Kampanj: BORA X BO + Värmelåda spara 8 000 kr.Kampanj: BORA X BO + Värmelåda - Gäller t.o.m 31 Maj, 2023.

Finns det spishäll med fläkt som har plasmafilter?

Finns det spishäll med fläkt som har plasmafilter?

Går det att köpa en spishäll med fläkt som har plasmafilter?

Detta är en vanlig fråga som ofta kommer upp när man hör att spishällar med fläkt använder kolfilter. Kolfilterfläktar med plasmafilter har funnits länge och det var ett bra alternativ när kolfilter inte var lika effektiva som de är idag.

Utvecklingen kring kolfilter har kommit långt och idag är en kolfilterfläkt väldigt effektiva och det finns spishällar med inbyggd fläkt (Se spishällarna från BORA) som rensar upp till 96.5% av matos och partiklar vilket är nästan samma effekt som man får från ett effektivt frånluftssystem som rensar luften upp till 97%.

I och med att dessa nya kolfilter är så pass effektiva så finns det inte många spishällar med fläkt som använder en kombination av kolfilter och plasmafilter. De enda spishällarna med fläkt och plasmafilter som vi känner till kommer från Fjäråskupan och modellerna: Opus och Horisont

Dessa modeller kombineras då med ett "PlasmaClean"-system vilket är ett kombinationsfilter av plasma- och kolfilter. Till skillnad från ett vanligt kolfilter innehåller detta filter en högspänning som omvandlar matos till koldioxid, syre och vatten.

Varför ska man välja en spishäll med fläkt som har plasmafilter?

Många köksfläktar som använder kolfilter kan ofta kombineras med ett plasmafilter. Men vad exakt är ett plasmafilter och där det ett bra val? Ett plasmafilter är ett innovativt filter som hjälper till att rena luften efter det har gått genom kolfiltret på ett effektivt sätt.

Ett plasmafilter använder elektrisk energi för att säkerställa en ren luftmiljö i köket. Dessa filter är också kända för att fånga upp en stor mängd partiklar som till exempel fett, rök, lukt samt vissa kemikalier. Dessutom är de lätta att rengöra och hålla ren, vilket gör att de håller längre än traditionella kolfilter.

En spishäll med plasmafilter kommer därför att hjälpa till att hålla köket friskt och rent samtidigt som de minskar lukter och rök. Det är ett utmärkt val för den som söker en köksfläkt som kombinerar effektivitet, säkerhet och lång livslängd.

Behöver man verkligen ett plasmafilter?

Enligt oss så behöver man inte ett plasmafilter om man väljer en ny köksfläkt med kolfilter, tyvärr har kolfilterfläktar fått ett dåligt ryckte om att de inte är effektiva vilket ibland kan stämma, men då beror det ofta på att:

 • Man inte har bytat kolfilter - Beroende på variant så kan man behöva byta kolfilter 1 till 2 gånger om året.
 • Man har en äldre köksfläkt med en motor som inte är effektiv.
 • Man har en billig eller budget köksfläkt som inte har kraft att suga upp all luft och matos.

Så fungerar en spishäll med fläkt som har plasmafilter

Ett plasmafilter fungerar genom jonisering, som är en form av elektrisk urladdning. Vid processen så omvandlas positiva joner till negativa joner. Detta påminner lite om det som sker efter ett åskoväder där den tungt laddade luften blir frisk efter urladdningen. När matos passerar genom plasmafiltret sker samma process, vilket resulterar i renare luft. Förutom denna fördel har plasmafiltret också många andra positiva aspekter, såsom möjligheten att döda bakterier, fånga upp och neutralisera allergener och virus. Detta bidrar till en friskare inomhusluft och tar bort mögel.

För- och nackdelar med plasmafilter?

Fördelar:

 • Behöver inte bytas (har en beräknad livslängd på 20 år) - Kolfiltret måste fortfarande bytas.
 • Hjälper till att ta bort eventuell matos som kolfiltret inte fångar.
 • Du behöver inte byta kolfilter vilket vanligtvis kostar 1 000 kr / år.

