Sidan kan innehålla affiliate-länkar, detta gör det möjligt för oss att hålla sidan fri från annonser. Så här fungerar det

Så installerar du en spishäll med integrerad fläkt (BORA Pure)

Så installerar du en spishäll med integrerad fläkt (BORA Pure)

Installation av spishäll med inbyggd fläkt

Har du inte redan beställt en spishäll med fläkt så bör du först fundera på om du vill använda luftcirkulation (kolfilter) eller frånluft via (ventilationsrör) eftersom detta kommer påverka vilka spishällar du kan välja mellan och det påverkar också installationen. I det här inlägget kommer vi gå igenom hur installationen går till när man installerar en spishäll med fläkt från BORA.

1. Hur påverkas installationen av frånluft eller kolfilter?

Om du vill ha en spishäll med fläkt och planerar att ansluta spishällen till ett ventilationsrör för frånluft så är det väldigt viktigt att du ser till att ha rätt storlek på rören. Har du för små rör så kommer det orsaka motstånd och då kommer lufttrycket inte vara tillräkligt vilket kommer göra att rök, ånga och matos kommer förbli i köket.

Vilken storlek kräver spishällar med fläkt på ventilationsrören?

  • BORA - Spishällarna från BORA kräver att ventilationsrören har en diameter på 160 mm.
  • Neff - Spishällarna från Neff kräver att ventilationsrören har en diameter på 160 mm.
  • Siemens - Spishällarna från Siemens kräver att ventilationsrören har en diameter på 160 mm.

Viktigt - 160 mm gäller det ventligationsröret som leder ut luften från huset. Varje märke och leverantör har olika rörpacket som går från spishällen till ventilationsröret, men kopplingen mellan rörpacketet och ventligationsröret är ofta samma (160 mm) vilket är en vanlig standardstorlek på ventilationsrör.

2. Vilken typ är enklast att installera - frånluft eller kolfilter?

Både när det gäller hur enkelt och hur snabbt det går att installera en spishäll med fläkt så är en kolfilter-variant vanligtvis det enklaste att installera. Dock beror det på vilken modell av spishäll som man väljer.

En spishäll med fläkt som använder kolfilter behöver fortfarande någonstans att "skicka" ut luften så den kan cirkulera i köket, exakt hur lösningen ser ut varierar beroende på modell, till exempel så behöver spishällarna från BORA bara ett hål i bakkanten av bänkskåpet och sen behöver utrymmet bakom skåpet vara minst 25 mm. Där behöver också vara öppet ner till sockeln så luften har möjlighet att cirkulera ut i rummet igen.

Det finns också spishällar med fläkt som kommer med rörpacket som man drar inne eller bakom bänkskåpet och som sen dras ut till sockeln där luften skickas ut via ett ventilationsgaller. Denna lösning tar ofta lite längre tid att installera, men båda lösningarna fungerar lika bra.

3. Kan man installera en spishäll med fläkt själv?

Det korta svaret är JA och det gäller för de flesta modeller och inte bara modellerna från BORA, Neff eller Siemens. Men tänk på att du kommer förmodligen kommer behöva anlita en elektriker för att koppla in elen till spishällen. Detta beror på att de flesta induktionshällar installeras via en fast anslutning till eluttaget vilket är något som en elektriker måste göra.

Du får alltså inte koppla in spishällen via en vanlig stickkontakt som du själv har monterat. Om spishällen däremot levereras med en stickpropp (Perilexstickpropp) så får du själv göra installationen såtillvida du har rätt uttag i din vägg.

Sen om du har valt en spishäll med fläkt som använder frånluft så kan det vara en del jobb med att koppla ihop alla rören och få anslutningen rätt till frånluften. Men detta kräver inte någon speciell kunskap utan det får du göra själv om du vill.

Dock kan det underlätta att ta hjälp av någon som har kunskaper om ventiltaion och rördragning eftersom det kan involvera många rörliga delar och utrymmet man jobbar med är ganska begränsat.

Så installerar du en BORA Pure med kolfilter

I den här guiden förutsätter vi att du har ett hål i bänkskivan vilket ofta görs av stenhuggeriet. Så allt du har kvar att göra är ett hål i bakkanten av bänkskåpet för att luften från fläkten ska kunna cirkulera.

Förberedelser:

Viktigt - För att BORA Pure ska få plats i bänkskåpet så måste skåpet vara minst 650 mm djup och det måste finnas ett avstånd på minst 25 mm bakom bänkskåpet för den vertikala återströmningen av den cirkulerade luften ska fungera optimalt. Detta innebär att från framkanten av bänkskåpet och in till vägen ska det vara minst 675 mm.

Verktyg:

  • Måttband eller helst en tumstock för att kunna mäta noggrant.
  • En bra markeringspenna för att markera ut hållet.
  • En såg för att göra hålet, vi skulle rekommendera ett så kallat "Oscillerande Multiverktyg" med ett sågblad för trä. En Japansåg, mindre handsåg eller ett bågfilsblad kan också fungera, men var försiktig så du inte skaddar bakstycket av skåpet.
  • En dammsugare för att slippa få sågspån bakom och i skåpet.

Installation:

Nästa steg med att installera BORA Pure är att göra hålet i bakkanten av bänkskåpet för den cirkulerade luften. För att få detta hållet placerat rätt så ska det vara 125 mm till centrum av hålet från toppen av bänkskivan. Så beroende på hur hög bänkskiva du har så tar du höjden på bänkskivan - 125 mm. Det resterade värdet är centrummåttet på hålet från bänkskåpets top.

För att beräkna beredden på hållet så måste du först hitta centrum på bänkskåpet, därefter tar du centrum på bänkskåpet minus 132 mm åt höger vilket kommer ge dig centrum på ventilationshålet.

Sen från centrum av ventilationshålet så ska du lägga till 222.5 mm både till höger och vänster. Upp och ner ska du lägga till 68.5 mm vilket kommer ge dig ett hål som är 445 mm x 137 mm.

Till sist vill man att ventilationshålet ska ha rundade hörn och det enklaste sättet att få detta är att ta två mått från varje hörn av ventilationshålet och göra markeringar som är 12.5 mm in i ventilationshålet. Sen med hjälp av en cirkelpassare så kan du från markeringarna ut till linjerna för ventilationshålet skapa en cirkel och på så sätt kommer du ha en rektangel med rundade hörn.

Här under är en bild som visar tydligt hur hålet ska se ut och vilka mått hålet ska ha (det markerade värdet 132 är måttet från centrum av bänkskåpet). Innan du börjar göra hål och sågar i bänkskåpet så ta och mäta flera gånger och tänk på att hålet är baserat på centrummåttet av själva ventilationshålet vilket du får fram genom ett mått från toppen av bänkskåpet och centrum av bänkskåpet!

Installera BORA Pure

När du är klar så bör du ha ett hål i bänkskåpet som ser ut så här:

Installera BORA Pure - Steg 1

Som du ser så är hålet inte centrerat i bänkskåpet och det beror på att ventilationshålet i spishällen är lite förskjutet till höger om man står framför spishällen. Dessutom är där en liten luftspalt mellan bänkskåpet och väggen för att luften ska kunna cirkulera. Så här ser ventilationshålet ut från baksidan när kolfiltret är installerat i spishällen.

Vi skulle rekommendera att du väntar med att installera kolfiltret tills spishällen är installerad och ligger på plats i bänkskivan, på så sätt minskar du risken för skaddor på filtret eller att det hamnar i fel position när du lägger ner spishällen i bänkskivan.

Installera BORA Pure - Steg 2

Tänk på detta när du installerar BORA Pure:

  • Ta mått flera gånger och markera ut var ventilationshålet ska vara innan du börjar göra hål i bänkskåpet.
  • Ska du planmontera spishällen så måste du ta höjden på bänkskivan - försänkningen och därefter ta bort 125 mm för att få rätt centrummått på ventilationshålet.
  • Om du väljer en modell med kolfilter så måste där vara ett litet utrymme mellan bänkskåpet och väggen på 25 mm för att luften ska kunna cirkulera.

Avslutningsvis så är här en kort animerad video som visar hur installationen av BORA Pure går till och som vi hoppas kan underlätta installationen. Har du några frågor kring installationen eller allmänt om BORA så skulle vi rekommendera att du kontaktar återförsäljaren där du har köpt din BORA spishäll.

Updaterad:

Andra liknande artiklar:

  • Alternativ till en traditionell köksfläkt?

    Om du inte vill ha en traditionell köksfläkt eller fläktkåpa så finns det idag faktiskt några alternativ som fungerar lika bra. I det här inlägget går vi igenom alla alternativ som finns till köksfläktar och fläktkåpor. Lär dig mer om spishällar med inbyggd fläkt och bänkfläktar som du placerar in i bänkskivan.

  • Planerar du att köpa en spishäll med fläkt? Så väljer du rätt modell

    I det här inlägget går vi igenom vilka fördelar det finns med en spishäll med fläkt, se också bilder på flera populära modeller. Till sist ger vi dig också några tips på saker som du bör känna till innan du väljer en spishäll med integrerad köksfläkt.

  • Bäst i test - Bäst grillpanna till induktionshällar (2024)

    Här går vi igenom vilka grillpannor som är bäst för dig som har en induktionshäll. Vi har tidigare tipsat om några bra stekbord, men med en grillpanna så kan du få samma effekt som från ett grillgallret i och med att du kan steka på något högre temperaturer jämfört med ett vanligt stekjärn.

  • Bäst i test - Bäst grytor till induktionshällar (2024)

    Här samlar vi de bästa grytorna för dig som har en induktionshäll. Vi går igenom vilka material som är bäst att välja på grytor och kastruller för att de ska fungera på en induktionshäll. Till sist tipsar vi också om några populära grytor från tillverkare som Zwilling, WMF och Eva Trio.