Sidan kan innehålla affiliate-länkar, detta gör det möjligt för oss att hålla sidan fri från annonser. Mer information

Alternativ till en traditionell köksfläkt?

Alternativ till en traditionell köksfläkt?

Vilka alternativ till köksfläkt & fläktkåpor finns det?

Om du inte vill ha en köksfläkt eller fläktkåpa så finns det faktiskt några alternativ att välja mellan. Ett alternativet är att köpa en spishäll med integrerad fläkt som använder kolfilter, då behöver du inget utsug eller ventilation. Ett annat alternativet är att välja en bänkfläkt som du integrerar i bänkskivan. Denna lösning gör att du kan välja valfri spishäll och de fungerar oberoende av varandra. I det här inlägget hittar du några populära alternativ till traditionella köksfläktar.

Vill du inte läsa hela inlägget så är här alla alternativ till fläktkåpor som du kan välja mellan:

  • Spishäll med integrerad fläkt
  • Bänkfläkt
  • Frihängande köksfläkt
  • Integrerade takfläkt

Det första och förmodligen mest populära alternativet idag är fläkthällar, också känt som spishällar med en integrerad köksfläkt. Spishällar med fläkt är en relativt ny produkt i Sverige. Produkten i sig är inte ny, men tidigare har dessa produkter varit väldigt dyra och de har bara förekommit i exklusiva kök.

Spishäll med integrerad fläkt

Spishäll med fläkt från BORA
  • Väldigt enkel montering
  • Passar i alla kök, även i passiv- och lågenergihus
  • Större möjlighet att planera köket hur du vill
  • Med många modeller kan du välja mellan kolfilter (luftcirkulation) och utsug

Induktionshällar med inbyggd köksfläkt är en trend som blir allt mer populär bland de som renoverar eller bygger om köket. Idag finns det många populära vitvaruleverantörer har börjat skapa egna varianter av produkten.

Hur mycket kostar en spishäll med fläkt? Det beror till stor del på vilket märke och modell som du väljer, idag finns det spishällar med integrerad fläkt i alla prisgrupper, från budget till premium. För att ge ett exempel så kan du köpa en bra spishäll med fläkt från 15 000 kr, men vill du ha de mest avancerade varianterna så kan du få betala mer än 70 000 kr.

Bänkfläkt

Bänkfläkt från Neff
  • Döljs i bänkskivan och inget man tänker på när den inte används
  • Finns med både kolfilter (luftcirkulation) och utsug

En bänkfläkt är ett av de bättre alternativen för dig som vill att köksfläkten ska ta så lite plats som möjligt. Så istället för att hänga fläkten från taket eller väggen så bygger du in bänkfläkten bakom hällen i bänkskivan. Idag finns det flera varianter och många har dessutom en lyft- och sänkfunktion som gör att fläkten kan gömmas i bänkskivan när den inte används och endast lyftas upp vid behov.

De flesta bänkfläktar använder recirkulation, vilket innebär att luften sugs in i fläkten och renas genom olika filter som till exempel fettfilter och ett aktivt kolfilter där fettpartiklar, matos och lukt fastnar. Sen finns det också några modeller som du ansluta till ett utsug, men de är inte lika vanliga och de är också något dyrare.

Hur mycket kostar en bänkfläkt? En bänkfläkt är något billigare än en spishäll med fläkt, men erbjuder nästan samma funktion och beroende på märke och modell så går det att köpa en bänkfläkt mellan 13 000 till 35 000 kr.

Frihängande köksfläkt

  • Finns med både kolfilter (luftcirkulation) och utsug
  • Designade varianter som inte ser ut som en traditionell fläktkåpa

För att de frihängande köksfläktarna ska vara riktigt effektiva så behöver de monteras på rätt avstånd från spishällen. Vanligtvis ska frihängande köksfläktar monteras mellan 60-70 cm ovanför spisen, men men det kan variera lite beroende på vilken typ av spis du har. Till exempel minst 40 cm över en elektrisk spis och minst 65 cm över en gasspis.

Hur mycket kostar en frighängande köksfläkt? Återigen beroende det på märke och modell, men det finns frighängande fläktar i alla prisklasser. Till exempel kan du hitta billiga varianter från 10 000 - 20 000, sen finns det designade alternativ som kan kosta från 30 000 till 50 000 kr.

Integrerade takfläkt

Takintegrerade köksfläkt från Fjäråskupan AB
  • Döljs i taket
  • Använder vanligtvis utsug via taket och takmonterad fläkt
  • Installeras max två meter ovanför spishällen
  • Tyst (Beroende på var du placerar motorn)

En integrerade takfläkt kan ge ditt kök ett väldigt snyggt och stilrent utseende vilket passar perfekt om du gillar rena linjer framför en mer ”klumpig” lösning som vägghängd eller frihängande köksfläkt. Som namnet antyder så ska den här typen av köksfläkt byggas in i taket och det är därför viktigt att du har koll på inbyggnads storleken så du har tillräckligt med plats för hela enheten i taket.

Dessa modeller använder vanligtvis utsug och ventilationsrör som med hjälp av en kraftfull fläkt på taket som drar ut matosen från köket. Detta gör att dessa fläktar tystare än de som har fläkten inbyggt i fläktkåpan, men i och med takfläkten är längre ifrån spishällen så krävs en kraftfull fläkt som kommer låta lite mer när fläkten körs på full effekt.

Hur mycket kostar en integrerade takfläkt? Det finns flera billiga alternativ att välja mellan och dessa kostar mellan 10 000 - 25 000 kr. Sen finns det också designade alternativet som består av glas eller rostfritt stål, dessa kan kosta upp till 30 000 kr.

Skillnad mellan de olika fläktarna:

Spishäll med integrerad fläktBänkfläktFrihängande köksfläktIntegrerade takfläkt
Ljudnivå:40 - 70 dB45 - 75 dB40 - 80 dB35 - 70 dB
Typer:Finns med både kolfilter och utsugAnvänder vanligtvis kolfilter, men några modeller finns med utsugFinns med både kolfilter och utsugAnvänder vanligtvis utsug
Placering:Kan placerar var som helt i köket. (Bäst för köksöar)Valfri placering så länge där finns plats för fläktenStor valfrihet. (Bra alternativ för köksöar)Stor valfrihet så länge där finns plats i taket.
Installation:Enkel till avancerad installationEnkel till avancerad installationAvancerad installationAvancerad installation
Priser:16 000 - 70 000 kr15 000 - 35 000 kr15 000 - 55 000 kr10 000 - 30 000 kr

Vilka olika typer av fläktar finns?

Kolfilterfläkt

En kolfilterfläkt har modern teknologi som filtrerar och cirkulerar luften i köket. Fläkten har en inbyggd motor, vilket gör att den inte behöver anslutas till en frånluftskanal och därför kan placeras var som helst i köket. En kolfilterfläkt renar luften från fett och matos innan luften förs tillbaka in i köket, vilket gör att det inte är nödvändigt med frånluft. Om du väljer en kolfilterfläkt är det viktigt att den övriga ventilationen i hemmet är bra eftersom luften cirkulerar.

Fördelen med en kolfilterfläkt är att den är mer flexibel eftersom du inte behöver bygga ett hål i väggen för att ansluta fläkten. Dessutom gör recirkulationen att den uppvärmda luften stannar inomhus vilket i längden är mer energieffektivt än en utsugsfläkt som suger ut den varma luften ur huset. Ett kolfilter bör bytas ungefär 2 gånger per år vid normalt användande.

Frånluftsfläkt och utsugsfläkt

En frånlufts- eller utsugsfläkt kopplas till en frånluftskanal, vilken suger ut luften direkt ur huset. Denna typ av fläkt passar framför allt villor. När fläkten är påslagen ska inte fönster eller ytterdörrar vara öppna i köket eftersom luften då blåser omkring runt spisen och fläktsuget blir mindre effektivt. Fördelen med en frånluftsfläkt är att den är den mest effektiva för att ta bort matos, fukt och dålig lukt.

Centralventilation

Centralventilation kan användas både i villa och flerbostadshus. Systemet bygger på att fläktmotorn är placerad på exempelvis vinden eller taket i fastigheten och att luftflödet regleras genom att öppna eller stänga spjället från köksfläkten.

Om du bor i villa är systemet ofta sammankopplat med ventilationen i våtutrymmen. Eftersom motorn sitter placerad på vinden eller taket sänks ljudnivån på fläkten i köket. Detta innebär också att fläkten i köket inte får ha en egen motor då det saboterar luftflödet i fastigheten.

Alliance

Det finns flera olika sorters allianssystem och vilket du har beror ofta på om du bor i villa, i radhus eller i en lägenhet. Alliancefläktar jobbar ofta med värmeåtervinning och arbetar tillsammans med resten av ventilationen i fastigheten. Om ditt hus eller lägenhet redan har en allianslösning är det inte möjligt att ändra till en annan typ eftersom ventilationen i hela huset är beroende av köksfläkten.

Vilken lösning fungerar bäst?

Det beror till stor del på vilken typ av produkt, märke och prisgrupp som du väljer. Det finns till exempel flera bra integrerade takfläktar som är väldigt effektiva, men har du inte tillräckligt bra ventilation med hög sugkraft i huset så kommer du inte bli nöjd eftersom matosen kommer sprida sig i rummet innan det når fläkten.

Detta gäller de flesta köksfläktar vare sig de är frihängande, vägghängda eller takmonterade och anledningen beror på att de är placerade så pass långt ifrån maten så om fläkten inte är tillräckligt stark, då kommer du inte bli av matosen.

Det är därför vi gillar spishällar som har integrerad fläkt och så länge som du ser till att välja en modell som flyttar luft och ånga med minst 4m i sekunden så kommer fläkten suga upp allt som kommer från dina kokkärl och stekjärn.

Vad ska du tänka på när du väljer köksfläkt?

Vilken köksfläkt du ska välja beror först och främst på var du bor. Bor du till exempel i en villa så har du fler valmöjligheter och större möjlighet att ändra ventilation, etc. Om du bor i ett flerfamiljshus så är chansen stor att det finns centralventilation i huset och därför kan du inte ändra ventilationsrören hur du vill. En annan sak som också spelar in är hur ditt kök ser ut – vill du att fläkten ska hänga fritt, placeras under ett skåp, på väggen eller i en köksö?

Om du inte väljer en spishäll med fläkt så måste du också tänka på bredden, med en traditionell köksfläkt är det bra om fläkten är ungefär 10 cm bredare än din spishäll för att ge bäst effekt.

Updaterad:

Fler liknande artiklar:

  • Planerar du att köpa en spishäll med fläkt? Så väljer du rätt modell

    I det här inlägget går vi igenom vilka fördelar det finns med en spishäll med fläkt, se också bilder på flera populära modeller. Till sist ger vi dig också några tips på saker som du bör känna till innan du väljer en spishäll med integrerad köksfläkt.

  • Bäst i test - Bäst fristående vakuumförpackare (2024)

    I det här inlägget har vi samlat de bästa fristående vakuumförpackarna. Vi går också igenom vilka skillnader där är mellan en fristående vakuumförpackare och en integrerad vakuumlåda. Se aktuella priser och var du kan köpa dessa produkter till bäst pris på nätet.

  • Bäst i test - Bäst grillpanna till induktionshällar (2024)

    Här går vi igenom vilka grillpannor som är bäst för dig som har en induktionshäll. Vi har tidigare tipsat om några bra stekbord, men med en grillpanna så kan du få samma effekt som från ett grillgallret i och med att du kan steka på något högre temperaturer jämfört med ett vanligt stekjärn.

  • Bäst i test - Bäst grytor till induktionshällar (2024)

    Här samlar vi de bästa grytorna för dig som har en induktionshäll. Vi går igenom vilka material som är bäst att välja på grytor och kastruller för att de ska fungera på en induktionshäll. Till sist tipsar vi också om några populära grytor från tillverkare som Zwilling, WMF och Eva Trio.