Vilken skillnad på spishäll med induktion och glaskeramik?
Vad är skillnaden mellan induktion och glaskeramikhällar?
Keramiska och induktionshällar kanske inte verkar så olika och utseendemässigt är det väldigt lika, men det finns fortfarande stora skillnader mellan dessa två typer av spishällar. Några argument som ofta används för induktionshäll är till exempel att de är mycket snabbare, mer energieffektiv och de är också säkrare.
Vilken typ av spishäll ska man välja?
Induktion | Glaskeramisk | |
---|---|---|
Vill du att kastruller och stekjärn ska bli varma fort? | Ja | Nej |
Kräva så lite energi så möjligt? | Ja | Nej |
Vill du ha flexibla kokzoner? | Ja | Nej |
Vill du ha en säker spishäll? | Ja | Nej |
Viktigt: se till att du har rätt el och kontakt
Oavsett vilken spishäll du väljer så behöver den mycket energi för att värmas upp och därför behöver de flesta spishällar en en 2- eller 3-fasanslutning. Därför är det oftast bäst att dra en separat spiskrets som har en perilex-kontakt (fempoligt kontaktdon som är vanligt förekommande vid trefas-anslutningar) samt installera ett uttag för den unika kontakten.
Vilka stora skillnader finns det med induktion och glaskeramik?
Hastighet
Induktionshällar - Snabb och effektivt uppvärmning
En induktionshäll värmer upp dina kokkärl med hjälp av ett magnetfält som skapas när spishällen är igång. Det betyder att spishällen har inget värmeelement, utan värmen uppstår direkt kokkärlet eller stekpannan. Sen i och med att värmen uppstår i kokkärlet så tar det inte många sekunder innan kokkärlet eller stekpannan är varm.
Men för att induktionen ska fungera så behöver du kokkärl med en magnetisk botten och har du tidigare lagat mat på gashäll? Då är chansen stor att botten på dina kokkärl är deformerad och du måste köpa nya kokkärl.
Glaskeramikhällar - Tar längre tid att bli varm
Med en keramiskspishäll så tar det rätt så lång tid att värma upp kokkärl och det beror på att spishällen har ett värmeelement som först måste värmas upp och därefter värms kokkärl eller stekjärnet upp. När värmeelementet är varmt så kommer det ha en röd färg. Vanligtvis måste man vänta mellan 1 till 2 minuter innan spishällen är tillräligt varm för att kunna påbörja matlagningen.
I och med att det är ett värmeelement som värms upp så kan man använda vilken typ av kokkärl eller stekjärn som helt, så till skillnad mot en induktionshäll så behöver man inte skaffa speciella kokkärl, dock kan det vara bra att ha kokkärl eller stekjärn med en platt och tjock botten för bästa resultat.
Energieffektiva
Induktionshällar - Kräver mindre energi och väldigt effektiv
En induktionshäll är också energisnål eftersom den bara värmer själva pannan. Sen när du tar bort kastrullen från spishällen så stängs den av automatiskt. Detta resulterar också i att spishällen blir sval mycket snabbare än en keramiskspishäll. En induktionshäll förbrukar omkring 175 kWh per år vid normal användning.
Glaskeramikhällar - Kräver mer energi än induktion
En keramisk spishäll kräver mycket mer energi för att värma upp kokzonerna i och med att först måste värmeelementet värmas upp. En stor nackdel med keramiskaspishällar är att de förblir varma under väldigt lång tid, även efter att du har avslutat matlagningen. En keramisk spishäll förbrukar omkring 225 kWh per år vid normal användning.
Flexibel matlagning
Induktionshällar - Fasta och flexibla kokzoner
Många moderna induktionshällar har idag flexibla kokzoner, vilket innebär att du kan kombinera kokzonerna och skapa en 1 stor kokzon eller så kan du ha mellan 2 - 4 st separata kokzoner. Du kan enkelt anpassa hur många kokzoner du vill ha med en knapptryckning. En stor fördel med de flexibla kokzonerna är att det spelar det ingen roll var du placerar dina kokkärl.
På så sätt bestämmer du själv hur du vill placerar dina kastruller på spishällen och du kan också flytta runt kokkärl och stekjärn hur du vill utan att de förlorar någon större mängd värme.
Glaskeramikhällar - Fasta kokzoner
Idag finns det några keramiska spishällar som har expanderbara kokzoner. Dessa är avlånga zoner för till exempel avlånga stekpannor i gjutjärn eller stekbord. Sen eftersom keramiska spishällar använder ett värmeelement så är det extra viktigt att du alltid placera dina kokkärl på kokzonen exakt rätt för att de ska värmas upp korrekt, så att använda ett vanligt kokkärl eller stekjärn på dessa expanderbara zoner är inte alltid optimalt eftersom det finns en liten del av zonen som inte blir uppvärmd.
Säkerhet
Induktionshällar - Väldigt säkert
Matlagning med induktion är mycket säkrare än om man jämför mot en keramiskspishäll. Detta beror på att en induktionshäll har alltid ett barnsäkerhetsspärr, så ditt barn kan inte ändra inställningarna på spishälllen. Sen fungerar också bara spishällen när det finns en kastrull eller stekjärn på den.
Dessutom så stängs den av direkt när du tar bort kastrullen eller stekjärnet i och med den magnetiska anslutningen bryts. Så om du alltid tar bort kokkärlet efter att du har lagat mat så kommer hällen att stänga av sig automatiskt.
Glaskeramikhällar - Mindre säkert
En keramikspishäll är något mindre lämplig för hushåll med små barn eller även äldre personer som riskerar att glömma saker. De keramikaspishällarna håller sig också varma mycket länge, även efter tillagningen. Detta gör att det finns stor risk för att man kan bränna sig. Dessutom stängs inte spishällen av automatiskt efter tillagning, utan du måste alltid manuellt stänga av spishällen.
Vanliga frågor om glaskeramisk och induktionshällar
Vilka nackdelar finns det med glaskeramikhällar?
Vid första anblik kan en glaskeramikhäll och induktionshäll se väldigt lika ut, men det är tekniken i dessa som skiljer sig åt väldigt mycket. Och när man väl har förstått hur en induktionshäll fungerar och har testat att laga mat på en så är det sällan man vill gå tillbaka till en glaskeramikhäll.
- Tar lång tid att bli varm, till exempel att koka vatten kan ta allt från 2 - 3 minuter.
- Förblir varm väldigt länge vilket ökar risken för brännskador och man måste vänta länge innan man kan rengöra spishällen.
Vilket är enklast att rengöra - glaskeramisk eller induktionshäll?
Problemet med en glaskeramisk spishäll är att själva glaset och spisplattan blir väldigt varm så om man råkar koka över på spishällen så bränner det vid väldigt snabbt och därefter kan det vara svårt att rengöra spishällen eftersom man vanligtvis måste vänta tills spisplattan har svanlnat för att man ska kunna röra den och inte riskera att bränna sig.
Med induktionshäll så har du inte detta problemet eftersom det är bara kokkärlet som blir varmt och även om glaset på spishällen blir varmt så är det bara precis där kokkärlet har varit placerat. I och med glas har en låg väremeledningsförmåga så börjar glaset också svalna så fort man tar bort kokkärlet från spishällen vilket gör att man kan torka av spishällen nästan direkt.
Varför ska man välja en induktionshäll?
Eftersom du slipper alla nackdelar som en glaskeramisk spishäll medför. Med en induktionshäll får du dessutom mycket bättre kontroll på värmen och det finns också flera avancerade tekniker i induktionshällarna som till exempel flexibla kokzoner, automatisk avstägning och idag går det till och med att köpa induktionshällar med inbyggd köksfläkt.
Måste man köpa nya kokkärl och stekjärn till en induktionshäll?
Det beror på hur gamla dina kokkärl och stekjärn är. Har du köpt nya de senaste 10 åren så är chansen stor att det kommer fungera på en induktionshäll. Det som är viktigt är att botten på dina kokkärl och stekjärn är magnetiska och detta kan du enkelt testa med en vanlig magnet. Om magneten fastner på botten så kommer dina stek- och kokkärl att fungera på en induktionshäll.
Finns det glaskeramikhällar med integrerad fläkt?
Ja, på sätt och vis. Till exempel BORA har enheter med glaskeramik hällar i modellen BORA Professional 3.0. Det unika med denna spishällen är att den går att anpassa med flera olika enheter, däribland glaskeramikhällar, induktionshällar och gashällar. Även Gaggenau har denna typ av spishäll som går att anpassa med till exempel en glaskeramikhäll. Dock har vi inte hittat någon traditionell spishäll som är glaskeramik och som har inbyggd fläkt.
Så vill du har en spishäll med integrerad köksfläkt så kommer du med stor sannolikhet behöva välja en induktionshäll.
Hur skiljer sig installationen mellan en glaskeramik- och induktionshäll?
Idag kräver de flesta spishällar trefas, men anslutningen kan se lite olika ut beroende på om det är en glaskeramik- eller induktionshäll. Till exempel så finns det spishällar med stickpropp eller fast installation vilket kräver insats från en behörig elektriker. Det kan också vara bra att känna till att det finns nya EU-regler som säger att alla nya spisar som säljs ska ha ett en stickpropp för trefas med fem poler i stället för två som på vanliga stickproppar.
Detta innebär att om du vill byta ut en gammal spis med fast installation eller stickpropp så behöver du alltså ett trefas-uttag för att kunna använda den nya spishällen.