Vilken typ av köksfläkt får man ha i en lägenhet?
Vad får man ha för köksfläkt i en lägenhet?
I Sverige finns det regler för vilken typ av köksfläkt som man får installera i en lägenhet. Enligt Boverkets byggregler (BBR) ska köksfläkten ha tillräcklig kapacitet för att klara av den mängd matos och fukt som uppstår vid matlagning, men samtidigt inte störa grannarna med för hög ljudnivå.
Det finns olika typer av köksfläktar som kan installeras, exempelvis traditionella väggmonterade fläktar, takfläktar eller integrerade fläktar som sitter i köksluckan eller i bänkskivan. Valet av fläkt beror på kökets utformning och vilken typ som passar bäst för bostaden.
För att undvika att störa grannarna finns det även regler för hur hög ljudnivån från fläkten får vara. I allmänhet ska ljudnivån från köksfläkten inte överstiga 45 decibel på högsta hastigheten.
Det är viktigt att påpeka att det är fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen som har ansvar för att installera en godkänd köksfläkt i lägenheten, och det kan vara bra att rådgöra med dem innan man köper en ny fläkt.
Utöver reglerna för kapacitet och ljudnivå finns det även regler för installation och ventilation. Om fläkten är ansluten till ett ventilationsystem så måste den vara utformad och installerad på ett sådant sätt att matos, ånga och rökgaserna leds ut ur bostaden på ett säkert sätt och inte sprider sig till andra delar av fastigheten.
För att säkerställa att köksfläkten fungerar korrekt är det också viktigt att se till att köksfläkten underhålls och rengörs regelbundet för att undvika brandrisk och så den förblir effektiv. Har man en kolfilterfläkt så bör man vanligtvis byta filter minst en gång per år, eller oftare om man använder fläkten mycket. Sen har alla köksfläktar ett fettfilter som också måste rengöras för när det bli igensatt så förlorar du väldigt mycket av effekten.
Regler för olika typer av köksfläktar i en lägenhet:
- Kapacitet: Köksfläkten ska ha tillräcklig kapacitet för att klara av den mängd matos och fukt som uppstår vid matlagning.
- Ljudnivå: Köksfläkten ska inte orsaka olägenheter för grannarna med för hög ljudnivå. I allmänhet ska ljudnivån från fläkten inte överstiga 45 decibel på högsta hastigheten.
- Avstånd mellan spishäll och fläkt: Induktion eller glaskeramik: 50 cm. Gashäll: 60 - 65 cm.
- Köksfläkten ska installeras på ett säkert sätt så att matos och rök leds ut ur bostaden och inte sprider sig till andra delar av fastigheten.
- Ventilationsystem: Bara för att det finns ett ventilationsystem i lägenheten så betyder inte det att du kan installera en köksfläkt med frånluft. För att använda en frånluftsfläkt i en lägenhet så måste ventilationsystemet vara anpassat för denna typ av köksfläktar.
Det är viktigt att påpeka att det är fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen som ansvar för att installera en godkänd köksfläkt i lägenheten. Det kan vara bra att rådgöra med dem innan man köper en ny fläkt för att se till att den uppfyller alla regler och krav.
Viktigt - Tänk på att ha rätt avstånd!
Något som också är viktigt att tänka på vid installation av köksfläktar är avståndet mellan spishällen och köksfläkten. Enligt Boverkets byggregler ska det vara minst 50 centimeter mellan enheterna. För de som har en gashäll så krävs det ett ännu längre avstånd. Det rekommenderade avståndet för en gashäll är ca 65 cm, men det beror till stor del på vilken effekt som gashällen avger och placering på köksfläkten.
Kolfilterfläkt vanligt i äldre lägenheter
Det är vanligt att kolfilterfläktar används i äldre lägenheter eftersom de är enklare att installera och kräver ingen traditionell ventilation. Kolfilterfläktar fungerar genom att suga in luften från matlagningen och filtrera bort matos och fettpartiklar genom ett fett- och kolfilter. Sedan cirkulerar den renade luften ut i rummet igen.
En vanlig kommentar men hör om kolfilterfläktar är att de inte är lika effektiva som frånluftsfläktar och så var det för 10 - 15 år sedan, men idag är kolfilterfläktarna nästan lika bra som en frånluftsfläkt. Enligt tester så tar en frånluftsfläkt bort omkring 98% av alla partiklar och matos. För kolfilterfläktar ligger nivån på 97%, så vi vill påstå att du kommer inte märka någon skillnad.
Det finns både för- och nackdelar med kolfilter, till exempel så måste kolfiltert bytas ut regelbundet (ungefär en gång om året) för att fläkten ska förbli effektiv. Den stora fördelen som vi ser med kolfilterfläktar är att man skickar inte ut massa uppvärmd luft från huset, vilket man gör med en frånluftsfläkt. Idag finns det också spishällar med integrerad köksfläkt som använder kolfilter och de fungerar lika bra som en traditionell köksfläkt.
Köksfläkt med frånluft
En köksfläkt med frånluft fungerar genom att suga ut luften från köket via en ventilationskanal. Denna typ av fläkt tar bort matos, fukt och rökgaser från matlagning och ser till att luften i köket förblir ren.
Köksfläktar med frånluft är vanligtvis lite mer effektiva än kolfilterfläktar eftersom de tar bort mer fukt och rökgaser. Men det kan vara dyrare att installera eftersom de kräver en utvändig ventilationskanal. Detta kan innebära att du behöver göra om i köket eller borra håll i ytterväggen för att kunna dra ventilationskanaler till fläkten.
I nyare lägenheter är köksfläktar med frånluft mer vanliga, men om du bor i en äldre lägenhet och överväger att installera en köksfläkt med frånluft så är det viktigt att du pratar med fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen för att se till att det är tillåtet och att du följer lokala byggnadsregler och bestämmelser. Det är också en bra idé att anlita en ventilationstekniker som kan hjälpa dig att installera fläkten för att säkerställa att den fungerar korrekt och är säker att använda.
Typer av köksfläktar till lägenhet:
- Bänkfläkt - Finns både som fristående fläkt eller med integrerad fläkt i spishäll.
- Spis- & fläktkåpa - Finns som frihängande och väggmonterad.
- Underhängd köksfläkt - Diskret fläkt som monteras under väggskåpet.
- Takintegrerad - Också en disket lösning som är inbyggd i taket, dock ej optimal för lägenheter.
Populära spishällar med integrerad fläkt till lägenhet:
BORA S Pure är en liten och kompakt induktionshäll med integrerad fläkt som passar perfekt i mindre kök. Den har små mått och kan enkelt installeras i vanliga bänkskåp, vilket öppnar upp för ett helt nytt utbud av köksdesign. Den låga installationhöjden på 199 mm och den integrerade fläktenheten ger maximalt utrymme för förvaring av kastruller och andra köksredskap i bänkskåpet.
Därför gillar vi produkten:
- Går att få med kolfilter & frånluft.
- Kompakt spishäll med integrerad fläkt och plats för fyra kokkärl - perfekt för mindre lägenheter.
- Enkel och intuitiv touch-kontroll.
- Material:
- Glas och metall
- Detta ingår:
- 1 st inbyggnadshäll med integrerad köksfläkt (600mm).
- Pris:
- 29 000 kr
via fläkthällar.se
Siemens iQ300 EH611BE15E är en ramlös induktionshäll med integrerad fläkt som går att få med kolfilterdrift eller frånluft. Ventilationen aktiveras automatiskt när en kokzon börjar användas. Köksfläkten är integrerad i spishällen så att du fritt kan flytta dina kokkärl, dessutom är alla fläktens delar lätta att rengöra, tål att diskas i diskmaskin och är värmetåliga. Spishällen har också automatisk avstängning och fläkten förblir aktiv med en låg ljudnivå efter matlagning för att eliminera kvarvarande matos.
Därför gillar vi produkten:
- Finns med kolfilter eller går att ansluta till frånluft.
- Kompakt spishäll med integrerad fläkt och 4 st fasta kokzoner.
- Touch-kontroll med tydlig display.
- Material:
- Glas och metall
- Detta ingår:
- 1 st inbyggnadshäll med integrerad köksfläkt (600mm).
- Pris:
- 18 988 kr
via fläkthällar.se
Med Electrolux LIC744I får du fullständig frihet att designa ditt kök precis som du vill ha det. Den kombinerade spishällen med induktion och inbyggd fläkt gör att du inte längre behöver oroa dig för var en vanlig köksfläkt ska placeras, vilket gör den perfekt för mindre kök och lägenheter där utrymmet ofta kan vara begränsat. Likt föregående modeller så går Electrolux LIC744I att ansluta till frånluft eller genom att välja modellen med kolfilter så är du inte beroende av ventilation och frånluftskanaler.
