Sidan kan innehålla affiliate-länkar, detta gör det möjligt för oss att hålla sidan fri från annonser. Mer information

Planerar du att köpa en spishäll med fläkt? Så väljer du rätt modell

Planerar du att köpa en spishäll med fläkt? Så väljer du rätt modell

En köksfläkt är nödvändig. Den där doften av nybakat bröd, direkt från ugnen? Himmelskt. Fisken du åt till middag tidigare under kväll? Den doften vill du förmodligen inte ha kvar i köket.

Att välja rätt ventilation och köksfläkt för ditt kök är avgörande för dess design, såväl som att se till att du har ett väldoftande kök och hem.

En spishäll med fläkt kommer inte bara ta bort all matos, den kommer också fånga upp fettstänk så det inte sprids i hela köket. Detta innebär att du får renare luft, mindre kondens och ett elegant och modernt utseende på köket. Dessutom kommer dina gäster att bli fascinerande av ångan som direkt fångas upp från dina kastruller och sugs rakt in i denna moderna apparat. Så vad är då en spishäll med fläkt eller "fläkthäll" som vi kallar de?

En köksfläkt är så klart ett måste på din checklista över vitvaror som du behöver till ditt nya kök och förmodligen vill du också ha en induktionshäll. Spishällar med induktion skiljer sig från de traditionell spishällar med glaskeramik. En induktionshäll använder ett magnetfält för att värma upp botten av kokkärlet eller stekpannan.

Detta gör att induktionshällarna är mycket mer effektiva och dessutom är de mer säkra än traditionella spishällar med glaskeramik som förblir varma väldigt länge, även då de inte är igång. Så tänk om det gick att kombinera en induktionshäll och köksfläkt i en enda produkt?

Induktionshäll med inbyggd köksfläkt

Även kallad en ventilerad spishäll, vilket är en extraktionshäll som är det senaste innovationen inom köksdesign. Dessa spishällar kombinerar två av de viktigaste apparaterna i köket i en enda lösning.

Här under har vi sammanställt våra bästa tips tillsammans med fantastiska bilder på några av våra favoritmodeller. På så sätt hoppas vi du ska ha all fakta som du kan behöva innan du gör ditt köp av en induktionshäll med integrerad fläkt.

BORA X PURE Neff N90 (T58TL6EN2)

Så hur fungerar en spishäll med integrerad fläkt?

En spishäll med fläkt fungerar på så sätt att den drar upp all matos och fettpartiklar direkt från dina kastruller. Detta innebär att matos och fett har ej möjlighet att stiga upp i luften för att sen spridas i ditt kök.

Alla spishällar med fläkt har ett centrerat fläkthål med galler som sitter jämnt med induktionshällen och i fläkthålet döljer sig en kraftfull fläktenhet som skyddas av ett fettfilter (de flesta modeller har också ett kolfilter vilket gör att de fungerar utan någon ventilation).

Fläktenheter tar så klart upp lite utrymme under hällen, men de flesta märken har anpassat designen så att spishäller behöver bara 200 - 250 mm undertill vilket gör att du fortfarande kan ha lådor i stora delar av bänkskåpet.

Varför ska man köpa en spishäll med fläkt?

Många spishällar med integrerad fläkt är väldigt effektiva och de gör oftast ett bättre jobb än en traditionell köksfläkt och anledningen beror på att de tar hand om eventuella rök, ånga och matos direkt vid källan.

Fläktenheten är vanligtvis placerad i mitten av hällen och de är såpass kraftfulla att de förflyttar luften med en hastighet på 4 - 6 m/sek, vilket gör att fläkten enkelt kan suga upp all ångan och matlagningslukt direkt från din kastruller vilket sen renas genom flera filter eller så skickas luften ut ur huset genom att man ansluter hällen till frånluft via ett ventilationsrör.

Miele KMDA 7476 FL

För- och nackdelar med en spishäll med integrerad fläkt

Som vi nämde tidigare så är en av de största fördelarna med en spishäll med fläkt att du för mycket större frihet kring hur du kan planera ditt kök i och med du inte behöver ta hänsyn till var du har ventilationsrör. Detta gör också att spishällar med fläkt är den bästa lösningen om man vill ha en spishäll i en köksö eller någon annanstans där utrymmet är begränsat.

Siemens iQ700 (EX877NX68E)

Dessa spishällar är också utmärkta om du vill ha en öppen planlösning. Med dessa spishällar så fångar du också upp fett och matos precis vid kokkärlet vilket förhindrar att det sprider sig i rummet och att det luktar mat långt efter middagen. Genom att placera spishällen i en köksö så får du också möjlighet att umgås med gästerna samtidigt som du lagar mat.

En annan fördel med att skippa en frihängande eller vägghängd köksfläkt är att du behöver inte använda en stege för att rengöra den, istället plockar du bara upp fettfiltret och tvättar det i diskmaskinen. Hur praktiskt är inte det?

BORA PURE

Om man ska nämna någon nackdel med en spishäll med fläkt så är det att dessa spishällar behöver lite extra utrymme i bänkskåpet så att fläktmotorn får plats. Sen om du väljer en modell med frånluft så behöver du ha plats att dra ventilationsrören (antingen inne i skåpet eller bakom).

I och med det behövs extra plats för motorn så förlorar man oftast den översta lådan i bänkskåpet, men genom att "blinda" den översta lådan så kommer det fortfarande se ut som ett helt vanligt bänkskåp med tre lådor, skillnaden är att den översta fronten/luckan är fast.

BORA Classic 2.0 med luftcirkulation

Finns det några alternativ?

Precis som vanliga köksfläktar så finns dessa spishällar i två varianter, dels kolfilter-modeller som cirkulerar luften genom kolfilter vilket är det mest populära alternativet. Sen finns det också en del modeller som går att ansluta till frånluft med hjälp av speciella rörset.

Viktigt - Vid installation så bör spishällen med fläkt installeras av köksmontören och elen måste kopplas in av en behörig elektriker för att minimera risken för eventuella skador på person eller spishäll.

BORA Classic 2.0 med frånluft

Tips att tänka på när du väljer spishäll med fläkt:

  • De flesta spishällar med fläkt passar i de bänkskåp som motsvarar bredden på spishällen. Dock bör du undersöka de exakta måtten på spishällen eftersom de kan varierar beroende på modell och tillverkare. Dessutom finns det också några modeller som kan passa i mindre bänkskåp.
  • Om du väljer en modell med frånluft - Se till att du vet hur långt det är till utsuget eftersom för varje böj som uppstår mellan spishällen och utsuget så förlorar du en meter ventilationsrör, vilket minskar prestandan.
  • Återigen, om du väljer frånluft - Se till att du har rätt dimension på ventilationsrören. Till exempel om spishällen kräver att ventilationsröret ska vara 160 mm, då kan du inte ha ett rör på 100 mm eftersom det kommer leda till för mycket motstånd och spishällen kommer inte ha möjlighet att transportera ut luften från huset, vilket gör att mycket rök, ånga och fett kommer förbli i köket.
Nikola Tesla Flame BL-F-83 BORA Classic 2.0

Vilket underhåll kräver en spishäll med fläkt?

De flesta spishällar med fläkt har någon typ av uppsamlingskärl i fläkthålet som ser till att skydda fläkten om man man skulle råka koka över eller om det skulle trilla ner någon matingrediens. Dessa uppsamlingskärl är väldigt enkla att plocka upp och rengöra.

Det kan också vara bra att känna till att motorn fungerar även om det blir fuktig från till exempel ånga från kokande vatten. Dessutom kan många av de rörliga delarna i spishällen plockas av så de kan rengöras och tvättas i diskmaskin.

Vad kostar en spishäll med fläkt?

Dessa spishällar innehåller den absolut senaste tekniken som man hittar i vanliga induktionshällar och eftersom de också innehåller en köksfläkt så är de något dyrare än en traditionell köksfläkt. Men jämför man priset mot en "premium"-spishäll och köksfläkt så kostar de ungefär lika mycket.

Sen i och med att intresset för dessa spishällar ökar så har fler tillverkare börjat att tillverka egna varianter av dessa typer av spishällar vilket har gjort att det finns en hel del budget-varianter. Idag varierar priserna ofta mellan 17 000 - 55 000 kr. De absolut dyraste modellerna från till exempel BORA och Gaggenau kostar över 100 000 kr.

Vad behöver man tänka på vid installation av spishäll med fläkt?

Det första du bör ta reda på är om spishällen kräver någon form av ventilationsrör (antingen för frånluft eller bara ventilation ner i sockeln om du har valt en kolfilter-modell), sen finns det också spishällar som till exempel PURE-modellerna från BORA som bara behöver ett hål i bakkanten av bänkskåpet så luften kan cirkulera bakom skåpet och ner i sockeln.

Oavsett vilken lösning din spishäll behöver så är det väldigt viktigt att du läser och följer instruktionerna noga så du slipper problem när spishällen ska läggas på plats.

Updaterad:

Fler liknande artiklar:

  • Alternativ till en traditionell köksfläkt?

    Om du inte vill ha en traditionell köksfläkt eller fläktkåpa så finns det idag faktiskt några alternativ som fungerar lika bra. I det här inlägget går vi igenom alla alternativ som finns till köksfläktar och fläktkåpor. Lär dig mer om spishällar med inbyggd fläkt och bänkfläktar som du placerar in i bänkskivan.

  • Bäst i test - Bäst fristående vakuumförpackare (2024)

    I det här inlägget har vi samlat de bästa fristående vakuumförpackarna. Vi går också igenom vilka skillnader där är mellan en fristående vakuumförpackare och en integrerad vakuumlåda. Se aktuella priser och var du kan köpa dessa produkter till bäst pris på nätet.

  • Bäst i test - Bäst grillpanna till induktionshällar (2024)

    Här går vi igenom vilka grillpannor som är bäst för dig som har en induktionshäll. Vi har tidigare tipsat om några bra stekbord, men med en grillpanna så kan du få samma effekt som från ett grillgallret i och med att du kan steka på något högre temperaturer jämfört med ett vanligt stekjärn.

  • Bäst i test - Bäst grytor till induktionshällar (2024)

    Här samlar vi de bästa grytorna för dig som har en induktionshäll. Vi går igenom vilka material som är bäst att välja på grytor och kastruller för att de ska fungera på en induktionshäll. Till sist tipsar vi också om några populära grytor från tillverkare som Zwilling, WMF och Eva Trio.