Sidan kan innehålla affiliate-länkar, detta gör det möjligt för oss att hålla sidan fri från annonser. Så här fungerar det

Köksfläkt med inbyggd spishäll - allt kombinerat i en apparat (2024)

Köksfläkt med inbyggd spishäll - allt kombinerat i en apparat (2024)

Allt du behöver veta om att kombinera köksfläkt och spishäll

Här hittar du allt om att kombinera en spishäll med en köksfläkt, också känt som spishällar med fläkt eller induktionshällar med fläkt om man titta på vad de ledande tillverkarna och leverantörerna kallar dessa produkter. I det här inlägget kommer vi gå igenom allt du behöver veta om denna nya spishäll som gör det möjligt att kombinera en köksfläkt och spishäll i en enda enhet - perfekt för dig som vill slippa en traditionell tak- eller vägghängd köksfläkt och som vill ha en helt öppen planlösning.

Idag är det inte ovanligt att man utformat både bostad och köket för en öppen planlösning och då är en spishäll med integrerad köksfläkt ett populärt val. Den integrerade köksfläkten gör det möjligt att hålla luften ren och fräsch utan att behöva ha en separat köksfläkt som tar upp värdefullt utrymme eller förstör den öppna känslan i rummet.

Många av dessa spishällar med fläkt har dessutom en stilrena och moderna design, vilket passar perfekt för den samtida inredningsstilen som ofta efterfrågas i dagens moderna hem.

Två alternativ till dig som vill slippa en vanlig köksfläkt:

 • Spishäll med integrerad fläkt: Denna variant består vanligtvis av en induktionshäll och sen finns det i mitten ett håll där köksfläkten suger ner all matos. Den integrerade fläkten är placerad direkt under spishällen för att effektivt ta bort ångor och lukter vid matlagning. Denna design är särskilt populär i moderna kök där man vill maximera utrymmet och skapa en ren och minimalistisk design. En spishäll med fläkt erbjuder praktiskt taget en 'allt-i-ett' lösning för både matlagning och ventilation, vilket gör dessa varianter till ett attraktivt val för många köksrenoveringar och nybyggnationer.
 • Bänkfläkt: Denna variant består av en fristående enhet som monteras intill (vanligtvis bakom) spishällen i själva bänkskivan. Köksfläkten är utformad för att vara diskret och integreras enkelt i kökets bänkskiva, samtidigt som den effektivt tar bort ångor och matos direkt där matlagningen sker. Med en bänkfläkt får man en ren och fräsch luft i köket utan att offra tak- och väggutrymme eller påverka utseendet på köket. Dessa modeller kräver dock lite extra arbete vid installationen i och med man måste göra hål i bänkskivan.

Andra relevanta termer och benämningar:

 • Spishällar med integrerad fläkt
 • Induktionshällar med inbyggd fläkt
 • Downdraft (Ofta de modeller som man kallar bänkfläkt)
 • Spishällar med ångsug
 • Gashällar med inbyggd fläkt
 • Glaskeramikhäll med inbyggd fläkt

För- och nackdelar med att kombinera köksfläkt och spishäll

Fördelar:

 1. Större valfrihet kring utformand av köket: Med en spishäll med fläkt (som använder kolfilter) så är du inte beroende av frånluft och ventilationsrör så du får mycket större valfrihet kring hur du kan utformat ditt nya kök. Att placera spishällen mitt i rummet på en köksö är väldigt populärt, och du slipper ha en frihängande köksfläkt som ofta kräver en extern motor.
 2. Unik design: Från släta och minimalistiska linjer till mer vågade och unika utseenden, idag finns det alternativ som passar olika smaker och inredningsstilar. Några exempel på unika designelement kan inkludera användning av olika material såsom rostfritt stål, glas eller svart porslin, samt innovativa detaljer som LED-upplysta touchkontroller. Dessutom kan spishällar med fläkt också finnas i olika former och storlekar för att passa olika kökslayouter och preferenser.
 3. Mer energieffektiv (om du väljer kolfilter): Om du väljer en spishäll med fläkt som använder kolfilter så är den mer energieffektiv jämfört med traditionella köksfläkt som kräver ventilation. Med kolfiltertekniken blir det möjligt att återanvända den redan uppvärmda luften genom att rena och återcirkulera den istället för att avleda den ut ur bostaden, vilket minskar energiförbrukningen.

Nackdelar:

 1. Tillgänglighet: Det är inte alla modeller som är inte tillgängliga att köpa direkt via nätet, till exempel alla modeller från BORA, Gaggenau, Miele måste beställas via deras återförsäljare, det samma gäller några av premium-modellerna från Neff och Siemens.
 2. En del modeller kräver extra utrymme: Det finns en del modeller som tar upp lite extra skåputrymme eftersom de kan behöva ventilationsrör som dras ner i sockeln. Detta kan jämföras med BORA, Neff, Siemens och Miele som har modeller där du bara behöver ett håll i bakkanten av bänkskåpet och lite extra utrymme bakom skåpet för att luften ska kunna cirkulera ner under kökskåpen och ut igen via ett ventilationsgaller i kökssockeln (det går också att såga ner sockeln så där är lite extra utrymme mellan köksskåpet och sockeln).

Därför har det blivit populärt att kombinera köksfläkt och spishäll

Det har det blivit väldigt populärt att kombinera köksfläkt och spishäll, vilket möjliggör en mer strömlinjeformad och effektiv kökslayout. Genom att integrera fläkten direkt i spishällen minskas behovet av en separat fläktenhet ovanför spisen eller bänkskivan, vilket sparar värdefullt utrymme i köket. Den harmoniska sammansmältningen av dessa två funktioner skapar en enhetlig och modern design som passar både traditionella och moderna köksdesigner.

Dessutom bidrar den integrerade designen till enkel åtkomst till både spishällen och fläkten, vilket gör både rengöring och underhåll mycket smidigare. Utöver den unika designen och praktiska fördelarna, så erbjuder spishällar med integrerad fläkt också förbättrad funktionalitet genom att effektivt ta bort ånga, fett och lukter från matlagningen, vilket resulterar i en fräschare och mer bekväm miljö att arbeta i. Med fördelarna av platsbesparing, estetisk tilltalande design och förbättrad funktionalitet har kombinerade spishällar och köksfläktar blivit väldigt populära, speciellt vid moderna köksrenoveringar och nybyggnadsprojekt.

Fungerar det verkligen att ha köksfläkten i spishällen?

Att kombinera en spishäll och köksfläkt är faktiskt en praktisk och väldigt effektiv lösning som har blivit alltmer populär i moderna kök. Denna integrerade lösning möjliggör en smidigare och mer effektiv ventilation i köket samtidigt som den sparar värdefullt utrymme och kan vara mer energieffektiv. Teknologin bakom dessa kombinerade enheter har utvecklats betydligt, vilket har resulterat i mindre men ändå högpresterande köksfläktar som kan hantera de krav som ställs vid matlagning.

Genom att integrera fläkten direkt i spishällen eliminerar man behovet av en separat fläktenhet ovanför spisen som ofta kräver en kraftfull fläkt för att vara effektiv, vilket också ofta resulterar i en högre ljudnivå. Med en spishäll med fläkt så får du enhetlig och modern design samtidigt som den praktiska funktionaliteten förbättras. Det är viktigt att notera att effektiviteten hos dessa enheter beror på flera faktorer såsom storleken på köket, ventilationssystemet och den specifika modellen av enhet.

Tack vare teknologiska framsteg under de senaste 10 åren har det blivit möjligt att på ett effektivt sätt erbjuda kraftfull ventilation och filtrering av ångor och matos som genereras vid matlagning. Hemligheten ligger i den effektiva integrerade köksfläkten som förflytta luften omkring 4 - 6 meter per sekund (beroende på leverantör).

BORA - Effektiva spishällar med integrerad köksfläkt

Med en traditionella köksfläktar så mäter man effekten i mängeden luft som fläkten kan förflytta, men med en kombinerad spishäll och köksfläkt så är det istället hastigheten på luftströmmen som är det viktiga eftersom det påverkar hur mycket fett, matos och partiklar som kan fångas up och på så sätt förhindra att det spird i köket.

Med rätt installation och underhåll kan därför dessa enheter fungera precis lika bra som en vanlig köksfläkt (om inte bättre) samt bidra till en mer behaglig och ren matlagningsmiljö.

Vilken köksfläkt med spishäll ska man välja? Det finns så många tillverkare...

Vi personligen har bäst erfarenheten av enheterna från BORA, Neff, Siemens, Fjäråskupan och Miele eftersom de erbjuder den mest tillfredsställande användarupplevelsen när det gäller:

 • Installation: Enheterna från dessa varumärken erbjuder väldigt liknande installationer. Själva installationsprocessen är välbeskrivna och följer standardiserade metoder, vilket gör det möjligt för professionella installatörer att effektivt och smidigt montera enheterna i olika köksmiljöer. Dessutom erbjuder tillverkarna vanligtvis omfattande installationsanvisningar och support, vilket gör det möjligt för användarna att självständigt genomföra installationen med rätt verktyg och kunskap.
 • Användning & drift: Anledningen till att vi föredrar dessa tillverkare beror framför allt på att de erbjuder effektiva köksfläktar som har en behaglig ljudnivå när fläkten är aktiv, användarvänliga och enkla touch-kontroller, samt en stilren och modern design som passar de flesta köksmiljöer. Deras produkter är också kända för att leverera hög prestanda och pålitlighet samtidigt som de uppfyller höga kvalitetsstandarder.
 • Underhåll: En annan stor fördel med att ha köksfläkten i spishällen är att underhåll och städning av köksfläkten blir mycket enklare. Bland de tillverkarna som vi har nämnt här ovanför så har alla en fläktgaller och filter som går att plocka upp och diska i diskmaskinen. Även kolfiltert går väldigt snabbt och enkelt att byta på alla modellerna. Här under kan du se hur bytet går till på BORAs Pure-modeller:

Dessa tillverkare är också kända för sin höga kvalitet, pålitlighet och innovativa design, vilket resulterar i produkter som inte bara erbjuder effektiv ventilationen och luftrengöringen utan också bidrar till att skapa en stilren och funktionell köksmiljö.

Vad bör man tänka på om man väljer en kombinerad köksfläkt och spishäll?

När du väljer en kombinerad spishäll och köksfläkt finns det flera faktorer att överväga för att säkerställa att du väljer en enhet som passar dina behov och köketslayout bäst. Här är några av de viktigaste faktorerna som vi anser att du bör undersöka innan du köper en spishäll med integrerad köksfläkt:

 1. Storlek och utrymme: Säkerställ att du har tillräckligt med utrymmet där spishällen med fläkt ska installeras för att säkerställa att enheten passar och så det inte finns några oönskade hinder. I och med fläktenheten så är dessa spishällar något högre och tar upp lite mer utrymme i själva skåpet - men detta löser man vanligtvis genom att ha en fast luckfront i toppen och sedan kan man ha 2 stycken låder undertill.

 2. Ventilation - frånluft eller kolfilter: Bedöm kökets ventilationssystem för att avgöra om du behöver en enhet som kan kopplas till en extern kanal för att avleda ångor och lukter, eller om en modell med kolfilter för återcirkulation av luften är mer lämplig.

 3. Effektivitet och prestanda: Undersök fläktens kapacitet när det gäller luftförflyttning, ljudnivåer och energiförbrukning för att säkerställa att den kan hantera dina matlagningsbehov effektivt.

