Sidan kan innehålla affiliate-länkar, detta gör det möjligt för oss att hålla sidan fri från annonser. Så här fungerar det

Vad är en spishäll med fläkt?

Vad är en spishäll med fläkt?

Spishäll med inbyggd fläkt - 2 produkter i 1

En spishäll med fläkt är en kombination av en kraftfull induktionshäll och en effektiv fläkt som eliminerar behovet av en separat fläktkåpa i ditt kök. Denna produkt är perfekt för dig som vill spara utrymme i köket, dessutom är den också estetiskt tilltalande och väldigt unik. Alla spishällar med en fläkt är utformade för att ta bort ångor, rök och matos där de uppstår.

Här kan du se alla spishällar med fläkt som finns tillgängliga.

Hur fungerar en häll med inbyggd fläkt?

En spishäll med fläkt fungerar på så sätt att den drar in luften direkt från kastrullen, stekpannan eller stekpannan. Detta är möjligt eftersom fläkthällen har en sugkraft som är större än ångans stigande hastighet, och den fångar därför luften och lukten innan den hinner sprida sig i rummet.

De flesta modeller går att få med kolfilter (luftcirkulation) och då fungerar fläkten genom att cirkulera luften som finns i rummet. Det finns också flera modeller som går att ansluta direkt till ett ventilationsrör så du kan skicka ut luften från huset.

Här under ser du två bilder från BORA som är en ledande tillverkare av spishällar med fläkt och bilderna illustrerar hur fläkthällar hanterar den varma luften och ångan genom att leda bort den genom rör och flera filter för att sen skicka ut luften i rummet igen eller via ett ventilationsrör om du väljer en fläkthäll med utsug.

Att cirkulera luften på detta viset är bättre rent energimässigt eftersom du tar till vara på den uppvärmda luften inne i huset. Detta gör också denna typ av häll till det perfekta valet för passiv- och lågenergihus.

Vill du leda ut luften via något ventilationsrör så finns det också modeller som gör detta möjligt, men då behöver du vanligtvis köpa till extra ventilationsrör som tillverkarna säljer separat.

Men vad händer med dofterna från maten om luften skickas ut i rummet igen?

En spishäll med fläkt består av flera luftcirkulationsfiltren som effektivt avlägsnar all matlukt. Till exempel som finns det fettfilter, kolfilter och det kan också finnas en luftreningsfunktion som ser till att rena luften och tar bort all matos innan luften skickas ut i rummet.

Frånluft eller luftcirkulation (kolfilter)? – En överblick över systemens för- och nackdelar:

Det kan vara bra att känna till att det finns både för- och nackdelar med båda typerna av systemen.

Här under har vi samlat några för- och nackdelar med att välja en spishäll med fläkt som använder luftcirkulation eller frånluft.

Så vilka för- och nackdelar finns det med att välja en spishäll med fläkt som använder frånluft?

Fördelar (frånluft)Nackdelar (frånluft)
Kräver väldigt lite underhåll eftersom inget filter behöver bytas.Under vintern har du värmeförlust eftersom varm luft sugs upp och transporteras ut från huset.
Luftfuktigheten förs ut med utsuget.Inte alltid lämplig för passiv- och lågenergihus.

Några för- och nackdelar med att välja en spishäll med fläkt som använder luftcirkulation:

Fördelar (frånluft)Nackdelar (frånluft)
Enkel och billig montering.Luftfuktigheten stannar i rummet.
Kan installeras i alla kök, även i passiv- och lågenergihus.Aktivtkolfilter som måste bytas med jämna mellanrum.
Större planeringsfrihet

Innan spishällar med fläkt fanns tillgängliga så var det bänkfläktar som man monterade i bänkskivan intill spisen det vanligaste alternativet om man ville slippa en traditionell fläktkåpa. Bänkfläktar fungerar på ett likande sätt som en spishäll med integrerad fläkt, men skillnaden är att dessa modeller ofta tar upp mycket extra utrymme i hela bänkskåpet. Dessutom krävs det att du gör två hål i bänkskivan.

Hur installeras en spishäll med fläkt?

Exakt hur installationen går till beror på vilken modell du väljer. Tar man till exempel hällarna PURE, PURE S och PURE X från BORA så behöver de bara ett hål i bakkanten av bänkskåpet. Dessa hällar behöver också lite extra utrymme bakom skåpet på minst 30mm så luften kan ta sig ner under skåpen, vanligtvis sätter man också ett ventilationsgaller i sockeln eller så ser man till att där är lite mellanrum mellan sockeln och bänkskåpen så luften kan cirkulera och ta sig ut i rummet igen.

Sen finns det några modeller som har ett ventilationsrör som går från spishällen ner underskåpen och ut till sockeln där luften leds ut via ett rostfritt ventilationsgaller på 450x95mm.

Tiden det tar att installera en spishäll med fläkt kan också variera beroende på vilken modell du väljer. Till exempel att installera en modell som bara kräver ett hål i bakkanten av skåpet går mycket snabbare än en som kräver ventilationsrör med vinklar och flera anslutningar.

Fördelen med att bara behöva ett hål i bakkanten av bänkskåpet är att du kan förberedda för hällen genom att göra hål i bänkskåpet när du monterar köket och därefter behöver man bara lägga spishällen på plats och ansluta elen så är allt klart.

Några exempel på spishällar med fläkt som bara kräver ett håll i bakkanten av bänkskåpet:

Spishällar som använder ventilationsrör:

Hur stor prisskillnad är där mellan spishällar med frånluft och luftcirkulation?

Hur priset skiljer sig åt mellan frånluft och luftcirkulation varierar mellan de olika tillverkarkarna. Tittar man till exempel på spishällarna från Neff så är priset det samma oavsett om du väljer frånluft eller luftcirkulation. Med andra tillverkare som till exempel BORA och Siemens så måste man köpa till ett rörsett för att ansluta hällen till ett ventilationsrör som är kopplat till frånluften.

Om du vill använda luftcirkulation (kolfilter) så kan det vara bra att känna till att det ingår ett kolfilter från Neff, Siemens och BORA, så om du väljer en spishäll från någon av dessa märken så behöver du inte köpa till det. Men tänk på att detta gäller inte alla tillverkare och märken så fråga vad som ingår och om du behöver köpa till någon innan du beställer din spishäll med fläkt.

Det är svårt att ge ett exakt svar på hur stor prisskillnad det kan bli, men räkna mellan 1 500 - 2 400 kr om du måste köpa till ett kolfilter eller rörsett för att kunna ansluta hällen till ett ventilationsrör med frånluft.

Behöver man rengöra den integrerade fläkten?

Om du ser till att rengöra spishällen enligt anvisningarna, så kommer fläkten aldrig att påverkas eller bli smutsig. Detta beror helt enkelt på att det finns flera filter som skyddar fläkten, så mat, vätska och fett kommer aldrig komma i kontakta med själva fläkten.

Men en spishäll med fläkt måste precis som en traditionell fläktkåpa städas och det viktigaste är att du rengör fettfiltret genom att diska det, vilket ofta går att gör i en diskmaskin.

Sen måste du också byta kolfiltret för att det ska förbli effektivt, till exempel om du använder spishällen dagligen så behöver man vanligtvis byta kolfilter var sjätte månad och vid mindre användning så räcker det oftast att du bytar filteret en gång om året. I spishällarna från BORA så finns en timer som mäter hur länge fläkten har varit igång och beroende på modell så varnar spishällen efter 300 - 400 timmars drift.

Vad händer med fettet när man steker på en spishäll med fläkt?

Vanligtvis när man steker på en induktionshäll så får man massa fett runt hela stekpannan, men i och med att de flesta spishällar med fläkt har en väldigt kraftfull fläkt så kommer du märka att mycket av fettet kommer samlas på den sidan där fläkten är placerad.

Detta gör också att en del av fettet kommer gå ner i insugshållet, men detta är inget problem eftersom där sitter ett fettfilter som fångar upp 98 % av allt fett.

