Sidan kan innehålla affiliate-länkar, detta gör det möjligt för oss att hålla sidan fri från annonser. Så här fungerar det

Tips & idéer - Vitvaror till modern köksdesign

Tips & idéer - Vitvaror till modern köksdesign

Populära vitvaror som passar bra till modern köksdesign

Om man planerar att renovera köket och funderar på en modern köksdesign så vill man förmodligen ha vitvaror som passar till det moderna utseendet på köket. Men vad ska man välja för vitvaror och vilken typ av vitvaror passar bra till en modern köksdesign? I det här inlägget ger vi tips på några populära vitvaror som kan passa bra i ett modernt kök.

Vilka vitvaror passar bäst till ett modernt kök?

Ugn med ångfunktion

Ångugnar blir allt mer populärt och de passar bra i både traditionell och moderna kök. Fördelen med en ångugn är att de erbjuder tillgång till den absolut senaste tekniken och utseendet på dessa ugnar är också väldigt modern med touch-kontroller, digitala kontroller och displayer samt tillgång till avancerade tillagningsprogram som gör att matlagningen blir mycket enklare.

Utöver en snygg design och flera innovativa funktioner så bidrar en ångugn också till bättre mat i och med att ångan bevarar näringsämnena bättre i maten jämfört med en traditionell ugn. Till exempel så förloras mycket av näringsämnena när temperaturen stiger över 100 grader.

Spishäll med fläkt istället för köksfläkt

Om man vill ha ett modern kök med raka linjer så vill man kanske inte ha en tråkig köksfläkt hängande på väggen eller som stiker ut under väggskåpen. Eller om man planerar att ha en köksö så vill man kanske inte ha en frihängade köksfläkt som dels är i vägen och som begränsar sikten från köket om man vill ha en öppen planlösning.

Med en spishäll som har en integrerad köksfläkt så kan du placera spishällen var du vill i köket och med kolfilter så blir installationen väldigt enkelt eftersom du varken behöva tillgång till ventilation och eventull rördragning leds bara ner i sockeln för att få luftcirkulation.

Integrerad kyl & frys

Att välja integrerade kyl och frys kan ge ett stilrent kök i och med att du kan få samma fronter i hela köket. När man väljer en integrerad kyl och frys så är de speciellt anpassade för att fungera i slutna utrymmen vilket innebär att storleken och specifikationer ofta skiljer sig åt från fristånde kyl och frysar.

Ett exempel på detta är att integrerade kyl och frysa är något mindre än fristående kyl och frysar som ofta är högre i och med de inte behöver något extra utrymme för ventilation. Men vill man ha ett stilrent kök som är enkelt att hålla rent så är integrerade vitvaror det snyggaste och bästa alternativet.

Diskmaskin

Vid valet av diskmaskin till ett modernt kök så är det framförallt halv- och helintegrerade maskiner som används i och med att man kan täcka stora delar av diskmaskinsfronten med en kökslucka får att få diskmaskinen att smälta in i köket.

Den stora skillnanden mellan halv- och helintegrerade diskmakskiner är placeringen av kontrollpanelen och om denna syns eller ej. Ett annat populärt alternativ till de traditionella diskmaskinerna är så kallade "låd-diskmaskiner" som man drar ut och ställer ner disken i en låda istället för att fälla ner en lucka och placera disken i två / tre utdragbara korgar.

En stor fördel med dessa låd-diskmakskiner är att man också kan få tillgång till dubbla diskmaskiner i en maskin samtidigt som den inte är större än en traditionell diskmaskin. Dessa diskmakskiner har också ett väldigt modernt utseendet vilket passar bra om man vill ha ett modernt kök.

Vinkyl

Att integrera en vinkyl i köksdesignen är en annan populär lösning som är väldigt vanlig i moderna kök. Vinkylar finns i flera olika storlekar, till exempel så finns det vinkylar som har samma höjd som kyl- och frysskåp vilket kan vara bra om man vill placera vinkylen intill dessa. Sen finns det vinkylar som har samma höjd som ett bänkskåp, vilket gör det möjligt att placera vinkylen i köksön.

När man väljer vinkyl så måste man dock fundera på om man bara vill ha en vinkyl som ser till att vinet håller rätt temperatur eller om man vill ha ett vinlagringsskåp som är anpassat för att lagra viner under en längre tid (vinlagringsskåp är mer avancerade eftersom de också kontrollerar luftfuktigheten och många andra faktorer som är viktiga vid vinlagrning).

Läs vårt inlägg "Guide: Vilken vinkyl eller vinskåp ska man välja till köket? (2024)" för att få hjälp av välja rätt vinkyl för ditt kök.

Färg - Vilken färg ska man välja på vitvaror?

Till en modern köksdesign så har rostfria vitvaror alltid varit populära och det kommer vara den absolut vanligaste utseendet på vitvaror som används i moderna kök. Men något som har dykt upp på senare tid är rostfria vitvaror med en mörkgrå finish som ofta kalla "black steel" eller "space gray".

Så istället för den traditionella silver färgen så är dessa produkter svarta / mörkgråa vilket ger en bra kontrast om man ska ha ett ljust och modernt kök.

Updaterad:

Andra liknande artiklar:

 • Alternativ till en traditionell köksfläkt?

  Om du inte vill ha en traditionell köksfläkt eller fläktkåpa så finns det idag faktiskt några alternativ som fungerar lika bra. I det här inlägget går vi igenom alla alternativ som finns till köksfläktar och fläktkåpor. Lär dig mer om spishällar med inbyggd fläkt och bänkfläktar som du placerar in i bänkskivan.

 • Planerar du att köpa en spishäll med fläkt? Så väljer du rätt modell

  I det här inlägget går vi igenom vilka fördelar det finns med en spishäll med fläkt, se också bilder på flera populära modeller. Till sist ger vi dig också några tips på saker som du bör känna till innan du väljer en spishäll med integrerad köksfläkt.

 • Bäst i test - Bäst grillpanna till induktionshällar (2024)

  Här går vi igenom vilka grillpannor som är bäst för dig som har en induktionshäll. Vi har tidigare tipsat om några bra stekbord, men med en grillpanna så kan du få samma effekt som från ett grillgallret i och med att du kan steka på något högre temperaturer jämfört med ett vanligt stekjärn.

 • Bäst i test - Bäst grytor till induktionshällar (2024)

  Här samlar vi de bästa grytorna för dig som har en induktionshäll. Vi går igenom vilka material som är bäst att välja på grytor och kastruller för att de ska fungera på en induktionshäll. Till sist tipsar vi också om några populära grytor från tillverkare som Zwilling, WMF och Eva Trio.