Kampanj: BORA X BO + Värmelåda spara 8 000 kr.Kampanj: BORA X BO + Värmelåda - Gäller t.o.m 31 Maj, 2023.

Guide: Hur fungerar en spishäll med inbyggd fläkt?

Guide: Hur fungerar en spishäll med inbyggd fläkt?

Förstå hur en spishäll med integerad fläkt fungerar

En spishäll med integrerad fläkt är en kombinerad enhet som kombinerar en induktionshäll och en fläkt i samma enhet. Dessa spishällar är utformade för att vara snygga, enkla att använda och självklart effektiva vid matlagning. Samtidigt förhindrar de att ånga och rök sprids i köket. Med hjälp av den integrerade fläkten så sugs ånga och rök upp, för att därefter filtreras genom flera filter för att förhindra att oönskade lukter och rök sprids i köket.

I det här inlägget kommer vi förklarar hur en spishäll med integrerad fläkt fungerar, vi kommer lägga extra fokus på de varianter som använder kolfilter eftersom många som är intresserade av dessa spishällar har ofta frågor kring hur effektivt kolfiltert är. Vi går också igenom vilka för- och nackdelar där är mellan kolfilter och frånluft samt vad som är viktigt att tänka på om man väljer en modell med frånluft.

Typ av spishäll med fläkt - Kolfilter eller frånluft

När du ska köpa en spishäll med integrerad fläkt är en viktig faktor att bestämma vilken typ av fläkt du behöver. Det finns två huvudsakliga typer av spishällar med fläkt, de som använder kolfilter eller frånluft. Idag går de flesta modeller att få i båda alternativen, men det finns också visa som bara använder kolfilter.

En kolfilterfläkt fungerar genom att luften som sugs in under matlagning passerar genom ett kolfilter som absorberar i stort sett all matos och ånga. Den renade luften cirkuleras sedan tillbaka ut i köket.

Fördelen med en kolfilterfläkt är att den inte kräver någon installation av ventilation till utsidan av ditt hem. Detta gör den till ett bra alternativ för kök där det är svårt att installera en frånluftfläkt eller dra ventilatiosrör. Nackdelen med en kolfilterfläkt är att kolfiltret måste bytas ut regelbundet för att bibehålla effektiviteten (vanligtvis 1 - 2 gånger om året).

Om du väljer en modell med en frånluftfläkt så fungerar den genom att fläkten suger in matos, rök och ånga för att sedan föra ut det ur ditt hem via ventilationsrör, precis som en vanlig köksfläkt. Detta gör den till ett effektivt alternativ för dig som vill hålla ditt kök fritt från matlagningslukt. En nackdel med en frånluftfläkt är dock att installationen kan vara dyr och det krävs ofta professionell hjälp för att installera spishällen korrekt.

Viktigt: Om du planerar att köpa en spishäll med fläkt som använder frånluft, se då till så att du har rätt storlek på ventilationsrören. Vanligtvis behöver man ett ventilationsrör som är 120 mm! Många tror att 100 mm räcker med det kommer inte fungerar och risken är stor att du inte blir av med all matos, ånga och rök.

Valet mellan en kolfilterfläkt och en frånluft variant beror på dina personliga behov och kökets struktur. Om du har möjlighet att installera en frånluftfläkt och vill ha en mer effektiv lösning för att bli av med matos och ånga är detta kanske det bästa alternativet för dig, men tänk på att det kan bli lite dyrare med installationen. Se också till att du har rätt storlek på ventilationsrören!

Har du däremot inte möjlighet att installera en frånluftfläkt eller om du bara vill ha en enkelt installationen, då kan en kolfilterfläkt vara ett bättre alternativ. Modellerna från BORA är väldigt effektiva och de rensar till exempel bort 97% av alla partiklar som går genom deras filter, detta kan jämföras mot en traditionell köksfläkt som vanligtvis tar bort omkring 98% av alla partiklar.

Detta innebär att du kommer aldrig bli av med alla partiklar och matos även om du väljer en traditionell köksfläkt som använder frånluft.

Tillverkare - Olika krav vid installation

När det gäller att välja tillverkare för en spishäll med fläkt är det viktigt att välja en tillverkare som erbjuder hög kvalitet, pålitlighet och hållbarhet. Det finns många tillverkare på marknaden, men de mest välkända och pålitliga är vanligtvis de som har varit verksamma i branschen under lång tid och har ett gott rykte. Det är också bra att välja en tillverkare som erbjuder god kundsupport och service, samt en tillverkare som erbjuder garantier och reservdelar om något skulle gå fel.

Här är några populära tillverkare och hur de skiljer sig åt:

BORA

 • Tillverkning: Spishällarna tillverkas i Tyskland och den första spishällen med fläkt skapa man redan 2015.
 • Varianter: Spishällarna finns med både kolfilter och frånluft.
 • Installation: Med kolfilter så krävs ett hål i bakkanten av bänkskåpet och ett utrymme på 25 mm bakom skåpet för att luften ska kunna cirkulera.
 • Krävs det extra rörpaket?: Nej
 • Priser: Från 29 000 - 100 000+ kr
 • Garanti: 2 år

Neff

 • Tillverkning: Neff är del av Siemens-koncernen så all tillverkning sker i Tyskland.
 • Varianter: Spishällarna finns med både kolfilter och frånluft.
 • Installation: Med kolfilter så krävs ett hål i bakkanten av bänkskåpet och ett utrymme på 25 mm bakom skåpet för att luften ska kunna cirkulera.
 • Krävs det extra rörpaket?: Nej
 • Priser: Från 40 000 - 49 000 kr
 • Garanti: 5 år

Siemens

 • Tillverkning: Spishällarna tillverkas i Tyskland.
 • Varianter: Spishällarna finns med både kolfilter och frånluft.
 • Installation: Med kolfilter så krävs ett hål i bakkanten av bänkskåpet och ett utrymme på 25 mm bakom skåpet för att luften ska kunna cirkulera.
 • Krävs det extra rörpaket?: Nej
 • Priser: Från 17 000 - 46 000 kr
 • Garanti: 2 år

Fördelar med en spishäll med inbyggd fläkt

Så vilka är de stora fördelarna med att välja en spishäll som har inbyggd fläkt?

 1. Kan placeras var som helst - En spishäll med fläkt som använder kolfilter kan placeras var som helst i köket, till skillnad mot en traditionell köksfläkt som ofta är beroende av frånluft och ventilationsrör.
 2. Passar alla kök - Oavsett vilken storlek eller layout du har på ditt kök så kan man nästan alltid integrera en spishäll med fläkt. Här är några populära spishällar med fläkt som passar i mindre kök.
 3. Avancerade funktioner - Alla spishällar med fläkt har flera avancerade funktioner, till exempel så justerar sig fläkten automatiskt beroende på hur mycket matoset eller rök som uppstår under matlagningen. Många modeller erbjuder även överkokningskydd så du behöver aldrig oroa dig för att det ska koka över på spishällen.
 4. Enkel att rengöra - De flesta spsihällar som har inbyggd fläkt är väldigt enkla att rengöra, till exempel så har många modeller ett fettfilter som är kombinerat med ett uppsammlingskärl vilket man enkelt kan lyfta upp från fläkthållet så det kan tvättas i en diskmaskin.
 5. Unik inredningsdetalj till köket - Utöver att en spishäll med fläkt är väldigt praktisk så är det också en unik och väldigt snygg inredningsdetalj till köket.

Så fungerar en spishäll med integerad fläkt

En spishäll med fläkt fungerar precis som en vanlig induktionshäll och den enda skillnaden är egentligen att där är en integrerd köksfläkt. För att rena luften och ta bort all matos, ånga och rök så använder de flesta bänkfläktar flera filter som till exempel fett- och kolfilter. Med denna lösning så kan till exempel BORA rensa luften upp till 97% vilket kan jämföras med en traditionell kökslfäkt med frånluft som tar 98% av alla partiklar och matos.

Det finns också några modeller från Fjäråskupan som använder plasmafilter i kombination med ett kolfilter. Fördelen med plasmafilter är att det är bakteriedödande och det behöver inte bytas (livslängd på ungefär 20 år). Dock behöver man fortfarande byta kolfiltret, men det räcker ofta att man gör det en gång om året.

Sen finns det också några modeller som går att ansluta till ventilation och frånluftssystem med hjälp av rörpaket vilket gör att alla luft skickas ut från bostaden. Det negativa med en frånluftsfläkt är att man blir något begräsad kring var man kan placera spishällen och de är inte lika energieffektiva eftersom man skickar ut mycket av den uppvärmda luften som finns i bostaden.

Detta består en spishäll med fläkt av:

 1. Det första man ser på en spishäll med fläkt är ett fettfilter som vanligtvis också har ett uppsammlingskärl.
 2. Plocka man upp fettfiltret så kommer man åt det utbytbart kolfiltret.
 3. Bakom fettfiltret så hittar man ett eller flera hål som leder ner luften till fläktenheten.
 4. Under spishällen sitter själva fläktenheten och den skyddas av en plastkåpa som är 20 - 25 cm hög och den tar ofta upp en stor del av spishällens bredd. I och med fläktenheten så kan man inte ha någon kryddlåda under spishällen, därför monterar man ofta den första köksfronten i skåpet och sen kan man använda de resterade grytlådorna som vanligt.

Underhåll - Kräver en spishäll med fläkt extra underhåll?

Så vilken typ av underhåll kräver en spishäll med integrerad fläkt?

Oavsett om du väljer en bänkfläkt som använder kolfilter eller frånluft så kommer du regelbundet behöva diska och rengöra fettfiltret. Detta är inte unikt för bänkfläktar utan det gäller alla köksfläktar, är fettfiltret igen satt så kommer fläkten inte vara lika effektiv och mycket partiklar / fett kommer sprida sig i köket. Dessutom kommer det påverka luftkvalitén. Att rengöra fettfiltret är väldigt enkelt och vanligtivis kan du köra fettfiltret i diskmaskinen eller så tvättar du det för hand med Yes och varmvatten.

Om du väljer en bänkfläkt som använder kolfilter så kommer du behöva byta kolfiltert 1 till 2 gånger om året. Beroende på vilket märke och modell du har så kan ett nytt kolfilter kosta mellan 800 - 1 000 kr. De flesta kolfilter som används i kökslfäktar är förbrukningsvaror och de måste bytas, det går alltså inte att tvätta ett kolfilter!

Funktioner - Som en traditionell induktionshäll

De flesta spishällar med fläkt har liknande eller till och med fler avancerade funktioner än en traditionell induktionshäll. Några vanliga funktioner som man kan få i en spishäll med fläkt (kan variera något beroende på märke / tillverkare) är till exempel:

 • Timer
 • Barnlås och barnsäkring.
 • Zonvakt och överkokningsskydd.
 • Automatisk fläktkontroll som anpassar fläkten efter mängden rök, ånga och matos.
 • Har spishällen två stora (flexibla) induktionszoner så går dessa ofta att kombinera med hjälp av en bryggfunktion.
 • Flera värme intervaller, till exempel 1 - 14 + Power Boost (Boost-funktion).

Sammanfattning

Enligt oss så fungerar en spishäll med fläkt minst lika bra som en traditionell köksfläkt. Dessutom anser vi att där finns flera andra fördelar med att välja en spishäll med fläkt istället för en vanlig köksfläkt, som till exempel:

 • Priset - Beroende på vilken modell man välja så behöver inte priset bli mycket högre än en traditionell köksfläkt.
 • Enkel installation - Att installera en spishäll med fläkt går ofta väldigt snabbt och man kan ofta göra det själv (du kan behöva en certifierad elektriker för att koppla in strömmen).
 • Enkel att rengöra och underhålla - Alla delar i en spishäll med fläkt är enkla att rengöra. Du kan plocka upp fettfilter och uppsammlingskärlet för att diska i diskmaksin. Kolfiltert är också tillgänglig via fläkthållet och kan bytas på 30 - 40 sekunder.

Se också:

Published: