Kampanj: BORA X BO + Värmelåda spara 8 000 kr.Kampanj: BORA X BO + Värmelåda - Gäller t.o.m 31 Maj, 2023.

Vilka kastruller och stekjärn till induktionshäll?

Vilka kastruller och stekjärn till induktionshäll?

Om du har en induktionshäll i ditt hem vet du redan fördelarna med denna eleganta och energieffektiva spishäll. För dig som inte känner till fördelarna så gör induktion att värmen går direkt in i kokkärlet och värmer upp det omedelbart. Sen i samma ögonblick som hällen stängs av så svalnar ytan på spisen, vilket gör dessa hällar väldigt säkra. Men med en induktionshäll så kommer också ett krav: De kräver speciella kokkärl - närmare bestämt kastruller och stekjärn med magnetisk botten.

Oavsett om du har en traditionell induktionshäll eller en induktionshäll med integrerad fläkt så har vi skapat detta inlägget för att hjälpa dig att få ut det mesta av din induktionshäll. I det här inlägget har samlat de bästa kokkärlen och stekjärnen som är induktionskompatibla – detta innebär att varje kastrull och stekjärn kan leda elektromagnetisk energi och de står jämnt på spishällen.

Vill du inte läsa hela inlägget så är här några bra grytset & stekpanneset som fungerar på induktionshällar:

Vilka grytset & stekpanneset fungerar till induktionshällar?

 1. Zwilling Vitality Grytset 4 delar med Glaslock
 2. Royalty Line Grytset 10 delar med Glaslock
 3. Zwilling Cube Gryt- och pannset 5 delar
 4. Scanpan CTX Stekpanneset 28 cm + 20 cm
 5. Swiss Diamond XD Stekpanneset 20 cm & 26 cm

Så fungerar kastruller & stekjärn på en induktionshäll

En induktionshäll använder sig av magnetspolar som skapar en elektrisk ström i botten av grytan, kastrullen eller stekpannan. Sen när strömmen alstras så uppstår värme som sprider sig i botten av grytan eller stekpannan vilket sen når ut till maten. För att induktionen ska fungerar bäst är det därför viktigt att köksutrustningen är magnetisk och att den står jämnt på hela induktionszonen.

Undersök om dina kokkärl och stekjärn fungerar på en induktionshäll

Det enklaste sättet som du kan undersöka om en gryta, kastrull eller stekpanna är magnetisk är att du tar en magnet och håller den mot botten. Om magneten håller sig kvar vid kastrullen eller stekjärnet så kan du använda de på din induktionshäll.

Bra grytset & stekpanneset till induktionshällar

Zwilling Vitality Grytset 4 delar med Glaslock

Vårt omdöme:

I detta set får du ett mycket slitstarkt och funktionellt grytset i 7 delar från Zwilling, innehållande 3 grytor med lock och 1 kastrull. Grytorna och kastrullen är alla utrustade med Zwillings smarta SIGMABOND-botten, vilket betyder att de har en extra stark kärna av aluminium som garanterar att värmen sprider sig jämnt utmed hela grytan ända upp till kanten.

Detta gillar vi:

 • Gedigna grytor med snygg design
 • Plan botten som ger snabbt uppkok
8.5av 10
Material:
18/10 Rostfritt Stål, SIGMABOND-botten
Detta ingår:
4 delar med Glaslock. 1 st - Gryta Ø20 cm 3,5 liter med glaslock. 1 st - Gryta Ø20 cm 3 liter med glaslock. 1 st - Gryta Ø16 cm 2 liter med glaslock. 1 st - Kastrull Ø16 cm 1,5 liter utan lock
Pris:
2 239 kr
Beställ nu

via bagarenochkocken.se

Royalty Line Grytset 10 delar

Vårt omdöme:

I detta set med kokkärl får du grytor, stekpannor en kastrull. De är tillverkade i pressgjuten aluminium och täckta med en non-stick yta. Kokkärlen har löstagbara handtag eller silikongrepp. Det är en funktion som är högt uppskattad bland professionella kockar då den låter dig flytta stekpannan från spisen direkt in i ugnen, vilket sparar både tid och disk. Kokkärlen fungerar på de flesta typer av spisar, inklusive induktionshällar.