Därefter finns det några fler filter som till exempel kolfiter och luftreningsfilter som tar upp resterande partiklar. Så om du ser till att rengöra fettfiltret (vilket går att diska i diskmaskin) och om du byter kolfitert enligt anvisningarna så kommer det aldrig hamna något fett i fläkten.

Vad händer om man spiller vätska på en spishäll med fläkt?

Det kan variera beroende på vilken modell du väljer, men av de modeller vi har testat så har det funnits en vätskebehållare i "fläkthålet". Tar man till exempel BORAs spishällar så finnas det dels en vätskebehållare inbyggt i fettfiltret som klarar en del vätska och det filtret är bara att lyfta upp om du råkar spilla eller om det kokar över, sen finnas det också en vätskebehållare under fettfiltret som klarar 3 liter vätska.

Andra modeller som Siemens och Neff och också en vätskebehållare precis under fettfiltret som är lätttilgänglig och enkel att rengöra efter man har plockat upp fettfiltret. Ett vanligt missförståd är att många tror att fläkten sitter synligt precis under fettfilter, men så är det inte.

Istället är hållet först och främst till för att hålla fettfiltret på plats och fungerar som ett uppsamlingskärl om något skulle trilla ner i "fläkthålet". Luften och ångan sugs alltså inte rakt ner i hällen utan istället går luften och ångan ut i sidorna på "fläkthålet".

Hur kan man köpa en spishäll med fläkt?

Idag går det att beställa många vitvaror på nätet och det samma gäller spishällar med fläkt, dock kan det vara bra att känna till att det finns flera märken och modeller som ej finns tillgängliga på nätet. Istället måste vissa produkter beställas hos en köksbutik (du behöver inte köpa ett nytt kök för att beställa produkten).

Det är av denna anledning du ibland kan hittar vitvaror som har samma namn och utseende.

Skillnaden är artikelnumret och vanligtvis är en av modellerna inte tillgänglig hos någon nätbutik, detta beror på att nätbutiker har ej tillgång till denna produkten och den får helt enkelt inte säljas på nätet.

Det finns också några tillverkare som till exempel BORA och Neff som inte säljer sina produkter på nätet och dessa måste du beställa via en köksbutik. Även Siemens har några produkter som är unika för köksbutiker och nätbutiker. Här under har vi gjort en sammanställning kring hur du kan köpa en spishäll med fläkt.

Tillverkare av spishällar med fläkt som går att beställa via nätet:

Tillverkare av spishällar som ej går att beställa via nätet:

 • BORA
 • Neff
 • Siemens (Några produkter går endast att köpa via köksbutiker)

Spishällar med fläkt från dessa märken och tillverkare måste vanligtvis beställas via en köksbutik.

Updaterad:

Andra liknande artiklar:

 • Alternativ till en traditionell köksfläkt?

  Om du inte vill ha en traditionell köksfläkt eller fläktkåpa så finns det idag faktiskt några alternativ som fungerar lika bra. I det här inlägget går vi igenom alla alternativ som finns till köksfläktar och fläktkåpor. Lär dig mer om spishällar med inbyggd fläkt och bänkfläktar som du placerar in i bänkskivan.

 • Planerar du att köpa en spishäll med fläkt? Så väljer du rätt modell

  I det här inlägget går vi igenom vilka fördelar det finns med en spishäll med fläkt, se också bilder på flera populära modeller. Till sist ger vi dig också några tips på saker som du bör känna till innan du väljer en spishäll med integrerad köksfläkt.

 • Bäst i test - Bäst grillpanna till induktionshällar (2024)

  Här går vi igenom vilka grillpannor som är bäst för dig som har en induktionshäll. Vi har tidigare tipsat om några bra stekbord, men med en grillpanna så kan du få samma effekt som från ett grillgallret i och med att du kan steka på något högre temperaturer jämfört med ett vanligt stekjärn.

 • Bäst i test - Bäst grytor till induktionshällar (2024)

  Här samlar vi de bästa grytorna för dig som har en induktionshäll. Vi går igenom vilka material som är bäst att välja på grytor och kastruller för att de ska fungera på en induktionshäll. Till sist tipsar vi också om några populära grytor från tillverkare som Zwilling, WMF och Eva Trio.