 4. Design och utseende: Välj en enhet som passar din köksdesign och personliga preferenser när det gäller material, färger och estetiskt utseende för att skapa en enhetlig och attraktiv köksmiljö.

 5. Funktioner och inställningar: Ta hänsyn till eventuella extra funktioner som olika effektlägen, timers, belysning och hastighetsinställningar som kan förbättra din användarupplevelse och komfort.

 6. Underhåll och rengöring: Se över enhetens rengörings- och underhållskrav för att säkerställa att den är lätt att hålla ren och i gott skick över tid. Av de leverantörer som vi har tipsat om tidigare, så går nästan alla modellerna att underhålla via fläkthålet.

Genom att noggrant överväga dessa faktorer kan du välja en kombinerad köksfläkt och spishäll som passar perfekt för dina behov, samtidigt som du förhoppningsvis också kan förbättra din matlagningsupplevelse och köksmiljö.

Skillnader mellan de mest populära tillverkarna - en översikt:

TillverkareTyperProdukterStorlekarLjudnivåerKontroll
BORAKolfilter & frånluft5 st60 - 90 cm46 - 69 dBTouch & manuella-vred
NeffKolfilter & frånluft5 st70 - 80 cm64 - 69 dBTouch & manuellt-vred
SiemensKolfilter & frånluft11 st60 - 80 cm42 - 72 dBTouch
FjäråskupanKolfilter, frånluft & plasma-filter7 st80 - 90 cm32 - 70 dBTouch & manuella-vred
MieleKolfilter & frånluft15 st80 cm41 - 68 dBTouch

Vanliga frågor som kunder har om att kombinera köksfläkt och spishäll:

Hur fungerar en kombinerad spishäll och köksfläkt?

En kombinerad spishäll och köksfläkt fungerar genom att integrera fläkten direkt i spishällen, vilket ger en enhetlig och strömlinjeformad ventilation av köket under matlagning. Denna typ av enhet använder en fläkt för att dra ånga, matos och fett från matlagningen genom en rad olika filter för att rena luften innan den släpps tillbaka in i köksmiljön.

Genom att kombinera spishällen och fläkten i en enda enhet minskas behovet av en separat fläktenhet ovanför spisen eller i bänkskivan, vilket sparar utrymme och skapar en mer estetiskt tilltalande kökslayout. Beroende på modell och tillverkare så kan en kombinerad spishäll och köksfläkt antingen avleda luften genom en ventilationskanal eller använda kolfilter för återcirkulation av luften, vilket gör den mer flexibel och anpassningsbar till olika köksmiljöer.

Denna typ av enhet erbjuder både funktionalitet och stil i ett och har blivit väldigt populär i dagens moderna kök.

Behöver jag en extern ventilationskanal för min kombinerade spishäll och köksfläkt?

Det beror på vilken typ av kombinerad spishäll och köksfläkt som du väljer. Vissa modeller kräver en extern ventilationskanal för att effektivt avleda ånga, matos ut ur köket. Dessa enheter är anslutna till en ventilationskanal som leder luften ut ur bostaden, vilket ger en direkt avlägsnande av matosen.

Samtidigt finns det modeller som använder kolfilter för återcirkulation av luften och dessa behöver ej anslutas till en extern ventilation. Dessa enheter renar luften genom flera filter innan den släpps tillbaka in i köket. Denna metod är lämplig för situationer där det inte är praktiskt eller möjligt att installera en extern ventilationskanal, till exempel i lägenheter eller kök där byggnadskonstruktionen inte tillåter det. De kan också underlätta om du vill placera spishällen i en köksö.

Det är viktigt att överväga dina specifika behov och kökets layout när du väljer mellan dessa alternativ. En köksdesigner kan vanligtvis ge vägledning och rekommendationer baserat på din situation för att säkerställa att du väljer rätt typ av kombinerad spishäll och köksfläkt.

Finns det olika storlekar och modeller att välja mellan?

Självklart, precis som det finns olika storlekar på traditionella induktionshällar så finns det olika storlekar och modeller att välja mellan när det gäller kombinerade spishällar och köksfläktar. Tillverkare erbjuder vanligtvis ett brett utbud av alternativ för att passa olika kökslayouter och kundpreferenser.

När det gäller storlek kan spishällar och köksfläktar variera i bredd, djup och höjd för att passa olika köksbänkar och utrymmen. Idag finns det kompakta modeller för mindre kök samt större och mer kraftfulla enheter för större matlagningssituationer.

Utöver storlek finns det också olika modeller som erbjuder olika funktioner och utseenden. Det kan inkludera olika typer av spishällar såsom induktion, glaskeramik eller gas, samt olika typer av fläktar med olika effektivitet, ljudnivåer och inställningsalternativ. Oavsett om du föredrar en diskret och minimalistisk design eller en mer slående och modern look, finns det vanligtvis alternativ som passar dina preferenser och kökets stil.

För att hitta den bästa storleken och modellen för ditt kök är det viktigt att mäta och utvärdera ditt kök noggrant och utgå från dina specifika matlagningsbehov. Att rådgöra med en professionell installatör eller besöka en köksbutik kan också hjälpa dig att få expert vägledning och hitta en optimala spishäll med kombinerad köksfläkt för ditt hem.

Hur mycket underhåll kräver en kombinerad enhet och hur rengör jag den?

Underhållskraven för en kombinerad spishäll och köksfläkt varierar beroende på modell och användningsfrekvens. Precis som traditionella köksfläktar så kräver dessa enheter regelbunden rengöring för att bibehålla optimal prestanda och hygieniskt köksmiljö.

Rengöringen kan innefatta:

 • Diska fettfilter: Alla köksfläktar har ett fettfilter och de behöver rengöras regelbundet eller bytas ut. Ett fettfilter som inte är tillverkat i rostfritt stål kan behöva bytas ut var 2-4 månader beroende på hur mycket köksfläkten används och vilken typ av mat som tillagas. De flesta spishällar med fläkt har ett fettfilter i rostfritt stål vilket gör att det enkelt kan rengöras för hand med varmt tvålvatten eller i diskmaskinen.

 • Byte av kolfilter: För enheter med kolfilter för återcirkulation av luften kommer kolfiltert behöva bytas ut regelbundet - vanligtvis var 6-12 månader men det beroende på användningsgraden. Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för byte av kolfilter för att säkerställa att du blir av med all matos.

 • Ytterligare rengöring: Spishällen och fläkthålet behöver också rengöras regelbundet för att avlägsna fett, smuts och matrester. Använd milda rengöringsmedel och rengöringsdukar för att undvika att skada ytan - se vår guide om att rengöra en induktionshäll.

För mer detaljerade instruktioner om hur du rengör och underhåller din specifika kombinerade enhet, så hänvisar vi till tillverkarens bruksanvisning eller kundtjänst för vägledning. Genom att följa rekommendationerna för underhåll kan du förlänga livslängden och bibehålla prestanda på din kombinerade spishäll och köksfläkt.

Är det möjligt att installera en kombinerad spishäll och köksfläkt själv eller behöver jag anlita en professionell installatör?

Installation av en kombinerad spishäll och köksfläkt kan vara möjligt för personer med erfarenhet av hemförbättring och elektriska installationer. Det är dock viktigt att notera att installationen kräver framfört allt kunskap om elektriska anslutningar, men även kunskap om ventilationssystem och kökskonstruktion kan behövas.

För att avgöra om du kan utföra installationen själv, bör du överväga följande:

 • Teknisk kunskap: Har du erfarenhet av att arbeta med elektriska apparater och har du grundläggande kunskap om ventilationssystem?

 • Säkerhet: Kan du utföra installationen säkert och i enlighet med tillverkarens anvisningar och lokala byggnormer?

 • Verktyg och utrustning: Har du tillgång till rätt verktyg och utrustning som behövs för installationen?

Om du inte är bekant med eller känner dig osäker på något av ovanstående, är det bäst att anlita en professionell installatör. En elektriker eller ventilations-tekniker har vanligtvis den nödvändiga expertisen och erfarenheten för att säkert och korrekt installera dessa typer av enheter och kan säkerställa att den fungerar optimalt och uppfyller alla säkerhetskrav.

Att anlita en professionell installatör kan också ge dig fördelen av att ha garantier och försäkringar som täcker installationsarbetet och eventuella problem som kan uppstå i framtiden. Det kan vara värt att investera i professionell installation för att undvika potentiella risker och problem med din kombinerade spishäll och köksfläkt på lång sikt.

Finns det speciella installationskrav eller begränsningar som jag behöver vara medveten om?

Ja, det finns specifika installationskrav och begränsningar som är viktiga att vara medveten om när du installerar en kombinerad spishäll och köksfläkt. Här är några vanliga överväganden:

 • Elektrisk anslutning: Se till att ha en korrekt dimensionerad elanslutning för din enhet och att den installeras av en kvalificerad elektriker i enlighet med lokala föreskrifter och säkerhetskrav.

 • Ventilationskrav: Om enheten kräver anslutning till en extern ventilationskanal, se till att du har tillräckligt med utrymme och att ventiltaionskanalen installeras korrekt (Viktigt: undersök vilken storlek enheten kräver på ventilationsrören) annars kan den få problem med att effektivt avleda ångor och matos från köket.

 • Utrymme och ventilation: Kontrollera att det finns tillräckligt med utrymme omkring enheten i köksskåpet för att säkerställa tillräcklig ventilation och för att undvika överhettning. Följ tillverkarens anvisningar för minsta rekommenderade avstånd till närliggande ytor.

 • Monteringsyta: Se till att monteringsytan är stabil, plan och lämplig för att bära vikten av enheten och eventuella kokkärl under användning.

 • Åtkomst för underhåll: Försäkra dig om att du har tillräcklig åtkomst till enhetens komponenter som kräver underhåll för att kunna rengöra och underhålla dem regelbundet.

Genom att följa tillverkarens installationsanvisningar och råd från kvalificerade installatörer kan du säkerställa att din kombinerade spishäll och köksfläkt installeras korrekt och fungerar optimalt. Att ignorera eller inte ta hänsyn till installationskrav och begränsningar kan i värsta fall leda till problem med enhetens prestanda och säkerhet på lång sikt.

Updaterad:

Andra liknande artiklar:

 • Alternativ till en traditionell köksfläkt?

  Om du inte vill ha en traditionell köksfläkt eller fläktkåpa så finns det idag faktiskt några alternativ som fungerar lika bra. I det här inlägget går vi igenom alla alternativ som finns till köksfläktar och fläktkåpor. Lär dig mer om spishällar med inbyggd fläkt och bänkfläktar som du placerar in i bänkskivan.

 • Planerar du att köpa en spishäll med fläkt? Så väljer du rätt modell

  I det här inlägget går vi igenom vilka fördelar det finns med en spishäll med fläkt, se också bilder på flera populära modeller. Till sist ger vi dig också några tips på saker som du bör känna till innan du väljer en spishäll med integrerad köksfläkt.

 • Bäst i test - Bäst fristående vakuumförpackare (2024)

  I det här inlägget har vi samlat de bästa fristående vakuumförpackarna. Vi går också igenom vilka skillnader där är mellan en fristående vakuumförpackare och en integrerad vakuumlåda. Se aktuella priser och var du kan köpa dessa produkter till bäst pris på nätet.

 • Bäst i test - Bäst grillpanna till induktionshällar (2024)

  Här går vi igenom vilka grillpannor som är bäst för dig som har en induktionshäll. Vi har tidigare tipsat om några bra stekbord, men med en grillpanna så kan du få samma effekt som från ett grillgallret i och med att du kan steka på något högre temperaturer jämfört med ett vanligt stekjärn.