Detta gillar vi:

 • Att kokkärl och stekjärn har löstagbara handtag vilket underlättar om du vill placera de i ugnen.
 • Snygg design.
 • Non-stick som gör kokkärl och stekjärn enkla att rengöra.
 • Fri från PFOA
7.3av 10
Material:
Aluminium
Detta ingår:
10 delar med Glaslock. 1 st - Stekpanna: ca. Ø24 x 6.5 cm. 1 st - Stekpanna: ca. Ø28 x 6.5 cm. 1 st - Såspanna med lock: ca. Ø16 x 8 cm. 1 st - Kastrull med lock: ca. Ø20 x 10 cm. 1 st - Kastrull med lock: ca. Ø24 x 14 cm. 1 st - Kastrull med lock: ca. Ø28 x 14 cm och 4 st - Silikongrepp.
Pris:
1 299 kr
Beställ nu

via fyndiq.se

Zwilling Cube Gryt- och pannset 5 delar

Vårt omdöme:

Zwilling Cube Grytset i fem delar och fyra lock. Setet har en mattpolerad "satin-finish", tillverkad i rostfritt stål med glaslock, silikontätat mellanglas och metallkant. 3-ply sandwich-botten med tjock aluminiumkärna som fördelar värmen jämt och effektivt.

Detta gillar vi:

 • Snabb och jämn värmefördelning.
8av 10
Material:
Rostfritt Stål, SIGMABOND-botten
Detta ingår:
Fem delar: 1 st Gryta 22 cm – 6 liter. 1 st Gryta 20 cm – 4 liter. 1 st Gryta 20 cm – 3 liter. 1 st Gryta 16 cm – 2 liter. 1 st - Kastrull 16 cm – 1.5 liter och lock till fyra grytorna.
Pris:
1 655 kr
Beställ nu

via bagarenochkocken.se

Scanpan CTX Stekpanneset 28 cm + 20 cm

Vårt omdöme:

Setet är ett mycket förmånligt paketerbjudande med 2 st stekpannor. En Scanpan CTX stekpanna 28 cm och en CTX 20 cm omelettstekpanna. Stekpannor ger det en snabb och jämn värmespridning, vilket gör att maten blir klar på nolltid. De fungerar på alla typer av värmekällor, inklusive induktion och du kan använda köksredskap av metall i dem utan att de tar skada.

Detta gillar vi:

 • Snabb och jämn värmespridning.
 • Kräver inte så hög effekt för att bli varma.
 • Fungerar på alla typer av värmekällor.
8.2av 10
Material:
Rostfritt Stål
Detta ingår:
2 st stekpannor - 20 cm och 28 cm.
Pris:
1 733 kr
Beställ nu

via bagarenochkocken.se

Swiss Diamond XD Stekpanneset 20 cm & 26 cm

Vårt omdöme:

Stekpannan från Swiss Diamond har klassisk, tidlös design i gjuten aluminium med ergonomiskt handtag med två delar perfekt för att tillaga flera olika rätter. Den har högkvalitativt, slitstarkt material med non-stick beläggning för enkel användning. Fungerar på alla hällar, inklusive induktionshäll.

Detta gillar vi:

 • Non-stick beläggning för enkel rengöring.
 • Ergonomiskt handtag.
 • Tillverkad av gjuten aluminium vilket bidrar till en jämn värmespridning.
7.4av 10
Material:
Gjuten Aluminium
Detta ingår:
2 st stekpannor - 20 cm och 26 cm.
Pris:
2 959 kr
Beställ nu

via royaldesign.se

Magnetiska kastruller och stekpannor

Idag finns det kastruller och stekpannor i flera olika material. Till exempel är alla gjutjärnsgrytor och stekpannor magnetiska så dessa fungerar på induktionshällar, men har du kastruller och stekpannor i aluminium eller rostfritt stål så måste du se till att de har en magnetisk botten.

Vanligtvis uppnås detta genom en så kallad sandwichbotten, där bottnen av kastrullen eller stekjärnet består av flera olika material som ligger i lager. I mitten finns vanligtvis ett magnetiskt lager som gör att kastrullen eller stekjärnet kan värmas upp när den användas på en induktionshäll.

Fördelar med matlagning på induktionshäll

 • Kräver mindre energi – Eftersom energin går direkt till kastrullen utan att först värma upp spisplattan så utnyttjas en större andel av energin. Jämför man med gas är skillnaden ännu större.
 • Snabb kokning – Att koka vatten på en induktionshäll går mycket snabbare om man jämför med en elektrisk spis. Tiden för att koka vatten är ungefär hälften så lång med en induktionshäll.
 • Bättre kontroll över temperaturen – Induktionshällen svarar direkt när du höjer eller sänker temperaturen.
 • Enkla att rengöra – Eftersom ytan på en induktionsplatta inte värms upp så kommer inget att bränna fast.
 • Säkrare – Induktionshällar är har varken värmeelement eller öppen låga, istället värms bara kokkärlet upp och induktionsplattan svalnar snabbt.

Att tänka på när du ska köpa grytor och stekpannor till induktionshäll:

 • Leta efter induktionssymbolen på emballaget eller på undersidan av kastrullen/stekpannan. Symbolen är en garanti för att utrustningen faktiskt är anpassad till induktionshällar.
 • Försök köpa kastruller som passar storleken på induktionszonerna. Detta behöver du såklart inte bry dig om ifall du har en avancerad induktionshäll som kan anpassa storleken på plattan efter kastrullen.
 • Tänk på kvaliten. Även billiga kastruller eller stekjärn kommer så klart fungera på en induktionshäll, men var beredd på att de kan ta längre tid att värma upp. Vanligtvis beror det på att den magnetiska ytan är mindre vilket gör att det tar längre tid för värmen att sprid sig i kokkärlet eller stekjärnet.

Material som fungerar bäst på olika hällar:

InduktionshällGashällKeramikhällGjutjärnshäll
Alla kärl märkta med induktionssymbolenDe flesta typer av grytor och stekpannorDe flesta typer av grytor och stekpannorDe flesta typer av grytor och stekpannor
GjutjärnGjutjärnGjutjärnGjutjärn
Non stick-belagda pannor med magnetisk botten*Använd inte non stick-belagda pannorNon stick-belagda pannorNon stick-belagda pannor
Rostfria med magnetisk bottenRostfria grytor och stekpannorRostfria grytor och stekpannorRostfria grytor och stekpannor
TitanTitanTitanTitan
Keramisk-belagdaKeramisk-belagdaKeramisk-belagda
GlasGlasGlas
AluminiumAluminiumAluminium

* Gashällar kan bli väldigt varma vilket gör att non stick-belagda pannor kan avge farliga ämnen.

Vilka material fungerar INTE på en induktionshäll?

 • Keramik
 • Glas
 • Aluminium
 • Rostfritt utan magnetisk botten

Vanliga frågor om grytor och stekpannor till induktionshällar:

Kan man använda alla kastruller på en induktionshäll?

Nej, du måste se till så dina grytor, stekpannor och kastruller är magnatiska för att de ska fungera på en induktionshäll. Detta betyder att grytor, stekpannor och kastruller tillverkade av aluminium, koppar, keramik eller rostfritt stål inte kommer fungera om de inte är anpassade för induktion med en så kallad sandwich-botten som innehållet ett magnetiskt lager.

Kan man ha gjutjärn på induktionshäll?

Ja, gjutjärn fungerar utmärkt på induktionshällar. Men om de är lite äldre så bör du undersöka så de är platta och så de inte har några vassa kanter eller skaddor som kan repa glasset på hällen. En annan fördel med gjutjärn är att de också är betydligt bättre än teflonpannor som på induktionshäll väldigt lätt kan komma upp i de temperaturer då de börjar avge skadliga gaser.

Vad händer om man använder fel kastrull på induktion?

Om du använder fel typ av kokkärl på din induktionshäll så kommer de inte bli att uppvärmda och det kommer även uppstår ett ljud från spishällen. På låg effekt kan det vara ett knäppande ljud och på högre effekt kan det låta som om spisen eller kastrullen tjuter. Det är inte farligt och spishällen kan inte bli skaddad, men kastrullen eller stekjärnet kommer inte bli varmt.

Se också:

Published: