Kampanj: BORA X BO + Värmelåda spara 8 000 kr.Kampanj: BORA X BO + Värmelåda - Gäller t.o.m 31 Maj, 2023.

Downdraft - Köksfläkt i bänkskivan, ny inredningstrend?

Downdraft - Köksfläkt i bänkskivan, ny inredningstrend?

Downdraft - Köksfläkt integrerad i bänkskivan

Downdraft, bänkfläkt eller spishäll med inbyggd fläkt som är den senaste typen av köksfläkt, med en downdraft-fläkt får du en köksfläkt som både är unik och som ge flera fördelar när du ska planera och utforma köket. I det här inlägget förklarar vi vad downdraft innebär och hur dessa köksfläktar fungerar, till sist ger vi också tips på några populära downdraft-spishällar med fläkt.

Så vad är en downdraft-spishäll? När man pratar om downdraft-spishäll så är det helt enkelt en spishäll som har en integrerad köksfläkt, alltså en kombination av två produkter - en induktionshäll och en integrerad fläkt vilket ger flera fördelar eftersom den dels eliminerar den hängande köksfläkten vilket ger mer flexibel kring hur den kan placeras i köket.

Dessutom ger en downdraft-spishäll många funktionella fördelar. Dels är de förhållandevis tysta, lätta att rengöra och de är väldigt effektiva på att ta bort lukt från luften/ångan så du slipper att motatos sprider sig i köket.

Olika typer av downdraft

När man pratar om downdraft så kan det vara bra att känna till att det faktiskt finns två olika typer av downdraft-köksfläktar.

 • Bänkintegrerad köksfläkt (Nedsänkbar & bänkmonterad köksfläkt): Detta är den första typen av downdraft och den består av en helt egen fläktenhet som fälls ner i bänkskivan. Sen när spishällen används så öppnas fläkten och ett fettfilter fälls/åker upp från bänkskivan. Denna typ av downdraft har funnits på marknaden i omkring 20 år och tidigare var denna typ av fläkt det bästa alternativet om man inte ville ha en traditionell köksfläkt. Nackdelen med dessa fläktar är att de tar upp mycket utrymme i bänkskåpet för att få plats med motor och filter vilket gör att man inte kan utnyttja utrymmet i skåpet optimalt.
 • Spishäll med integrerad fläkt: Dessa spishällar är relativt nya i Sverige, men de har blivit väldigt populära i framförallt nya kök. Den ledande tillverkaren av spishällar med fläkt är idag BORA som erbjuder 5 olika modeller. En spishäll med fläkt är precis som det låter en häll (vanligtviss induktion) med inbyggd fläkt och motor, sen går de flesta modellerna att anpassa med antingen kolfilter eller frånluft via ventilationsrör. Dessa modeller tar också upp mycket mindre plats i bänkskåpet jämfört med en bänkfläkt.

Hur fungerar spishällar med downdraft?

Med en traditionella köksfläktar så mäter man effekten i luftvolym som förflyttas genom fläkten. Men med downdraft-köksfläkt så mäter man inte luftvolymen utan istället är det hastigheten på luftströmmen som är det viktiga. Beroende på vilken leverantör som man tittar på så kan denna hasitghet variera mellan 4 - 6 meter per sekund.

Enligt undersökningar som BORA har gjort så är 4 meter per sekund den hastighet som är mest optimalt eftersom då kan man flytta luften utan att föra ut fettpartiklar i ventilationskanalerna och istället stannar fettet i fettfiltret som är enkelt att rengöra i en diskmaskin.

Fördelen med downdraft är att de suger ut mindre luftvolym från rummet än till exempel traditionella köksfläktar i och med att luftströmmen är begränsad till 30 cm över bänkskivan.

Eftersom de traditionella köksfläktarna är placerade längre ifrån spishällen så krävs det en väldigt kraftfull motor för att den ska fungera optimalt, detta innebär också att att de suger ut en mycket större mängd luft från huset vilket inte är optimalt rent energimässigt.

Varför är spishällar med downdraft så populära?

Idag är det framförallt spishällarna som har integrerad fläkt som har blivit väldigt populära i och med att de går att placera var som helst i köket. En begränsning med de bänkintegrerad köksfläktarna är att de kräver extra utrymme bakom spishällen (vanligtviss 10 - 15 cm) vilket gör det svårt att placera dessa köksfläktar framför fönster eller längsmed väggarna i köket utan att ha en extra djup bänkskiva.

Detta problemet har man inte med de flesta spishällar med fläkt i och med det finns flera modeller som använder ventilationsrör som man kan placera i bakkanten av bänkskåpet eller så behöver de bara ett håll i bakstycket och ett utrymme på 3 - 5 cm bakom skåpen för att luften ska kunna cirkulera och nå utrymmet under skåpen/sockeln.

När ska man välja en downdraft-fläkt?

En downdraft-spishäll är det perfekta valet för dig som vill slippa en väggmonterad/frihängande köksfläkt eller om du vill ha större frihet kring placeringen av spishällen. Ett exempel kan vara om du planerar att renovera köket och vill ha en köksö där du också placerar spishällen.

I vanliga fall så krävs det att du också flyttar ventilationen om du ska kunna ha en frihängande köksfläkt vilket kräver en hel del jobb och det kan också kosta en hel del. Men med en spishäll med integrerad fläkt så behöver du inte tillgång till någon ventilation i och med det finns flera modeller som har väldigt effektiva kolfilter som renar och tar bort all matos från luft/ånga.

Olika fördelar det med de olika typerna av downdraft:

Bänkintegrerad köksfläkt (Bänkfläkt):

 1. Fritt utrymme ovanför spishällen.
 2. Två enheter som är oberoende av varandra vilket gör att du enkelt kan byta spishäll eller fläkt i framtiden.
 3. Diskret inredningsdetalj i köket.

Spishäll med integrerad fläkt:

 1. Väldigt effektiva – Tar bort all matos från luft och ånga.
 2. Tystgående - Låg ljudeffekt på 40 - 70 db, vilket är lägre än många integrerade köksfläktar som ofta har en ljudeffekt på 50 - 70 db.
 3. Fri sikt.
 4. Enkel rengöring - Plocka enkelt upp fett- & kolfilter för snabb och enkelt rengöring. Fettfiltret går också att tvätta i diskmaskin och kolfiltret behöver max bytas en gång om året (kan också fungera längre men beroende på användning).
 5. Valfri köksdesign.
 6. Endast en produkt som du behöver byta i framtiden.

Populära spishällar med downdraft (2023):

BORA X PURE - Bäst downdraft-spishäll med fläkt

BORA X PURE - Downdraft-spishäll med fläkt (55 000 kr)

BORA X PURE är en av de mest populära downdraft-spishällarna som har integrerad fläkt enligt vår statistik. Enligt kommentarer från kunder som har köpt/testat spishällen så beror det framför allt på följande egenskaper:

 • Låg ljudnivå, även när man kör fläkten på hög effekt.
 • Väldigt enkel att rengöra och att byta kolfilter.
 • Stora och flexibla induktionszoner där du kan placera stekjärn och kastruller var du vill.

X PURE är ett utmärkt val för dig som vill skapa ett unikt och modernt kök. Med sin effektiva integration av både funktion och stil är det en designdröm. De upplysta skjutreglaget är en speciell höjdpunkt.

Hällen består också av två stora induktionszoner så kan du placera så många kokkärl du får plats med och du är inte begränsad till fyra fasta zoner, vilket är vanligt på många andra induktionshällar. Dessutom går hällen att anpassa med både frånluft (ventilation) och kolfilter (luftcirkulation).

Siemens iQ700 (EX877LX67E) - Downdraft-spishäll med fläkt (45 599 kr)

Siemens iQ700 (EX877LX67E)

Siemens iQ700 (EX877LX67E) är en annan väldigt bra induktionshäll med integrerad fläkt. Spishällen har 2 stora induktionszoner så du kan placera stekjärn och grytor var du vill inom dessa zoner. En annan fördel med Siemens iQ700 (EX877LX67E) är att den går att anpassa med både frånluft (ventilation) och kolfilter (luftcirkulation)

Hällen är utrustad med den allra senaste teknologin och med innovativa funktioner erbjuder studioLine serien en lyxigare och bekvämare matlagning, några egenskaper som vi gillar med den här spishällen är:

 • flexInduction – en smart matlagningszon som anpassar sig till dina kastruller och stekpannor.
 • flexMotion - flytta runt kastruller och stekpannor hur du vill och inställningarna följer med.
 • climateControl-sensor – justerar fläktstyrkan automatiskt genom att kontrollera mängden ånga och matos.

Neff N90 (I88WMM1S7) - Bänfläkt med klarglas (39 699 kr)

Neff N90 Bänfläkt med klarglas (I88WMM1S7)

Med Neff N90 (I88WMM1S7) kan du göra din köksö fulländad med en nedsänkbara bänkfläkt helt i glas, vilket gör den nästintill osynlig men med samma effektivitet som en traditionell köksfläkt. Med hjälp av Guided Air-tekniken skapas en luftvägg bakom glaset, som förstärker luftflödet och fläkten kan på så sätt effektivt fånga in matos och ånga oavsett var på spishällen du lagar mat.

När du inte använder fläkten så åker den ner i bänkskivan så den ser ut som en del av spishällen.

 • Guided Air Teknologi – fångar effektivt oset och ångan från hela spishällen
 • Glaspanel med belysning – sätt färg på fläktens glasram och välj mellan ett nästan oändligt antal färgalternativ
 • Easy Access filter – med en knapptryckning stiger filterna upp och kan enkelt tas loss för att diskas i diskmaskin
 • Hög extraktionshastighet - avlägsnar matos medan du lagar mat tack vare effektiv motorteknologi

Vem tillverkar spishällar med downdraft?

Vanliga från om downdraft:

Hur mycket kostar en spishäll med downdraft?

En vanlig downdraft-fläkt som man monterar i bänkskivan kostar mellan 10 000 - 40 000 kr, men då måste du också ha en vanlig spishäll som kostar mellan 5 000 - 25 000 kr. En spishäll med downdraft (integrerad fläkt) går idag att köpa för omkring 25 000 kr om man vill ha en budget-variant, sen finns det också de som är mer avancerade och dessa får man vara beredd att betala omkring 40 000 - 55 000 kr.

Vilken typ av downdraft är enklast att installera?

Först och främst så beror det på om man vill använda kolfilter (luftcirkulation) eller frånluft (ventilationsrör). Om du vill använda kolfilter så är spishällarna med integrerad fläkt det bästa alternativet sett till installationsprocessen. Om man däremot vill ha en downdraft som man ska ansluta till frånluft så kräver båda typerna (spishäll med fläkt och bänfläkt) ungefär lika mycket jobb kring intallationen.

Se också:

Published: