Sidan kan innehålla affiliate-länkar, detta gör det möjligt för oss att hålla sidan fri från annonser. Så här fungerar det

Välj rätt köksfläkt till köksön: Frihängande eller spishäll med fläkt?

Välj rätt köksfläkt till köksön: Frihängande eller spishäll med fläkt?

Köket har länge varit hjärtat i våra hem, och dess roll har bara blivit viktigare med åren. Det är inte bara en plats för matlagning längre - det är en samlingspunkt för familj och vänner, en plats för samtal och kreativitet. I denna kontext har köksöar blivit en populär och nästan oumbärlig funktion i modern köksdesign. De erbjuder extra arbetsyta, mer förvaringsutrymme och ger köket en touch av elegans.

Att placera spishällen i köksön har blivit är en populär designlösning som inte bara erbjuder extra arbetsyta utan också skapar en social samlingspunkt i köket. Men när det handlar om att integrera köksfläkten i köksön står vi inför en avgörande designutmaning. Valet mellan en frihängande köksfläkt och en spishäll med integrerad fläkt blir avgörande eftersom det kan påverka både kökets utseende och funktion.

I detta inlägg kommer vi att noga undersöka dessa alternativ, belysa deras fördelar och nackdelar, samt gå igenom de centrala faktorerna att överväga när du väljer rätt köksfläkt för din köksö. Så låt oss ta oss djupare in i detta köksdesign-dilemma och ge dig den information du behöver för att fatta det bästa beslutet för ditt hem och kök.

Låt oss börja med att titta på vilka för- och nackdelar det finns mellan en frihängande köksfläkt och en spishäll som har en integrerad köksfläkt.

Vilka för- och nackdelar är där med en frihängande köksfläkt?

Fördelar:

  • Olika design: Frihängande köksfläktar erbjuder en hög grad av estetisk flexibilitet. De kan vara desigade och dekorativa, och det finns många olika stilar och former att välja mellan för att komplettera köksinredningen.
  • Effekt: Många frihängande köksfläktar är kraftfulla och kan erbjuda effektiv luftcirkulation över en bred yta. Det är särskilt fördelaktigt i stora kök eller köksöar.

Nackdelar:

  • Ljudnivå: På grund av att köksfläkten placeras i höjd med huvudet och fritt från väggen kan en del frihängande köksfläktar vara mer högljudda jämfört med inbyggda eller väggmonterade alternativ.
  • Utrymmeskrävande: Frihängande fläktar kan vara relativt stora och ta upp visuellt utrymme i köket. Det kan påverka den öppna känslan om inte valt och installerat noggrant.
  • Utmaningar vid installation: Installationen av frihängande fläktar kan vara mer komplex och kräva professionell hjälp. Det kan också kräva justeringar i takkonstruktionen.
  • Kostnad: Frihängande fläktar, särskilt de med avancerad design och funktioner, kan vara dyrare jämfört med andra alternativ.

Vilka för- och nackdelar är där med en spishäll med integrerad köksfläkt?

Fördelar:

  • Unik design: Spishällar med integrerade fläktsystem ger en elegant och enhetlig utseende i köket. De smälter diskret in i köksdesignen och kan vara attraktiva i moderna, minimalistiska kök.
  • Kräver mindre plats: De tar upp minimalt med utrymme jämfört med frihängande fläktar och kräver inte extra utrymme över spishällen. Det är särskilt fördelaktigt för mindre kök eller dem som vill ha en öppen kökslayout.
  • Effektiv: Eftersom fläkten är direkt integrerad med spishällen kan den effektivt avlägsna matos och ånga där de genereras, vilket ger bättre ventilationseffektivitet.
  • Enkel installation: Installationen av en spishäll med integrerad fläkt brukar vara enklare jämfört med frihängande fläktar, särskilt om köket redan är designat för den här typen av enhet.

Nackdelar:

  • Kostnad: Spishällar med integrerade fläktsystem kan verka dyrare jämfört med vissa andra alternativ, men man måste komma ihåg att man få två produkter i en. Kostnaden beror ofta på märke, modell och funktioner.
  • Begränsad designmöjlighet: Valet av design och estetik kan vara mer begränsat jämfört med frihängande fläktar - till exempel är det inte ovanligt att man kan se stora likheter mellan flera spishällar med fläkt, speciellt om tillverkaren har flera varumärken.

Viktiga faktorer att överväga när du väljer köksfläkt:

Aspekter kring kökslayout, budget och design när du väljer köksfläkt.

Valet av köksfläkt är en viktig del av köksdesignen och flera faktorer bör beaktas för att säkerställa att den passar in i kökets övergripande layout och möter dina specifika behov. Här är några viktiga aspekter att överväga när du väljer en köksfläkt:

Kökslayout:

Öppen planlösning: Vid en öppen köksdesign och planlösning är en effektiv fläkt avgörande eftersom matos och ånga lätt kan sprida sig och du vill förmodligen inte att det luktar mat i hela bostaden. Med en frihängande köksfläkt kan det innebära att du måste installera en extra motor för att fläkten ska ha tillräkligt med kraft, detta är väldigt vanligt om man har valt en köksfläkt med frånluft och har högt i tak.

Med en spishäll med fläkt så kan du bättre utnyttja en öppen planlösning då du slipper har en fläktkåpa i vägen. Dessutom finns det möjlighet att dra eventuella ventilationsrör via kökssockel eller grunden om du väljer en variant med frånluft.

Budget:

Kostnad för installation: Beroende på vilken köksfläkt du väljer så kan också kostnaderna för installation skilja sig åt, särskilt om du väljer en frihängande fläkt som vanligtvis är mer komplexa att installera jämfört med en spishäll med integrerad fläkt eller en vanlig köksfläkt med kolfilter. En frihängande köksfläkt med frånluft kräver dels att man har ett hål i taket och sen kan man också behöva installera en extra motor om ventilationsröret från fläkten till taket är mer än 3 meter eller om där till exempel skulle vara någon böj eller vinkel på ventilationsröret.

Design:

Utseende: När man placerar spishällen i en köksö så kommer köksfläkten att vara en synlig del av köket, därför kan det vara bra att överväg dess utseende och hur det passar in i kökets övergripande design - självklart finns det många snygga frihängande köksfläktar, men de samlar mycket damm och en variant i rostfritt kräver konstant putsande för att de ska förbli snygga...

Ska man välja recirkulation (kolfilter) eller frånluft?

Valet mellan kolfilter (recirkulerande köksfläktar) och en köksfläkt med frånluft beror på flera faktorer, inklusive din kökslayout, typ av ventilationssystem och möjligtvis personliga åsikter kring kolfilter. Här är några faktorer att överväga när man väljer mellan kolfilter och frånluft.

En vanlig missuppfattning som många har om kolfilter är att det inte är lika effektivt som frånluft, men det stämmer inte riktigt. Visst, köper du en kolfilterfläkt för 3 000 kr så kommer den förmodligen inte vara lika bra som en köksfläkt med frånluft. Men det kan beror på dålig kvalité på både köksfläkten och kolfiltret, till exempel oom fläkten inte har tillräkligt med kraft att skicka luften genom kolfiltret så kommer det lukta matos i köket och det gäller oavsett om det är ett billigt eller dyrt kolfilter.

Genom att välja en premium-kolfilterfläkt med en kraftfull fläkt så kan du räkna med att 97% av all matos och andra partiklar kommer tas bort. Det kan jämföras med en traditionell köksfläkt med frånluft som beräknas ta bort 98% av all matos och partiklar vid ett optimalt förhållande - detta är en så pass liten skillnad att du inte kommer märka av skillnaden. Dessutom kommer du slippa problemet med att frånluftsfläkten skickar ut massa uppvärmd luft från bostaden.

Vilken typ av köksfläkt är bäst om man har en spishäll i köksön?

Valet av köksfläkt när du har en spishäll i köksön är en viktig beslutspunkt som påverkar både funktion och design i ditt kök. Idag finns det flera typer av köksfläktar tillgängliga, och valet bör anpassas efter kökets layout, vilken design du tycker är bäst och eventuella tekniska krav.

En frihängande köksfläkt erbjuder estetisk flexibilitet och kraftfull luftextraktion över en bred yta om de kombineras med en effektiv fläkt. Dessa köksfläktar kan vara designade och dekorativ men kan också vara utrymmeskrävande och kräva professionell hjälp vid installation.

En spishällar med integrerade fläktsystem erbjuder ett elegant och diskret utseende, smälter in i köksinredningen och är platsbesparande. Dock kan de ha begränsad kapacitet jämfört med större, frihängande fläktar och kan initialt vara dyrare.

En takfläkt är ett annat alternativ som kan fungera bra över en köksö, dessa fläktar kan vara effektiva när det gäller att leda bort matos och ånga direkt uppåt och ut ur köket, men det gäller att man väljer en kraftfull extern motor. Den stora fördelen med dessa köksfläktar är att de är mindre synliga eftersom de är monterade i taket, men installationen kan vara komplicerad och kräva anpassningar i kökets struktur.

Valet mellan dessa alternativ är en balansakt mellan funktionalitet och design. Därför beror det helt enkelt på dina personliga preferenser, kökets storlek, layout och budget. En korrekt vald köksfläkt skapar inte bara en effektiv ventilationslösning utan bidrar också till den önskade atmosfären och stilen i ditt kök.

Unika köksfläktar till köksön:

BORA X PURE

1. BORA X Pure - spishäll med integrerad fläkt, 80 cm

BORA X PURE är en av de bästa spishällarna med integrerad fläkt som vi har testat och det beror framför allt på följande egenskaper:

  • Förhållandevis tyst, även när man kör fläkten på hög effekt.
  • Väldigt enkel att rengöra och man byter enkelt kolfilter via fläkthålet.
  • Stora och flexibla induktionszoner där du kan placera stekjärn och kastruller var du vill.

X PURE är ett utmärkt val för dig som vill skapa ett unikt och modernt kök. Med sin effektiva integration av både funktion och stil är det en designdröm. De upplysta skjutreglaget är en speciell höjdpunkt och eftersom hällen består av två stora induktionszoner så kan du placera så många kokkärl du får plats med och du är inte begränsad till fyra fasta zoner, vilket är vanligt på många andra induktionshällar.

Klicka här för att få ett kostnadsfritt prisförslag på BORA X Pure

Witt Precious

2. Witt Precious frihängande fläkt, silver

Witt Precious är en unika frihängande fläkt som har 4 olika hastigheter så du behöver inte bekymra dig över ditt inneklimat. Att ta hand om inneklimatet är något av det viktigaste som finns vid arbete i köket. Dessutom har den en behagligt låg ljudnivå som inte stör under matlagningen.

  • Behagligt låg ljudnivå
  • 4 olika hastigheter
  • Unikt utseende

Klicka här för att se pris på Witt Precious

BORA M PURE

3. BORA M Pure - spishäll med integrerad fläkt, 80 cm

BORA M Pure är en helt nya variant från BORA som kombinerar 2 st fasta induktionzoner och 2 st stor flexinduktionszoner på höger sida som är 230 x 230 mm och tack vare bryggningsfunktionen kan de förbindas till en stor yta på 230 x 460 mm.

  • Automatisk bryggfuktion
  • 4 st induktionszoner (2 st fasta + 2 st flexinduktion med bryggfunktion)
  • Låg ljudnivå

Klicka här för att få ett kostnadsfritt prisförslag på BORA M Pure

4. Witt Piper W frihängande fläkt, vit

Witt Piper W är en frihängande fläkt från Witt som passar perfekt in i det moderna köket. Den har en stilren, enkel och exklusiv design av rostfritt stål och är utrustad med fyra hastigheter, enkel och lättanvänd knapp-användning och två LED-lampor som ger ett behagligt arbetsljus när du lagar mat. Den har en behagligt låg ljudnivå på 46-66 dB. Den har även automatisk avstängning.

Klicka här för att se pris på Witt Piper W

5. SMEG KDD60VXE-2 bänkfläkt, 60 cm

SMEG KDD60XE-2 är en bänkfläkt från det italienska vitvarumärket SMEG. Denna bänkfläkt är designad för att integreras på köksbänken. Denna typ av köksfläkt är utmärkt för att avlägsna ångor och lukt som uppstår vid matlagning. Den har vanligtvis en fläktmotor och ett kolfilter för att rena luften och förhindra att oönskade partiklar sprids i köket. SMEG är känt för sin estetiskt tilltalande och retroinspirerade design, så KDD60XE-2 kan förväntas ha en distinkt och elegant utseende som smälter in i köksinredningen.

Klicka här för att se pris på SMEG KDD60XE-2

6. Witt Chubby Free Frith frihängande fläkt, svart

Witt Chubby Free Frith är en frihängande köksfläkt från varumärket Witt. Frihängande fläktar är en typ av köksfläktar som är monterade i taket eller i en upphängd position över spishällen. Just denna fläkt har en modern och estetisk design och är utformade för att effektivt avlägsna ångor, rök och oönskade dofter som uppstår vid matlagning.

Klicka här för att se pris på Witt Chubby Free Frith

7. Witt Architect frihängande fläkt, svart

Witt Architect är en annan frihängande köksfläkt från det danska varumärket Witt. Frihängande köksfläktar som Witt Architect är designade för att monteras i taket ovanför spishällen. Denna köksfläkt är inte bara praktiska när det gäller att avlägsna ångor, rök och matos som uppstår under matlagning, utan de fungerar även som en designfunktion i köket.

Klicka här för att se pris på Witt Architect

Witt Precious

8. Franke Spisfläkt Tube Fri, svar eller rostfri

Franke Tube är en frihängande kupa för köksömontage. Denna fläkt har LED-belysning, metalltrådsfilter samt 3+1 hastigheter som styrs med elektronisk brytare. Köksfläkten fungerar både med frånluft eller kolfilter som köpas till. Franke är en populär tillverkare av köksfläktar i Sverige och många modeller erbjuder en fin kombination av design och funktion.

Klicka här för att se pris på Franke Tube i svart

Klicka här för att se pris på Franke Tube i rostfritt

Behöver köksfläkten vara en speciell storlek?

Ja, storleken har faktiskt stor betydelse. För att säkerställa en bra luftkvalité i ditt kök så måste du se till att köksfläkten är minst lika bred som din spishäll - så har du en spishäll på 60 cm så ska du också välja en köksfläkt som är minst 60 cm. Men många tillverkare skulle rekommendera 1,5 x bredden är den idealiska storleken. Tänk också på att om du väljer en köksfläkt med frånluft så måste du också se till att fläktens motor har tillräckligt med kraft för att klara av storleken på köket.

Rekommenderad prestanda beror på hur stort köket är och hur du normalt lagar mat:

  • Kökets volym (HxWxD) x 6 (gånger per timme) = fläktens prestanda vid sjudning på 2–3 plattor.
  • Kökets volym (HxWxD) x 12 (gånger per timme) = fläktens prestanda för tillagning med hög värme i fyra plattor, som vid stekning.

Detta är något som du inte behöver fundera på om du väljer en spishäll med integrerad köksfläkt - i och med att fläkten är placerad endast 20-30 cm från kokkärlet så suger den kraftfulla fläkten enkelt upp all matos, ånga och även fett kommer samlas omkring fläkthålet.

Vilken ljudnivå kan man förvänta sig från köksfläkt med frånluft och kolfilter?

De flesta köksfläktar är byggda så de inte ska vara jobbiga att lyssna på och för att få en trivsam miljö i köket är ljudnivån väldigt viktig. Idag har genomsnittfläkten en ljudnivå på mellan 60–70 decibel när den kör på maxeffekt. Allt över dessa nivåer kan upplevas störande - för att få en idé om ljudnivån så kan det jämföras med:

  • En hårtork har en ljudnivå på cirka 85 dB
  • En fågel som sjunger kan nå upp till 75 dB
  • Och när du tvättar händerna uppgår ljudnivån till cirka 45 dB

Ska man välja en intern eller extern motor?

Valet mellan en intern och extern motor är en väsentlig övervägning vid val av köksfläkt. Det påverkar inte bara prestanda utan också installationen och ljudnivå. Här är en närmare titt på båda alternativen:

Köksfläkt med intern motor:

Fördelar:

  • Enklare installation: Eftersom motorn är inbyggd i själva fläkten är installationen generellt enklare och kräver mindre omständighet.
  • Platsbesparande: Inga externa komponenter behöver installeras separat, vilket gör köksfläkten mer platsbesparande.

Nackdelar:

  • Högre ljudnivå: Interna motorer tenderar att vara närmare köksutrymmet och därför brukar de vara mer högljudda jämfört med externa motorer.
  • Mindre sugeffekt: Interna motorer kan vara begränsade när det gäller sugkapacitet jämfört med kraftfullare externa motorer.

Köksfläkt med extern motor:

Fördelar:

  • Lägre ljudnivå: Eftersom motorn är placerad på avstånd från köket, minskar ljudnivån avsevärt, vilket skapar en tystare matlagningsmiljö.
  • Högre sugeffekt: Externa motorer har oftast en kraftigare sugeffekt och kan effektivt hantera stora mängder luft och ånga.
  • Mindre värmeavgivning: Eftersom motorn är borta från köksutrymmet minskar risken för att värme och ånga sprids i köket.

Nackdelar:

  • Krångligare installation: Installationen är vanligtvis mer komplicerad och kräver placering av motorn på vinden, taket eller i en yttervägg.
  • Krav på ventilationskanal: För att använda en köksfläkt med extern motor måste du ha en ventilationskanal för att leda ut luften utomhus.

Med en spishäll med integrerad fläkt så använder man de inbyggda fläkten för att antingen filtera luften genom ett kolfilter eller för att skicka ut luften via ett ventilationsrör (frånluft). Men beroende på längden på ventilationsrören och om där är flera 90℃ vinklar så kan man behöva installera en hjälpmotor som hjälper till att trycka ut luften.

Viktigt: Vanliga installationsfel att undvika

En korrekt installation är av yttersta vikt för att din köksfläkt ska kunna utföra sitt arbete på ett effektivt sätt. Här har vi sammanställt några klassiska fallgropar som du absolut bör undvika för att säkerställa optimal prestanda:

För långa ventilationsrör

Ju längre ventilationsrören är, desto sämre blir fläktens sugeffekt. Det är inte alltid fläktens fel om den inte presterar optimalt - det kan lika gärna bero på ett frånluftssystem som inte är installerat på ett optimalt sätt. Se till att hålla frånluftsröret så kort som möjligt och undvik onödiga förlängningar och vinklar som kan försämra sugeffekten.

Vinklar och böjar på ventilationsröret

Varje vinkel och böj på ventilationsröret kommer ha en negativ påverkan på sugeffekten. Försök minska antalet bockar till ett absolut minimum, och om möjligt så du försöka undvik dem helt. Att göra flera 90℃ böjar i ett ventilationsrör bör undvikas, då detta kan drastiskt minska fläktens effektivitet - för varje 90℃ vinkel så halverar du luftflödet. Ett rakt, obehindrat rörsystem möjliggör bästa möjliga luftflöde.

Fel diameter och storlek på ventilationsröret

Säkerställ att ventilationsröret har samma diameter som öppningen till fläkten. Kontrollera att samma diameter bevaras genom hela frånluftssystemet. Om röret successivt minskar i diameter, kan detta skapa onödig friktion och reducera luftflödet, vilket i sin tur minskar effektiviteten hos köksfläkten. Håll därför konsekvent rätt diameter för att optimera prestandan.

Öppen spis i anslutning till köket

Om du har en öppen spis i anslutning till köket så kan du få problem om du använder en köksfläkt med frånluft samtidigt som den öppna spisen är igång. Detta beror på att det blir ett undertryck i bostaden och då är det inte ovanligt att det sugs in rök från spisen och du kommer få en röklukt i bostaden. Detta problem får man inte med en kolfilterfläkt.

Sammanfattning

Att välja rätt köksfläkt för din köksö är avgörande för att balansera både kökets form och funktion. Oavsett om du väljer en traditionell köksfläkt eller en spishäll med integrerad köksfläkt så finns det för- och nackdelar med båda alternativen.

Det ultimata beslutet kommer att bero på vad du föredrar, kökets storlek och layout. En kolfilterfläkt kostar lite extra i form av nya kolfilter, men samtidigt kommer du med stor sannolikhet att både spara pengar på själva installationen och uppvärmningskostnader.

Updaterad:

Andra liknande artiklar:

  • Alternativ till en traditionell köksfläkt?

    Om du inte vill ha en traditionell köksfläkt eller fläktkåpa så finns det idag faktiskt några alternativ som fungerar lika bra. I det här inlägget går vi igenom alla alternativ som finns till köksfläktar och fläktkåpor. Lär dig mer om spishällar med inbyggd fläkt och bänkfläktar som du placerar in i bänkskivan.

  • Planerar du att köpa en spishäll med fläkt? Så väljer du rätt modell

    I det här inlägget går vi igenom vilka fördelar det finns med en spishäll med fläkt, se också bilder på flera populära modeller. Till sist ger vi dig också några tips på saker som du bör känna till innan du väljer en spishäll med integrerad köksfläkt.

  • Bäst i test - Bäst grillpanna till induktionshällar (2024)

    Här går vi igenom vilka grillpannor som är bäst för dig som har en induktionshäll. Vi har tidigare tipsat om några bra stekbord, men med en grillpanna så kan du få samma effekt som från ett grillgallret i och med att du kan steka på något högre temperaturer jämfört med ett vanligt stekjärn.

  • Bäst i test - Bäst grytor till induktionshällar (2024)

    Här samlar vi de bästa grytorna för dig som har en induktionshäll. Vi går igenom vilka material som är bäst att välja på grytor och kastruller för att de ska fungera på en induktionshäll. Till sist tipsar vi också om några populära grytor från tillverkare som Zwilling, WMF och Eva Trio.