Nackdelar:

 • Stor engångskostnad - Ett system med plasmafilter kan kosta från 7 000 - 16 000 kr.
 • Kan kräva extra jobb vid installation.
 • Kan kräva lite extra utrymme, både rören och enheten med plasmafilter tar upp plats.

Val av modell - Vilken bänkfläkt med plasmafilter ska man välja?

Som vi skrev innan så är utbudet av spishällar med fläkt som använder plasmafilter väldigt begränsat. Den exakta anledningen till varför det är på detta viset är svårt att säga, men vi tror det beror främst på att det gör spishällarna dyrare och idag är lösningen med kolfilter så pass effektiv att det oftast inte behövs.

Men om du ändå vill ha en spishäll med fläkt som använder plasmafilter så är här två bra alternativ från Fjäråskupan:

Fjäråskupan - Opus

1. Fjäråskupan | Opus (35 485 kr med kolfilter | 53 740 kr med plasmafilter)

Spishällen Opus från Fjäråskupan är en lyxiga downdraft-spishäll med en rak och tydlig design. Utseendet på både häll och galler är präglat av Fjäråskupans klassiska signum med en förfinad och stilren känsla. Opus passar in i alla typer av kök, men det är speciellt lämpligt för ett öppet kök där man vill behålla en luftig och öppen känsla som inbjuder till socialisering. Den har också unika detaljer som en 3D-format fläktgaller med utbuktade linjer och välavvägda kanaler som tar mindre plats och är lättmonterad.

Egenskaper:

 • 4 induktionszoner med brofunktion
 • Styrning via touch
 • Svart fläktgaller i svarteloxerad aluminium

Fördelar:

 • En av få spishällar med fläkt som går att få med plasmafilter.
 • 4 st stora induktionszoner som går att kombinera med hjälp av brofunktion.
 • Spishällen kan planlimmas eller övermonteras.

Nackdelar:

 • Kostar extra om man vill ha PlasmaClean-system, sockelgaller och rörpaket.
Fjäråskupan - Horisont

2. Fjäråskupan | Horisont (56 985 kr med kolfilter | 89 795 kr med plasmafilter)

Horisont är en bänkfläkt av det mer exklusiva slaget och passar utmärkt för köksöar där fri sikt önskas. Spillbrickan i mitten är lätt att tömma och när fläktutsuget inte används täcks det med en elegant glasskiva. Själva hällen är gjord av skraptålig keramik och har A-klassade fettfilter som kan diskas i maskin.

Digital indikering gör det lätt att se status på de olika värmezonerna som snabbt värms upp genom 5G-teknik. Till skillnad från andra induktionshällar har inte Horisont touch-teknik utan värmezonerna styrs av vred som sitter i blindfronten, vilket gör hällen mycket lättanvänd och förstärker den lyxiga känslan av inbyggnation.

Egenskaper:

 • Tre varmhållningslägen, Nio effektlägen samt Boost
 • 4 induktionszoner med brofunktion
 • Kontrolleras med vred som sitter i blindfronten
 • Går att få med InHouse och PlasmaClean-filter

Fördelar:

 • En av få spishällar med fläkt som går att få med plasmafilter.
 • 4 st stora induktionszoner som går att kombinera med hjälp av brofunktion.
 • Spishällen kan planlimmas eller övermonteras.
 • När spishällen inte används så täcks fläkten av en glasskiva

Nackdelar:

 • Kostar extra om man vill ha PlasmaClean-system, sockelgaller och rörpaket.

Sammanfattning

En spishäll med en fläkt som har ett plasmafilter använder egentligen en kombination av ett kolfilter och ett plasmafilter. Dessa modeller är sällsynta och endast tillgängliga från Fjäråskupan i modellerna Opus och Horisont. De använder ett "PlasmaClean"-system som är ett kombinationsfilter av plasma- och kolfilter. Det hjälper till att rena luften genom jonisering, som är en form av elektrisk urladdning, vilket omvandlar matos till koldioxid, syre och vatten.

En spishäll med plasmafilter är ett bra val för den som söker en köksfläkt som är effektiv, säker och har en lång livslängd. En kolfilterfläkt är ofta tillräckligt effektiv, men ett plasmafilter hjälper till att rena luften ytterligare och hålla köket friskt och rent.

Se också:

Published: