Guide: Så rengör och underhåller du en induktionshäll (2023)

Guide: Så rengör och underhåller du en induktionshäll (2023)

Tips för enkelt underhåll av induktionshällar

Vad är en induktionshäll?

En induktionshäll är en typ av elektrisk spishäll som använder elektromagnetism för att värma upp matlagningkärl. Istället för att värma upp spishällen direkt, skapas ett elektromagnetiskt fält under spishällens glasyta. När matlagningkärlet placeras ovanpå detta fält, värms det upp genom induktion, vilket gör att maten i kärlet kokar eller steks.

Induktionshällar är energieffektiva och reagerar snabbt på temperaturförändringar, vilket ger mer exakt kontroll över matlagningen. De är också säkrare än andra spishällar eftersom hällen inte blir het utanför zonen där matlagningkärlet står.

Varför är det viktigt att underhålla sin induktionshäll?

Det är viktigt att underhålla en induktionshäll av flera skäl. För det första kan matrester som fastnat på ytan brännas fast och bli svåra att ta bort utan starka rengöringsmedel, vilket i värsta fall kan leda till repor på hällens yta.

Rengöring av induktionshällar

Torka bort matrester och spill efter varje användning.

Att rengöra efter varje användning är en bra och självskriven regel för alla ytor i ett kök. När det gäller hällens yta är poängen att ingenting ska få bränna fast i glaset nästa gång du använder hällen. Om du omedelbart tar bort smuts, är det tillräckligt med en fuktig trasa eller vanligt glasrengöringsmedel när du rengör.

Så gör du om det kokar över eller om något bränns fast:

Men vad gör du om du har riktig otur och det kokar över eller något bränns fast? Med induktionshällar så kan det lätt koka över om man aldrig har använt en induktionshäller eller om man använder "power boost"-läget. Det kan också vara så att någon i familjen har använt spishällen utan att torka upp gamla rester eller spill. I så fall finns det några alternativa sätt att rengöra indukktionshällen på:

 1. Börja med att blöta upp resterna – häll på lite vatten och ett milt rengöringsmedel som till exempel YES, när spishällen har svalnat.
 2. Täck gärna med en handduk eller papper och vänta i 15–20 minuter – och torka sedan av med en trasa.
 3. Idag finns det speciella rengöringsmedel för induktionshällar. Dessa kan användas enligt instruktionerna på förpackningen.
 4. Om du inte får bort allt eller om där fortfarande är märken som inte kan tas bort med en trasa så kan du använda en glasskrapa – se nedan.

Rengöringsmedel som kan användas

 • YES: Rengöringsprodukten YES är bland de mest lättillgängliga rengöringsmedlet för induktionshällar.
 • Electrolux Vitro Care (hällrengöring): En annan bra rengöringsprodukt för induktionshällar är Electrolux Vitro Care.
 • Gör ditt eget rengöringsmedel: Blanda 1 dl vatten, 1 dl ättika och 2 teskedar natron. Spara i en sprayflask och spraya över induktionshällen och låt verka i några minuter innan du torkar av med en fuktig trasa / svamp.

Bäst rengöringsmetoder för induktionshällar

Det finns flera rengöringsmetoder som är lämpliga för induktionshällar:

 1. Använd en mjuk trasa och varmt vatten: Det enklaste sättet att rengöra en induktionshäll är att använda en mjuk trasa och varmt vatten. Blöt trasan i vattnet och torka försiktigt av hällens yta för att ta bort eventuella matrester.
 2. Använd en mild rengöringsmedel (YES): Om det finns envisa fläckar eller matrester på hällen kan du använda en mild rengöringsmedel. Blanda rengöringsmedlet med vatten enligt anvisningarna på förpackningen och torka av ytan med en mjuk trasa.
 3. Använd en keramisk spishällsrengörare: Det finns också speciella rengöringsmedel som är utformade för att rengöra keramiska spishällar som fungerar bra på induktionshällar. Applicera rengöringsmedlet på ytan och torka sedan av med en mjuk trasa.
 4. Använd en glasskrapa: Om det finns envisa matrester eller brända fläckar på hällen kan du använda en glasskrapa för att ta bort dem. Var försiktig så att du inte repa ytan på hällen när du använder glasskrapan.

Oavsett vilken rengöringsmetod du väljer, se till att du torkar av hällen ordentligt efteråt för att undvika att vatten lämnar fläckar. Så också till att undvika aggressiva rengöringsmedel eller skurverktyg, som kan skada ytan på hällen.

Övriga tillbehör för att rengöra en induktionshäll:

 • Glasskrapa: Med många induktionshällar så medföljer en glasskrapa och det är ett bra verktyg som kan hjälpa till att ta bort fastbrända rester. Men vanligtvis behöver man inte använda en glasskrapa vid varje rengöring, istället börja rengöra induktionshällen med ett mildt rengöringsmedel och en fuktig trasa / svamp.

Undvik skador vid rengöring

För att undivka skador när du rengör en induktionshäll så är det väldigt viktigt att du inte använder något rengöringsmedel med slipmedel och det samma gäller skurverktyg - använd ABSOLUT inte stålull! Vanligtvis fungerar det utmärkt med en vanlig disktrasa.

Hantering vid matlagning

Material på kokkärl som kan användas på induktionshällar

Om du aldrig har haft en induktionshäll så har du förmodlig hört att det är inte alla kokkärl är som går att använda på en induktionshäll. Några material som fungerar bra på en induktionshäll är till exempel:

 1. Rostfritt stål: Rostfritt stål fungerar utmärkt på induktionshällar eftersom det är magnetiskt.
 2. Järn: Järnkärl är också magnetiska och fungerar därför på induktionshällar.
 3. Gjutjärn: Gjutjärnskärl är magnetiska och fungerar därför på induktionshällar. De kan dock vara tunga och tar längre tid att värma upp än andra material.
 4. Emaljerat stål: Emaljerat stål är också magnetiskt och fungerar på induktionshällar. Det är lättare än gjutjärn och värms upp snabbare.

Däremot fungerar inte material som koppar, aluminium eller glas på en induktionshäll eftersom de inte är magnetiska. Om du är osäker på om dina kokkärl fungerar på en induktionshäll, kan du testa genom att använda en magnet och se om den fäster på botten av kärlen.

Hur man undviker repor på hällen

Den största orsaken till att det uppstår skaddor (repor) beror på att där är något på skaddligt på ytan av induktionshällen, det kan till exempel vara ett sandkorn som hamnar mellan induktionshällen och kokkärlet, eller så kan där vara en skadda på själva kokkärlet.

Därför är det alltid bäst att torka av induktionshällen och botten av kokkärlet innan du börja laga mat, vi skulle också rekommendera att du känner med handen på kokkärlets botten så där inte är något vast innan du placera det på spishällen. Var också försiktig med dina kokkärl, tänk på var du placerar dem och se till så du inte slår emot kokkärlets botten mot eventuella stenbänkskivor.

Vill du undvika repor på din induktionshäll så ska du absolut inte använda något kokkärl som har någon typ av skadda / repa på botten.

Generellt om underhåll av induktionshällar

Så undviker du överkokning på en induktionshäll

För att förhindra överkokning på en induktionshäll så kan du vidta följande åtgärder:

 1. Använd rätt inställningar: Justera värmen och effektnivån på hällen enligt behov. Se till att inte ställa in för hög värme, särskilt om du använder tunna kokkärl eller små mängder mat. Den vanligaste orsaker till att det kokar över på en induktionshäll beror på att värmen är för hög och maten snabbt når kokpunkten utan att man har tillräcklig kontroll.
 2. Använd rätt kokkärl: Använd lämpliga kokkärl som passar storleken på hällens kokzon. Undvik att använda för små kärl på för stor zon eftersom det kan orsaka ojämn uppvärmning och överkokning av maten. Kokkärlet bör passa helt över kokzonen och ha en plan botten för bästa värmefördelning.
 3. Ha koll på matlagningen: Håll ett öga på maten under tillagningen och använd timerfunktionen om det behövs. Det kan vara lätt att glömma bort maten och låta den överkoka om man inte är uppmärksam. Genom att vara närvarande kan du undvika överkokning och se till att maten lagas till perfektion.
 4. Anpassa värmen: Om du märker att maten börjar koka över eller bubblar för mycket kan du sänka värmen eller stänga av värmen tillfälligt för att undvika överkokning. Induktionshällar reagerar direkt på temperaturjusteringar, så genom att sänka värmen kan du enkelt undvika en överkokning.

När man använder en induktionshäll så är det väldigt viktigt att man är uppmärksam och att håller aktivt koll på värmen och anpassar den efter behov.

Saker du INTE bör använda på din induktionshäll:

 1. För att undvika ränder och varaktiga små repor i glaset på hällen bör du aldrig använda stålull som rengöringsmedel. Stålullen kan skada glaset och ge oönskade märken. Istället bör du använda milda rengöringsmetoder för att rengöra glasytan på hällen.
 2. Starka rengöringsmedel som ugnsrengöringsmedel, ugnsspray eller fläckborttagare bör inte användas för att rengöra hällen. Dessa produkter kan vara för aggressiva och kan skada ytan på hällen. Det är bäst att använda milda rengöringsmedel som är avsedda för glasytor.
 3. Slipmedel som skurkräm eller grov utrustning som stålbollar bör undvikas vid rengöring av hällen. Dessa kan repa ytan och orsaka permanenta skador. Använd istället en mjuk trasa eller svamp för att försiktigt rengöra ytan.
 4. Plast och aluminiumfolie bör inte placeras nära ytan på hällen när den är varm. När dessa material utsätts för värme kan de smälta och fastna på ytan, vilket kan vara svårt att ta bort och kan orsaka skador. Se även till att inte placera några värmekällor direkt på hällen.
 5. Om du skulle råka spilla socker eller sockerhaltiga livsmedel på hällen bör du omedelbart torka av det. Sockret kan smälta vid hög temperatur och fastna på ytan, vilket kan vara svårt att ta bort. Genom att snabbt torka av spillen undviker du att sockret bränns fast och orsakar skador på hällen.

Problem med kokkärl som inte fungerar

Vanliga frågor och svar om underhåll av induktionshällar

Hur ofta ska jag rengöra min induktionshäll?

Du bör alltid rengöra din induktionshäll efter varje användning för att undvika att matrester bränns fast på ytan och orsakar fläckar eller missfärgning. Om du märker att det finns envisa fläckar eller matrester på ytan bör du rengöra den omedelbart för att undvika att problemen förvärras.

Vilka rengöringsmedel ska jag använda för att rengöra min induktionshäll?

Det är bäst att använda milda rengöringsmedel (YES) eller ett som är avsett för induktionshällar eller keramiska spishällar. Du kan också använda vanligt vatten och en mjuk trasa för att rengöra ytan. Undvik att använda aggressiva rengöringsmedel eller skurverktyg som kan skada ytan på hällen.

Kan jag använda stålull eller skurpulver för att rengöra min induktionshäll?

Nej, du bör undvika att använda stålull eller skurpulver på din induktionshäll eftersom det kommer repa ytan och orsaka skador på hällen. Använd istället en mjuk trasa och milda rengöringsmedel.

Kan jag använda alla typer av kokkärl på min induktionshäll?

Nej, inte alla kokkärl fungerar på en induktionshäll. Endast kokkärl som är magnetiska fungerar på en induktionshäll. Till exempel rostfritt stål, järn, gjutjärn och emaljerat stål är material som fungerar bra på en induktionshäll.

Vad ska jag göra om min induktionshäll skadas?

Det beror på vilken typ av skadda. Om du tar i sönder glaset på induktionshällen så bör du sluta använda den omedelbart och kontakta en kvalificerad reparatör för att få den lagad. Att fortsätta använda en skadad induktionshäll kan orsaka ytterligare skador på enheten eller leda till farliga situationer. Vid repor så är där inte så mycket att göra, tyvärr går de inte att ta bort. Men det är inget som påvekrar hur spishällen fungerar.

Se också:

Published: