Sidan kan innehålla affiliate-länkar, detta gör det möjligt för oss att hålla sidan fri från annonser. Så här fungerar det

Alternativ till airfryer: Ugnar med airfryer-funktion (2024)

Alternativ till airfryer: Ugnar med airfryer-funktion (2024)

Airfryers eller "varmluftfritöser" som de också kan heta använder precis som det låter varmluft istället för olja, vilket gör maten hälsosammare än traditionella fritöser som resulterar i mycket fettare mat. Många airfryers anses också vara mer mångsidiga och energieffektiva än en vanlig fritös, speciellt när det kommer till att laga mindre mängder mat. Det negativa med en airfyer är så klart att det är ytterligare en apparat som måste förvaras någonstans, så tänk det fanns ett alternativ?

Nu för tiden finns det ugnar med en inbyggd "airfryer-funktion", vilket gör det möjligt att uppnå samma resultat som med en konventionell airfryer/luftfritös. Genom att välja denna typ av ugn kan du laga hälsosam mat på samma sätt som med en airfryer, samtidigt som du behåller den vanliga ugnens användarvänlighet och kostnadseffektivitet.

En annan fördel är att du slipper en extra apparat som tar upp plats och som med tiden riskerar att bara stå och samla damm. Vilket tyvärr är ett vanligt fenomen när det gäller hushållsapparater. Ta exempelvis bakmaskinen, glasmaskinen... ja listan kan göras lång. Vi vet alla hur många hushållsapparater som det har introducerats genom åren men som sedan har blivit stående oanvända och tar upp värdefullt utrymme i köket. Genom att välja en inbyggnadsugn med "airfryer-funktion" eliminerar du behovet av en separat apparat och skapar en mer platsbesparande och effektiv köksupplevelse.

Alla har vi nog imponerats av resultatet som man kan uppnå med en airfryer, så med denna imponerande teknik inbyggd i ugnen kan du nu uppnå samma fantastiska resultat direkt från ditt köks viktigaste arbetsredskap.

Vad innebär det att laga mat i en ugn med airfryer-funktion?

Att laga mat i en ugn med airfryer-funktion innebär att du använder den inbyggda airfryer-funktion för att tillaga mat med hjälp av varmluft istället för att fritera maten i olja. Airfryer-funktionen i ugnen har samma effekt som en fristående airfryer (varmluftsfritös). Båda varianterna använder hetluft som cirkulera runt maten, samtidigt som luftfuktigheten hela tiden anpassas för att skapa en krispig yta och ser till att matens insida förblir saftig, precis som det skulle bli genom att friteras i olja.

Med denna tillagningsmetod så blir det möjligt att uppnå liknande krispighet och en gyllenbrun färg utan att använda stora mängder olja, vilket gör matlagningen mycket mer hälsosam. Ugnar med airfryer-funktion ger dig också fördelen av att använda en enda apparat för att kunna tillaga mat, från rostning och bakning till luftfritering. Detta gör dessa typer av ugnar mer praktiska och effektiva för de som söker en allsidig och platsbesparande matlagningslösning.

Hur fungerar en ugn med airfryer-funktion?

En ugn med airfryer-funktion fungerar genom att kombinera konventionell ugnsteknik med luftfryerteknik för att tillaga mat på ett sätt som efterliknar fritering utan att använda överdrivna mängder olja. Här är en mer detaljerad förklaring:

 1. Varmluftscirkulation: Ugnen med airfryer-funktion är utrustad med en fläkt och värmeelement. När du aktiverar airfryer-läget, börjar fläkten cirkulera hetluft effektivt runt maten som placeras på ett perforerad plåt i ugnen.

 2. Konvektionseffekt: Luftcirkulationen skapar en konvektionseffekt. Det innebär att den heta luften ständigt rör sig runt maten. Denna konstanta cirkulation av varm luft bidrar till en jämn tillagning och hjälper till att skapa en krispig yta.

 3. AirFry-plåt: Maten placeras på en speciell plåt/bricka som är perforerat för att möjliggöra maximal luftcirkulation runt varje del av maten. Detta bidrar till att uppnå den önskade krispigheten och färgen på ytan.

 4. Temperatur- och tidskontroller: Precis som på en vanlig airfryer så kan användaren justera temperaturen och tiden för tillagningen enligt recept eller personliga preferenser. Detta ger flexibilitet och precision i matlagningsprocessen.

En annan viktig faktor som påverkar maten när du använder en airfryer är luftfuktigheten, detta är starkt kopplat till den specifika designen och teknologin i ugnen. Men för att få bäst resultat vid air frying så vill man dels ha en kraftfulla luftcirkulationen kring maten, samtidigt som man vill ha en låg luftfuktighet för att ge extra krispighet utan att förlita sig på olja.

Genom att låta luften cirkulera intensivt runt maten skapas en jämn och effektiv värmeöverföring. Denna process bidrar också till att avlägsna fukt från matens yta och främjar därmed bildandet av en krispig och gyllenbrun yta, karakteristisk för friterad mat. Exakt hur luftfuktigheten hanteras under denna process varierar dock beroende på hur ugnen är konstruerad och vilken teknologi den använder.

Ugnar som inte är utrustade med airfryer-funktion och enbart använder varm luft har en tendens att bevara en större del fuktighet i maten, vilket resulterar i bibehållen saftighet, men det ger de inte samma grad av krispighet som du får från en airfryer. Å andra sidan finns det idag varianter av ugnar med inbyggd airfryer-funktion som är specifikt optimerade för att både cirkulera luften effektivt och samtidigt avdunsta fuktighet från matens yta, vilket i sin tur förstärker krispigheten.

Det är viktigt att förstå att ugnar som enbart använder varm luft inte kan replikera samma effekt som man får från en vanlig airfryer eller en ugn med inbyggd airfryer-funktion. Den krispiga och gyllenbruna ytan som en airfryer kan producera beror på den specifika tekniken som används för luftfritering, vilken vanligtvis kräver hög luftcirkulation och avdunstning av fukt från matens yta. En ugn med varmluft kan inte åstadkomma detta på samma sätt, och därför är resultatet inte identiskt när det kommer till krispighet och textur.

Är en ugn med varmluft samma som en airfryer?

Nej, en ugn med varmluft och en airfryer är inte helt identiska, även om de delar vissa likheter. Båda apparaterna använder varm luft för matlagning, men det finns viktiga skillnader i design och funktion som påverkar resultatet.

 1. Airfryer:

  • En airfryer är en fristående apparat som är specifikt designad för att använda varmluftsteknik och ge krispighet liknande fritering utan att använda stora mängder olja.
  • Airfryers är oftast kompakta och har en fokuserad luftcirkulation runt maten, vilket ger snabb och jämn tillagning. De har ofta speciella korgar eller insatser för att tillåta luft att cirkulera runt maten på ett optimalt sätt och skapa den önskade krispigheten.
 2. Ugn med varmluft:

  • En ugn med varmluft är en traditionell ugn som är utrustad med en varmluftsfläkt och värmeelement för att cirkulera varm luft.
  • Ugnar med varmluft används ofta för olika matlagningsmetoder, inklusive bakning, rostning och stekning.
  • Trots att de kan ge jämnare tillagning och bevara fuktighet i maten jämfört med en vanlig ugn, är de inte nödvändigtvis optimerade för att skapa samma grad av krispighet som en dedikerad airfryer.
 3. Ugn med inbyggd airfryer-funktion:

  • Airfryer-teknik: Ugnen är utrustad med en dedikerad airfryer-funktion som möjliggör tillagning med varm luft och kraftig luftcirkulation runt maten. Detta skapar krispiga ytor på maten utan att behöva använda stora mängder olja.
  • Tids- och energieffektivitet: Airfryer-funktionen i ugnen kan bidra till att förkorta tillagningstiden jämfört med traditionell ugnsbakning och göra matlagningen mer energieffektiv.
  • Behållning av saftighet: Genom att använda airfryer-tekniken bibehåller ugnen saftigheten i maten samtidigt som den skapar den önskade krispigheten på ytan.
  • Enhetlig tillagning: Den dedikerade airfryer-funktionen garanterar en jämn tillagning, och maten får en konsistent krispighet över hela ytan.
  • Mångsidig användning: Förutom airfryer-funktionen behåller ugnen sina grundläggande funktioner för bakning, rostning och andra matlagningsmetoder. Det ger användarna flexibilitet att välja den bästa tillagningsmetoden för olika rätter.

