Sidan kan innehålla affiliate-länkar, detta gör det möjligt för oss att hålla sidan fri från annonser. Så här fungerar det

Guide: Så rengör och underhåller du en induktionshäll (2024)

Guide: Så rengör och underhåller du en induktionshäll (2024)

Tips för enkelt underhåll av induktionshäll

Induktionshällar har vunnit enorm popularitet tack vare deras förmåga att erbjuda snabb uppvärmning och hög energieffektivitet. Detta har gjort dem till en oumbärlig del av många moderna kök. Men för att säkerställa optimal prestanda och lång livslängden på din induktionshäll är det viktigt att regelbundet och korrekt underhåll utförs.

I detta inlägg kommer vi att dela med oss av några användbara tips för att underhålla din induktionshäll på ett enkelt sätt. Att hålla din induktionshäll ren är inte bara viktigt för dess utseende, utan det kan också bidra till dess långsiktiga prestanda. Till sist kommer vi att utforska olika rengöringsmetoder som du kan använda för att hålla din induktionshäll i toppskick och avsluta med några rekommendationer för effektiva rengöringsmedel.

Om du bara vill ha tips på några bra rengörinsmedel och inte vill läsa hela inlägget så skulle vi rekommendera att du testar något av följande rengöringsmedel till din induktionshäll:

Vad är en induktionshäll och hur skiljer den sig mot en glaskeramikhäll?

En induktionshäll och en vanlig glaskeramikhäll ser väldigt lika ut, men det är hur de värms upp som skiljer dessa två hällar på. En induktionshäll är en typ av elektrisk spishäll som använder elektromagnetism för att värma upp matlagningkärl. Så istället för att värma upp ytan på spishällen så skapas ett elektromagnetiskt fält under spishällens glasyta. När matlagningkärlet placeras ovanpå detta fält, värms det upp genom induktion, vilket gör att maten i kärlet kokar eller steks.

Med en glaskeramikhäll så är det istället ett värmeelement under glaskeramikmaterialet som värms upp och som sen överför värmen till kastruller och pannor. Problemet med detta är att ytan blir väldigt varm och matrester kan enkelt bränas fast, dessutom tar det ofta lång tid för kokkärlen att bli varma. Med en induktionshäll så får du en energieffektiv häll som snabbt reagerar på temperaturförändringar, vilket ger mer exakt kontroll över matlagningen. De är också säkrare än glaskeramikhällar eftersom hällen inte blir lika varm utanför zonen där matlagningkärlet står.

Varför är det viktigt att underhålla sin induktionshäll?

Det är viktigt att underhålla en induktionshäll av flera skäl. För det första kan matrester som fastnat på ytan brännas fast och bli svåra att ta bort utan starka rengöringsmedel, vilket i värsta fall kan leda till repor på hällens yta. Det kan också påverka saker som:

 1. Funktion och prestanda: Regelbunden rengöring och underhåll av din induktionshäll säkerställer dess optimala funktion och prestanda. Smuts och matrester kan påverka hällens förmåga att generera värme effektivt, vilket kan leda till längre tillagningstider och ojämn uppvärmning.

 2. Livslängd: Genom att hålla din induktionshäll i gott skick kan du förlänga dess livslängd. Korrekt underhåll minskar risken för skador och problem som kan uppstå om hällen inte tas om hand på rätt sätt.

 3. Säkerhet: En ren induktionshäll är också en säkrare häll. Matrester och spill som bränns fast kan orsaka rökutveckling eller till och med brand om de inte tas bort regelbundet. Dessutom kan överhettning på grund av blockeringar på ytan leda till potentiella säkerhetsrisker.

 4. Utseende: Förutom funktionen är det också trevligt att ha en häll som ser ren och snygg ut. Rengöring och underhåll av ytan hjälper till att bevara det estetiska utseendet på din induktionshäll.

Rengöring - Så rengör du en induktionshäll:

Börja alltid med att torka bort matrester och spill efter varje användning.

Att rengöra efter varje användning är en bra och självskriven regel för alla ytor i ett kök. När det gäller hällens yta är poängen att ingenting ska få bränna fast i glaset nästa gång du använder hällen. Om du omedelbart tar bort all smuts efter varje användning så är det ofta tillräckligt med en fuktig trasa och lite YES när du rengör.

Överkokning: Om det kokar över på din induktionshäll:

Men vad gör du om du har riktig otur och det kokar över? Med induktionshällar så kan det lätt koka över om man aldrig har använt en induktionshäll eller om man använder "power boost"-läget. I så fall finns det några alternativa sätt att rengöra indukktionshällen på:

 1. Börja med att blöta upp resterna – häll på lite vatten och ett milt rengöringsmedel som till exempel YES när spishällen har svalnat.
 2. Täck gärna med en handduk eller papper som är fuktigt och vänta i 5–10 minuter och torka sedan av med en trasa.
 3. Använd ett rengöringsmedel som är anpassat för induktionshällar. Det finns flera olika varianter så därför är det bäst att följa instruktionerna som finns på förpackningen.
 4. Om du inte får bort allt eller om där fortfarande är märken som inte kan tas bort med en trasa så kan du använda en glasskrapa – se nedan.

Bränt fast: Om det bränns fast något på din induktionshäll:

Att hantera situationen när något bränns fast på din induktionshäll kan vara utmanande, men med rätt åtgärder kan du minimera skador och återställa hällens utseende och prestanda. En vanlig orsakt till att det bränner fast är tt någon i familjen har använt spishällen utan att torka upp gamla rester eller spill. Här är några steg du kan ta om något har bränts fast:

 1. Börja med att låta hällen svalna: Innan du börjar rengöringsprocessen är det viktigt att låta induktionshällen svalna helt för att undvika brännskador på dig själv och för att förhindra ytterligare fastbränning.
 2. Torka av och ta bort lösa matrester: När hällen har svalna använd en plast- eller träskrapa för att försiktigt avlägsna lösa partiklar och matrester från den brända ytan. Undvik att använda metallskrapor, då dessa kan repa ytan.
 3. Rengör med en mjuk trasa: Börja med fukta en mjuk trasa eller svamp med varmt vatten och försök torka bort det brända matresterna. Om det är möjligt, applicera lite mildt diskmedel som YES på trasan för att hjälpa till att lösa upp fett och matrester.
 4. Använd specialiserade rengöringsmedel: Om det brända matresterna är svårt att avlägsna, överväg att använda ett specialiserat rengöringsmedel som är avsett för induktionshällar. Följ anvisningarna noggrant och applicera produkten på det drabbade området.
 5. Var försiktig med repor: Undvik att använda rengöringsmedel med slipmedel eller verktyg som kan orsaka repor på induktionshällens yta, för om du får en repa så går den inte att få bort. Därför är det viktigt att du alltid använder mjuka material och rengöringsmedel för att undvika skador på din induktionshäll.

Rengöringsmedel som kan användas på induktinshällar:

Redskap och tillbehör:

Bäst rengöringsmetoder för induktionshällar

Det finns flera rengöringsmetoder som är lämpliga för induktionshällar:

 1. Mjuk trasa och varmt vatten: Det enklaste sättet att rengöra en induktionshäll är att använda en mjuk trasa och varmt vatten + några droppar YES. Börja med att trycka ut några droppar YES på hällen och använd sen en blött skrubbsvamp (mjuka sidan) för att spidra ut YES över hela hällen - försök få hela hällen att bli vit av skum. Därefter kan du ta en blöt trasan med varmt vattnet och torka försiktigt av hällens yta.
 2. Milt rengöringsmedel: Om det finns envisa fläckar eller matrester på hällen kan du använda en mild rengöringsmedel, vi använder alltid YES. Applisera några droppar YES och ta sen en trasa eller skrubbsvamp (använd den mjuka sidan) för att spidra ut YES över hella hällen. Låt sen rengörningsmedlet verka i 30 sek och torka av ytan med en mjuk trasa.
 3. Keramisk spishällsrengörare: Det finns också speciella rengöringsmedel som är utformade för att rengöra keramiska spishällar som fungerar bra på induktionshällar. Applicera rengöringsmedlet på ytan och torka sedan av med en mjuk trasa.
 4. Glasskrapa: Om det finns envisa matrester eller brända fläckar på hällen kan du använda en glasskrapa för att ta bort dem. Var försiktig så att du inte repa ytan på hällen när du använder glasskrapan.

Oavsett vilken rengöringsmetod du väljer, se till att du torkar av hällen ordentligt efteråt för att undvika fläckar från torkat vatten. Som vi skrev tidigare så bör du se till att undvika aggressiva rengöringsmedel eller skurverktyg eftersom de kan skada ytan på induktionshällen.

Bra tillbehör för att rengöra en induktionshäll:

 • Glasskrapa: Med många induktionshällar så medföljer en glasskrapa och det är ett bra verktyg som kan hjälpa till att ta bort fastbrända rester. Men vanligtvis behöver man inte använda en glasskrapa vid varje rengöring, istället börja rengöra induktionshällen med ett milt rengöringsmedel och en fuktig trasa / svamp.

Så undviker du skador vid rengöring av induktionshällen:

För att undivka skador när du rengör en induktionshäll så är det väldigt viktigt att du inte använder något rengöringsmedel med slipmedel och det samma gäller skurverktyg - använd ABSOLUT inte stålull! Vanligtvis fungerar det utmärkt med en vanlig disktrasa.

Hantering vid matlagning

Material på kokkärl som kan användas på induktionshällar

Om du aldrig har haft en induktionshäll innan så har du kanske hört att det är inte alla kokkärl är som går att använda på en induktionshäll. När du väljer material på dina köksredskap så kan det vara bra att ha koll på vilka material som fungerar bra på en induktionshäll. Några exempel är:

 1. Rostfritt stål: Rostfritt stål fungerar utmärkt på induktionshällar eftersom det är magnetiskt.
 2. Kolstål: Kärl i kolstål är också magnetiska och fungerar därför på induktionshällar. Kolstål påminner om gjutjärn, men det är något lättare och det kräver lite mer underhåll.
 3. Gjutjärn: Gjutjärnskärl är ett annat magnetiskt material som fungerar utmärkt på induktionshällar. De kan dock vara tunga och ta längre tid att värma upp än andra material.
 4. Emaljerat stål: Emaljerat stål är också magnetiskt och fungerar på induktionshällar. Det är lättare än gjutjärn och värms upp snabbare.

Däremot fungerar inte material som "ren" koppar eller aluminium - dessa material behöver en magnatisk kärna för att kunna bli varma. Material som glas och keramik fungerar inte heller på en induktionshäll eftersom de inte är magnetiska. Om du är osäker på om dina nuvarande köksredskap och kokkärl fungerar på en induktionshäll så kan du enkelt testa dessa genom att använda en magnet och se om den fäster på botten av kärlen. Vi skulle rekommendera att du läser våra guider med vilka kastruller, grytor och stekjärn som är bäst för induktionshällar:

Hur man undviker repor på en induktionshäll?

Den största orsaken till att det uppstår repor beror på att där är något skaddligt på ytan av induktionshällen, det kan till exempel vara ett sandkorn som hamnar mellan induktionshällen och kokkärlet, eller så kan där vara en skada på själva kokkärlet.

Därför är det alltid bäst att torka av induktionshällen och även botten av kokkärlet innan du börja laga mat. Vi skulle också rekommendera att du känner med handen på kokkärlets botten så där inte är något vast innan du placera det på spishällen. Var också försiktig med dina kokkärl, tänk på var du placerar dem och se till så du inte slår emot kokkärlets botten mot eventuella stenbänkskivor.

Vill du undvika repor på din induktionshäll så bör du alltid känna på botten av dina kokkärl så de inte har någon typ av skada / repa på botten, gör detta varje gång innan du börjar använda kokkärlet - för handen över botten så känner du om där är något skarpt.

Allmänt om underhåll av induktionshällar:

Så undviker du överkokning på en induktionshäll

För att förhindra att det kokar över på en induktionshäll så kan du vidta följande åtgärder:

 1. Använd rätt inställningar: Justera värmen och effektnivån på hällen enligt behov. Se till att inte ställa in för hög värme, särskilt om du använder tunna kokkärl eller små mängder mat. Den vanligaste orsaker till att det kokar över på en induktionshäll beror på att värmen är för hög och maten snabbt når kokpunkten utan att man har tillräcklig kontroll.
 2. Använd rätt kokkärl: Använd lämpliga kokkärl som passar storleken på hällens kokzon. Undvik att använda för små kärl på för stor zon eftersom det kan orsaka ojämn uppvärmning och överkokning av maten. Försök välj ett kokkärl som passar över hela kokzonen och har en plan botten för bästa värmefördelning.
 3. Ha koll på matlagningen: Håll ett öga på maten under tillagningen och använd timerfunktionen om det behövs. Det kan vara lätt att glömma bort maten och låta den överkoka om man inte är uppmärksam. När man använder en induktionshäll så är det viktigt att man alltid är närvarande, speciellt om man använder högre nivåer vilket kan orsaka att maten bränns och i värsta fall kan det börja brinna.
 4. Anpassa värmen: Om du märker att maten börjar koka över eller bubblar för mycket kan du sänka värmen eller stänga av värmen tillfälligt för att undvika överkokning. Induktionshällar reagerar direkt på temperaturjusteringar, så genom att sänka värmen kan du enkelt undvika en överkokning.

När du använder en induktionshäll är det av yttersta vikt att vara uppmärksam och hålla ett aktivt öga på värmen, samtidigt som du anpassar den efter behov. En induktionshäll kan vara otroligt effektiv, men det kräver din ständiga närvaro för att säkerställa att matlagningen går smidigt och säkert. Om du märker att det börjar koka väldigt vilt, är det dags att agera snabbt. Genom att sänka effekten bara några nivåer kan du direkt påverka kokprocessen.

Detta är fördelen med induktionshällen, där responsen är omedelbar och effekten på matlagningen är direkt märkbar. Att kunna hantera värmen på detta sätt kräver en kombination av skicklighet och uppmärksamhet - ofta handlar det om att vara proaktiv och det kan vara bättre att sänka effekten för mycket och därefter försiktigt öka effekten igen.

Saker du EJ bör använda på din induktionshäll:

 1. För att undvika ränder och varaktiga små repor i glaset på hällen bör du aldrig använda stålull när du rengör spishällen. Stålullen kommer skada glaset och ge oönskade repor och märken. Istället bör du använda milda rengöringsmetoder för att rengöra glasytan på hällen.
 2. Starka rengöringsmedel som ugnsrengöringsmedel, ugnsspray eller fläckborttagare bör inte användas för att rengöra hällen. Dessa produkter kan vara för aggressiva och kan skada ytan på hällen. Det är bäst att använda milda rengöringsmedel som är avsedda för glasytor.
 3. Slipmedel som skurkräm eller grov utrustning som stålbollar bör aldrig användas vid rengöring av hällen. Dessa rengöringsprodukter kan repa ytan och orsaka permanenta skador. Använd istället en mjuk trasa eller svamp för att försiktigt rengöra ytan.
 4. Plast och aluminiumfolie bör aldrig placeras nära ytan på hällen när den är varm. När dessa material utsätts för värme kan de smälta och i värsta fall kan de fastna på ytan, vilket sen kan vara svårt att få bort.
 5. Om du skulle råka spilla socker eller sockerhaltiga livsmedel på hällen bör du omedelbart torka av det. Socker smälter vid hög temperatur och fastna på ytan, vilket kan vara svårt att ta bort. Genom att snabbt torka av så kan du förhindra att sockret bränns fast och orsakar permanenta skador på hällen.

Vanliga frågor och svar om underhåll av induktionshällar

Hur ofta ska jag rengöra min induktionshäll?

Du bör alltid rengöra din induktionshäll efter varje användning för att undvika att matrester bränns fast på ytan och orsakar fläckar eller missfärgning. Om du märker att det finns envisa fläckar eller matrester på ytan bör du rengöra den omedelbart för att undvika att problemen förvärras.

Vilka rengöringsmedel ska jag använda för att rengöra min induktionshäll?

Det är bäst att använda milda rengöringsmedel (YES) eller ett som är avsett för induktionshällar eller keramiska spishällar. Du kan också använda vanligt vatten och en mjuk trasa för att rengöra ytan. Undvik att använda aggressiva rengöringsmedel eller skurverktyg som kan skada ytan på hällen.

Kan jag använda stålull eller skurpulver för att rengöra min induktionshäll?

Nej, det rekommenderas inte att använda stålull eller skurpulver för att rengöra din induktionshäll. Dessa material är oftast för abrasiva och kan orsaka repor eller skador på den känsliga ytan av glaskeramik som används på de flesta induktionshällar.

För att underhålla och rengöra din induktionshäll bör du istället använda milda rengöringsmedel och mjuka rengöringsredskap, såsom en mjuk trasa, svamp eller en specialdesignad rengöringsduk för glaskeramik. Om det finns envisa fläckar eller matrester kan du använda en blandning av vatten och bikarbonat (bakpulver) som en mild och icke-slipande rengöringslösning.

Följ alltid tillverkarens specifika riktlinjer för rengöring och underhåll, eftersom olika induktionshällar kan ha olika rekommendationer. Undvik starka kemikalier, slipande rengöringsmedel eller verktyg som kan skada ytan och därmed påverka hällens prestanda och utseende.

Kan jag använda alla typer av kokkärl på min induktionshäll?

Induktionshällar fungerar genom elektromagnetism och kräver därför särskilda typer av kokkärl för att generera värme. Inte alla typer av kokkärl är kompatibla med induktion. För att säkerställa att dina kokkärl fungerar på en induktionshäll, måste de vara tillverkade av eller innehålla magnetiska material, som järn eller magnetiskt rostfritt stål.

Här är några vanliga typer av kokkärl som fungerar på en induktionshäll:

 • Gjutjärn: Utmärkt val eftersom gjutjärn är magnetiskt och leder värme väl.

 • Magnetiskt rostfritt stål: De flesta rostfria stålkärl fungerar på en induktionshäll, men de måste vara magnetiska för att induktionseffekten ska fungera.

 • Emaljerat gjutjärn: Om det är emaljerat på utsidan och magnetiskt på insidan kan det fungera.

 • Speciellt konstruerade induktionskärl: Det finns särskilda induktionskokkärl som är optimerade för denna typ av spis.

Kärl som inte fungerar på en induktionshäll inkluderar vanliga aluminium-, koppar- eller glas-/keramikkärl, eftersom dessa material inte är magnetiska och därför inte kommer att värmas upp av induktionseffekten.

Innan du använder ett kärl på din induktionshäll är det alltid bra att dubbelkolla om det är magnetiskt genom att använda en magnet. Om magneten fäster vid botten av kärlen, är de sannolikt kompatibla med induktion.

Vad ska jag göra om min induktionshäll skadas?

Det beror på vilken typ av skada. Om du tar i sönder glaset på induktionshällen så bör du sluta använda den omedelbart och kontakta en kvalificerad reparatör för att få den lagad. Att fortsätta använda en skadad induktionshäll kan orsaka ytterligare skador på enheten eller leda till farliga situationer. Vid repor så är där inte så mycket att göra, tyvärr går de inte att ta bort. Även om repor i sig själva inte påverkar hällens funktion, kan de påverka utseendet och estetiken. Det är viktigt att följa tillverkarens riktlinjer för rengöring och underhåll för att minimera risken för repor och skador.

Om du märker repor på din induktionshäll kan du överväga att vidta följande åtgärder för att minimera risken för ytterligare skador:

 • Använd mjuka rengöringsredskap: Använd endast mjuka trasa, svamp eller specialdesignade rengöringsdukar för att rengöra ytan. Undvik hårda skurmedel eller skrubbmaterial som kan orsaka repor.

 • Förebyggande åtgärder: Var försiktig med hur du hanterar kokkärl och andra föremål på hällen. Placera dem mjukt och undvik dragande eller skrapande rörelser som kan skada ytan.

 • Använd rätt kokkärl: Se till att använda kokkärl som är kompatibla med induktion för att minska risken för repor och skador.

 • Följ tillverkarens riktlinjer: Följ noga alla rekommendationer och riktlinjer från tillverkaren för rengöring, underhåll och användning.

Kom ihåg att även om repor inte påverkar hällens funktion, kan de påverka dess estetiska värde. Att vara försiktig och följa riktlinjerna för underhåll kan hjälpa till att bevara både utseende och prestanda på din induktionshäll.

Updaterad:

Andra liknande artiklar:

 • Alternativ till en traditionell köksfläkt?

  Om du inte vill ha en traditionell köksfläkt eller fläktkåpa så finns det idag faktiskt några alternativ som fungerar lika bra. I det här inlägget går vi igenom alla alternativ som finns till köksfläktar och fläktkåpor. Lär dig mer om spishällar med inbyggd fläkt och bänkfläktar som du placerar in i bänkskivan.

 • Planerar du att köpa en spishäll med fläkt? Så väljer du rätt modell

  I det här inlägget går vi igenom vilka fördelar det finns med en spishäll med fläkt, se också bilder på flera populära modeller. Till sist ger vi dig också några tips på saker som du bör känna till innan du väljer en spishäll med integrerad köksfläkt.

 • Bäst i test - Bäst fristående vakuumförpackare (2024)

  I det här inlägget har vi samlat de bästa fristående vakuumförpackarna. Vi går också igenom vilka skillnader där är mellan en fristående vakuumförpackare och en integrerad vakuumlåda. Se aktuella priser och var du kan köpa dessa produkter till bäst pris på nätet.

 • Bäst i test - Bäst grillpanna till induktionshällar (2024)

  Här går vi igenom vilka grillpannor som är bäst för dig som har en induktionshäll. Vi har tidigare tipsat om några bra stekbord, men med en grillpanna så kan du få samma effekt som från ett grillgallret i och med att du kan steka på något högre temperaturer jämfört med ett vanligt stekjärn.