Spishäll med fläkt - Det bästa alternativet för en köksö?
Är en spishäll med fläkt det bäst valet till köksön?
Att bygga en köksö och ha spishäll i ön är för många en dröm eftersom det vanligtvis krävs en större renovering för att flytta ventilationen eller behov av att göra hål i taket för en takmonterad fläkt, dessutom kan du behöva en utslagsvask i köksön vilket kräver tillgång till avlopp.
Men med en spishäll med fläkt slipper du dra om ventilation och om du gör en renovering så behöver du ingen utslagsvask i anslutning till spishällen (dock skulle vi rekommedera det om du har möjlighet att dra om avloppet eftersom det kan minska risken för skållskador).
En köksön fungerar för många som en extra samlingsplats och den ger även ditt kök mer bänkyta och arbetsplats för när du lagar mat. Sen kan köksön också vara en snygg detalj som ger köket den där extra wow-faktorn.
Finns det några för- och nackdelar med att ha spishällen i köksön?
Fördelar:
- Extra utrymme.
- Köket känns mer öppet och en köksö är en perfekt samlingsplats, vilket gör att även den som lagar mat har bättre kontakt med andra som befinner sig i köket.
Nackdelar:
- Vid nybyggnation måste du se till att ha en utslagsvask i köksön vilket kräver att du har vatten och avlopp tillgängligt.
Bra att tänka på vid planering av köksö:
- Storlek - Om du planerar att ha en spishäll i köksön, så bör du fundera på storleken eftersom du måste få plats med en utslagsvask och du vill helst ha lite avställningsyta.
- Placering - Med en traditionell spishäll och takmonterad köksfläkt så kan du vara lite begränsad gällande placeringen. Till exempel kan det se konstigt ut att placera spishällen och köksfläkten ut mot sidorna istället för centrerat, dessutom riskerar du att gå in i köksfläkten i och med att köksfläkten helst ska vara något större än spishällen. Men med en spishäll med fläkt har du mer valfrihet kring placeringen.
- Ugn - Att placera ugnen under spishällen i köksön är väldigt populärt, men det är inte speciellt ergonomiskt och det kommer inte fungera om du planerar att ha en spishäll med fläkt eftersom dessa hällar kräver mellan 200 - 300 mm i bänkskåpet. Så var ska du placera ugnen? Vårt tips är att placera den i ett högskåp för bättre tillgång och arbetshöjd.
Hur mycket kostar det att bygga en köksö?
Det är svårt att säga exakt hur mycket en köksö kan kosta eftersom det beror på flera faktorer. Till exempel planerar du att själv bygga köksön eller ska du ha en snickare som gör jobbet? Vill du ha färdigmonterade skåp eller ska du köpa paketskåp från IKEA?
Detta påverkar priset på köksön:
- Tillverkare av köksinredning.
- Montering - Ska du göra jobbet själv eller anlita en snickare?
- Typ av skåp - Vill du ha skåp med bara luckor eller lådor?
- Typ av bänkskiva - Valet av bänkskiva kan ha stor påverkan på priset.
- Ska du ha spishäll och vask i bänkskivan? - I så fall kan du behöva specialbeställa bänkskivan så du får håll för spishällen och vasken.
Andra kostnader:
- Eventuell flytt av ventilation och avlopp.
METOD - Köksö från IKEA med hyllplan (Vit) och EKBACKEN (Bänkskiva):
I det här exemplet har vi valt att bygga en köksö från IKEA med hjälp av kökssystemet METOD och vi har valt en vit ramlucka. Totalt består kökön av 3 st bänkskåp vilket gör att hela ön är 180x60 cm och har en bänkskiva som är 186x63.5cm. Vi har också valt att ha öppet under köksön och därför har vi valt rostfria ben (CAPITA) och svarta handtag (NYDALA).
- 1x Bänkskåp med 2x hyllplan (80x60cm): 1 474 kr
- 2x Bänkskåp med 2x hyllplan (60x60cm): 2 032 kr
- 1x Bänkskiva i marmormönstrad/laminat (186x63.5cm): 599 kr
- 8x Ben (16cm): 358 kr
- 2x Täcksida (62x80cm): 458 kr
- 1x Täcksida (62x220cm): 629 kr
- 2x Handtag med 2 styck/pack (346 mm): 298 kr
- 1x Inbyggnadsdiskho: 1 495 kr
Totalt: 6 295 kr | Totalt med utslagsvask: 7 790 kr
METOD - Köksö från IKEA med lådor (Vit) och EKBACKEN (Bänkskiva):
I det här exemplet har vi byggt samma köksö som tidigare, men istället för 3 st bänkskåp med luckor så har vi bytat till 3 st bänkskåp som har 2-3 st lådor.
- 1x Bänkskåp med 2x lådor (80x60cm): 2 652 kr
- 2x Bänkskåp med 3x lådor (60x60cm): 6 066 kr
- 1x Bänkskiva i marmormönstrad/laminat (186x63.5cm): 599 kr
- 8x Ben (16cm): 358 kr
- 2x Täcksida (62x80cm): 458 kr
- 1x Täcksida (62x220cm): 629 kr
- 5x Handtag med 2 styck/pack (346 mm): 745 kr
- 1x Inbyggnadsdiskho: 1 495 kr
Totalt: 11 507 kr | Totalt med utslagsvask: 13 002 kr
I dessa priser ingår ej: Kostnad för montering, eventuell spishäll, håltagning för spishäll och utslagsvaks.
Populära spishällar med fläkt för köksön:
BORA X PURE - Induktionshäll med fläkt (51 990 kr)
BORA X PURE är en väldigt populär spishäll med integrerad fläkt som är 90 cm bredd och många av våra besökare väljer just den här modellen i och med den är:
- Relativt tyst, även när fläkten körs på högsta effekt.
- Enkel att underhålla med lättåtkomligt kolfilter som byts genom öppningen till fläkten.
- Stora och flexibla induktionszoner där du kan placera stekjärn och kastruller var du vill.
BORA X PURE är ett utmärkt val för dig som vill skapa ett unikt och modernt kök. Med sin effektiva integration av både funktion och stil är det en helt unik spishäll. De upplysta skjutreglaget gör det enkelt att kontrollera alla funktioner och eftersom hällen består av två stora induktionszoner så kan du placera dina kokkärl var du vill och du är inte begränsad till fyra fasta zoner, vilket är vanligt på många andra induktionshällar.
Egenskaper:
- Enkel touch-kontroll som låter dig styra hela hällen med bara några få klick.
- Två stor induktionszoner så du kan placera kokkärl och stekjärn var du vill oavsett storlek (Total har du tillgång till 2 st zoner på 230 x 460 mm när brygg-funktionen är aktiv).
- Förbättrad säkerhet. En automatisk säkerhetsavstängning, pausfunktioner och barnsäkerhetslås gör denna häll till ett säkert och familjevänligt val. Det finns också en anti-övervärmningsfunktion för att skydda din mat från att brännas.
Neff N90 (T58TL6EN2) - Induktionshäll med fläkt (48 399 kr)
Neff N90 (T58TL6EN2) är toppmodellen bland Neffs spishällar med fläkt och den är 80 cm bredd. Några nämnvärda funktioner med den här spishällen är Neff FlexZone och TwistPad.
Med FlexZone så kan du placera dina kastruller var du vill och TwistPad är en unikt styrkontroll som är avtagbar, magnetisk och upplyst vilket ger dig bekväm kontroll över hällen. Många som testar Neff gillade den eleganta designen som gör den både lätt att använda och rengöra.
Något som kan vara bra att känna till om Neff är att de flesta av produkterna går endast att köpa hos deras återförsäljare, vilket vanligtvis är köksbutiker. Detta betyder att Neff N90 (T58TL6EN2) går ej att beställa på nätet.
Om du vill du ha en likvärdig produkt som Neff N90 (T58TL6EN2) så skulle vi rekommendera Siemens iQ700 (EX877NX68E) eller Siemens iQ500 (ED877FQ25E) som är en något billigare version av iQ700, men den har samma stora induktionszoner som både Neff N90 och Siemens iQ700. Dessutom finns båda modellerna tillgängliga via nätet.
Egenskaper:
- TwistPadFire® – NEFFs avtagbara magnetiska vred som ger dig full kontroll över hällen.
- Automatic Air Sensor – justerar automatiskt effekten för att matcha situationen i köket.
- ChefMove – FlexZonen delas automatiskt upp i 3 delar: kokande framtill, sjudande i mitten och varmhållning längst bak.
- PowerTransfer – byt zon och effektinställningen följer automatiskt med till ny zon.
BORA M PURE - Induktionshäll med fläkt (45 990 kr)
BORA M PURE är den senaste spishällen med fläkt från BORA som kombinerar alla fördelarna från de populära modellerna BORA Pure och X Pure. Med en elegant och minimalistisk design ger den ett modernt intryck i köket, samtidigt som den erbjuder en kraftfull och effektiv ventilationslösning. Hällen är utrustad med avancerad teknologi som gör att den snabbt och tyst fångar upp matos och ångor, vilket säkerställer en ren och fräsch miljö under matlagningen. Några saker som gör BORA M Pure till en favorit:
- Blandning av BORA X Pure och Pure.
- Har 2 st fasta induktionszoner och 1 st flexibel zon.
- Snabb och enkel installation oavsett om du väljer modellen med kolfilter eller frånluft
M PURE har också intuitiva styrfunktioner som gör det enkelt att justera inställningarna, och den är kompatibel med olika kokzoner för att passa alla typer av matlagning. Den inbyggda fläkten är designad för att vara diskret men ändå effektiv, vilket gör att den inte stör din matlagningsupplevelse.
Dessutom är hällen lätt att rengöra, med släta ytor och borttagbara filter som gör underhållet enkelt. Med BORA M PURE får du en spishäll som inte bara är funktionell, utan också ett stilfullt inslag i ditt moderna kök.
Egenskaper:
- Kompakt och stilren design - Passar perfekt i moderna kök och ger ett minimalistiskt intryck.
- Tyst och kraftfull fläkt- Fläkten är mycket tystgående även vid högre effekt, vilket gör matlagningen till en behaglig upplevelse utan störande ljud.
- Två typer av induktionszoner - Till höger finns en zon på 230 x 230 mm som tack vare bryggningsfunktionen kan förbindas till en stor yta på hela 230 x 460 mm. Dessutom har du tillgång till två enskilda kokzonerna till vänster, perfekt för mindre kokkärl och pannor.
- Möjlighet att ge spishällen en personlig touch - Fläktskyddet finns i flera olika färger - svar, orange, rött, blått, jadegrönt, ljusgrått, solgult och greige. Detta gör att du lätt anpassa hällen och köket efter din egen smak.
Finns det några regler för att ha spishäll i köksön?
När man läser kraven från Boverket så kan det vara lite förvirrande eftersom det egentligen inte är en regel utan ett "bör-krav" som Boverket har tagit fram och som förespråkar att man ska ha en "utslagsvask" i köksön för att undvika skållskador.
Så vad är det då egentligen som gäller? Boverket klassificerar detta som ett allmänt råd, men deras bör-krav ska läsas som skall-krav om man inte kan uppfylla föreskriften som rådet hör till, vilket i det här fallet är skydd mot skållningsskador och det kan du inte uppfylla om du måste förflytta en varm panna eller kastrull för att hälla av varmt vatten mellan två delar av köket.
Detta är alltså en säkerhetsfråga, dels för dig själv men också för andra som kan befinna sig i köket, till exempel dina barn och eventuella husdjur som kan få väldigt allvarliga bränskaddor. I och med denna rekommendation så har idag alla nya kök en utslagsvask i köksön om den är fristående och om det finns en spishäll placerad i köksön.
Det kan också vara bra att känna till att om du väljer att bygga en "köksudde" som är sammankopplad med köket så gäller inte detta kravet.