Kampanj: BORA X BO + Värmelåda spara 8 000 kr.Kampanj: BORA X BO + Värmelåda - Gäller t.o.m 31 Maj, 2023.

Så skyddar du din induktionshäll – en praktisk guide

Så skyddar du din induktionshäll – en praktisk guide

Induktionshällar är ett av de vanligaste och mest populära valet när det kommer till nya spishällar. De är snabba, effektiva och säkra att använda. Men de kan fortfarande bli skadade och framförallt få repor av dagligt användande, så använd den här praktiska guiden för att skydda och hålla din induktionshäll i gott skick.

I det här inlägget kommer vi att ge några tips om hur du skyddar din induktionshäll med fläkt, vad ett induktionshäll skydd är för något samt svara på några vanliga frågor kring ämnet.

Hur kan man skydda en induktionshäll med fläkt?

 • Använd en silikonmatta: Dessa skydd kan lämnas på plats även när du lagar mat och är lätta att tvätta. Om du har en induktionshäll med fläkt så kan du inte ha täckande silkonmatta eftersom då täcker du fläkten, men det finns andra alternativ som till exempel: Combekk Induktionsmatta/skydd set.
 • Använd en pappershandduk eller bakplåtspapper medan du lagar mat: Denna engångslösning fungerar bra vid låg- till medelvärme. Placera den helt enkelt under pannan!
 • Stänkskydd: Det finns nätet som hindrar att fett och såser från att lämna stekjärn / grytor och de ser till att hällen förblir ren.
 • Använd endast grytor avsedda för induktionshällar: Även om en traditionell gjutjärnspanna kan fungera, kan den ha en grov botten som repar glaset på hällen. Plattbottnade pannor som är anpassade för inuktionshällar är bäst. Leta efter induktionssymbolen!
 • Torka upp efter varje måltid: Rengör och torka av glasskivan när du är klar med matlagningen för dagen. Ju längre du lämnar stänk och matrester, desto svårare är det att få bort det. Lite Yes och varmt vatten får bort det mesta.
 • Undvik skurredskap och skadliga slipmedel: Använd endast rengöringsmedel och rengöringsmedel som är märkta som säkra för användning på keramiska spisar och induktionshällar. En del skurmedel kan lämna efter sig små repor som förstör spishällens yta.

Vad är ett induktionshäll skydd?

De mest populära induktionshälls skydden är silikonmattor med glasfiber som du kan lägga på hällen för att skydda den. Dessutom kan du laga mat med skyddet på plats.

Eftersom din induktionshäll har en keramisk glasskiva så kommer den efter en tid att bli repig genom normalt dagligt slitage.

Grytor som kokar över kan lämna spill och bränd mat bakom som kan vara svåra att ta bort och kan leda till fler repor från skursvampar. Med ett hällskydd eliminerar du risken för att repa din nya induktionshäll.

En annan fördel är att mattan är lite klibbig vilket gör att dina plattbottnade kastruller inte glider runt hällen medan du lagar mat. Särskilt praktiskt när det är tungt kokkärl i gjutjärn.

Silikonmattan kan slängas i din diskmaskin eller sköljas i diskhon med vanligt diskmedel. På så sätt kan du sparar tid på att rengöra eventuella matlagningsrester från din induktionshäll.

Du kan hitta dessa mattor i former och storlekar som matchar din induktionshäll. De varierar i pris från bara 100 kr till 400 kr och säljs i många butiker eller onlinebutiker som säljer köksredskap eller induktionshällar.

Tänk på att ett induktionshäll skydd är inte utformat för att fungera med din vanliga elektriska spishäll eftersom den använder en mycket högre temperatur och plattan värms dessutom upp vilket kan göra att skyddet smälter eller bräns.

Om du vill ha ett enkelt induktionshäll skydd, men inte vill spendera några pengar så kan du använda ett bakplåtspapper eller en pappershandduk under grytan, men tänk på att endast använda låg- och medelvärme om du använder någon av dessa alternativ. Vid högre temperatur och effekt så blir stekjärn eller kastruller fortfrande väldigt varma och därför kan dessa material bränas och orsaka andra skaddor.

Bäst skydd till induktionshällar med fläkt:

Kan du laga mat när du har ett induktionshäll skydd?

Ja. En induktionshäll använder speciella kastruller som stänger den elektriska matlagningskretsen med hjälp av magneter. Ett induktionshäll skydd tillverkat av silikon, papper eller bomull stör inte magnetfältet så du kan laga mat som vanligt.

Ska du använda ett induktionshäll skydd?

Beslutet att använda ett induktionshäll skydd är helt upp till dig. Tillverkarna av induktionshällar insisterar på att det inte finns något behov av att använda en silikonmatta eller någon form av induktionsskydd eller repskydd.

Vanligtvis är glasskivan utformad för att motstå repor och den rengörs lätt med varmt vatten och lite rengöringsmedel som Yes eller ett specifikt rengöringsmedel för keramisk glashäll.

Tänk också på att en tjock skyddsmatta kan hindra induktionshällen från att fungera om en kastrull har svag magnetisk ledningsförmåga. Detta kan också leda till att du kan behöva använda en högre temperaturinställning eftersom silikonet absorberar en del värme.

Nackdelar med att använda ett induktionshäll skydd:

 • Det kanske inte fungerar med alla dina kokkärl.
 • Du kan behöva öka värmeinställningen som behövs för att laga en måltid.
 • Skyddet kan faktiskt smälta om du använder högsta värmeinställningen.
 • Dessa skydd kostar lite att inhandla - så det blir en extra kostnad.
 • Försämrar utseendet om man vill ha ett stilrent kök.

Å andra sidan, om du använder din induktionshäll varje dag, kommer den förmodligen bli täckt av stänk, fett och torkad mat. Den polerade ytan kommer på lång sikt att bli repig i och med att kastruller flyttas på den.

Genom att använda ett hällskydd så blir det lätt att städa upp utan att nämnvärt förändra hällens prestanda. Dessutom kan silikonet hjälpa till att hålla kokkärl och kastruller på plats även när du behöver röra om i maten.

Fördelar med att använda ett induktionshäll skydd:

 • Förhindrar att mat fastnar på induktionshällens yta.
 • Skyddar mot oönskade repor och skador.
 • En enkel lösning om dina kastruller och stekjärn flyttar på sig.
 • Snabb att rengöra i diskmaskin.
 • Enkel och billig uppgradering.

Vanliga frågor om att skydda induktionshällar:

Blir induktionshällar lätt repade?

Även om ytan på en induktionshäll är gjord av härdat keramiskt glas, så är de fortfarande känsliga för repor.

Den största orsaken till att repor uppstår är att man drar kokkärl och stekjärn över ytan, till exempel om du flyttar från en zon till en annan eller justerar dess position. Det kan också bero på att det har fastnat något i botten av pannan som till exempel salt, eller om det finns något på spishällens yta.

Det är detta som kan dras med och då orsaka repor på glasytan, se därför till att torka av både spishäll och kokkärl innan användning.

Kan du lägga silikonskydd på induktionshällar?

Ja. Silikonen som används i induktionshäll skydd innehåller glasfiber som ökar dess värmeskydd och gör de värmebeständigt upp till 250° C. Topptemperaturen på de flesta induktionshällar är maximalt 260° C. Så om du ska använda den högsta värmeinställningen, bör du ta bort silikonskyddet.

Erbjuder BORA, Neff eller Siemens induktionshäll skydd till deras spishällar med fläkt?

Nej, BORA, Neff, Siemens och andra tillverkare erbjuder för nuvarande inga induktionshäll skydd som är anpassade till deras spishällar med fläkt.

Om du vill ha ett induktionshäll skydd till din BORA, Neff eller Siemens induktionshäll så finns det många oberoende märken som tillverkar skydd som passar de flesta storlekar av pannor och stekjärn.

Tänk dock på att du kan inte använda ett skydd som täcker hela hällen i och med fläkthållet.

Se också:

Published: