Kampanj: BORA X BO + Värmelåda spara 8 000 kr.Kampanj: BORA X BO + Värmelåda - Gäller t.o.m 31 Maj, 2023.

Vad händer om det kokar över på en spishäll med fläkt?

Vad händer om det kokar över på en spishäll med fläkt?

Om det kokar över på din spishäll med fläkt så behöver du vanligtvis inte vara orolig, de flesta spishällar med fläkt som vi har testat har haft ett uppsamlingskärl i själva fläkthållet som klarar en del vatten, men det kan varierar beroende på modell och märke. I det här inlägget förklarar vi vad några av tillverkarna som erbjuder spishällar med fläkt har gjort för att lösa problemet med vatten som kokar över.

Så gör du om det kokar över på en spishäll med fläkt

Det första du bör göra om det kokar över är att sänka värmen eller helt enkelt ta bort kastrullen från platan så du minimerar mängden vatten som kan hamna i fläkthållet. Sen bör du lägga en handduk precis vid fläkthållet för att förhindra att mer vatten rinner ner i hållet eftersom det kommer underlätta när du ska rengöra spishällen.

Beroende på hur mycket vatten som koka över så är det inte säkert att du behöver avbryta matlagningen, utan försök bara torka upp så mycket av vattnet så möjligt och gör klart maten. Har din spishäll med fläkt ett uppsamlingskärl i fettfiltrer så kan du snabbt och enkelt tömma ut vattnet.

När du är klar med maten och ska städa spishällen så behöver du plocka upp fettfiltret för att torka av det och tömma det på vatten om du inte gjorde det tidigare.

Samtidigt kan du undersöka fläkthållet och eventuellt uppsamlingskärl för att se om där är något vatten och i så fall torka upp det, annars behöver du bara torka av sidorna i fläkthållet eftersom det är där vatten lär ha runnit.

Tips: Så kan du förhindra att vattnet kokar över

Eftersom många induktionshällar är väldigt effektiva och snabba på att koka upp vatten så sker de flesta överkokningar när man först ska koka upp vattnet, vanligtvis kör man hällen på max effekt (detta är "P"-läget på många induktionshällar) och har man inte översikt över hällen så kan det lätt hända att det kokar över.

I samband med att vi skrev detta inlägget så hitta vi flera tips för hur man kan förhindra att vattnet kokar över, här är ett av de vanligaste tipsen:

Allt du behöver för att förhindra att vattnet kokar över är en träslev som du lägger mitt över kastrullen. Detta kommer göra att vattnet kommer hålla sig kvar även om det skulle börjar koka kraftigt, perfekt om du skulle råka vara upptagen med något annat och skulle behöva några extra sekunder för att justera värmen på hällen.

Har alla spishällar med fläkt uppsamlingskärl för vatten?

Tyvärr har vi inte testat alla tillgängliga spishällar med fläkt, så kan vi inte garantera att alla spishällar med fläkt har ett uppsamlingskärl för vatten, men i och med att risken är stor att det någon gång kommer koka över så har förhoppningsvis de flesta leverantörer byggt in någon typ av skydd för om det skulle ske.

Här under hittar du några leverantörer som vi i alla fall vet har uppsamlingskärl och skydd om det kokar över.

Spishällar som har uppsamlingskärl om det kokar över:

  • BORA: S Pure, Pure och X Pure (Vi är inte helt säkra på hur Classic 2.0 och Proffesional 3.0 klarar överkokningar, men enligt BORAs hemsida så går alla delar som kommer i kontakt med matos och fett att ta bort via den lättåtkomliga luftinloppsöppningen så vi tror de har en liknande lösning som Pure modellerna, men fråga en återförsäljare om du är intresserad av dessa modeller).
  • Neff: N90 (T58PL6EX2), N90 (T58TL6EN2) och N70 (T47TD7BN2) har uppsamlingskärl i fläkthållet.
  • Siemens: Alla modeller i serien iQ500 och iQ700 har uppsamlingskärl i fläkthållet.
  • Franke: Maris och Mythos (Har uppsamlingskärl i fettfiltret om det kokar över).
  • Miele: **
  • Nikola Tesla: Alla modeller har uppsamlingskärl i fläkthållet.

Så har leverantörerna löst problemet med överkokning

BORA: I modellerna S Pure, Pure och X Pure finns det dels ett uppsamlingskärl inbyggt i fettfiltret som klarar 1 liter vatten och detta filtret är enkelt att plocka upp. Under fettfiltret finns också ett uppsamlingskärl som totalt klarar upp till 3 liter vatten om du skulle spilla en större mängd vätska.

Neff: I alla modellerna (N70 och N90) så finns det ett uppsamlingskärl under fettfiltret.

Siemens: Både iQ500 och iQ700 har samma lösning som Neff med ett uppsamlingskärl under fettfiltret.

Franke: Dessa modeller har också ett uppsamlingskärl inbyggt i fettfiltret och detta ansluts till en behållare som är tillgänglig under hällen. Fettfiltrer ansluts till denna behållaren via en "backventil" när man installerar fettfiltret. Som vi ser det så skyddar bara denna lösning om det kokar över, inte om du spiller vätska direkt ner i luftinloppsöppningen.

Miele: **

Nikola Tesla: Dessa hällar har också ett uppsamlingskärl i fläkthållet och detta kan du tömma genom att ta bort en större plastskruv som finns under till i fläktenheten (innen i skåpet).

Vad händer om mat eller något annat hamnar i fläkthållet?

I och med det sitter ett fettfilter i fläkthållet så fungerar det också som skydd från andra saker som till exempel mat eller köksredskap som kan trilla ner i hållet. Fettfiltret består av flera lager med finmaskigt nät så även de minsta bittarna av mat kommer inte igenom.

** Kommer snart, vi inväntar information från leverantören.

Se också:

Published: