Sidan kan innehålla affiliate-länkar, detta gör det möjligt för oss att hålla sidan fri från annonser. Så fungerar det

Guide: Att välja rätt storlek på en spishäll med fläkt (2024)

Guide: Att välja rätt storlek på en spishäll med fläkt (2024)

Att välja rätt storlek på en spishäll med fläkt är en viktig del av köksplaneringen som kan påverka både funktionalitet och estetik. Oavsett om du renoverar ditt kök eller bygger nytt, är det avgörande att hitta en spishäll som inte bara passar ditt köksutrymme utan också dina matlagningsbehov och din livsstil.

I denna guide kommer vi att gå igenom viktiga lite saker som du bör tänka på när du väljer storlek på en spishäll med integrerad fläkt. Från att förstå olika spishällar och dess dimensioner till att ta hänsyn till effektivitet. Med dessa insikter hoppas vi att du kommer hittar den perfekta kombinationen för ditt kök.

Utnyttja ditt kök till fullo

Att förstå ditt kök och det tillgängliga utrymmet är det första steget mot att välja rätt spishäll med fläkt. Det handlar om att noggrant mäta och planera för att säkerställa att den nya spishällen passar perfekt. Börja med att ta mått på den tillgängliga ytan där spishällen ska installeras, inklusive bredd, djup och höjd. Försök också se till så du har tillräckligt med arbetsutrymme runt omkring spishällen för avlastning.

Tänk på att olika typer av spishällar med fläkt kräver olika mycket utrymme i och med den integrerade fläkten tar upp lite extra utrymme under spishällen, därför är det viktigt att känna till måtten på dina bänkskåp och de spishällar som du överväger så den faktiskt får plats.

Undersök också vilka krav spishällen har för att ventilera luften, en del modeller behöver till exempel ett rörpacket och en del varianter behöver bara en luftspalt mellan skåpet och väggen för att luftan ska kunna cirkulera ner i sockeln och sen ut i köket - gäller vid användning av kolfilter.

Så påverkar storleken på spishällen effekten och sugkraften från fläkten:

Storleken på spishällen kan påverka effekten och sugkraften från fläkten och därför är det viktigt att undersöka hur kraftfull fläkten är. Några viktiga punkter att överväga:

 • Storlek och sugkraft: En större spishäll med flera kokzoner kan så klart generera mer ånga, rök och matos än en mindre häll, så för att effektivt hantera detta krävs en fläkt med högre sugkraft och luftflöde. Om fläkten är för svag i förhållande till spishällens storlek och användning kan inte matos och ångan avlägsnas tillräckligt snabbt, vilket leder till dålig luft och ventilation i köket.

Det samma gäller om du lagar mycket mat och ofta använder flera kokzoner samtidigt, särskilt på en större häll kommer en kraftfullare fläkt vara nödvändig för att hantera den ökade mängden ånga och matos. Se därför till att välja en spishäll med en kraftfull fläkt för säkerställa att ditt kök hålls rent och fritt från matos, ånga och rök.

 • Ljudnivå: Med en spishäll med fläkt är det inte bara sugkraften som är viktig att tänka på, utan ljudnivån är en annan viktig faktor att tänka på eftersom ju kraftfullare fläkt spishällen har desto mer kommer den också att låta. Därför är det viktigt att hitta en modell som har optimal sugkraft i förhållande till ljudnivån, en fläkt med hög effekt kan vara bullrig och störande, särskilt i öppna kökslösningar där ljudet sprider sig lätt.

Här kommer tillverkare som BORA in i bilden, som är kända för sina innovativa spishällar med integrerade fläktar som kombinerar hög effektivitet med låg ljudnivå. Deras system är utformade för att effektivt avlägsna matos och ånga direkt vid källan.

Så påverkar luftflöde och fläktkapacitet

När man pratar om traditionella köksfläktar så vill man ofta ha en fläkt som kan förflytta så mycket luft så möjligt, därför ser man ofta utryck som "208 - 402 m3/t" vilket innebär att luftflödet eller mängden luft som fläkten kan förflytta är mellan 208 till 402 kubikmeter per timme (varierar beroende på effektnivå).

Hastigheten på luften ger sugkraft

Med spishällar med fläkt så kan man också ofta se ett värde för luftflödet, men detta inte det viktigaste. Utan istället är det hur snabbt matos och ångan kan förflyttas som är det viktiga. I och med fläkten är integrerad i spishällen så är det många som tror att tekniken inte fungerar eftersom varmluft stiger, så kommer all matos och ånga bara försvinna ut i köket.

Men hemligheten ligger i hur snabbt matos och ångan förflyttar sig, vilket är omkring 3 m/sek, så genom att ha en fläkt som kan förflytta luften mellan 4 - 6 m/sek (vanligaste hastigheten på spishällar med fläkt) så kommer fläkten skapa ett område runt omkring spishällen där all matos och ånga fångas in. När du använder en spishäll med fläkt så kommer du till och med se hur allt fett samlas omkring fläkthålet.

Matcha dina matlagningsvanor

Antal kokzoner och deras storlek

När du ska välja en spishäll med fläkt är det viktigt att du väljer en modell som matchar dina matlagningsvanor för att få ut det mesta av din nya spishäll. En av de mest avgörande faktorerna att överväga är antalet kokzoner och deras storlek. Om du ofta lagar mat för en stor familj eller gillar att experimentera med olika rätter samtidigt, kan en spishäll med flexibla induktionszoner vara rätt val för dig.

Självklart kan en variant med fasta zoner också fungera bra, men då blir storleken på kokzonerna ännu mer viktig eftersom det kommer påverka vilka kastruller och stekjärn du kan använda. Ofta har dessa modeller en blandning av stora och små zoner, vilket kan innebära att du kanske bara har två stora zoner och då kommer du bara kunna använda 2 st "normalstora" stekjärn på 28 - 32 cm.

På de mindre zonerna kommer max storleken på kastruller och stekjärn förmodligen vara omkring 20 - 26 cm och om du försöker använda större redskap så finns det risk att värmen inte sprider sig ut till kanterna, vilket i värsta fall skulle kunna skadda dina stekjärn.

Fördelen med att välja en spishäll med flexibla kokzoner är att de anpassas efter storleken på dina kokkärl, vilket är en praktisk funktion för de som gillar att variera sitt matlagningsutrustning. Att ha kunna ha en mix av olika storlekar på kokzonerna ger dig möjlighet att optimera din matlagning och säkerställer att varje kastrull och stekjärn får den värme och effekt som den behöver.

Specialfunktioner som booster och bryggzoner

När du väljer en spishäll med fläkt så kan det finnas många specialfunktioner, men två fuktioner som vi absolut skulle rekommendera att du väljer är "booster" och möjlighet att brygga induktionszonerna eftersom det kan avsevärt förbättra din matlagningsupplevelse.

Boosterfunktionen är en kraftfull funktion som gör det möjligt att snabbt öka värmen på en kokzon till maximal effekt under en kort period. Detta är särskilt användbart när du behöver koka upp vatten snabbt eller om du vill få en stekpanna riktigt het för att bryna kött. Med boosterfunktionen kan du spara tid i köket och effektivisera din matlagning.

Bryggzoner erbjuder mer flexibilitet genom att låta dig kombinera två kokzoner till en större zon. Detta är perfekt när du använder stora eller oregelbundet formade kokkärl som grill- eller stekbord. Med en bryggzon kan du säkerställa att värmen fördelas jämnt över hela kokkärlet, vilket resulterar i jämnare tillagning och bättre resultat.

Att ha tillgång till både boosterfunktionen och bryggzoner på din spishäll kommer göra det enklare att hantera olika matlagningsbehov och säkerställer att du har den flexibilitet och kraft du behöver för att tillaga allt från snabba vardagsmiddagar till mer komplexa gourmeträtter.

Andra användningsbara funktioner:

 • Automatisk avstängning: Något som blir allt mer populärt och för ökad säkerhet är automatisk avstängning som stänger av hällen om en kokzon är påslagen för länge utan kontakt.
 • Flexibla kokzoner: För att anpassa kokzonernas storlek efter kokkärlens storlek, vilket ger bättre värmefördelning och effektivitet.
 • Restvärmeindikatorer: För att visa vilka zoner som fortfarande är varma, vilket ökar säkerheten.
 • Timerfunktion: En del modeller kan erbjuda möjlighet att ställa in exakt tillagningstid för varje kokzon, vilket hjälper till att undvika överkokning.

Energiförbrukning och effektivitet

Att välja en spishäll med integrerad fläkt kan också har possitiv effekt på din energiförbrukning, speciellt om du väljer en variant med kolfilter eftersom då slipper du skicka ut massa uppvärmd luft från bostaden som ditt värmesystem sen måste ersätta.

Energimärkning och kostnadsbesparingar

För många är energimärkning och möjligheten till kostnadsbesparingar viktiga faktorer att överväga när du väljer en spishäll med fläkt. En hög energimärkning, såsom A+ eller A+++, indikerar att spishällen är energieffektiv och använder mindre elektricitet för att uppnå samma resultat som mindre effektiva modeller.

Detta kommer inte bara bidra till att minska din miljöpåverkan utan också till att sänka dina energikostnader över tid. Att investera i en energieffektiv spishäll med fläkt som använder kolfilter kan leda till betydande kostnadsbesparingar på din elräkning jämfört med att ha en traditionell köksfläkt med frånluft, samtidigt som du kommer få en modern och funktionell spishäll som uppfyller alla dina matlagningsbehov.

Underhåll och rengöring

En annan sak som många har fungeringar kring är underhållet och rengöringen. Även här ser vi fördelar med en spishäll med fläkt, i och med fett- och kolfilter är placerade i spishällen så blir det mycket enklare att rengöra och du behöver inte stå i någon konstig vinkel för att komma åt, vilket kan vara ett problem med en traditionell fläktkåpa...

Med en spishäll med fläkt så har du enkel tillgång till allt som behöver rengöras direkt i fläkthållet och på de flesta modeller går alla delar som kan behöva rengöras enkelt att plocka upp. Till exempel fettfiltert är oftast en del av skyddet / locket som ligger över fläkthållet, så när du plockar upp detta har du direkt tillgång till fettfiltert.

Under fettfiltret sitter vanligtvis kolfiltret, och det är enkelt att komma åt och byta ut det, vilket är en stor fördel för underhållet av din spishäll med fläkt. Kolfiltret spelar en viktig roll i att neutralisera lukt och absorbera matos, vilket bidrar till en ren och frisk köksmiljö. Tack vare den enkla tillgången kan du snabbt och enkelt byta kolfiltret utan krångel, vilket säkerställer att fläkten fungerar optimalt och så du har bra luftkvalité i ditt kök.

Regelbundet underhåll och byte av kolfilter kommer förlänga livslängden på din spishäll med fläkt och hjälper till att bibehålla dess energieffektivitet och prestanda.

Budget och prisjämförelser

Prisspann för olika typer av spishällar med fläkt

Storleken har också en stor påverkan på prisspannet för olika typer av spishällar med fläkt. Generellt sett tenderar större spishällar med stora induktionszoner att vara dyrare än mindre modeller med till exempel fasta induktionszoner. Detta beror dels på att större induktionshällar ofta erbjuder fler funktioner och större kapacitet. Dessutom kan de erbjuda mer avancerad teknik, preium design och material.

Märken som erbjuder tystare och mer effektiva fläktar som BORA och Miele ligga i en högre prisklass på grund av deras avancerade teknik och höga kvalité. Så när du väljer en spishäll med fläkt är det därför viktigt att balansera behovet av storlek och prestanda efter din budget.

Prisintervaller för spishällar med fläkt:

 • Budget: 18 000 - 25 000 kr
 • Standard: 25 000 - 32 000 kr
 • Premium: 32 000 - 55 000 kr
 • Exklusiv / lyxig: 55 000 - 100 000+ kr

Värdet av att investera i kvalitet

Vi vill avsluta med att lyfta fram vikten av att välja en spishäll med fläkt som håller hög kvalitet, eftersom detta kommer påverka både din matlagningsupplevelse och kökets utseende. Om vi ska välja något som vi tycker är extra viktigt att överväga när du väljer en spishäll med fläkt så är det ljudnivån.

En högkvalitativ spishäll med fläkt är ofta utrustad med en fläkt som är optimerad för att generera minimalt med ljud, vilket gör att du kan njuta av en lugn och behaglig köksmiljö även när fläkten är i drift.

Kvaliteten på materialen är också avgörande, många premium spishällar är tillverkade av hållbara och eleganta material som keramiskt glas eller rostfritt stål, vilket inte bara ger en lång livslängd utan också en lyxig och modern känsla till ditt kök.

En spishäll med en genomtänkt och stilren design kan bli en central punkt i ditt kök och harmoniserar med din övriga inredning samt bidrar till ett sofistikerat utseende. Att investera i en spishäll med fläkt av hög kvalitet innebär att du får en tystare, mer hållbar och estetiskt tilltalande spishäll och ventilationslösning som förbättrar både din matlagning och utseendet på ditt kök.

Updaterad:

Andra liknande artiklar:

 • Alternativ till en traditionell köksfläkt?

  Om du inte vill ha en traditionell köksfläkt eller fläktkåpa så finns det idag faktiskt några alternativ som fungerar lika bra. I det här inlägget går vi igenom alla alternativ som finns till köksfläktar och fläktkåpor. Lär dig mer om spishällar med inbyggd fläkt och bänkfläktar som du placerar in i bänkskivan.

 • Planerar du att köpa en spishäll med fläkt? Så väljer du rätt modell

  I det här inlägget går vi igenom vilka fördelar det finns med en spishäll med fläkt, se också bilder på flera populära modeller. Till sist ger vi dig också några tips på saker som du bör känna till innan du väljer en spishäll med integrerad köksfläkt.

 • Bäst i test - Bäst fristående vakuumförpackare (2024)

  I det här inlägget har vi samlat de bästa fristående vakuumförpackarna. Vi går också igenom vilka skillnader där är mellan en fristående vakuumförpackare och en integrerad vakuumlåda. Se aktuella priser och var du kan köpa dessa produkter till bäst pris på nätet.

 • Bäst i test - Bäst grillpanna till induktionshällar (2024)

  Här går vi igenom vilka grillpannor som är bäst för dig som har en induktionshäll. Vi har tidigare tipsat om några bra stekbord, men med en grillpanna så kan du få samma effekt som från ett grillgallret i och med att du kan steka på något högre temperaturer jämfört med ett vanligt stekjärn.