Sidan kan innehålla affiliate-länkar, detta gör det möjligt för oss att hålla sidan fri från annonser. Så här fungerar det

Guide: Så använder du ett stekjärn i rostfritt stål (2024)

Guide: Så använder du ett stekjärn i rostfritt stål (2024)

Så lagar du mat på ett rostfritt stekjärn: Allt du behöver veta

Rostfria kastruller och stekpannor är bra av många anledningar. Vi personligen föredrar att använda dessa kokkärl över många så kallade "nonstick"-varianter för att till exempel bryna kött eftersom det lämnar efter sig bitar av fond som är den perfekta starten på många såser. I det här inlägget hjälper vi dig att få ut det mesta av din kokkärl i rostfritt stål, inklusive hur du undviker några misstag som i värsta fall kan förkorta livslängden eller orsaka skadda på dina kokkärl.

Att använda rostfria stekjärn är ett utmärkt sätt att uppnå perfekta stekresultat och mångsidig matlagning. Dessa stekjärn är kända för sin hållbarhet och förmåga att ge en jämn värmefördelning, vilket resulterar i en fantastisk stekyta på dina rätter. För att optimera användningen är det viktigt att förstå hur man korrekt värmer, använder och underhåller ett rostfritt stekjärn. Genom att följa några grundläggande steg och använda rätt tekniker så kan du njuta av hälsosamma och läckra måltider samtidigt som du bevarar stekjärnets prestanda lång tid förmöver.

Här under hittar du några tips för att komma igång med matlagning på ett rostfritt stekjärn, men först låt oss börja med att förklara fördelarna och varför du bör välja att använda ett stekjärn tillverkat i rostfritt stål.

Fördelar med att använda stekjärn i rostfritt stål:

 • Hållbarhet: Rostfritt stål är känt för sin hållbarhet och långa livslängd. Stekjärn i detta material är tåliga och kan motstå slitage över tid, vilket gör dem till en pålitlig följeslagare i köket.

 • Jämn värmefördelning: Rostfritt stål ger en jämn värmefördelning över hela ytan, vilket är avgörande för att uppnå en jämn tillagning av maten. Det eliminerar varmhetsfläckar och ger möjlighet till perfekt stekyta.

 • Mångsidighet: Rostfria stekjärn är mångsidiga och kan användas på olika värmekällor, inklusive spisar, ugnar och grillar. Denna flexibilitet gör dem användbara för en rad olika matlagningstekniker.

 • Lätt att underhålla: Rostfritt stål är enkelt att rengöra och kräver minimalt underhåll. De är resistenta mot fläckar, rost och korrosion, vilket gör dem lätta att hålla i utmärkt skick över tid.

 • Neutral smakprofil: Rostfritt stål påverkar inte smaken på maten, vilket gör det till ett utmärkt val för matlagning där man vill bevara och framhäva naturliga smaker.

 • Design som är tilltalande: Rostfritt stål ger en modern och snygg estetik till köksutrustningen. Dess blanka yta och rena linjer gör att stekjärnet blir en ögonfallande del av köksinredningen.

Sammanfattningsvis erbjuder stekjärn i rostfritt stål en kombination av hållbarhet, prestanda och mångsidighet som gör dem till en omtyckt köksutrustning för både professionella kockar och de flesta hushåll.

Mat som fastnad på rostfria stekjärn: 4 vanliga mistag att undvika:

Att hantera mat som fastnar på rostfria stekjärn kan vara frustrerande, men det beror ofta på några vanliga misstag. Så om du kan undvika dessa så kan du ofta förbättra din matlagningsupplevelse. Här är fyra vanliga misstag som många med rostfria stekjärn gör och så kan du undvika dem:

 1. För låg temperatur: Att använda för låg värme är en vanligt orsaka att maten fastnar istället för att få en fin stekyta. Därför är det viktigt att förvärma stekjärnet ordentligt och använd sedan en medelhög till hög temperatur beroende på den specifika maträtten.

 2. Överbelastning av stekjärnet: Ett annat vanligt problem är att man lägger för mycket mat på stekjärnet, vilket leder till att det blir svårt att upprätthålla en jämn temperatur och resultera i att maten klibbar fast. Försök att laga mindre portioner åt gången för att undvika överbelastning.

 3. Användning av fel typ av olja: Användningen av oljor med låg rökpunkt, som olivolja - vid höga temperaturer kan orsaka att oljan bryts ner och då kommer maten fastna. Använd istället oljor med hög rökpunkt, såsom rapsolja eller solrosolja för att undvika detta problem.

 4. Använd ej stålull eller skurmedel: Om något skulle bränna fast så kan man enkelt ta bort det genom att koka upp lite vatten med diskmedel i och skruba med en diskborste. Skölj sedan och torka ur. Använd aldrig stålull i rostfria kokkärl och stekjärn då detta kommer skada ytan och i värsta fall kan det orsakat att maten bränner fast.

Genom att undvika dessa vanliga misstag kan du enkelt förbättra din förmåga att laga mat på ett rostfritt stekjärn och minimera risken för att maten fastnar. Kom ihåg att varje stekjärn kan vara lite annorlunda, så det kan kräva lite tid och "trial and error" för att hitta den bästa tekniken som fungerar på ditt specifika stekjärn.

Så gör du ett rostfritt stekjärn "Non-stick"

Att göra ett rostfritt stekjärn "non-stick" (icke-klibbigt) kräver en del underhåll och förberedelser. Här är några steg som kan hjälpa dig att förbättra non-stick-egenskaperna hos ditt rostfria stekjärn:

 1. Förvärm stekjärnet innan användning: Innan du börjar laga mat, se till att förvärma stekjärnet ordentligt. Genom att göra detta hjälper du till att skapa en termisk barriär som minskar risken för att maten fastnar.

 2. Använd rätt typ av olja: Använd oljor med hög rökpunkt, såsom rapsolja, majsolja eller solrosolja. Dessa oljor tål höga temperaturer utan att brytas ner och bidrar till att skapa en bättre non-stick-yta.

 3. Använd trä- eller plastredskap: För att undvika repor på stekjärnets yta och bevara non-stick-egenskaperna, använd trä- eller plastredskap istället för metallredskap.

 4. Rengör omedelbart efter användning: Efter matlagning, rengör stekjärnet omedelbart med varmt vatten och en borste eller svamp. Undvik att använda tvål, då detta kan påverka den säsongssättande beläggningen.

 5. Säsongsätta regelbundet: Om du märker att non-stick-egenskaperna börjar minska, säsongsätt stekjärnet igen för att återställa och förbättra dess förmåga att avvisa mat.

Om du följer dessa steg så kan du optimera ditt rostfria stekjärns non-stick-egenskaper och njuta av en mer smidig matlagningsupplevelse. Var noga med att vara tålmodig och ge stekjärnet tid att utveckla och behålla sin non-stick-yta över tiden.

Tips för att laga mat med rostfria stekjärn:

1. Förvärm alltid ditt stekjärn innan användning

Placera din tomma rostfria stekpanna på din spishäll och välj en medelhög värme och låt pannan värmas upp i 2 till 3 minuter. Kallt rostfritt stål är mer poröst, och dess porer gör att maten fastnar lättare. Genom att värma upp din panna gör du ditt rostfria stål mindre poröst och minskar risken för att maten ska fastna.

2. Olja efter förvärmning

Tillsätt olja i pannan när den har förvärmts. Om du lägger till oljan medan pannan är för kall kommer oljan att sjunka ner i pannans porer och vara mindre effektiv när det gäller att minska risken för att maten fastnar på pannans yta. När du tillsätter oljan, så kan du ta bort pannan från värmen och därefter tillsätt oljan samtidigt som du virvla runt den så att den lätt täcker hela pannans yta. Oljan kommer att värmas upp mycket snabbt.

3. Låt maten bli rumstempererad

Ta ut maten från kylen lite innan du ska tillaga den och låt den nå rumstemperatur innan du lägger på den i din rostfria stekpanna, se också till att torka av eventruell fukt som har bildats på maten. Genom att lägga kall eller fuktigt mat i pannan sänker du pannans temperatur avsevärt, vilket kommer leda till att maten fastnar. Det bästa sättet att få din mat till rumstemperatur är att ta ut den från kylskåpet innan du tillagar den.

4. Testa temperaturen på pannan eller stekjärnet

För att säkerställa att din rostfria stekpanna är optimalt förberedd innan matlagning, testa pannans temperatur innan du tillsätter olja. Ett enkelt sätt att göra detta är genom att droppa en liten mängd mat eller en vattendroppe i pannan. Om du hör ett distinkt fräsande ljud när droppet träffar pannan, indikerar det att pannan har uppnått en tillräckligt hög temperatur och är redo att användas. Detta steg är avgörande för att säkerställa en jämn och effektiv matlagning samt för att förbättra pannans non-stick-egenskaper.

