Sidan kan innehålla affiliate-länkar, detta gör det möjligt för oss att hålla sidan fri från annonser. Så här fungerar det

Induktionshällar till små kök: Tips för att välja rätt häll

Induktionshällar till små kök: Tips för att välja rätt häll

Att välja rätt induktionshäll för ett litet kök kan vara en utmaning. Man vill ha en häll som är effektiv och energisnål, men samtidigt inte ta upp för mycket plats. Dessutom kan det vara svårt att veta vilka funktioner och egenskaper som är mest användbara i ett litet kök. I den här artikeln ger vi våra bästa tips för att hitta den ultimata induktionshällen för ditt lilla kök.

Vi kommer att titta på storlek och utformning, funktioner och egenskaper, pris och budget, samt ge våra rekommendationer på bra induktionshällar för små kök. Oavsett om du är en person som bor i en liten lägenhet eller har ett minimalt kök i ett större hus, hoppas vi att våra tips kan hjälpa dig att hitta en induktionshäll som passar just dina behov.

Bäst induktionshällar med fläkt till små kök:

 1. BORA S Pure
 2. Siemens iQ300 (EH611BE15E)
 3. Bosch Serie | 4 (PIE611B15E)

Varför är induktionshällar bra för små kök?

Induktionshällar är ett bra alternativ för de som har ett litet kök eftersom de är väldigt energisnåla och effektiva. Med en induktionshäll slipper man vänta flera minuter på att maten ska värmas upp. Detta beror på att med en induktionshäll så värms kokkärlet upp direkt och inte omgivningen. Detta gör att man kan spara både tid och energi i köket.

En annan fördel med induktionshällar är att de är säkra att använda, speciellt i ett litet kök där barn kan vara närvarande. Hällen blir inte lika varm på ytan som med en glaskeramikhäll, utan endast kokkärlet värms upp så risk för brännskador blir mycket mindre.

Vid val av häll för ett litet kök är det viktigt att välja en spishäll med en lämplig storlek och utformning så att den inte tar upp för mycket plats i köket. Det finns många olika storlekar att välja mellan, så det är en bra idé att mäta upp köket innan man bestämmer sig för en häll.

Funktioner och egenskaper är också viktiga att tänka på när man väljer häll. Det kan vara bra att välja en häll med en timerfunktion, så att man kan ställa in hur länge maten ska kokas, eller en häll med olika värmezoner, så att man kan värma upp flera saker samtidigt.

Storlek och utformning: Vilken storlek ska man välja?

Det finns ingen exakt storlek på en induktionshäll som är lämplig för ett litet kök, eftersom det beror på hur mycket plats man har att tillgå och vilka behov man har. Det viktigaste är att mäta upp köket för att se hur mycket plats man har att tillgå, och sedan välja en häll som passar in.

Idag finns det många olika storlekar på induktionshällar att välja mellan, från mindre hällar med en eller två kokzoner, till större hällar med fyra eller fler kokzoner. En liten häll på 60 eller 70 cm kan vara lämplig för ett litet kök, men om man har mer plats och större kokzoner så kan en häll på 90 cm vara ett bra val.

Det är också viktigt att tänka på hur mycket man kommer att använda hällen, och om man behöver en häll med extra funktioner som olika värmezoner eller timerfunktion. Om man bara behöver en häll för att koka vatten och värma upp mat kan en mindre häll räcka, men om man vill laga mer avancerade rätter kan det vara bra att välja en häll med fler funktioner.

Till sist kan det vara bra att tänka på priset, och välja en häll som passar in på ens budget. Det finns bra induktionshällar i alla prisklasser, så det gäller att hitta den som passar bäst för ens behov och plånbok.

Funktioner och egenskaper: Vilka är mest användbara i ett litet kök?

Det finns många olika funktioner och egenskaper som kan vara användbara i ett litet kök, beroende på ens behov och önskemål. Här är några förslag på funktioner som kan vara bra att tänka på:

 1. Timerfunktion: En timerfunktion kan vara bra om man vill ställa in hur länge maten ska kokas, eller om man vill ha en häll som stänger av sig själv efter en viss tid.
 2. Olika värmezoner: Om man vill värma upp flera saker samtidigt kan det vara bra med en häll som har olika värmezoner, så att man kan använda alla kokzoner samtidigt.
 3. Touch-skärm: En touch-skärm kan vara bekvämt och enkelt att använda, och gör att man lätt kan ställa in temperaturer och timer.
 4. Integrerad fläkt: Idag finns det flera spishällar med integrerad fläkt och de är ett utmärkt val för ett litet kök där man har begränsat med plats och kanske inte tillgång till frånluft eller möjlighet att välja en köksfläkt med en stark motor. Dessutom får du större frihet kring placeringen eftersom de flesta spishällar med fläkt går att få med kolfilter och på så sätt är du inte beroende av ventilation.
 5. Automatisk värmebehållning: En häll med automatisk värmebehållning håller maten varm efter att man har stängt av hällen, vilket kan vara bra om man vill hålla maten varm tills man är redo att servera.

Det är viktigt att tänka på vilka behov och önskemål man har i ett litet kök, och välja en häll med funktioner som passar ens behov

Pris och budget: Vad kan man förvänta sig att betala?

Det är svårt att säga ett exakt pris för vad en mindre (60 cm - 70 cm) induktionshäll kan kosta, eftersom det dels beror på vilket märke, modell och funktioner som hällen har. En enklare häll med få funktioner kan kosta omkring 4 000 - 5 000 kronor, medan en mer avancerad häll med fler funktioner kan kosta upp till 30 000 kronor om man vill ha en induktionshäll med fläkt. Tänk också på att du slipper köpa en vanlig köksfläkt som kan kosta mellan 10 000 - 15 000 kr. Så i slutändan kan priset lätt bli det samma.

Idag finns många olika märken och modeller att välja mellan, därför gäller det att jämföra priser och funktioner för att hitta den induktionshäll som passar ens behov och plånbok bäst. Det kan också vara bra att titta på rea- och kampanjer, då man ibland kan hitta bra priser på hällar från populära märken som Siemens, Bosch, Franke och Electrolux.

Att köpa en induktionshäll från ett "premium"-märke kan ofta vara fördelaktigt eftersom det vanligtvis ger längre livslängd och färre problem med till exempel elektroniken.

Rekommendationer: Populära induktionshällar för små kök

Bora S Pure

Bora S Pure

Det vi gillar:

 • En 60 cm spishäll med 4 st fasta zoner.

Det vi inte gillar:

 • Begränsad tillgång dels då den bara säljs via auktoriserade återförsäljare.

 • Bara fasta induktionszoner.

BORA S PURE är en av de minsta spishällarna med integrerad fläkt som finns på marknaden. Enligt oss så har den också snyggast design. Några unika egenskaper som spishällen har:

 • Tyst fläkt, även när man kör fläkten på hög effekt.
 • Väldigt enkel att rengöra och man byter enkelt kolfilter via fläkthålet.
 • Fyra olika induktionszoner i olika storlekar där du kan få plats med både stekjärn och kastruller.
 • Hög säkerhet - Med den inbyggda barnspärren kan du förhindra att dina eller andra barn startar spishällen.

Enligt oss är S Pure ett utmärkt val för dig som vill ha tillgång till samma avancerade spishällarna med fläkt, men som kanske inte har plats med de större modellerna från BORA. Touchpanelen och funktioner i S Pure är samma som de du hittar i de större varianterna, skillnaden är storleken på induktionszonerna som alla har olika storlekar, men du får lätt plats med både ett stort stekjärn och en större kastrull samt plats för två mindre kastruller, perfekt om man vill tillaga såser eller något annat tillbehör.

storlek (B x D x H):580 x 515 x 199 mm

modeller:Kolfilter & frånluft

Siemens iQ300 (EH611BE15E)

Siemens iQ300 (EH611BE15E)

Siemens iQ300 (EH611BE15E) är en annan liten spishäll med fläkt (60 cm) och den är något billigare än BORA S Pure. Dessutom går modellen att beställa via nätet, vilket inte går med BORA. Några unika egenskaper som spishällen har:

 • Exakt, enkel och innovativ – touchControl-panel.
 • Säker för barn - Med barnspärren kan du snabbt och enkelt skydda dina eller andras barn mot obehörig användning.
 • Snabb uppvärmning - Med Siemens powerInduction så leds värmen via en induktionsspole direkt till grytan och det som ska tillagas. Detta gör att själva plattan blir inte varm.

Spishällen är enligt oss väldigt lika BORA S Pure sett till hur effektiv den är på att fånga upp rök och ånga. Dock tycker vi att den låter lite mer och enligt specifikationen så ska den låta 4 dB mer, men det är inte själva ljudnivån (dB) som vi reagerar på utan mer ljudfrekvensen som vi tycker är mer behaglig på BORA S Pure. Men detta kan så klart variera från person till person så därför skulle vi rekommendera att du testar båda produkterna innan du väljer vilken spishäll du vill ha.

 • Mått (BxDxH):

storlek (B x D x H):592 x 522 x 223 mm

modeller:Kolfilter & frånluft

Bosch Serie | 4 (PIE611B15E)

Bosch Serie | 4 (PIE611B15E)

Bosch Serie | 4 (PIE611B15E) är den minsta spishällen med fläkt som Bosch erbjuder och spishällen går precis som med Siemens varianten att beställa via nätet. Utssendemässigt är Bosch (PIE611B15E) och Siemens (EH611BE15E) väldigt lika. Några unika egenskaper som spishällen har:

 • ComfortDesign: Elegant och tilltalande design som är enkel att rengöra.
 • PowerBoost: Vilket ger upp till 50% mer kraft och snabbare uppvärmning.
 • ReStart: Skulle det kokar över så stänger hällen av sig automatiskt och sparar de senaste inställningarna.

Som sagt är Bosch (PIE611B15E) väldigt lik Siemens (EH611BE15E) när det gäller utseende, storlek, effekt och pris. Det som skiljer modellerna åt är framförallt spishällarnas egenskaper och funktioner där det kan finnas några mindre skillnader. Om man jämför dessa spishällar mot BORA S Pure så är det utseendet och ljudeffekten som framförallt skiljer produkterna åt.

storlek (B x D x H):592 x 522 x 223 mm

modeller:Kolfilter & frånluft

Sammanfattning för att välja en induktionshäll till ett mindre kök

Induktionshällar är ett mycket energieffektivt alternativ för de som har ett litet kök. De värmer upp maten snabbt genom att direkt värma upp kokkärlet, snarare än omgivningen. Detta kan spara både tid och energi i köket. Dessutom är induktionshällar säkra att använda, speciellt i ett litet kök där barn kan vara närvarande. Hällen blir inte varm på ytan, utan endast kokkärlet värms upp, så det finns ingen risk för brännskador. Vid val av häll är det viktigt att välja en häll med en lämplig storlek och utformning som passar in i köket.

Det finns många olika storlekar att välja mellan, så det är en bra idé att mäta upp köket innan man bestämmer sig för en häll. Funktioner och egenskaper är också viktiga att tänka på, såsom timerfunktion och om man vill ha fasta induktionszoner eller flexibla där man kan placera kokkärl och stekjärn var som helst inom induktionszonen.

Priset är också viktigt att fundera på och idag finns det flera bra induktionshällar i olika prisklasser. En mindre häll på 60 till 70 cm kan vara lämplig för ett litet kök och har man inte möjlighet eller tillgång till ventilation så skulle vi rekommendera en induktionshäll med integrerad köksfläkt och kolfilter.

Vanliga frågor om induktionshällar till små kök:

Vilka är fördelarna med att använda en induktionshäll i ett litet kök?

En av de största fördelarna med att använda en induktionshäll i ett litet kök är att de är mycket energisnåla och effektiva. De värmer upp maten snabbt genom att direkt värma upp kokkärlet istället för själva ytan på spishällen, vilket kan spara både tid och energi i köket.

Dessutom är induktionshällar mycket mer säkra att använda och speciellt i ett litet kök där barn kan vara närvarande. Hällen blir inte varm på ytan, utan endast kokkärlet värms upp och risken för brännskador om man rör spishällen är mycket mindre än med en traditionell glaskeramikhäll.

Finns det några begränsningar för vad man kan laga på en induktionshäll i ett litet kök?

Det finns ingen direkt begränsning för vad man kan laga på en induktionshäll i ett litet kök, men det kan vara viktigt att välja en häll med lämplig storlek och utformning för att passa in i köket. Dessutom kan det vara bra att välja en häll med olika värmezoner och timerfunktion för att kunna laga mer avancerade rätter.

Det är också viktigt att tänka på att för att använda en induktionshäll behövs kokkärl som är magnetiska, så den enda begränsningen som kan uppstå är om man använder kokkärl som är lämpliga för induktionshällar. Allt som allt kan man laga de flesta rätter på en induktionshäll i ett litet kök, men det kan vara bra att tänka på dessa faktorer för att kunna använda hällen optimalt.

Vad ska man tänka på när man väljer storlek på en induktionshäll för ett litet kök?

Det finns ett antal faktorer att tänka på när man väljer storlek på en induktionshäll för ett litet kök. Det första man bör göra är att mäta upp köket för att se hur mycket plats man har att tillgå, och sedan välja en häll som passar in i det utrymmet. Det är också viktigt att tänka på hur mycket man kommer att använda hällen.

Till sist kan det vara bra att tänka på priset, och välja en häll som passar in på ens budget. Med dessa faktorer i åtanke så är det vanligtvis inte svårt att hitta en induktionshäll som kan passa perfekt för ett litet kök.

Hur mycket kostar en bra induktionshäll för ett litet kök?

Priset på en bra induktionshäll för ett litet kök kan variera kraftigt beroende på en mängd olika faktorer, såsom storlek, effekt, antal kokzoner, funktioner och märke. Idag finns det induktionshällar i alla typer av prisklasser, från billigare alternativ på omkring 3 000 kronor, till dyrare alternativ som kan kosta upp till 30 000 kronor eller mer.

Det viktigaste är att välja en häll som passar ens behov och budget. Om man bara behöver en häll för att koka vatten och värma upp mat kan en mindre och billigare häll räcka, medan om man vill laga mer avancerade maträtter så kan det vara värt att investera i en dyrare spishäll med fler funktioner.

Det kan också vara bra att tänka på att det inte alltid är dyrast häll som är den bästa, utan det gäller att hitta den häll som passar ens behov och budget bäst. Generellt sett kan man räkna med att en bra induktionshäll för ett litet kök kostar mellan 5 000 och 15 000 kronor, men det finns såklart billigare och dyrare alternativ att välja mellan.

Vad är skillnaden mellan en induktionshäll och en vanlig glaskeramikhäll?

En induktionshäll och en vanlig glaskeramikhäll skiljer sig åt på ett antal olika sätt. En av de största skillnaderna är att en induktionshäll direkt värmer upp kokkärlet, medan en glaskeramikhäll värmer upp ytan på hällen och sedan överför värmen till kokkärlet. Detta gör att en induktionshäll är mycket mer energisnål och effektivare än en glaskeramikhäll, vilket kan vara en fördel för den som vill spara på energi och tid i köket.

Sen kan det vara bra att känna till att en induktionshäll kräver kokkärl som är magnetiska, medan en glaskeramikhäll kan användas med vilket kokkärl som helst. Allt som allt är en induktionshäll ett bra alternativ för den som vill ha en snabb och energisnål häll, medan en glaskeramikhäll kan vara ett bra val för den som vill ha mer valfrihet när det gäller kokkärl.

Dock blir induktionshällarna allt mer populära och frågan är hur länge de traditionella glaskeramikhällarna kommer finnas kvar.

Hur lång tid tar det att värma upp en induktionshäll i ett litet kök?

Tiden det tar att värma upp en induktionshäll i ett litet kök kan variera beroende på en mängd olika faktorer, såsom storlek på hällen, effekt, kokkärlens storlek och material, och mängden vätska som ska värmas upp. Generellt sett är en induktionshäll mycket snabbare än en glaskeramikhäll, eftersom den direkt värmer upp kokkärlet och inte ytan på hällen.

Idag har många moderna induktionshällar också olika värmezoner och timerfunktioner, vilket gör att man kan ställa in hur länge man vill att hällen ska förbli varm. Allt som allt kan det vara svårt att sätta ett exakt tidsspann för hur lång tid det tar att värma upp en induktionshäll i ett litet kök, men generellt sett så pratar man om 1-2 minuter och det är en mycket snabbare process än att värma upp en glaskeramikhäll.

Updaterad: