Personlig service
Offertförfrågan
Snabb leverans
Sidan kan innehålla affiliate-länkar, detta gör det möjligt för oss att hålla sidan fri från störande annonser. Mer information

Plasmafilter - Finns det spishällar med fläkt som har plasmafilter?

Plasmafilter - Finns det spishällar med fläkt som har plasmafilter?

Allt du behöver veta om spishällar med fläkt som använder plasmafilter

En vanlig fråga som ofta dyker upp är hur spishällar med integrerad fläkt och kolfilter fungerar och om de är effektiva. För många år sedan var kolfilterfläktar med plasmafilter ett populärt alternativ, särskilt när de traditionella kolfilterfläktarna inte var lika effektiva som de är idag och då kunde ett plasmafiltert hjälpa till att ta bort i stort sett all matos - vilket bidrog till en fräshare miljö i köket.

Men utvecklingen kring kolfilter har kommit långt och idag är de flesta kolfilterfläktar väldigt effektiva och det finns flera spishällar med inbyggd fläkt (se till exempel spishällarna från BORA) som klarar av att ta bort upp till 96.5% av all matos och partiklar vilket är nästan samma effektivitet som man får från ett bra frånluftssystem som beräkans kunna rensar luften och ta bort omkring 97% av alla partiklar.

I och med att dessa nya kolfilter är så pass effektiva så finns det inte många spishällar med fläkt som använder en kombination av kolfilter och plasmafilter. De enda spishällarna med fläkt och plasmafilter som vi känner till kommer från Fjäråskupan och modellerna: Opus, Diamant, Onyx, Rubin, Safir och Zirkon samt alla modellerna från Witt: Witt - Fusion 1SQW, Witt - Fusion 2SQW, Witt - Fusion HHF78FS1R och Witt - Fusion HHP78FS2W.

Modellerna från Fjäråskupan kombineras då med ett "PlasmaClean"-system vilket är ett kombinationsfilter av plasma- och kolfilter. Till skillnad från ett vanligt kolfilter innehåller detta filter en högspänning som omvandlar matos till koldioxid, syre och vatten.

Även Witts spishällar med fläkt som använder kolfiter kan utrustas med ett avancerat plasmafilter som effektivt renar luften från matos, fett och lukt. Plasmafiltret hjälper till att neutraliserar alla partiklar och föroreningar genom en innovativ reningsprocess, vilket bidrar till en fräschare inomhusmiljö. Det är en hållbar och effektiv lösning för kök utan möjlighet till frånluftsventilation.

Varför ska man välja en spishäll med fläkt som har plasmafilter?

Många traditionella köksfläktar som använder kolfilter kan ofta kombineras med ett plasmafilter. Men vad exakt är ett plasmafilter och där det ett bra val? Ett plasmafilter är ett innovativt filter som hjälper till att rena luften efter det har gått genom kolfiltret på ett effektivt sätt.

Ett plasmafilter använder elektrisk energi för att säkerställa en ren luftmiljö i köket. Dessa filter är också kända för att fånga upp en stor mängd partiklar som till exempel fett, rök, lukt samt vissa kemikalier. Dessutom är de lätta att rengöra och hålla ren, vilket gör att de håller längre än traditionella kolfilter.

En spishäll med integrerad fläkt som använder både kolfilter och plasmafilter bidrar till en frisk och ren köksmiljö genom att effektivt eliminera i stort sett allt matos. Det är ett utmärkt val för den som vill ha en köksfläkt med hög prestanda och samtidigt förlänga livslängden på kolfiltert.

Behöver man verkligen ett plasmafilter?

Det beror på dina behov och köksförhållanden. Ett vanligt kolfilter är idag mycket effektivt och räcker ofta för att rena luften från matos och lukt. Däremot kan ett plasmafilter vara en fördel om du vill ha ännu bättre luftrening, särskilt i ett större kök eller om du lagar mat som genererar mycket fett och starka dofter.

Plasmafilter bidrar också till att ge kolfiltert en längre livslängd, vilket kan göra dem mer kostnadseffektiva på sikt. Om du vill ha maximal luftkvalitet och minimalt underhåll, kan ett plasmafilter vara en bra investering – men det är inte alltid nödvändigt.

Men för att besvara frågan hur vida man behöver ett plasma filter så skulle vi säga att du förmodligen inte behöver ett plasmafilter om man väljer en ny, modern köksfläkt med kolfilter. Tyvärr har kolfilterfläktar fått ett dåligt ryckte om att de inte är effektiva vilket kan vara ett problem med gamla modeller.

Några vanliga anledningar till att det ibland kan lukta matos när man har en kolfilterfläkt:

  • Man inte har bytat kolfilter - Beroende på variant så kan man behöva byta kolfilter 1 till 2 gånger om året.
  • Man har en äldre köksfläkt med en motor som inte är effektiv.
  • Man har en billig eller budget köksfläkt som inte har kraft att suga upp all matos.

Så fungerar en spishäll med fläkt som har plasmafilter

En spishäll med integrerad fläkt och plasmafilter är en innovativ lösning som effektivt renar luften i köket utan behov av en frånluftskanal. Genom en avancerad flerstegsfiltrering avlägsnas matos, fett och luktpartiklar innan den rena luften återförs till rummet.

När matlagning pågår sugs ånga och matos snabbt ner i fläkten, vilket minimerar spridningen av os i köket. Först passerar luften genom ett fettfilter, oftast i metall, som fångar upp fettpartiklar och skyddar fläktens inre delar. Därefter går luften genom ett kolfilter som effektivt absorberar och neutraliserar oönskade lukter.

Det sista steget i processen är plasmafiltret, där luften renas på en molekylär nivå. Plasmafiltret skapar en kemisk reaktion som bryter ner luktpartiklar, bakterier och andra föroreningar, vilket resulterar i en nästintill luktfri och hälsosam inomhusmiljö. Efter att ha genomgått alla filtreringssteg släpps den rena luften tillbaka ut i köket.

Fördelarna med en spishäll med plasmafilter är många – den erbjuder hög effektivitet, lång livslängd och bättre luftkvalitet genom att eliminera upp till 99% av matos och föroreningar. Detta gör en modell med kolfilter och plasmafilter perfekt för moderna, öppna kök eller lägenheter där man inte har tillgång till ett frånluftsystem.

Finns det några för- och nackdelar med plasmafilter?

Fördelar:

  • Plasmafiltert behöver sällan bytas (har en beräknad livslängd på 20 år) - Kolfiltret måste fortfarande bytas.
  • Hjälper till att ta bort eventuell matos som kolfiltret inte fångar.
  • Du behöver inte byta kolfilter lika ofta, ett helt nytt kolfilter kostar vanligtvis 1 000 - 1 500 kr / år.

Nackdelar:

  • Engångskostnad - Ett system med plasmafilter kan kosta från 7 000 - 16 000 kr.
  • Kan kräva lite extra jobb vid installation.
  • Plasmafiltert behöver extra utrymme - både rören och enheten med plasmafiltert tar upp plats.

Val av modell - Vilken spishäll med fläkt och plasmafilter ska man välja?

Som vi skrev innan så är utbudet av spishällar med fläkt som använder plasmafilter rätt något begränsat. Den exakta anledningen till varför det är på detta viset är svårt att säga, men vi tror det beror främst på att det gör spishällarna dyrare och idag är lösningen med kolfilter så pass effektiv att det oftast inte behövs.

Men om du ändå vill ha en spishäll med fläkt som använder plasmafilter så är här några bra alternativ från Fjäråskupan och Witt:

Fjäråskupan - Opus

1. Fjäråskupan | Opus (44 900 kr med kolfilter | 53 740 kr med plasmafilter)

Spishällen Opus från Fjäråskupan är en lyxiga downdraft-spishäll med en rak och tydlig design. Utseendet på både häll och galler är präglat av Fjäråskupans klassiska signum med en förfinad och stilren känsla.

Opus passar in i alla typer av kök, men det är speciellt lämpligt för ett öppet kök där man vill behålla en luftig och öppen känsla som inbjuder till socialisering. Den har också unika detaljer som en 3D-format fläktgaller med utbuktade linjer och välavvägda kanaler som tar mindre plats och är lättmonterad.

Egenskaper:

  • 4 st fasta induktionszoner med brofunktion.
  • Styrning via touch.
  • Svart fläktgaller i svarteloxerad aluminium.

För- och nackdelar:

  • En av få spishällar med fläkt som går att få med plasmafilter.
  • 4 st stora induktionszoner som går att kombinera.
  • Spishällen kan planlimmas eller övermonteras.
  • Det kostar extra om man vill ha PlasmaClean-system, sockelgaller och rörpaket.

2. Fjäråskupan | Onyx (från 53 885 kr med kolfilter | 66 370 kr med plasmafilter)

Fjäråskupan - Onyx

Fjäråskupan - Onyx är efterföljaren till den populära modellen Horisont, och precis som denna modell går Onyx att få med 5 st manuella vred som ger du fullständig kontroll över spishällen och en extra känsla av lyx. Onyx från Fjäråskupan är en induktionshäll med en integrerade köksfläkt som arbetar tyst och effektivt för att hålla köket rent från matos och ångor.

Den integrerade köksfläkten sitter centrerad mitt i spishällen, vilket gör den enkel att rengöra. På den vänstra sidan av hällen finns 2 st fasta induktionszoner och till höger finns en så kallad "flex-induktionszon" som är perfekt om du vill använda ett stekbord eller större stek- / kokkärl.

Egenskaper:

  • Har 2 st fasta (190 x 220 mm) + 1 st flex-induktionszon 390 x 220 mm, 3,7 kW per zon.
  • Touch-kontroll för fläkten med tre normallägen och ett intensivläge samt eftergångstimer.
  • Går få med frånluft, kolfiter och PlasmaClean-filter.
  • Går att få med 5 st manuella verd som gör att du kan kontrollera induktionszoner och fläkt.

För- och nackdelar:

  • Fungerar med med frånluft, kokfilter och plasmafilter.
  • Går att styra med både touch och manuella vred.
  • Du behöver beställa till PlasmaClean-filter.
  • Kostar extra om du vill ha svarta vred.

3. Fjäråskupan | Safir (från 41 070 kr med extern motor | 53 555 kr med plasmafilter)

Fjäråskupan - Safir

Safir från Fjäråskupan är en banbrytande kombination av stil och funktion där modern design möter avancerad teknik. Denna innovativa induktionshäll med integrerad fläkt är utformad för att ge en sömlös och effektiv matlagningsupplevelse, samtidigt som den förhöjer kökets utseende. Den kraftfulla fläkten ser till att matos och ånga snabbt avlägsnas, vilket skapar en fräsch och behaglig köksmiljö.

Egenskaper:

  • Har 2 st fasta (190 x 220 mm) + 1 st flex-induktionszon 390 x 220 mm, 3,7 kW per zon.
  • Touch-kontroll för fläkten med tre normallägen och ett intensivläge samt eftergångstimer.
  • Går att anpassa för frånluft, kolfiter och PlasmaClean-filter.
  • Ingår en extern sockelmotor.

För- och nackdelar:

  • Kontrolleras enkelt via touch-kontroll
  • Svensktillverkad
  • Kostar extra att beställa med PlasmaClean-filter.
  • Kan behöva köpa till ett tilläggspaket: plasmapaket, frånluftpaket eller kolfilterpaket.

4. Witt - Fusion 1SQW (från 42 099 kr | 55 795 kr med plasmafilter)

Witt - Fusion 1SQW

Fusion 1SQW från Witt är en stilren och högpresterande induktionshäll med integrerad fläkt, designad för att ge en smidig och effektiv matlagningsupplevelse. Med avancerad induktionsteknik och en kraftfull fläkt säkerställer den snabb borttagning av matos och ånga, samtidigt som den bevarar en elegant och modern köksdesign. Perfekt för den som vill ha en smart och platsbesparande lösning utan kompromisser.

Egenskaper:

  • Har 4 st fasta (220 x 180 mm) zoner som går att kombinera, 3,7 kW per zon.
  • Kraftfull induktion – Snabb och exakt värme med boost-funktion för effektiv matlagning.
  • Elegant & modern design – En stilren, minimalistisk look som passar bra i de flesta typer av kök.
  • Möjlighet att kombinera med Witt Plasmafilter som inte behöver ventileras. Ger besparing på din värmeräkning. Behöver inte bytas ut och inga kemikalier involverade i processen.

Några avslutande ord om spishällar med fläkt som använder plasmafilter

En spishäll med en integrerad fläkt som är utrustad med ett plasmafilter, använder en avancerad plasmateknologi för att effektivt rena luften från matos, fett och oönskade lukter som uppstår under matlagning.

Ett vanligt Kolfiltret absorberar och neutraliserar de flesta luktmolekyler, vilket bidrar till en fräschare köksmiljö. Men med ett plasmafiltr kan du ta reningen ett steg längre genom att låta luften passera genom en elektriskt laddad plasmazon, där skadliga partiklar och luktkomponenter bryts ner på molekylär nivå. Denna innovativa teknik säkerställer en renare och hälsosammare inomhusluft, utan behov av en frånluftskanal.

Så genom att kombinera dessa två filtertekniker kan man skapa en kraftfull luftreningsprocess. Kolfiltret tar hand om de mer traditionella lukterna, medan plasmafiltret tar itu med mindre partiklar som kan vara svåra att eliminera med enbart ett kolfilter. Men som du förmodligen har upptäckt så är dessa modeller rätt så sällsynta och idag är de endast tillgängliga hos ett fåtal tillverkare.

En populär tillverkare är Fjäråskupan som erbjuder modellerna: Opus, Onyx, Kristall, Rubin, Safir och Zirkon. Dessa modeller använder ett så kallat "PlasmaClean"-system som är ett kombinationsfilter av plasma- och kolfilter. Det hjälper till att rena luften genom jonisering, som är en form av elektrisk urladdning vilket omvandlar matos till koldioxid, syre och vatten.

Sen finns det även fyra modeller från Witt som gör det möjligt att köpa till och koppla på ett "universal"-plasmafilter och kombinera det med deras egna spishällar med fläkt. Se modellerna Fusion 1SQW, Fusion 2SQW, Fusion (HHF78FS1R) och Fusion (HHP78FS2W).

En spishäll med integrerad fläkt och plasmafilter är ett utmärkt val för dig som söker en effektiv och hållbar lösning för ditt kök. Även om en kolfilterfläkt ofta räcker för att rena luften, erbjuder plasmafiltret en extra nivå av luftrening, vilket hjälper till att hålla köket fräscht och fritt från matos under en längre tid.

Updaterad:

Fler liknande artiklar:

  • Alternativ till en traditionell köksfläkt?

    Om du inte vill ha en traditionell köksfläkt eller fläktkåpa så finns det idag faktiskt några alternativ som fungerar lika bra. I det här inlägget går vi igenom alla alternativ som finns till köksfläktar och fläktkåpor. Lär dig mer om spishällar med inbyggd fläkt och bänkfläktar som du placerar in i bänkskivan.

  • Planerar du att köpa en spishäll med fläkt? Så väljer du rätt modell

    I det här inlägget går vi igenom vilka fördelar det finns med en spishäll med fläkt, se också bilder på flera populära modeller. Till sist ger vi dig också några tips på saker som du bör känna till innan du väljer en spishäll med integrerad köksfläkt.

  • Bäst i test - Bäst airfryer för snabb och hälsosam matlagning (2025)

    Se vilka airfryers som är bäst för dig som vill snabba på din matlagning och samtidigt få ett krispigt resultat. En airfryer eller luftfritös som de också kallas har de senaste åren blivit väldigt populära i och med de erbjuder ett likvärdigt resultat till fritering samtidigt som det är mycket mer hälsosamt.

  • Bäst i test - Bäst fristående vakuumförpackare för sous vide (2025)

    I det här inlägget har vi samlat de bästa fristående vakuumförpackarna. Vi går också igenom vilka skillnader där är mellan en fristående vakuumförpackare och en integrerad vakuumlåda. Se aktuella priser och var du kan köpa dessa produkter till bäst pris på nätet.