Sidan kan innehålla affiliate-länkar, detta gör det möjligt för oss att hålla sidan fri från annonser. Så här fungerar det

Guide: Så skapar du ett utekök med grill och arbetsyta (2024)

Guide: Så skapar du ett utekök med grill och arbetsyta (2024)

Allt du behöver veta om att bygga ett utekök

Att investera i ett utekök är inte bara ett sätt att förbättra din utomhusmiljö utan också ett sätt att skapa en plats för samvaro och njutning under varma dagar och kvällar. Ett välutrustat utekök kan förvandla din trädgård eller uteplats till en levande och funktionell utomhusoas där du kan laga mat, umgås med familj och vänner och skapa minnen som varar livet ut.

Så förmodligen har du redan fått lite inspiration till ett utekök, så nu är nästa fråga hur gör du för att bygga ditt utomhuskök och vad ska det byggas av. För att bygga ett utekök kräver noggrann planering och förberedelse för att säkerställa att det passar dina behov och önskemål samtidigt som det integreras sömlöst i din trädgård.

I denna guide kommer vi att utforska allt du behöver veta om att bygga ett utekök - från att välja rätt plats och material till att utforma layouten och välja rätt utrustning och hållbara material. Det finns många faktorer att överväga för att skapa det perfekta uteköket som passar just dig.

Oavsett om du är en erfaren hemmafixare eller helt ny på området, kommer denna guide att ge dig den information och inspiration du behöver för att ta ditt utomhusliv till nästa nivå med ett fantastiskt utekök. Vill du ha en färdig lösning så kommer vi också att tipsa om några bra utomhuskök som inte kräver speciellt mycket jobb från din sida när det gäller montering och underhåll...

Bestäm vilken typ av matlagningsutrymme du behöver...

 • Utrymme och plats: Storleken på din trädgård kommer att avgöra storleken på ditt utomhuskök, så när du planerar ditt utekök är det viktigt att fundera på följande:
  • Exponering för väderförhållanden
  • Solens position vid olika tider på dagen
  • Om det är synligt för grannar
  • Om det är tillräckligt långt från brandfarliga material
  • Om det finns tillräckligt med plats för ett bord och stolar
 • Budget: Beräkna kostnaderna innan du börjar för att säkerställa att du kan installera allt du vill ha inom din budget.
 • Material: Kommer du att använda en bar eller pergola som bas? Eller kommer du att bygga från grunden med trä? Behöver du en grill eller ugn? Ska du installera en diskbänk eller kylskåp?
 • Stil: Vill du ha en modern look eller något mer rustikt? Ta hänsyn till hur ditt val kommer att fungera med resten av din trädgård.
 • Praktiska överväganden: Hur tillgängligt är området från ditt kök? Kan VVS och el installeras på den plats du väljer om du vill ha en diskbänk eller andra köksapparater?

Planering och förberedelse för bygge av utekök: Steg för steg

Val av lämplig plats och layout

Innan du påbörjar byggandet av ditt utekök är det viktigt att noga överväga din trädgårds övergripande layout. För att skapa en välbalanserad och funktionell utomhusmiljö kan det vara fördelaktigt att inkludera element som en skyddande vägg för att skärma av matlagningsområdet från vinden och möjligtvis även skapa olika zoner i trädgården för olika aktiviteter.

När du har klargjort hur ditt utekök ska passa in i din trädgård så är det sedan dags att fundera på själva grunden. Kommer ditt utekök att placeras på en befintlig uteplats, ett träträdäck eller stenplattor?

Valet av bas påverkar inte bara utseendet utan också hållbarheten och stabiliteten hos ditt utekök. Om du planerar att inkludera en diskbänk eller andra apparater i ditt utomhuskök är det också viktigt att planera för VVS och el från början. För att säkerställa en korrekt installation och säker drift är det bäst att anlita en professionella installatörer för dessa arbeten.

Dessutom är det viktigt att tänka på hur mycket av köket som kommer att användas för matlagning och att dimensionera arbetsytor efter dina behov och önskemål. Att ha tillräckligt med utrymme för förberedelser och hantering av mat är avgörande för att skapa en effektiv och njutbar matlagningsupplevelse.

Materialval och konstruktionstekniker

Valet av material och konstruktionstekniker spelar en avgörande roll i att skapa ett hållbart och estetiskt tilltalande utomhuskök. När det gäller material kan du välja mellan ett brett utbud av alternativ, inklusive trä, sten, tegel, rostfritt stål och betong. Varje material har sina egna unika egenskaper och fördelar, så det är viktigt att noggrant överväga dina behov, stilpreferenser och budget innan du fattar ditt beslut.

Inspiration till att bygga utekök

Utekök byggt i trä

 • Steg 1: Skapa en grundläggande ramstruktur - Mät och såga ditt virke för att skapa ramens grundläggande struktur. Du kommer att behöva ben i varje hörn (fler om strukturen är lång), samt horisontella balkar. Använd monteringslim för att tillfälligt foga samman delarna, borra sedan förborrade hål och använd utomhusskruvar för att fästa dem permanent. Använd ett vattenpass och en vinkelhake när du arbetar för att säkerställa att balkarna är i nivå.

 • Steg 2: Lägg till stödbalkar - Lägg till fler horisontella stödbalkar mellan benen, ungefär en tredjedel ner från toppen och 4 - 5 cm från marken. Du kan använda monteringslim och skruvar för att fästa varje del.

 • Steg 3: Måla ramen - Om du planerar att måla ditt utomhuskök så skulle vi rekommendera att du målar ramen innan du bygger vidare med mer trä.

 • Steg 4: Täck ramen med skivor - Detta kan göras med 3 - 4mm träskivor. Först, mät och såga skivorna i rätt storlek, måla dem sedan innan du fäster dem. Fäst dem först med hjälp av monteringslim, så kan du justera dem (inom 10-15 minuter) om det behövs innan du säkrar dem med skruv. Genom att använda monteringslim kan du också förhindra att vatten tar sig in i konstruktionen.

 • Steg 5: Lägg till plastfötter och fäst ramen på väggen - Plastfötter kommer att förhindra att virket ruttnar. Strukturen kan vara fristående, men att fästa den i en vägg gör den mer stabil.

 • Steg 6: Förberedd för arbetsyta - Oavsett vilket material du väljer för din arbetsyta är det en bra idé att lägga en träskiva som grund för att ge extra stabilitet och öka möjligheterna för att enkelt kunna montera en stenbänkskiva eller gjuta arbetsytan i betong. Börja med att noggrant mäta och såga skivan så den passar storleken på din arbetsbänk, du kan också gör eventuella utskärningar för diskho, grill och den köksutrustning du valt. För att säkerställa en stadig montering, så kan du återigen använd monteringslim för att fästa arbetsbänken och förstärk den med zinkpläterade konsoler för extra stabilitet.

 • Steg 7: Skapa en arbetsyta - Text

Utekök byggt med sten, tegelstenar eller gjuten konstruktion

Om du är en erfaren gör-det-själv-person kan du överväga att bygga ett utomhuskök med stenar som "Gardenwall" från Flisby är ett utmärkt val för att bygga en solid och attraktiv struktur. Med dess stenar får du både mångsidighet och hållbarhet och du kan skapa allt från en enkel och funktionell design till en mer komplex och dekorativ layout.

Flisby - Gardenwall

Självklart kan du också anlita en professionell hantverkare att göra det åt dig, men med en stenklinga på en vinkelslip och stenlim kan du vanligtvis skapa ett utomhuskök som passar dina behov och smak perfekt.

Du kan också överväga att använda natursten för en mer organisk och tidlös känsla. Naturstenar finns i olika färger och texturer, vilket ger dig möjlighet att skapa ett unikt utseende som passar din personliga stil och utomhusmiljö. En annan möjlighet är att använda mursten i olika mönster eller färger för att skapa en mer intressant och levande design.

Sammanfattningsvis är trä ett populärt val för utekök tack vare dess naturliga skönhet och mångsidighet. Du kan använda hållbart trä som cederträ eller ek för att skapa en rustik och varm atmosfär. Sten och betong är också utmärkta val för att skapa en mer robust och långvarig struktur. Dessa material är hållbara och tål utomhusmiljön väl, vilket gör dem idealiska för användning i kökets bänkskivor, väggar och golv.

När det gäller konstruktionstekniker är det viktigt att överväga både funktionalitet och design. En solid och välbyggd struktur är avgörande för att säkerställa långsiktig hållbarhet och stabilitet. Du kan välja att bygga ditt utomhuskök från grunden eller använda modulära komponenter för en enklare installation.

Oavsett vilken metod du väljer är det viktigt att följa rätt byggtekniker och säkerhetsföreskrifter för att säkerställa en säker och pålitlig konstruktion som inte bara uppfyller dina praktiska behov utan också kompletterar din utomhusmiljö på ett vackert och funktionellt sätt.

Priskillnader - Utekök i trä jämfört med sten eller gjuten konstruktion:

TräSten eller gjuten konstruktion
Initial kostnad4 000 - 10 000 kr15 000 - 60 000 kr
MaterialkostnaderGenerellt billigareGenerellt dyrare
InstallationEnkelt och snabbtMer komplex och tidskrävande
UnderhållKräver regelbunden omvårdnad och underhåll, kan vara mer känsligt för väder och fuktKräver mindre underhåll och är oftast mer tåligt mot väder och fukt
LivslängdKortareLängre
UtseendeNaturlig och varm känslaEleganta och sofistikerade möjligheter

Integration av grill i arbetsyta

Integrationen av grill i arbetsyta är en central del av att skapa ett effektivt och funktionellt utomhuskök. När du planerar layouten är det viktigt att placera grillen på ett sätt som gör den lättillgänglig från arbetsytor och matlagningsutrymmen. Det är också viktigt att överväga ventilationen runt grillen för att undvika ansamling av rök eller ångor.

När det gäller arbetsytor är det viktigt att ha tillräckligt med utrymme för förberedelse och hantering av mat. En generös arbetsyta bredvid grillen gör det enkelt att förbereda ingredienser och ha tillräckligt med plats för köksredskap och tillbehör.

Materialvalet för bänkskiva och arbetsytorna är också viktigt att överväga. Rostfritt stål är ett populärt alternativ tack vare dess hållbarhet och enkla rengöringsegenskaper. Sten och kvarts är också populära val och ger en elegant och robust yta som tål utomhusförhållanden väl.

Genom att integrera grillen i arbetsytorn på ett smidigt sätt kan du skapa en effektiv matlagningsmiljö som gör det enkelt att laga mat utomhus och njuta av härliga måltider med familj och vänner.

Bild av Boretti Ibrido Top gasol- och kolgrill

Boretti Ibrido Top gasol- och kolgrill

produkt:

Gasol- och kolgrill

bredd:

118 cm

material:

Rostfritt stål

pris:

18 970 kr

via bagarenochkocken.se

Bild av Big Green Egg kolgrill + framepaket Plus, Medium

Big Green Egg kolgrill + framepaket Plus, Medium

produkt:

Kolgrill

storlek:

Medium

material:

Rostfritt stål

pris:

39 990 kr

via bagarenochkocken.se

Bild av Mustang Jewel 6 (inbyggnadsgrill med gas)

Mustang Jewel 6 (inbyggnadsgrill med gas)

produkt:

Gasolgril

bredd:

99 cm

material:

Rostfritt stål

pris:

10 990 kr

via bagarenochkocken.se

Bild av Boretti Imperatore Nero 4BIB gasolgrill

Boretti Imperatore Nero 4BIB gasolgrill

produkt:

Gasolgril

bredd:

86 cm

material:

Stål

pris:

32 790 kr

via bagarenochkocken.se

Bild av Big Green Egg kolgrill + komplettpaket, Medium

Big Green Egg kolgrill + komplettpaket, Medium

produkt:

Kolgrill

storlek:

Medium

material:

Rostfritt stål

pris:

24 990 kr

via bagarenochkocken.se

Bild av Napoleon BIG38 (monteringsmodul för grill)

Napoleon BIG38 (monteringsmodul för grill)

produkt:

Montering av grill

storlek:

Stort

material:

Rostfritt stål

pris:

10 500 kr

via bagarenochkocken.se

Tillägg av praktiska funktioner: Så som diskbänk, kylskåp och extra förvaring

Att lägga till praktiska funktioner som diskbänk, kylskåp och extra förvaring är avgörande för att göra ditt utomhuskök komplett och funktionellt. En diskbänk är en oumbärlig funktion för att underlätta rengöring av köksredskap, grönsaker och händer under matlagningen utomhus. När du väljer en diskbänk är det viktigt att överväga material som tål utomhusmiljön och är lätt att rengöra, som rostfritt stål eller sten.

Ett kylskåp är ett annat praktiskt tillägg som gör det möjligt att förvara mat och drycker nära till hands utan att behöva gå inomhus. Moderna utomhuskylskåp är designade för att klara av temperaturvariationer och är energieffektiva för att minimera driftskostnaderna.

Extra förvaringsutrymme är också viktigt för att hålla ditt utomhuskök organiserat och funktionellt. Skåp, lådor och hyllor kan användas för att förvara köksredskap, tallrikar, glas och andra tillbehör på ett praktiskt och snyggt sätt. När du planerar förvaringsutrymmet är det viktigt att tänka på väderbeständiga material och tillräckligt med utrymme för att rymma alla dina behov.

Genom att lägga till dessa praktiska funktioner kan du skapa ett utomhuskök som inte bara möter dina matlagningsbehov utan också gör det till en bekväm och inbjudande plats att tillbringa tid utomhus med familj och vänner.

Dekorativa inslag och stilval kring uteköket

Dekorativa inslag och stilval kring ditt utomhuskök kan lyfta hela utomhusområdet och skapa en atmosfär som passar din personliga smak och stil. Det finns en mängd olika sätt att addera dekorativa element till ditt utomhuskök, såsom val av färger, material och mönster för köksytor och väggar, samt tillägg av belysning, växter och utomhusmöbler som kompletterar kökets design.

Oavsett om du föredrar en modern och minimalistisk stil eller en rustik och avslappnad atmosfär, finns det möjligheter att skapa ett utomhuskök som både är praktiskt och vackert. Att tänka på detaljer som matchar din trädgårds estetik kan göra hela skillnaden när det gäller att skapa en enhetlig och inbjudande utomhusmiljö.

Underhåll för långsiktig användning

För att säkerställa långsiktig användning och njutning av ditt utekök är regelbundet underhåll av yttersta vikt. Detta inkluderar att rengöra och underhålla alla ytor, apparater och tillbehör regelbundet för att förhindra ansamling av smuts och för att säkerställa att allt fungerar korrekt. Beroende på de material som används i konstruktionen kan det vara nödvändigt att behandla trä eller sten regelbundet för att bevara dess utseende och hållbarhet.

Dessutom är det viktigt att inspektera och underhålla eventuell elektrisk och VVS-utrustning för säker drift. Att vidta åtgärder för att förhindra rost, korrosion och andra skador är också viktigt för att förlänga livslängden på ditt utekök. Genom att följa en regelbunden underhållsrutin kan du säkerställa att ditt utekök förblir i toppskick och fortsätter att vara en uppskattad del av din utomhusmiljö under lång tid framöver.

Finns det alternativ till att själv bygga ett utekök?

Om du inte vill eller har kunskaper att bygga ditt eget utomhuskök finns det idag några bra alternativ att överväga. Ett populärt alternativ är att köpa färdiga moduler för utomhuskök. Det finns också kompletta utomhuskök som har integrerade grill samt lådor för förvaring, dessa modeller kan också ha en inbyggd läskkyl och islåda för att förvara is. Fördelen med dessa varianter är att de är byggda för utomhusbruk och de går enkelt att installera och anpassa efter dina behov.

Här under hittar du några populära modeller som kommer med integrerad grill, diskbänkar, förvaringsutrymmen och ibland till och med kylskåp och andra smarta lösning. Genom att välja ett färdigt utekök kan du spara både tid och arbete samtidigt som du får en professionell och funktionell matlagningsplats.

Bild av Boretti Luciano (komplett utekök)

Boretti Luciano (komplett utekök)

produkt:

Utekök

storlek:

Stort

material:

Aluminium & polyträ

pris:

41 990 kr

via bagarenochkocken.se

Bild av Mustang Ametist (komplett utekök) i rostfritt stål

Mustang Ametist (komplett utekök) i rostfritt stål

produkt:

Utekök

storlek:

Stort

material:

Rostfritt stål

pris:

39 990 kr

via bagarenochkocken.se

Bild av Sacramento Stainless Collection med grill och teppanyakistekhäll

Sacramento Stainless Collection med grill och teppanyakistekhäll

produkt:

Utekök

storlek:

Stort

material:

Rostfritt stål

pris:

58 629 kr

via myoutdoorkitchen.se

Bild av Boretti Luciano gasolgrill med kylskåp

Boretti Luciano gasolgrill med kylskåp

produkt:

Utekök

storlek:

Stort

material:

Aluminium & polyträ

pris:

38 895 kr

via bagarenochkocken.se

Bild av Mareld (modulärt utekök), 3 delar med diskho

Mareld (modulärt utekök), 3 delar med diskho

produkt:

Utekök

storlek:

Stort

material:

Aluminium & polyträ

pris:

8 990 kr

via bagarenochkocken.se

Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att noggrant överväga dina behov, budget och önskemål för att säkerställa att du får det utomhuskök som passar dig bäst. Med rätt val och planering kan du skapa en fantastisk utomhusmatlagningsplats som kommer att ge glädje och njutning under många år framöver.

Vanliga frågor om att bygga ett utekök:

Vad är de bästa materialen att använda för att bygga ett utomhuskök?

De bästa materialen att använda för att bygga ett utekök är de som är robusta, tål väder och är lätt att rengöra. Några av de vanligaste och mest populära materialen inkluderar:

 1. Rostfritt stål: Detta material är extremt hållbart och tål utomhusförhållanden väl. Det är också lätt att rengöra och ger en modern och professionell look till utomhusköket.

 2. Sten: Naturlig sten, såsom granit eller kvartsit är ett utmärkt val för arbetsytor och bänkskivor i utomhuskök. Sten är hållbart, tåligt mot väder och ger en elegant och tidlös estetik.

 3. Tryckimpregnerat trä: Tryckimpregnerat trä, såsom cederträ eller tryckimpregnerad tall, är ett populärt val för att konstruera utekökets stomme och stuktur. Det är relativt prisvärt, tåligt mot väder och ger en naturlig och rustik känsla.

 4. Tegel: Tegel är ett annat material som är lämpligt för att bygga själva strukturer till utomhusköket. Det ger en charmig och rustik design och är relativt prisvärt.

 5. Betong: Betong är ett robust och hållbart material som är utmärkt för att skapa bänkskivor, barer och andra strukturer i uteköket. Det kan formas och färgas på olika sätt för att skapa en unikt design och utseende.

Valet av material beror på dina personliga preferenser, budget och den önskade stilen för ditt utekök. Oavsett vilket material du väljer är det viktigt att välja högkvalitativa material som är lämpliga för utomhusbruk och som kommer att hålla länge i utomhusmiljön.

Hur mycket kostar det att bygga ett utomhuskök?

Kostnaden för att bygga ett utomhuskök varierar beroende på storlek, materialval och komplexitet i designen.

MaterialKostnadBeskrivning
Rostfritt stålHögHållbart, väderbeständigt och elegant, men kan vara dyrt.
Tryckimpregnerat träMedelhögBudgetvänligt och tåligt mot väder, men kan kräva lite underhåll underhåll.
StenHögGer en elegant och hållbar finish som går att montera enkelt med stenlim, samtidigt kan lösningen vara något dyrare än trä.
TegelMedelhögGer en rustik och charmig känsla, men kostar vanligtvis mer än tryckimpregnerat trä och man kan behöva anlita någon som kan murra och därför kan installationen vara dyr.
BetongHögMycket hållbart och robust, men kräver lite extra kunskap och vana vid att använda maskiner, därför kan det också bli något dyrare.

Kan jag bygga ett utomhuskök själv eller behöver jag anlita en hantverkare?

Möjligheten att bygga ett utomhuskök själv eller att anlita en hantverkare beror på flera faktorer, inklusive din erfarenhetsnivå, tillgång till verktyg och tid samt komplexiteten i det önskade projektet.

Bygga själv:

Om du har erfarenhet av att hantera verktyg och genomföra byggprojekt, samt tillgång till nödvändiga verktyg och tid kan du överväga att bygga ett utomhuskök själv. Det finns många resurser tillgängliga, inklusive instruktionsvideor, guider och böcker som kan hjälpa dig genom processen. Att bygga själv kan också vara mer kostnadseffektivt, men det kan kräva mer tid och ansträngning.

Anlita en hantverkare:

Om du inte har erfarenhet av byggande eller känner dig osäker på att hantera ett sådant projekt, kan det vara klokt att anlita en hantverkare. En erfaren hantverkare har kunskap och expertis för att bygga ett utomhuskök på ett säkert och effektivt sätt. Det kan också spara dig tid och stress, och du kan vara säker på att arbetet utförs korrekt.

Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att noggrant överväga dina färdigheter, resurser och tidsramar för projektet. Att göra ordentlig planering och forskning innan du påbörjar byggandet är nyckeln till att säkerställa ett framgångsrikt och tillfredsställande resultat, oavsett om du väljer att bygga själv eller anlita en hantverkare.

Hur lång tid tar det att bygga ett utekök?

Tidsramen för att bygga ett utekök varierar beroende på storlek, material och omfattning av projektet. Enkla utekök kan vara klara på några dagar medan mer avancerade projekt kan ta flera veckor att färdigställa.

Vad är viktiga överväganden att ta hänsyn till när man planerar ett utomhuskök?

Några viktiga överväganden inkluderar plats, materialval, budget, tillstånd och eventuella specifika funktioner eller apparater du vill inkludera i ditt utomhuskök.

Genom att ha svar på dessa vanliga frågor så kan du bättre förbereda dig för att bygga ditt eget utekök.

Updaterad:

Andra liknande artiklar:

 • Alternativ till en traditionell köksfläkt?

  Om du inte vill ha en traditionell köksfläkt eller fläktkåpa så finns det idag faktiskt några alternativ som fungerar lika bra. I det här inlägget går vi igenom alla alternativ som finns till köksfläktar och fläktkåpor. Lär dig mer om spishällar med inbyggd fläkt och bänkfläktar som du placerar in i bänkskivan.

 • Planerar du att köpa en spishäll med fläkt? Så väljer du rätt modell

  I det här inlägget går vi igenom vilka fördelar det finns med en spishäll med fläkt, se också bilder på flera populära modeller. Till sist ger vi dig också några tips på saker som du bör känna till innan du väljer en spishäll med integrerad köksfläkt.

 • Bäst i test - Bäst fristående vakuumförpackare (2024)

  I det här inlägget har vi samlat de bästa fristående vakuumförpackarna. Vi går också igenom vilka skillnader där är mellan en fristående vakuumförpackare och en integrerad vakuumlåda. Se aktuella priser och var du kan köpa dessa produkter till bäst pris på nätet.

 • Bäst i test - Bäst grillpanna till induktionshällar (2024)

  Här går vi igenom vilka grillpannor som är bäst för dig som har en induktionshäll. Vi har tidigare tipsat om några bra stekbord, men med en grillpanna så kan du få samma effekt som från ett grillgallret i och med att du kan steka på något högre temperaturer jämfört med ett vanligt stekjärn.