Sidan kan innehålla affiliate-länkar, detta gör det möjligt för oss att hålla sidan fri från annonser. Så fungerar det

Vilka kastruller och stekjärn till induktionshäll?

Vilka kastruller och stekjärn till induktionshäll?

Om du har en induktionshäll i ditt hem vet du redan fördelarna med denna eleganta och energieffektiva spishäll. För dig som inte känner till fördelarna så gör induktion att värmen går direkt in i kokkärlet och värmer upp det omedelbart. Sen i samma ögonblick som hällen stängs av så svalnar ytan på spisen, vilket gör dessa hällar väldigt säkra. Men med en induktionshäll så kommer också ett krav: De kräver speciella kokkärl - närmare bestämt kastruller och stekjärn med magnetisk botten.

Är du på jakt efter en ny induktionshäll? Då skulle vi rekommendera att du läser vårt inlägg: Bäst i test - Bäst induktionshällar, utan inbyggd fläkt (2024) där har vi samlat flera populära (och traditionella) induktionshällar i olika prisgrupper från ledande leverantörer som Siemens, Smeg, Electrolux och många fler.

Oavsett om du har en traditionell induktionshäll eller en induktionshäll med integrerad fläkt så har vi skapat detta inlägget för att hjälpa dig att få ut det mesta av din induktionshäll. I det här inlägget har samlat de bästa kokkärlen och stekjärnen som är induktionskompatibla – detta innebär att varje kastrull och stekjärn kan leda elektromagnetisk energi och de står jämnt på spishällen.

Vill du inte läsa hela inlägget så är här några bra gryt- & stekpanneset som fungerar på induktionshällar:

Vilka kastruller och grytor fungerar till induktionshällar?

 1. Zwilling Vitality Grytset 4 delar med Glaslock
 2. Demeyere Industry stekpanna 28 cm
 3. Zwilling Cube Gryt- och pannset 5 delar
 4. Scanpan CTX Stekpanneset 28 cm + 20 cm
 5. KitchenAid Kastrullset i rostfritt stål med lock
 6. Scanpan Pro IQ Stekpanna 32 cm
 7. Satake Stekpanneset 28 cm och 20 cm
 8. Mareld Grytset i rostfritt stål, 6 delar
 9. Royalty Line Grytset 10 delar med Glaslock

Så fungerar kastruller och stekjärn på en induktionshäll

Induktionshällar använder magnetiska fält för att generera värme direkt i kastrullen eller stekjärnet. Varje induktionszon innehåller en spole som genererar ett högfrekvent magnetiskt fält när ström passerar genom den. Detta magnetiska fält skapas när hällen är påslagen. När det magnetiska fältet interagerar med det magnetiska materialet i kastrullen eller stekjärnet, skapas virvlande strömmar, vilket i sin tur genererar värme i kärlets botten.

Det är denna värme som sen överförs till maten eller vätskan som ska kokas eller stekas. Detta innebär att du får snabb och exakt temperaturkontroll som justeras omedelbart när hällen ändrar inställningarna. En annan fördel är att uppvärmningen slutar omedelbart när du stänger av hällen eller helt enkelt tar bort kastrullen eller stekjärnet från spishällen, detta gör tekniken både energieffektiv och säker.

Undersök om dina gamla kastruller och stekjärn fungerar på en induktionshäll

Det enklaste sättet som du kan undersöka om en gryta, kastrull eller stekpanna kommer fungera på en induktionshäll, är genom att testa om den är magnetisk. Så allt du behöver göra är att ta en magnet och håller den mot botten på stekjärnet eller kokkärlet, om magneten håller sig kvar vid kastrullen eller stekjärnet så kan du använda det på din induktionshäll.

Skulle det vara så att dina grytor, kastruller eller stekpannor inte är magnetiska, då är det bäst att beställa nya. Här under har vi samlat några bra och prisvärda gryt- och stekpanneset som fungerar på alla typer av spishällar, inklusive induktionshällar.

Bäst gryt- och stekpanneset till induktionshällar

Zwilling Vitality Grytset 4 delar med Glaslock

Information:

I detta set får du ett mycket slitstarkt och funktionellt grytset i 7 delar från Zwilling, innehållande 3 grytor med lock och 1 kastrull. Grytorna och kastrullen är alla utrustade med Zwillings smarta SIGMABOND-botten, vilket betyder att de har en extra stark kärna av aluminium som garanterar att värmen sprider sig jämnt utmed hela grytan ända upp till kanten.

Detta gillar vi med produkten:

 • Gedigna grytor med snygg design
 • Plan botten som ger snabbt uppkok
9av 10
Material:
18/10 Rostfritt Stål, SIGMABOND-botten
Detta ingår:
4 delar med Glaslock. 1 st - Gryta Ø20 cm 3,5 liter med glaslock. 1 st - Gryta Ø20 cm 3 liter med glaslock. 1 st - Gryta Ø16 cm 2 liter med glaslock. 1 st - Kastrull Ø16 cm 1,5 liter utan lock
Pris:
2 239 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Demeyere Industry stekpanna 28 cm

Information:

Ta din matlagning till nya höjder med denna fantastiskt tåliga stekpanna från Demeyere. Stekpannan består bestående av rostfritt stål och aluminium varvade runt varandra i 5 lager vilket gör att värmen spridas jämnt över hela pannan. Demeyere är en belgisk tillverkare som är världskända för sin produktion av rostfria köksredskap i världsklass - Industry är serien som kombinerar det bästa av två världar. Fast och hållbar "amerikansk stil" tillsammans med Demeyeres välkända teknik och det europeiska kulturarvet gör Industry till en riktig proffsserie.

Detta gillar vi med produkten:

 • Garanti i 30 år vid privat bruk
 • Fungerar på alla värmekällor inklusive induktion och ugn
8.6av 10
Material:
18/10 Rostfritt Stål
Detta ingår:
1 st stekpanna 28 cm
Pris:
1 899 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Zwilling Cube Gryt- och pannset 5 delar

Information:

Zwilling Cube Grytset i fem delar och fyra lock. Setet har en mattpolerad "satin-finish", tillverkad i rostfritt stål med glaslock, silikontätat mellanglas och metallkant. 3-ply sandwich-botten med tjock aluminiumkärna som fördelar värmen jämt och effektivt.

Detta gillar vi med produkten:

 • Snabb och jämn värmefördelning.
8av 10
Material:
Rostfritt Stål, SIGMABOND-botten
Detta ingår:
Fem delar: 1 st Gryta 22 cm – 6 liter. 1 st Gryta 20 cm – 4 liter. 1 st Gryta 20 cm – 3 liter. 1 st Gryta 16 cm – 2 liter. 1 st - Kastrull 16 cm – 1.5 liter och lock till fyra grytorna.
Pris:
1 655 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Scanpan CTX Stekpanneset 28 cm + 20 cm

Information:

Setet är ett mycket förmånligt paketerbjudande med 2 st stekpannor. En Scanpan CTX stekpanna 28 cm och en CTX 20 cm omelettstekpanna. Stekpannor ger det en snabb och jämn värmespridning, vilket gör att maten blir klar på nolltid. De fungerar på alla typer av värmekällor, inklusive induktion och du kan använda köksredskap av metall i dem utan att de tar skada.

Detta gillar vi med produkten:

 • Snabb och jämn värmespridning.
 • Kräver inte så hög effekt för att bli varma.
 • Fungerar på alla typer av värmekällor.
8.2av 10
Material:
Rostfritt Stål
Detta ingår:
2 st stekpannor - 20 cm och 28 cm.
Pris:
2 199 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

KitchenAid Kastrullset i rostfritt stål med lock

Information:

Ett set med kastruller som är perfekta för att laga olika rätter på alla spisar, inklusive induktion. Setet innehåller en 16 cm/1,5 liter såskastrull, en 16 cm/1,5 liter gryta med lock, en 20 cm/3,1 l gryta med lock och en 24 cm/4,8 liter gryta med lock. Kastrullerna har en rostfri stålinduktionsbotten med en aluminiumkärna som ger snabb och jämn värmefördelning. De har också ett non-stick-beläggning och en böjd kant för att undvika spill vid hällning samt ett värmebeständigt glaslock så det är enkelt övervaka matlagningen utan att lyfta på locket.

Detta gillar vi med produkten:

 • Non-stick beläggning för enkel rengöring.
 • Ugnssäker till 220°C.
 • Tillverkad av rostfri stålinduktionsbotten med en aluminiumkärna.
 • Värmebeständigt glaslock ingår till varje kastrull.
7.9av 10
Material:
Rostfritt stål med aluminiumkärna
Detta ingår:
3 st kastruller - 16, 20 och 26 cm.
Pris:
1 771 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Scanpan Pro IQ Stekpanna 32 cm

Information:

Med Scanpan Pro IQ får du en stekpanna som snabbt får upp en jämn värme vilket ger fina resultat. Den tåliga non-stick stekytan är tålig och väldigt lätt att rengöra efter användning. Stekpannan är 32 cm så du har gott om plats att laga god mat åt hela familjen och är tillverkad av 100% återvunnen aluminium. Aluminium har otroligt bra värmeegenskaper och är ett väldigt lätt material vilket gör stekpannan väldigt lätt att arbeta med.

Detta gillar vi med produkten:

 • Non-stick beläggning
 • Tillverkad av 100% aluminium
 • Stort stekjärn på hela 32 cm
8av 10
Detta ingår:
1 st stekpanna 32 cm.
Pris:
1 499 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Satake Stekpanneset 28 cm och 20 cm

Information:

Satakes stekpannor har några riktigt bra egenskaper som är väldigt eftertraktade. Stekpannorna är tillverkade i lätt gjutjärn med Honeycomb Whitford Xylan-beläggning, en patenterad non-stick beläggning. Detta skapar en unik stekyta, inget bränner fast och matlagningen blir roligare. Stekpannan kombinerar gjutjärnets effektiva egenskaper med non-stick beläggningens naturliga fördelar.

Detta gillar vi med produkten:

 • Tillverkat i gjutjärn med non-stick beläggning.
 • Tål alla typer av redskap.
 • Kan rengöras i diskmaskin.
8.3av 10
Material:
Gjutjärn
Detta ingår:
2 st stekpannor - 20 cm och 28 cm.
Pris:
889 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Mareld Grytset i rostfritt stål, 6 delar

Information:

Grytsetet i rostfritt stål från Mareld är den perfekta kombinationen av form och funktion. Grytorna har en stilren design och är stapelbara vilket gör dem lätta att förvara. Setet består av grytor i tre olika storlekar samt tre matchande glaslock. Funktion är viktigt och glaslocken är utformade med en praktisk sil-/hällfunktion. Skippa durkslaget, lyft bara kastrullen av plattan och sila direkt ner i vasken.

Detta gillar vi med produkten:

 • Stapelbart för enkel förvaring.
 • Innehåller 3 st grytor i rostfritt stål och 3 st glaslock med sil-/hällfunktion.
 • Kan rengöras i diskmaskin.
8.8av 10
Material:
Rostfritt stål
Detta ingår:
3 st grytor och 3 st glaslock.
Pris:
999 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Royalty Line Grytset 10 delar

Information:

I detta set med kokkärl får du grytor, stekpannor en kastrull. De är tillverkade i pressgjuten aluminium och täckta med en non-stick yta. Kokkärlen har löstagbara handtag eller silikongrepp. Det är en funktion som är högt uppskattad bland professionella kockar då den låter dig flytta stekpannan från spisen direkt in i ugnen, vilket sparar både tid och disk. Kokkärlen fungerar på de flesta typer av spisar, inklusive induktionshällar.

Detta gillar vi med produkten:

 • Att kokkärl och stekjärn har löstagbara handtag vilket underlättar om du vill placera de i ugnen.
 • Snygg design.
 • Non-stick som gör kokkärl och stekjärn enkla att rengöra.
 • Fri från PFOA
7.5av 10
Material:
Aluminium
Detta ingår:
10 delar med Glaslock. 1 st - Stekpanna: ca. Ø24 x 6.5 cm. 1 st - Stekpanna: ca. Ø28 x 6.5 cm. 1 st - Såspanna med lock: ca. Ø16 x 8 cm. 1 st - Kastrull med lock: ca. Ø20 x 10 cm. 1 st - Kastrull med lock: ca. Ø24 x 14 cm. 1 st - Kastrull med lock: ca. Ø28 x 14 cm och 4 st - Silikongrepp.
Pris:
1 399 kr
Beställ idag

via cdon.se

Magnetiska kastruller och stekpannor

Idag finns det kastruller och stekpannor i flera olika material. Till exempel är alla gjutjärnsgrytor och stekpannor magnetiska så dessa fungerar på induktionshällar, men har du kastruller och stekpannor i aluminium eller rostfritt stål så måste du se till att de har en magnetisk botten.

Vanligtvis uppnås detta genom en så kallad sandwichbotten, där bottnen av kastrullen eller stekjärnet består av flera olika material som ligger i lager. I mitten finns vanligtvis ett magnetiskt lager som gör att kastrullen eller stekjärnet kan värmas upp när den användas på en induktionshäll.

Fördelar med matlagning på induktionshäll

 • Kräver mindre energi – Eftersom energin går direkt till kastrullen utan att först värma upp spisplattan så utnyttjas en större andel av energin. Jämför man med gas är skillnaden ännu större.
 • Snabb kokning – Att koka vatten på en induktionshäll går mycket snabbare om man jämför med en elektrisk spis. Tiden för att koka vatten är ungefär hälften så lång med en induktionshäll.
 • Bättre kontroll över temperaturen – Induktionshällen svarar direkt när du höjer eller sänker temperaturen.
 • Enkla att rengöra – Eftersom ytan på en induktionsplatta inte värms upp så kommer inget att bränna fast.
 • Säkrare – Induktionshällar är har varken värmeelement eller öppen låga, istället värms bara kokkärlet upp och induktionsplattan svalnar snabbt.

Att tänka på när du ska köpa grytor och stekpannor till induktionshäll:

 • Leta efter induktionssymbolen på emballaget eller på undersidan av kastrullen/stekpannan. Symbolen är en garanti för att utrustningen faktiskt är anpassad till induktionshällar.
 • Försök köpa kastruller som passar storleken på induktionszonerna. Detta behöver du såklart inte bry dig om ifall du har en avancerad induktionshäll som kan anpassa storleken på plattan efter kastrullen.
 • Tänk på kvaliten. Även billiga kastruller eller stekjärn kommer så klart fungera på en induktionshäll, men var beredd på att de kan ta längre tid att värma upp. Vanligtvis beror det på att den magnetiska ytan är mindre vilket gör att det tar längre tid för värmen att sprid sig i kokkärlet eller stekjärnet.

Material som fungerar på olika spishällar:

InduktionshällGashällKeramikhällGjutjärnshäll
Alla kärl märkta med induktionssymbolenFlesta typer av grytor och stekpannorFlesta typer av grytor och stekpannorFlesta typer av grytor och stekpannor
GjutjärnGjutjärnGjutjärnGjutjärn
Rostfria med magnetisk bottenRostfriaRostfriaRostfria
TitanTitanTitanTitan
Keramisk-belagdaKeramisk-belagdaKeramisk-belagda
GlasGlasGlas
AluminiumAluminiumAluminium

* Gashällar kan bli väldigt varma vilket gör att non stick-belagda pannor kan avge farliga ämnen.

Vilka material fungerar INTE på en induktionshäll?

 • Keramik
 • Glas
 • Aluminium
 • Rostfritt utan magnetisk botten

Vanliga frågor om grytor och stekpannor till induktionshällar:

Kan man använda alla kastruller på en induktionshäll?

Nej, du måste se till så dina grytor, stekpannor och kastruller är magnatiska för att de ska fungera på en induktionshäll. Detta betyder att grytor, stekpannor och kastruller tillverkade av aluminium, koppar, keramik eller rostfritt stål inte kommer fungera om de inte är anpassade för induktion med en så kallad sandwich-botten som innehållet ett magnetiskt lager.

Kan man ha gjutjärn på induktionshäll?

Ja, gjutjärn fungerar utmärkt på induktionshällar. Men om de är lite äldre så bör du undersöka så de är platta och så de inte har några vassa kanter eller skaddor som kan repa glasset på hällen. En annan fördel med gjutjärn är att de också är betydligt bättre än teflonpannor som på induktionshäll väldigt lätt kan komma upp i de temperaturer då de börjar avge skadliga gaser.

Vad händer om man använder fel kastrull på induktion?

Om du använder fel typ av kokkärl på din induktionshäll så kommer de inte bli att uppvärmda och det kommer även uppstår ett ljud från spishällen. På låg effekt kan det vara ett knäppande ljud och på högre effekt kan det låta som om spisen eller kastrullen tjuter. Det är inte farligt och spishällen kan inte bli skaddad, men kastrullen eller stekjärnet kommer inte bli varmt.

Updaterad:

Andra liknande artiklar:

 • Alternativ till en traditionell köksfläkt?

  Om du inte vill ha en traditionell köksfläkt eller fläktkåpa så finns det idag faktiskt några alternativ som fungerar lika bra. I det här inlägget går vi igenom alla alternativ som finns till köksfläktar och fläktkåpor. Lär dig mer om spishällar med inbyggd fläkt och bänkfläktar som du placerar in i bänkskivan.

 • Planerar du att köpa en spishäll med fläkt? Så väljer du rätt modell

  I det här inlägget går vi igenom vilka fördelar det finns med en spishäll med fläkt, se också bilder på flera populära modeller. Till sist ger vi dig också några tips på saker som du bör känna till innan du väljer en spishäll med integrerad köksfläkt.

 • Bäst i test - Bäst fristående vakuumförpackare (2024)

  I det här inlägget har vi samlat de bästa fristående vakuumförpackarna. Vi går också igenom vilka skillnader där är mellan en fristående vakuumförpackare och en integrerad vakuumlåda. Se aktuella priser och var du kan köpa dessa produkter till bäst pris på nätet.

 • Bäst i test - Bäst grillpanna till induktionshällar (2024)

  Här går vi igenom vilka grillpannor som är bäst för dig som har en induktionshäll. Vi har tidigare tipsat om några bra stekbord, men med en grillpanna så kan du få samma effekt som från ett grillgallret i och med att du kan steka på något högre temperaturer jämfört med ett vanligt stekjärn.