Sidan kan innehålla affiliate-länkar, detta gör det möjligt för oss att hålla sidan fri från annonser. Så här fungerar det

Guide: Vilken vinkyl eller vinskåp ska man välja till köket? (2024)

Guide: Vilken vinkyl eller vinskåp ska man välja till köket? (2024)

Allt om att välja rätt vinkyl eller vinskåp till köket

I dagens moderna kök har vinskåp och vinkylar blivit en populär och praktisk tillägg för vinälskare och hemmakockar. Dessa specialiserade apparater erbjuder en bekväm och effektiv lösning för att lagra och servera vin vid optimala temperaturer. Vinskåp och vinkylar kommer i olika storlekar och stilar, vilket gör dem lätta att integrera i de flesta typer av köksdesign.

I det här inlägget kommer vi gå igenom allt du kan behöva veta för att kunna välja rätt vinkyl eller vinskåp. Om du planerar att bygga in din vinkyl i en köksö så skulle vi också rekommedera att du läser vårt inlägg "Köksö med vinkyl: Så väljer du rätt vinkyl till din köksö (2024)" som innehåller både praktiska tips och idéer.

Men låt oss börja med att besvara varför man kan behöva ett vinskåp eller vinkyl och varför temperaturen är så viktig vid både lagring och servering av viner:

Att servera vin vid rätt temperatur är viktigt för att framhäva dess smaker och aromer. Här är några generella riktlinjer för serveringstemperaturer för olika typer av vin. De flesta vinkylar och vinskåp har flera kylzoner som gör det möjligt att anpassa temperaturen efter de specifika behov som olika vintyper kan ha, vare sig det är mousserande, vita eller röda viner. Detta möjliggör en flexibel lagring och servering av olika viner samtidigt.

Rätt temperaturer för dina viner med en vinkyl eller vinskåp:

 1. Mousserande vin (Champagne, prosecco, cava): Servera vid 6-10 °C. Kyl vinet i ungefär 3 timmar innan servering.

 2. Vita viner:

 • Lätta vita viner (sauvignon blanc, pinot grigio): Servera vid 8-12 °C.
 • Medelviktiga vita viner (chardonnay, chenin blanc): Servera vid 10-14 °C.
 • Tunga vita viner (oaked chardonnay, viognier): Servera vid 12-16 °C.
 1. Röda viner:
 • Lätta röda viner (pinot noir, gamay): Servera vid 12-16 °C.
 • Medelviktiga röda viner (merlot, zinfandel): Servera vid 14-18 °C.
 • Tunga röda viner (cabernet sauvignon, syrah): Servera vid 16-20 °C.

Som du ser är detta temperaturer som är något högre än till exempel ett traditionellt kylskåp, så ett kylskåp är ingen bra alternativ för långtidsförvaring eller servering av vin. Vin kräver specifika förhållanden för att mogna och bibehålla sin kvalitet, och dessa förhållanden uppnås bäst i en dedikerad vinkyl eller vinskåp.

Genom att använda en vinkyl kan du säkerställa att varje flaska lagras vid optimal temperatur och undviker de negativa påverkningarna av temperaturvariationer, ljus och vibrationer. Det är investeringen värd för att säkerställa att varje glas vin du njuter av är precis så som vinmakaren avsåg det.

Fungerera en vanlig barkyl till att förvara vin?

Det korta svaret är NEJ och det beror helt enkelt på att en vanlig barkyl är utformad för att hålla drycker, särskilt flaskor med öl och läsk, vid en lägre temperaturer än vad viner behöver eller klarar av. Dessa kylar är oftast inställda på mycket låga temperaturer, närmare frysområdet för att snabbt kyla ner dryckerna och som du kan se på listan här ovanför så är det inte den typen av temperatur man vill servera eller lagra viner vid.

Problemet med att använda en vanlig barkyl för att förvara vin är att den vanligtvis är för kall, speciellt för vinlagring. Vid lagring av vin bör de förvaras vid specifika temperaturer beroende på dess typ, och en för kall förvaring kommer påverka vinets smak och karaktär negativt.

Viner behöver inte bara vara kylt utan det måste också lagras vid en konstant temperatur för att det ska mogna på rätt sätt. Utöver att för låga temperaturer kan hämma vinets komplexitet och smakutveckling så kan även vibrationer från en barkyl som är konstruerad för att kyla snabbt, påverka vinets sediment och åldring negativt.

Så om du vill lagra vin på ett sätt som bevarar dess kvalitet, är det bäst att använda ett vinlagringsskåp som är specifikt utformad för vinlagring. Dessa enheter ger oftast möjlighet att justera temperaturen på ett sätt som passar olika typer av vin och har funktioner för att minimera vibrationer och skapa en mer stabil miljö för lagring.

Skillnad mellan termoelektriska och kompressorkylning

Skillnaden mellan termoelektrisk kylning och kompressorkylning vid vinlagring ligger huvudsakligen i de tekniker som används för att kyla luften inuti vinkylaren eller vinskåpet.

 1. Kompressorkylning:
 • Funktionsprincip: Använder en kompressor, liknande den som finns i vanliga kylskåp och frysar. Kompressorn pressar och expanderar kylmediet (vanligtvis gasformigt) för att skapa kyla.
 • Fördelar:
  • Effektiv vid att upprätthålla och justera låga temperaturer.
  • Lämplig för större vinkylar och vinskåp.
 • Nackdelar:
  • Kan vara mer benägna att vibrationer, vilket kan påverka vinet negativt över tid.
  • Vanligtvis mer energikrävande.
 1. Termoelektrisk kylning:
 • Funktionsprincip: Använder termoelektriska moduler som skapar en kyleffekt när elektrisk ström passerar genom dem. Inga rörliga delar som en kompressor.
 • Fördelar:
  • Generellt sett mindre benägna till vibrationer, vilket är fördelaktigt för vinlagring.
  • Energisnålare jämfört med kompressorkylning.
 • Nackdelar:
  • Begränsad kapacitet, vilket gör dem bättre lämpade för mindre vinkylar.
  • Svårigheter att upprätthålla mycket låga temperaturer.

Vid vinlagring är konsekvens och stabilitet i temperatur och frånvaro av vibrationer viktiga faktorer för att bevara vinets kvalitet. Båda teknikerna har sina för- och nackdelar, och valet mellan dem kan bero på faktorer som vinkylarens storlek, önskad temperaturzonskapacitet och energieffektivitet. Många högkvalitativa vinkylar och vinskåp använder kompressorkylning för att ge en stabilare och mer konsekvent kylmiljö för vinlagring.

Anvädningsområden: Lagring eller servering?

Både termoelektrisk och kompressorkylning har sina specifika användningsområden när det gäller vinhantering, och deras effektivitet beror på syftet med vinkylningen: lagring eller servering.

 1. Lagring:
 • För optimal vinlagring är en stabil temperatur och frånvaro av vibrationer avgörande för att bevara vinets kvalitet över tid.
 • Rekommendation: Kompressorkylning är oftast att föredra för vinlagring. Kompressorkylare är mer kapabla att hålla och justera låga temperaturer över längre perioder, vilket är nödvändigt för att främja en gradvis och stabil utveckling av vinsmak och karaktär. De är också mindre benägna att generera vibrationer som kan störa vinets lagring.
 1. Servering:
 • För servering av vin är det viktigt att kunna hålla vinet vid den optimala serveringstemperaturen för att framhäva dess smaker och aromer.
 • Rekommendation: Både termoelektriska och kompressorkylare kan användas för servering beroende på specifika behov och inställningar. Termoelektriska enheter kan vara mer lämpliga för mindre kylskåp som används för korttidsförvaring eller servering eftersom de kan kyla vinet snabbt och är mer energieffektiva för kortvarig användning.

Sammanfattningsvis är kompressorkylning vanligtvis det föredragna valet för vinlagring, medan både termoelektrisk och kompressorkylning kan vara användbara för servering, beroende på storlek och syfte med enheten. För att maximera vinets kvalitet är det dock viktigt att överväga andra faktorer som temperaturzonkapacitet, vibrationer och energieffektivitet när du väljer en vinkylare eller vinskåp.

Vilken storlek ska man välja på en vinkyl?

Valet av storlek för en vinkyl beror på dina personliga behov och preferenser, samt hur mycket vin du planerar att lagra eller kyla. Här är några faktorer att överväga när du väljer storlek på din vinkyl:

 1. Antal flaskor: Bestäm hur många vinflaskor du vanligtvis har i lagring eller önskar ha nära till hands för servering. Vinkylar varierar i storlek och kan rymma allt från några flaskor till flera hundra.

 2. Tillgänglighet utrymme: Ta hänsyn till den plats där du planerar att placera vinkylaren. Mäta utrymmet och se till att vinkylaren passar och kan placeras så att det är lätt att komma åt.

 3. Framtida behov: Överväg om dina vinbehov kommer att öka över tiden. Om du förväntar dig att köpa och lagra fler flaskor i framtiden är det kanske en god idé att välja en något större vinkyl än vad du för närvarande behöver.

 4. Förvarings- eller serveringsbehov: Om du primärt behöver vinkylaren för långtidsförvaring av vin, kanske du vill överväga en större modell med flera temperaturzoner. Om det huvudsakliga användningsområdet är att kyla vin för servering, kan en mindre vinkyl med fokus på snabb kylning vara tillräcklig.

 5. Budget: Större vinkylar och vinskåp tenderar att vara dyrare än mindre enheter. Bestäm din budget och hitta en vinkyl som passar både dina behov och ekonomi.

 6. Funktioner och extrautrustning: Överväg vilka ytterligare funktioner du vill ha, som flera temperaturzoner, UV-skyddade glasdörrar, och om vinkylaren har speciella funktioner för att minska vibrationer.

I slutändan beror valet av storlek på din personliga situation och ditt användningssyfte. Tänk på dina nuvarande och framtida vinbehov, platsrestriktioner och budget när du väljer storlek på din vinkyl.

Egenskaper att hålla utkik efter i ett vinskåp eller vinkyl

När du letar efter ett vinskåp eller en vinkyl är det viktigt att överväga olika egenskaper för att säkerställa att det uppfyller dina specifika behov och krav. Här är några viktiga egenskaper att hålla utkik efter:

Temperaturkontroll och zoner:

Många vinkylar har flera temperaturzoner, vilket möjliggör lagring av olika typer av vin vid optimala temperaturer. Det är särskilt användbart om du lagrar både röda och vita viner.

Energieffektivitet:

Välj en vinkyl med hög energieffektivitet för att minska driftskostnaderna och vara miljövänlig.

UV-skyddad glasdörr:

UV-strålar kan skada vinet över tid. En vinkyl med en UV-skyddad glasdörr hjälper till att skydda vinet från skadlig ljusexponering.

Låg vibration:

Precis som kylskåp vibrerar alla kompressorkylda vinskåp, särskilt när kompressorn går. Så för lagring av vin är det bäst att välja en vinkyl med låg vibration för att undvika störningar av vinets sediment och kvalitet.

Lås:

Om du har värdefulla eller sällsynta flaskor vin kan ett lås vara en önskvärd funktion för att säkra din samling.

Kapacitet och flaskställ:

Bestäm hur många flaskor du vill förvara och välj en vinkyl med tillräcklig kapacitet. Kontrollera också att flaskstället är konstruerat på ett sätt som skyddar vinet och underlättar åtkomst. Om du planerar att placera ditt vinkylskåp under en bänkskiva kan du behöva mer än en om du har mycket vin.

Luftfuktighetskontroll:

Vissa vinkylskåp har ett fuktkontrollsystem - vanligtvis en liten vattenreservoar som du ibland måste fylla på. Kylskåpets luftfuktighetssensor förångar vattnet och bibehåller den optimala luftfuktigheten (70 % anses allmänt vara god relativ luftfuktighet) för att bibehålla korkfuktigheten.

Ljudnivå:

Om vinkylaren placeras i ett område där ljudnivån är viktig, överväg en modell med låg ljudnivå, särskilt om den används i ett vardagsrum eller kök.

Design och storlek:

Välj en vinkyl som passar in i din inredning och har rätt storlek för det tillgängliga utrymmet.

Garanti och pålitlighet:

Kontrollera garantivillkoren och recensioner för att bedöma vinkylarens pålitlighet och tillverkarens kundservice.

Märkning för långtidsförvaring:

Om du planerar att lagra vin under lång tid, leta efter vinkylar som är markerade eller rekommenderade för långtidsförvaring.

Genom att överväga dessa egenskaper kan du välja en vinkyl eller ett vinskåp som uppfyller dina specifika behov och hjälper till att bevara och servera ditt vin på bästa möjliga sätt.

Vad är skillnaden mellen ett vinskåp och vinkyl?

Termerna "vinskåp" och "vinkyl" används ibland om varandra, och det kan finnas viss överlappning i användningen. Generellt sett syftar båda termerna till apparater som är avsedda för att förvara eller kyla vin, men det finns några skillnader i hur dessa termer används och de egenskaper som vanligtvis förknippas med dem. Här är några generella observationer:

Vinskåp:

 • Termen "vinskåp" används ofta för att beskriva enheter som är inriktade på långtidsförvaring av vin. Dessa enheter är utformade för att skapa en optimal miljö för att bevara vin under en längre tid, med stabil temperatur, låg vibration och skydd mot ljus och fukt.
 • Vinskåp kan ha flera temperaturzoner för att möjliggöra lagring av olika typer av vin vid sina optimala temperaturer.
 • Vinskåp kan vara något större och mer robusta än vinkylar, och de fokuserar ofta mer på att skapa en konstant miljö för vinlagring.

Vinkyl:

 • Termen "vinkyl" används oftare för att beskriva enheter som är avsedda för både förvaring och servering av vin. Dessa enheter är ofta utrustade med snabbare kylsystem och är mer flexibla när det gäller att hantera olika temperaturer för att passa olika vinvarianter.
 • Vinkylar är oftast mindre och mer kompakta än vinskåp, vilket gör dem mer lämpade för köksbänkar eller andra utrymmen där utrymmet kan vara begränsat.
 • De kan vara idealiska för dem som vill ha möjlighet att både lagra och kyla sina viner för servering vid optimala temperaturer.

Det är viktigt att notera att dessa termer ibland kan användas om varandra, och det finns många olika modeller på marknaden som kombinerar både förvaring och serveringsfunktioner. När du överväger att köpa en enhet för att förvara eller kyla vin är det bäst att titta på specifika egenskaper och funktioner snarare än enbart termen som används.

Kostnader - Inköp och driftkostnad av vinkyl eller vinskåp:

Att investera i en vinkyl innebär att förstå och hantera både inköpskostnader och löpande driftskostnader. Vid inköp är faktorer som enhetstyp, kapacitet, material och design, temperaturzoner samt extra funktioner avgörande för priset. Kvaliteten på tillverkare och varumärken påverkar också kostnaderna.

Driftkostnader inkluderar energiförbrukning, där energieffektivitet spelar en roll, och högre inköpskostnader för energisnåla enheter kan balanseras av lägre löpande kostnader över tid. Ljudnivå, underhålls- och servicekostnader, garantiperioder samt korrekt placering och ventilation är också avgörande faktorer att beakta för att få en helhetsbild av kostnaderna över enhetens livslängd. En välinformerad beslutprocess bidrar till att skapa en kostnadseffektiv och optimal miljö för vinlagring eller servering.

Hur mycket kostar en vinkyl eller ett vinskåp?

Priset på vinkylar och vinskåp varierar kraftigt beroende på olika faktorer, inklusive märke, kapacitet, design och funktioner. Här är några allmänna riktlinjer:

 1. Mindre och enklare modeller: Mindre vinkylar och vinskåp med grundläggande funktioner och kapacitet för upp till 20 flaskor kan kosta från 5 000 - 20 000+ kr. Dessa är oftast termoelektriska modeller.
 2. Medelstora modeller: Modeller med en kapacitet för 20-50 flaskor, fler temperaturzoner och bättre funktioner kan variera från 10 000 till 70 000+ kr. Detta inkluderar ofta kompressordrivna vinkylar.
 3. Större och avancerade enheter: Vinskåp eller vinkylar med större kapacitet (över 50 flaskor), avancerade funktioner som UV-skyddade dörrar, flera temperaturzoner och eleganta designelement kan kosta från 20 000 - 100 000 kr. Här ingår ofta högkvalitativa kompressorkylare och enheter från välkända tillverkare.

Det är viktigt att notera att priset också kan påverkas av var du köper vinkylaren, om det är en fysisk butik eller online. Dessutom kan priser variera beroende var ifrån du beställer vinkylen - till exempel kan vitvaror från Tyskland vara något billigare än här i Sverige. Innan du köper är det bra att jämföra olika modeller och se till att de uppfyller dina specifika behov och krav.

Vad är driftkostnaden för en vinkyl eller ett vinskåp?

Även om din vinkyl alltid är igång, behöver den inte vara lika kall som en vanlig kyl. Där en normal kyl kanske behöver nå ner till 4°C i kylområdet, kan en vinkyl bara behöva nå 12°C. Ju lägre temperaturen är, desto dyrare blir det för dig.

Men hur dyrt är det att driva en vinkyl? Låt oss titta på en liten, medium och stor vinkyl som vi har testat från den välkända vinkylsproducenten Vintec. Även om exakta siffror kan variera mellan olika kylar, så ger det en liten uppfattning om vad det kostar att ha ett vinskåp eller vinkyl.

StorlekModellKapacitetEnergiförbrukning (år)Driftkostnad (år)Årlig kostnad (per flaska)
Liten:Norcool Vinkyl Cave 30 BU DZ18 flaskor135kWh75 kr4.16 kr
Mellan:Norcool Vinkyl Cave 60 BU DZ46 flaskor142kWh79 kr1.71 kr
Stor:Norcool Vinkyl Cave 60 BU DZ D42 flaskor175kWh98 kr2.33 kr

Precis som med vanliga kylskåp kommer större vinkylar att använda mer energi eftersom de har en större volym att kyla. Dock kommer "stordriftsfördelar" in i bilden, så medan en stor vinkyl så klart kommer att kosta mer totalt sett att driva så blir kostnaden per flaska mycket lägre. Med det sagt så bör du inte välja en större vinkyl eller vinskåp än du behöver - utgår från hur många vinflaskor du vill lagra och välj ett vinskåp därefter.

Hur räknade vi ut driftskostnaderna för varje typ av vinskåp? Genom att multiplicera den energi som förbrukas med energikostnaden per kilowattimme. Till exempel:

 • Din el kostar 56,07 öre per kilowattimme.
 • Vinskåpet Norcool Vinkyl Cave 30 BU DZ använder 135 kilowattimmar per år.
 • Då blir driftkostnaden för vinkylen 75 kr per år (0.56 x 135 kilowattimmar).
 • Detta innebär 750 kr under ditt vinskåps beräknade livslängd på 10 år.
 • Dela den årliga driftskostnaden med kapaciteten (75 kr / 18 flaskor) = 4.16 kr per flaska och år, förutsatt att kylen är fylld och använder all kapacitet.
 • Varje tomt utrymme i ditt vinkylskåp gör att din kostnad per flaska ökar.

Några av de faktorer som påverkar de löpande kostnaderna:

 • Energieffektivitet: Enheten energiförbrukning är en avgörande faktor för driftkostnaderna. Energieffektiva modeller tenderar att vara mer kostnadseffektiva över tid, eftersom de använder mindre elektricitet för att upprätthålla önskad temperatur.
 • Storlek och kapacitet: Större enheter med högre kapacitet kräver oftast mer energi för att kyla luften. Mindre enheter med lägre kapacitet kan vara mer energieffektiva.
 • Klimat och omgivande temperatur: Omgivningstemperaturen och klimatet där enheten är placerad kan påverka hur mycket energi som krävs för att upprätthålla rätt temperatur. I varmare klimat kan enheten behöva arbeta hårdare och därmed öka driftkostnaderna.
 • Frekvens av dörröppning: Ju oftare dörren öppnas, desto mer energi krävs för att återställa den önskade temperaturen. Enhetens energiförbrukning ökar om dörren öppnas frekvent och länge.
 • Underhåll och reparationer: Regelbunden underhåll och eventuella reparationer kan också bidra till de löpande kostnaderna. Att hålla enheten i gott skick kan bidra till att minska energiförbrukningen och förlänga dess livslängd.

Det är viktigt att överväga dessa faktorer när du bedömer de förväntade driftkostnaderna för din vinkyl eller vinskåp. Att välja en enhet med hög energieffektivitet och vara medveten om användningsbeteenden kan hjälpa dig att minimera driftkostnaderna över tid.

Tips för vinlagring

Här är några tips för att lagra vin på ett sätt som bevarar dess kvalitet och smak:

 1. Konstant temperatur: Håll vinet i en konstant temperatur, helst mellan 12-18 grader Celsius för lagring. Undvik temperaturvariationer, eftersom detta kan påverka vinets mognad negativt.

 2. Rätt luftfuktighet: Målet är att hålla en luftfuktighet på omkring 70–80%. Detta hjälper till att förhindra att korken torkar ut och minskar risken för läckage eller luft som tränger in i flaskan.

 3. Skydda mot ljus: Förvara vinet i mörka förhållanden eller använd vinkylar med UV-skyddade glasdörrar för att minimera ljusets påverkan på vinet.

 4. Minska vibrationer: Vinlagring bör ske i en miljö med minimala vibrationer för att undvika störning av sedimentet och möjlig påverkan på vinets smak.

 5. Lagra på sidan: För viner med naturliga korkar, förvara flaskorna på sidan för att hålla korken fuktig och förhindra att den torkar ut och blir spröd.

 6. Undvik starka dofter: Förhindra att starka dofter och kemikalier når vinet. Vin är känsligt för omgivande lukter, och de kan tränga igenom korken och påverka smaken.

 7. Välj rätt vin för lagring: Inte alla viner är avsedda för långtidsförvaring. Endast vissa kvalitetsviner, vanligtvis röda viner och vissa vita viner, har potential att mogna och förbättras över tid.

 8. Håll koll på lagringstiden: Ha koll på hur länge du har lagrat varje flaska och överväg att utvärdera dem med tiden för att dricka dem vid optimal mognad.

 9. Följ producentens rekommendationer: Många vinproducenter ger specifika rekommendationer för lagringstid och förvaringsförhållanden. Följ dessa riktlinjer för att säkerställa bästa möjliga kvalitet.

 10. Investera i rätt förvaringsutrustning: Om möjligt, överväg att investera i en dedikerad vinkyl eller vinskåp. Dessa enheter är designade för att skapa och upprätthålla optimala förhållanden för vinlagring.

Genom att följa dessa tips kan du skapa en miljö som hjälper ditt vin att mogna på bästa sätt och ger en förhöjd smakupplevelse när du väljer att avnjuta det.

Var kan man köpa vinkylar eller vinskåp på nätet (2024)?

Idag finns det flera e-handelsbutiker där du kan beställa vinkylar eller vinskåp. Här är några populära företag där du kan hitta ett brett utbud av vinkylar och relaterade produkter:

Antal produkter:

62 st

Pris från:

2 090 kr

Antal produkter:

65 st

Pris från:

4 490 kr

Antal produkter:

86 st

Pris från:

4 490 kr

Antal produkter:

83 st

Pris från:

5 897 kr

Vanliga frågor om vinkylar och vinskåp:

Hur lång tid kan jag lagra vin i en vinkyl?

Lagringstiden för vin i en vinkyl varierar beroende på flera faktorer, inklusive vinets typ, kvalitet och förvaringsförhållandena. Här är några allmänna riktlinjer:

 1. Rött vin: Många kvalitetsröda viner kan lagras i flera år, ibland upp till två årtionden eller längre, om de förvaras under optimala förhållanden. Ett gott rött vin kan mogna och utvecklas i smak över tid.

 2. Vitt vin: Vitt vin har generellt en kortare lagringspotential än rött vin. Kvalitetsvita viner kan dock fortfarande förbättras med några års lagring, särskilt de som har hög syra och komplexitet.

 3. Dessertvin och starkvin: Viner som är sötare eller har hög alkoholhalt, som dessertviner eller starkviner som portvin och sherry, kan ofta lagras under längre tid.

 4. Champagne och mousserande vin: Många champagne och mousserande viner är avsedda för konsumtion inom några år efter produktion. Det finns dock några högkvalitativa champagner och mousserande viner som har potential att mogna över tid.