Därför gillar vi produkten:
- Finns med kolfilter eller går att ansluta till frånluft.
- Har flexibla zoner med bridge-funktion.
- Touch-kontroll med tydlig display.
- Material:
- Glas och metall
- Detta ingår:
- 1 st inbyggnadshäll med integrerad köksfläkt (600mm).
- Pris:
- 23 146 kr
via fläkthällar.se
Populära underbyggnadsfläktar:
Franke har i över 100 år levererat köksfläktar och köksprodukter till hem över hela världen. Deras kökfläktar är också bland de mest vanliga på marknaden och idag är det inte ovanligt att man hittar en Franke underbyggnadsfläkt i en lägenhet. Köksfläktarna från Franke är både effektiva och prisvärda vilket gör dem väldigt populära vid lägenhetsrenovering. Franke spirit 1292B-10 med kolfilter är ett bra budget alternativ för dig som vill ha en effektiv och pålitlig köksfläkt.
Därför gillar vi produkten:
- Har inbyggd motor.
- Spirit har 3 hastigheter plus intensiv- och efterventilationsläge.
- Kontrollera via elektroniska knappar.
- Tvättbart kolfilter och aluminiumfilter.
- Material:
- Metall
- Detta ingår:
- 1 st underbyggnadsfläkt med kolfilter (700mm).
- Pris:
- 4 189 kr
via hemmy.se
Electrolux köksfläkt LFG426W är utformad för att erbjuda dig en förbättrad matlagningsupplevelse med flera praktiska funktioner. Den är utrustad med 600 LED-spotlights som ger en exceptionell belysning för att du aldrig ska missa något under matlagningen. Installationen av denna köksfläkt är snabb och enkel tack vare Perfect-Fit-lösning och med en kraftfull motor och flera hastigheter säkerställer köksfläkten att matos effektivt extraheras, vilket håller luften i ditt kök alltid fräsch och behaglig.
Därför gillar vi produkten:
- Snabb och enkel installation tack vare en Perfect-Fit-lösning.
- Tillförlitliga fettfilter gör att du alltid kan njuta av ett rent kök.
- Kraftfull motor för effektivt utsug.
- Material:
- Metall
- Detta ingår:
- 1 st underbyggnadsfläkt för frånluft/utsug (600mm).
- Pris:
- 4 088 kr
via elon.se
Electrolux LFG426X har en kraftfull motor med två hastigheter – den avancerade fläktmotor garanterar att ditt kök fortsätter att vara fritt från oönskade ångor, matos och matlagningsdofter. Med denna köksfläkt kan du njut av total fläktkontroll med bara en knapptryckning kan du enkelt öka eller minska effekten. Fläkten har också utmärkt belysning och med LED-lampor så använder du betydligt mindre energi än andra ljuskällor samtidigt som du får bra ljus i köket så att du kan laga mat på ett enkelt och tryggt sätt.
Därför gillar vi produkten:
- Energieffektiv, hållbar och tvättbart fettfilter.
- Strilren design i silver
- Kraftfull motor för effektivt utsug.
- Material:
- Metall
- Detta ingår:
- 1 st underbyggnadsfläkt för frånluft/utsug (600mm).
- Pris:
- 5 490 kr
via elon.se
Bosch DFM064A53 är en utdragbar köksfläkt som praktiskt taget blir osynlig när den skjuts in i överskåpet - vilket ger köket ett stilrent intryck och ett perfekt val i ett modernt kök. Köksfläkten styrs med knappar och har 3 st hastigheter + intensivläge. I fronten hittar du en LED-indikator som visar fläkteffekt och belysning. Med hjälp av intensivläget avlägsnas matos extra snabbt och effektivt. Intensivläget är aktivt i 6 minuter sedan återgår fläkten automatiskt till en lägre nivå.
Därför gillar vi produkten:
- EcoSilence Drive - motorn sparar energi och är mycket tyst men ändå kraftful.
- Energisparande LED-lampor ger ett bra och behaglig ljus över hällen.
- Intensivläge för att ta bort all matos extra snabbt och effektivt.
- Modern design i silver metallic
- Material:
- Metall
- Detta ingår:
- 1 st underbyggnadsfläkt för frånluft/utsug (600mm).
- Pris:
- 3 594 kr
via hemmy.se
En effektiv fläkt med effektiv LED-belysningen ger dig ordentligt med ljus när du lagar mat. Med Cylinda SUNDA270RF kan du välja mellan 4 hastigheter som effektivt tar hand om all matlagningsos, och vill du att fläkten ska stå på en stund när du är klar med matlagningen så kan du låta den automatiskt timern sköta avstängningen. Med Cylindas 'EasyClean' kan du även rengöra hela fläkten och inte bara filtret utan även det som hamnar inuti fläkten.
Därför gillar vi produkten:
- Easy clean - rengör hela fläkten och inte bara filtret utan även det som hamnar inuti.
- Enkel att både installera och rengöra.
- Modern design i rostfritt.
- Effektiv LED-belysningen ger dig ordentligt med ljus när du lagar mat
- Material:
- Rostfristål
- Detta ingår:
- 1 st underbyggnadsfläkt för frånluft/utsug (700mm).
- Pris:
- 6 629 kr
via hemmy.se
Brandsäkerhet vid frånluftsfläkt
Det är inte säkert att du kan eller får installera en köksfläkt med frånluft i din lägenhet och det kan beror på flera olika orsaker. En vanligt anledning kan vara att ventilationsystemet i fastigheten är inte anpassad för köksfläktar, utan istället är systemet bara till för att cirkulerar luften i fastigheten.
Skulle man då koppla in en köksfläkt så kommer matosen att spridas i hela fastigheten, vilket inte kommer vara så populärt bland de boende och fastighetsägaren kommer börja undersöka vem som har kopplat in en köksfläkt till ventilationsystemet.
En annan viktig anledning till att man inte får installera en köksfläkt med frånluft i en lägenhet är gällande brandsäkerheten. Då fläkten drar ut luft från köket och blåser ut den ventilationskanaler så kan en eventuell brand spridas till andra lägenheter därför är det viktigt att ventilationsystemet är anpassat för köksfläktar.
För att minimera risken för brand är det viktigt att se till att ventilationskanalen är ren och fri från blockeringar och därför är det viktigt att man regelbundet rengör fettfilter så det inte samlas fett och smuts ventilationskanalen. Sen är det också viktigt att ha en brandvarnare i köket och i andra delar av bostaden för att snabbt kunna upptäcka och varna om en brand uppstår. Det är också en bra idé att ha en brandsläckare i närheten av köket för att snabbt kunna släcka en eventuell brand.
Vanliga frågor om köksfläktar i lägenhet
Vilken typ av köksfläkt är lämplig för min lägenhet?
Vilken typ av köksfläkt som är lämplig för din lägenhet beror på flera faktorer, såsom storlek på köket och om det finns en utvändig ventilationskanal.
Om du har tillgång till en utvändig ventilationskanal är det vanligtvis bäst att välja en köksfläkt med frånluft, som drar ut luften från köket och blåser ut den ut ur huset genom ventilationskanalen. Detta ger effektiv ventilation och minskar risken för att fett och smuts byggs upp i köket.
Om det inte finns någon utvändig ventilationskanal kan du välja en köksfläkt med kolfilter, som renar luften genom att filtrera bort fett och andra partiklar. Dessa köksfläktar är enklare att installera eftersom de inte kräver en utvändig ventilationskanal, men tänk på att du behöver byta kolfilter regelbundet (ungefär en gång om året) för att fläkten ska vara effektiv.
Det är också viktigt att välja rätt storlek på köksfläkten för ditt kök. En fläkt som är för liten kommer inte att ge tillräcklig ventilation, medan en för stor fläkt kan vara för bullrig och dra onödig energi.
Om du idag har en traditionell köksfläkt med kolfilter som du planerar att byta ut så skulle vi rekommendera att du kollar på "spishällar med integrerad fläkt". Med denna typ av spishäll så för du en högpresterande köksfläkt samtidigt som du får mer valfrihet och möjligheter kring var du kan placera spishällen i köket. En av de mest populära tillverkarna är BORA och den stora fördelen med deras modeller är att de är väldigt enkla att installera eftersom de bara behöver ett hål i bakkanten av bänkskåpet.
Behöver man tillstånd från fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen för att installera en köksfläkt?
Ja, vanligtvis behöver du tillstånd från fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen för att installera en köksfläkt i en lägenhet. Detta beror på att installationen kan påverka byggnadens ventilationssystem och brandsäkerhet, samt eventuellt orsaka störningar för andra boende.
