna så kan du få samma effekt som från ett grillgallret i och med att du kan steka på något högre temperaturer jämfört med ett vanligt stekjärn.