Förvaringsförhållanden: För att maximera lagringstiden är det viktigt att förvara vinet under optimala förhållanden, inklusive rätt temperatur (vanligtvis mellan 12-18°C), luftfuktighet (70-80%), samt skydda vinet mot ljus och vibrationer.

Vinets kvalitet och producentens rekommendationer: Kvaliteten på vinet och producentens rekommendationer spelar en stor roll. Vissa viner är avsedda för att konsumeras unga, medan andra är skapade för att utvecklas positivt under lång lagring.

Det är viktigt att notera att inte alla viner är avsedda för långtidsförvaring. För att få ut det bästa av ditt vin är det bra att känna till rekommendationerna från vinproducenten och ha en uppfattning om vinets typ och stil. Vissa viner är till och med bäst att dricka inom de första åren efter produktionen för att njuta av sin färska och fruktiga karaktär.

Kan jag använda en vinkyl för servering?

Ja, många vinkylar är faktiskt utformade för både förvaring och servering av vin. Dessa enheter är idealiska för att snabbt kyla ner vin till rätt serveringstemperatur och kan vara praktiska att ha i köket eller i närheten av serveringsområdet.

Behöver jag flera temperaturzoner i ett vinskåp?

Behovet av flera temperaturzoner i en vinkyl beror framför allt på dina vinpreferenser och hur du planerar att använda enheten. Här är några faktorer som kan vara värda att tänka på:

 1. Lagring av olika vintyper: Om du planerar att lagra både röda och vita viner, samt kanske champagne eller mousserande viner, kan flera temperaturzoner vara fördelaktigt. Olika vintyper har optimala förvaringstemperaturer, och flera zoner gör det möjligt att skapa skräddarsydda förhållanden för varje vin.

 2. Servering av viner vid optimal temperatur: Om du använder vinkylaren för servering kan flera temperaturzoner vara särskilt användbart. Du kan då ställa in en zon för vita viner, en för röda viner och kanske en för kylning av champagne eller andra mousserande viner. Detta säkerställer att varje vin serveras vid dess optimala temperatur.

 3. Flexibilitet och anpassning: Om du värdesätter flexibilitet och vill kunna anpassa vinkylarens temperaturer efter olika behov och tillfällen, kan flera temperaturzoner vara en praktisk funktion.

 4. Framtidssäkring: Om ditt vinintresse expanderar och du överväger att lagra eller servera olika typer av vin i framtiden, kan flera temperaturzoner vara framtidssäkrande och möjliggöra förändringar i dina vinpreferenser.

Å andra sidan, om du främst har ett specifikt användningssyfte, till exempel att enbart lagra röda viner, kan en enkel temperaturzon vara tillräcklig och potentiellt vara mer kostnadseffektiv.

Updaterad:

Andra liknande artiklar:

 • Alternativ till en traditionell köksfläkt?

  Om du inte vill ha en traditionell köksfläkt eller fläktkåpa så finns det idag faktiskt några alternativ som fungerar lika bra. I det här inlägget går vi igenom alla alternativ som finns till köksfläktar och fläktkåpor. Lär dig mer om spishällar med inbyggd fläkt och bänkfläktar som du placerar in i bänkskivan.

 • Planerar du att köpa en spishäll med fläkt? Så väljer du rätt modell

  I det här inlägget går vi igenom vilka fördelar det finns med en spishäll med fläkt, se också bilder på flera populära modeller. Till sist ger vi dig också några tips på saker som du bör känna till innan du väljer en spishäll med integrerad köksfläkt.

 • Bäst i test - Bäst fristående vakuumförpackare (2024)

  I det här inlägget har vi samlat de bästa fristående vakuumförpackarna. Vi går också igenom vilka skillnader där är mellan en fristående vakuumförpackare och en integrerad vakuumlåda. Se aktuella priser och var du kan köpa dessa produkter till bäst pris på nätet.

 • Bäst i test - Bäst grillpanna till induktionshällar (2024)

  Här går vi igenom vilka grillpannor som är bäst för dig som har en induktionshäll. Vi har tidigare tipsat om några bra stekbord, men med en grillpanna så kan du få samma effekt som från ett grillgallret i och med att du kan steka på något högre temperaturer jämfört med ett vanligt stekjärn.