Innan du installerar en köksfläkt är det viktigt att du kontrollerar med din fastighetsägare eller bostadsrättsförening om det krävs tillstånd eller om det finns några begränsningar eller regler för installationen. Det är också viktigt att anlita en professionell installatör som ser till att installationen går rätt till för att säkerställa att det görs på ett säkert och korrekt sätt.
Ska jag välja en fläkt med kolfilter eller frånluft?
Valet mellan en fläkt med kolfilter eller frånluft beror dels på dina behov och kökets layout. Det kan också finnas olika regler beroende på om du bor i en hyreslägenhet eller bostadsrätt. Om du har tillgång till en utvändig ventilationskanal rekommenderas det att du väljer en fläkt med frånluft. En frånluftsfläkt ser till att den förorenade luften dras ut från köket och ut ur huset via ventilationskanaler.
Å andra sidan, om du inte har tillgång till ventilationskanaler som är anpassade för en köksfläkt så kan en fläkt med kolfilter vara ett det enda alternativet. Denna typ av fläkt renar luften genom att filtrera bort fett och andra partiklar och sedan cirkulerar den renade luft ut i köket igen. Fördelen med kolfilter är att de är enklare att installera eftersom de inte kräver några ventilationskanaler.
Men det är viktigt att notera att fläktar med kolfilter behöver nya kolfilter (vanligtvis en gång om året). Oavsett vilken typ av köksfläkt du väljer så är det viktigt att rengöra fettfiltert regelbundet för att hålla fläkten i toppskick. I slutändan beror valet mellan en fläkt med kolfilter eller frånluft på dina specifika omständigheter och behov.
Hur ofta behöver jag rengöra och byta filter i en köksfläkt?
Hur ofta du behöver rengöra och byta filter i din köksfläkt beror på flera faktorer, till exempel hur mycket den används och vilken typ av mat som tillagas. Här är några allmänna riktlinjer och rekommendationer:
- Kolfilter: Om du har en köksfläkt med kolfilter så bör du byta ut kolfiltret var sjätte till tolfte månad, beroende på hur ofta du använder fläkten. Exakt hur länge du kan använda ett kolfilter beror till stor del på hur mycket du använder fläkten och vilken typ av mat som du tillagar.
- Fettfilter: Alla köksfläktar har ett fettfilter som fångar upp fett och oljedimma och därför bör det rengöras regelbundet, minst en gång i månaden eller oftare om du använder fläkten ofta. Ett fast/integerat fettfilter kan vanligtvis rengöras med varmt vatten och diskmedel, medan utbytbara filter bör bytas ut var tredje till sjätte månad beroende på användning.
- Övriga delar: Utöver filtren bör du också regelbundet rengöra fläktens yttre delar och insidan av fläkthuven med varmt vatten och mildt rengöringsmedel för att ta bort fett och smuts.
Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för underhåll av din köksfläkt för att säkerställa dess prestanda och förlänga dess livslängd.
Vad är den genomsnittliga livslängden för en köksfläkt?
Den genomsnittliga livslängden för en köksfläkt beror på flera faktorer, inklusive hur mycket den används, kvalitet på själva fläkten och hur väl den underhålls. En väl underhållen köksfläkt av hög kvalitet kan hålla i många år, medans en billigare fläkt som används ofta och som kanske inte underhålls ordentligt kan behöva bytas efter bara några år.
Generellt sett kan man säga att en köksfläkt av god kvalitet och med regelbunden underhållning kan hålla i upp till 10 år eller mer. Det är dock viktigt att följa tillverkarens instruktioner för underhållning och att byta ut slitna eller trasiga delar så snart som möjligt för att förlänga fläktens livslängd.
Kan jag installera en köksfläkt om det inte finns någon utvändig ventilationskanal?
Ja, det är möjligt att installera en köksfläkt även om det inte finns någon utvändig ventilationskanal.
En lösning är till exempel att installera en recirkulerande köksfläkt med kolfilter som både fångar upp fett och tar bort matosen innan luften släpps ut i köket igen. En annan lösning kan vara att installera en fläkt med en ventilationskanal som leder till en befintlig skorsten eller en annan ventilationslösning, som en mekanisk frånluftsventilation.
Detta är vanligtvis inget problem om du bor i ett hus, men bor du i en lägenhet så är det viktigt att du först frågar fastighetsägaren om det är möjligt att installera en ny köksfläkt.