Sammanfattningsvis delar en ugn med varmluft och en airfryer likheten att båda använder varm luft som en central del av sin matlagningsprocess. Trots detta finns avgörande skillnader mellan dem. En airfryer är specialiserad på att generera krispighet i maten genom intensiv luftcirkulation, medan en ugn med varmluft har en bredare användning och kan inte exakt replikera den specifika luftfryereffekten.

Ugnar med varmluft är mångsidig och kan användas för bakning, rostning och stekning, medan en airfryer fokuserar på att skapa en krispig yta genom att minimera användningen av olja. Trots att en ugn med varmluft kan bevara fuktighet i maten och ge jämnare tillagning, saknar den den dedikerade luftcirkulationen som ger airfryern dess karaktäristiska resultat.

Det bör noteras att vissa moderna ugnar har tagit steget att integrera en inbyggd airfryer-funktion. Genom att kombinera fördelarna med både varmluft och airfryer-tekniken kan dessa ugnar erbjuda användarna möjligheten att laga hälsosam och krispig mat utan att behöva investera i två separata apparater. På detta sätt kan man dra nytta av storleken som en vanlig ugn erbjuder och samtidigt använda den unika matlagningsmetoden som en airfryer erbjuder.

Utforska ugnar med airfryer-funktion:

Bild av SMEG SO4102M1G

SMEG SO4102M1G

airfryer:

Ja

självrengöring:

Ja

bredd:

60 cm

pris:

23 995 kr

via elon.se

Bild av SMEG SO6102M2B3

SMEG SO6102M2B3

airfryer:

Ja

självrengöring:

Ja

bredd:

60 cm

pris:

23 995 kr

via bagarenochkocken.se

Bild av SMEG SO6302S3PX

SMEG SO6302S3PX

airfryer:

Ja

självrengöring:

Ja

bredd:

60 cm

pris:

23 995 kr

via bagarenochkocken.se

Bild av Husqvarna QSK60040SW

Husqvarna QSK60040SW

airfryer:

Ja

självrengöring:

Ja

bredd:

60 cm

pris:

12 495 kr

via elon.se

Bild av Bosch HBG9763B1S (Svart)

Bosch HBG9763B1S (Svart)

airfryer:

Ja

självrengöring:

Ja

bredd:

60 cm

pris:

22 995 kr

via återförsäljare

Bild av Bosch HRG978NB1 (Svart)

Bosch HRG978NB1 (Svart)

airfryer:

Ja

självrengöring:

Ja

bredd:

65.5 cm

pris:

32 995 kr

via återförsäljare

Bild av Bosch kombi ångugn HSG958DB1S (Svart)

Bosch kombi ångugn HSG958DB1S (Svart)

airfryer:

Ja

självrengöring:

Ja

bredd:

65.5 cm

pris:

37 995 kr

via återförsäljare

Bild av Thermex THO1BFPY (Svart)

Thermex THO1BFPY (Svart)

airfryer:

Ja

självrengöring:

Ja

bredd:

70 cm

pris:

61 543 kr

via återförsäljare

Bild av Miele H 2861-1 BP 125

Miele H 2861-1 BP 125

airfryer:

Ja

självrengöring:

Ja

bredd:

70 cm

pris:

21 690 kr

via återförsäljare

Varför ska man välja en ugn med airfryer-funktion?

Enligt oss finns det många anledningar till att välja en ugn med airfryer-funktion, till exempel så erbjuder denna typ av ugn:

 • Hälsosammare matlagning: Airfryer-tekniken möjliggör matlagning med minimal eller ingen olja, vilket resulterar i hälsosammare måltider. Du kan njuta av krispiga och läckra rätter utan att kompromissa med din hälsa.

 • Mångsidighet: En ugn med airfryer-funktion erbjuder inte bara möjligheten att baka och rosta som en traditionell ugn, utan ger också fördelarna av luftfryertekniken. Detta ökar mångsidigheten och de tillagningsmöjligheter som ugnen erbjuder.

 • Tids- och energieffektivitet: Airfryer-funktionen kan förkorta tillagningstiden jämfört med traditionell ugnsbakning och gör matlagningen mer energieffektiv.

 • Behåller saftighet: Luftfryertekniken bevarar saftigheten i maten medan den skapar en krispig yta. Detta ger en trevlig balans och förbättrar smakupplevelsen.

 • Platsbesparande: Genom att kombinera airfryertekniken med en ugn i samma apparat minskar behovet av att ha en separat airfryer, vilket sparar köksutrymme och minimerar antalet apparater i köket.

Vanliga frågor och svar om airfryer och varmluftsfritöser

Är en ugn med airfryer-funktion mer energieffektiv än en airfryer?

Perspektivet på energieffektiviteten beror på olika faktorer, särskilt mängden mat som tillagas. Om man jämför maxkapaciteten i en vanlig airfryer med en ugn med airfryer-funktion kan det se ut som att ugnen förbrukar mer energi, men när man tar hänsyn till den större kapaciteten blir bilden annorlunda.

Om man tillagar maximal kapacitet i en vanlig airfryer och jämför det med att laga samma mängd i en ugn med airfryer-funktion, så kommer ugnen faktiskt verka mindre energieffektiv. Det beror dels på att den koncentrerade luftcirkulationen i en airfryer kan ge snabbare tillagningstider och därmed mindre energiförbrukning för en mindre mängd mat.

Dock blir bilden annorlunda när man tittar på att tillaga större mängder mat. En ugn med airfryer-funktion kan ofta hantera betydligt mer mat på en och samma gång jämfört med en fristående airfryer och därför kan dess energiförbrukning per portion vara betydligt lägre när man jämför med att använda airfryern flera gånger för att tillaga samma totala mängd mat.

Så, beroende på mängden mat som tillagas, kan en ugn med airfryer-funktion vara mer energieffektiv vid större volymer, även om den vid första anblicken kan tyckas kräva mer energi för mindre mängder mat. Det är en komplex jämförelse där kapacitet och total energiförbrukning bör vägas in för en rättvis bedömning. Några andra faktorer som påverkar:

 • Större kapacitet: Ugnsstorleken möjliggör oftast tillagning av större mängder mat åt gången jämfört med de mer kompakta airfryerna. Detta kan vara fördelaktigt när du lagar mat i större omfattning, eftersom du kan utnyttja ugnens kapacitet fullt ut och därmed minska behovet av flera tillagningsomgångar.

 • Mångsidighet: En ugn med airfryer-funktion erbjuder en mängd andra matlagningsalternativ, inklusive bakning, rostning och griljering. Eftersom du kan använda ugnen för olika ändamål, kan du dra nytta av dess kapacitet och därmed optimera energianvändningen jämfört med att använda flera apparater separat.

 • Enhetlig matlagning: Luftcirkulationssystemet i en ugn är ofta utformat för att ge en jämnare fördelning av värme än vad som finns i en mindre airfryer. Detta kan minska tillagnings- och förvärmningstiden, vilket resulterar i en mer energieffektiv användning av apparaten.

 • Bättre isolering: Ugnsdesignen innebär vanligtvis bättre isolering jämfört med mindre apparater som airfryers. Den förbättrade isoleringen kan bidra till att behålla värmen bättre, vilket minskar behovet av att upprätthålla höga temperaturer och därmed sparar energi.

Det är dock viktigt att notera att energieffektiviteten kan variera mellan olika modeller och märken av ugnar och airfryers.

Vad är skillnaden mellan en airfryer och en varmluftsugn?

Skillnaderna mellan en airfryer och en varmluftsugn är omfattande och påverkar allt från deras design och funktioner till deras användningsområden. Här är en snabb jämförelse med några av de viktigaste skillnaderna:

 1. Design och storlek:
 • Airfryer: En airfryer är en kompakt fristående apparat som är specialiserad på luftfritering. Den har en mindre storlek och en korg eller bricka för att placera maten.
 • Varmluftsugn: En varmluftsugn är en större och mer traditionell köksapparat som kan användas för bakning, rostning, stekning och andra matlagningsmetoder. Den har en rymlig ugnskammare och kan ofta hantera större mängder mat.
 1. Funktionalitet:
 • Airfryer: Fokus för en airfryer ligger på luftfriteringsteknik, vilket innebär att maten tillagas med varm luft som cirkulerar kraftigt runt maten för att skapa en krispig yta.
 • Varmluftsugn: En varmluftsugn har en bredare användning och kan användas för att baka, rosta, steka, grilla och mycket mer. Den använder också varm luft, men den har inte den intensiva luftcirkulationen som är karakteristisk för airfryers.
 1. Tillagningskapacitet:
 • Airfryer: Generellt sett har airfryers en begränsad kapacitet och är mer lämpade för mindre mängder mat, såsom snacks eller enstaka portioner.
 • Varmluftsugn: Varmluftsugnar har oftast en större kapacitet och kan hantera större mängder mat, vilket gör dem mer lämpliga för familjemåltider eller större sammankomster.
 1. Tillagningshastighet:
 • Airfryer: På grund av den koncentrerade luftcirkulationen kan airfryers ofta ge snabbare tillagningstider för mindre mängder mat.
 • Varmluftsugn: Tillagningstiden kan vara längre jämfört med en airfryer, särskilt när det gäller mindre portioner, men det kan variera beroende på ugnens effekt och design.
 1. Användning av olja:
 • Airfryer: Den är känd för att producera krispiga resultat med minimal eller ingen olja.
 • Varmluftsugn: Användningen av olja kan variera beroende på recept och maträtt, och det kan krävas mer olja för att uppnå samma krispighet som med en airfryer.

Sammanfattningsvis är en airfryer mer specialiserad för luftfritering av mindre mängder mat, medan en varmluftsugn är mer mångsidig och passar för en bredare matlagning. Valet mellan dem beror på dina specifika matlagningsbehov och preferenser. Vissa moderna ugnar har dock integrerade airfryer-funktioner för att kombinera fördelarna med båda.

Airfryer vs traditionell fritös - vad är skillnaden?

Airfryer och traditionella fritöser representerar två distinkta metoder för att tillaga krispiga och välsmakande rätter. Trots att båda används för fritering, skiljer de sig åt avsevärt när det kommer till:

 1. Tillagningsmetod:
 • Airfryer: Använder varmluftsteknik för att cirkulera varm luft runt maten och skapa en krispig yta. Den kräver minimal eller ingen olja för att uppnå detta resultat.
 • Traditionell fritös: Använder nedsänkning i het olja för att tillaga maten. Maten blir krispig genom att doppas i oljan.
 1. Oljeanvändning:
 • Airfryer: Kräver vanligtvis ingen eller väldigt lite olja jämfört med en traditionella fritös, dessutom kan många rätter tillagas direkt från frysen.
 • Traditionell fritös: Maten måste nedsänkas i olja, vilket gör att du behöver ha tillgång till olja och sen måste oljan bytas ut regelbundet för att förhindra bismaker i maten.
 1. Hälsomässiga aspekter:
 • Airfryer: Anses vara en hälsosammare alternativ eftersom den minskar oljeanvändningen och därmed fettinnehållet i maten. Ger fortfarande krispighet utan att offra hälsosamhet.
 • Traditionell fritös: Maten tenderar att absorbera mer olja, vilket kan öka kalori- och fettinnehållet.
 1. Säkerhet:
 • Airfryer: Generellt sett betraktas som säkrare eftersom den inte använder hett olja, vilket minskar risken för brännskador och brand.
 • Traditionell fritös: Innebär användning av hett oljebad, vilket kan vara farligt om det inte hanteras korrekt. Risk för brännskador och risk för brand om oljan överhettas.
 1. Tillagningshastighet:
 • Airfryer: Kan erbjuda snabbare tillagningshastigheter eftersom varmluftstekniken snabbt värmer upp maten.
 • Traditionell fritös: Kräver mer tid i och med att oljan måste värmas upp - vilket kan leda till en något längre tillagningshastigheter.
 1. Mångsidighet:
 • Airfryer: Väldigt mångsidig och kan användas för att baka, rosta och grilla, inte bara för fritering.
 • Traditionell fritös: Vanligtvis begränsad till fritering och kan inte användas för andra matlagningsmetoder. Dessutom måste man använda olika oljor för till exempel fisk och snacks som lökringar och chill-chesse eftersom fisken kan ge en bismak.

Sammanfattningsvis erbjuder en airfryer en hälsosammare och säkrare alternativ för dem som ändå vill njuta av krispiga rätter. Traditionella fritöser ger emellertid en mer autentisk smak och textur som vissa kanske föredrar. Valet mellan dessa två tekniker beror på individuella preferenser, men också hälsomål.

Vilken typ av mat kan man tillaga i en airfryer?

Även om det kan verka som att en airfryer främst används för fritering, så är dess användningsområde faktiskt bredare än så. I själva verket kan du tillaga nästan alla typer av rätter i en airfryer på samma sätt som i en ugn. Trots att airfryern är mindre och kanske inte är det optimala valet för större mängder mat så utgör den ett perfekt alternativ för mindre hushåll och erbjuder fördelen att förbruka betydligt mindre energi än en traditionell ugn.

Majoriteten av airfryer-modeller kan uppnå temperaturer omkring 250 grader och kan därför användas för den flesta typ av matlagning, precis som en ugn. Dessutom är uppvärmningstiden generellt sett mycket kortare och vanligtvis kan man uppnå önskad temperatur inom 1-2 minuter, jämfört med en ugn som kan behöva upp till 10 minuter för att nå önskad temperatur. Denna snabbare uppvärmningstid är inte bara tidsbesparande utan minskar också energiförbrukningen.

Så, även om airfryern är kompakt och mer lämpad för små hushåll, har den kapacitet att tillaga de flesta typer av maträtter och kan vara ett effektivt och energisnålt alternativ till en ugn, särskilt för dem som prioriterar snabbhet och mindre energiförbrukning.

Updaterad:

Andra liknande artiklar:

 • Alternativ till en traditionell köksfläkt?

  Om du inte vill ha en traditionell köksfläkt eller fläktkåpa så finns det idag faktiskt några alternativ som fungerar lika bra. I det här inlägget går vi igenom alla alternativ som finns till köksfläktar och fläktkåpor. Lär dig mer om spishällar med inbyggd fläkt och bänkfläktar som du placerar in i bänkskivan.

 • Planerar du att köpa en spishäll med fläkt? Så väljer du rätt modell

  I det här inlägget går vi igenom vilka fördelar det finns med en spishäll med fläkt, se också bilder på flera populära modeller. Till sist ger vi dig också några tips på saker som du bör känna till innan du väljer en spishäll med integrerad köksfläkt.

 • Bäst i test - Bäst fristående vakuumförpackare (2024)

  I det här inlägget har vi samlat de bästa fristående vakuumförpackarna. Vi går också igenom vilka skillnader där är mellan en fristående vakuumförpackare och en integrerad vakuumlåda. Se aktuella priser och var du kan köpa dessa produkter till bäst pris på nätet.

 • Bäst i test - Bäst grillpanna till induktionshällar (2024)

  Här går vi igenom vilka grillpannor som är bäst för dig som har en induktionshäll. Vi har tidigare tipsat om några bra stekbord, men med en grillpanna så kan du få samma effekt som från ett grillgallret i och med att du kan steka på något högre temperaturer jämfört med ett vanligt stekjärn.