5. Variera värmen vid behov

Rostfria stekjärn svarar snabbt på temperaturförändringar. Om du märker att maten börjar brännas, sänk värmen eller flytta maten till en svalare del av stekjärnet. Att vara uppmärksam på värmen är avgörande för att undvika överkokning eller att maten fastnar.

6. Undvik att röra för mycket

När du placerar maten på stekjärnet, låt den ligga ostörd så att en perfekt stekyta kan bildas. Att undvika överflödig omrörning möjliggör en jämn och gyllene yta på din mat. Att tillåta maten att steka i lugn och ro ger pannan möjlighet att skapa den krispiga ytan som så många älskar. Överdriven omrörning kan störa denna process och förhindra att maten får den önskade textur och smakprofilen. Så, låt stekjärnet göra sitt jobb och njut av resultatet av en välstekt rätt.

Så underhåller du ett rostfritt stekjärn

Att underhålla ett rostfritt stekjärn är avgörande för att säkerställa dess långsiktiga prestanda och hållbarhet.

 1. Rengör omedelbart efter användning: Efter varje användning, rengör stekjärnet omedelbart med varmt vatten och en borste eller svamp. Undvik att använda tvål, då detta kan påverka stekjärnets naturliga beläggning. Sänk aldrig ner eller blötlägg en het panna av rostfritt stål i kallt vatten då det kan orsak skaddor och att stekjärnet blir skevt.

 2. Torka ordentligt: Efter rengöring, torka stekjärnet ordentligt med en ren handduk eller papper för att förhindra rostbildning och har du haft mycket salt i maten så kan det ibland bildas vita prickar, men det kan lätt tas bort genom att ta lite ättika på hushållspapper, torka av och sedan skölja ur stekjärnet.

 3. Undvik överbelastning: Försök att undvika att överbelasta stekjärnet med för mycket mat åt gången. Om du lägger på för mycket mat på en gång så sänker du värmen på stekjärnet och det kommer påverka jämnheten i tillagningen och det kommer även bli göra det svårt att få en fin stekyta. Om det är fryst mat så finns det också risk att råvarorna släpper ifrån sig vatten och då kommer maten bara koka istället för att stekas.

 4. Förvara på rätt sätt: Se till att förvara ditt rostfria stekjärn på en torr plats för att förhindra fukt och rostbildning. Var också försiktig med var du placerar stekjärnet så du inte skaddar botten eftersom då finns det risk att du repar spishällen.

Genom att följa dessa enkla underhållssteg kan du förlänga livslängden på ditt rostfria stekjärn och fortsätta njuta av de många fördelar det ger vid matlagning.

Vill du ha hjälp att välja rätt stekjärn eller stekpanna? Då ska du kolla vårt inlägg: Bäst i test - Bäst stekjärn och stekpanna till induktionshällar (2024) där vi går igenom flera stekjärn och stekpannor i rostfritt stål som dessutom är kompatibla med induktionshällar. Vill du inte läsa hela det inlägget så är här några premium-varianter av stekjärn i rostfritt stål:

Populära premium stekjärn i rostfritt stål:

Hestan Meyer Nanobond stekpanna, 28 cm

Detta gillar vi med produkten:

 • Stekjär som är ugnssäkert upp till 560 grader.
 • Tål att diskas i diskmaskin.
 • Tillverkat av tusentals lager av molekylär titan och rostfritt stål.
 • Finns i två modeller: 28 och 32 cm..
9.5av 10
Material:
Titan och rostfritt stål
Detta ingår:
1 st stekpanna 28 cm.
Pris:
4 499 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

De Buyer Affinity stekpanna, 28 cm

Detta gillar vi med produkten:

 • Stekpanna med kärna av aluminium vilket garanterar bra värmespridning.
 • Består av rostfritt stål och har inte någon non-stick beläggning.
 • Handtag med ergonomiskt grepp.
9av 10
Material:
Rostfritt stål
Detta ingår:
1 st stekpanna 28 cm.
Pris:
1 749 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Demeyere Industry stekpanneset, 20 cm + 28 cm

Detta gillar vi med produkten:

 • Ger en jämn fördelning av värme.
 • Tillverkat i rostfritt stål som tål alla typer av redskap.
 • Tål att diskas i diskmaskin.
8.8av 10
Material:
Rostfritt stål och aluminium
Detta ingår:
2 st stekpannor 20 cm och 28 cm.
Pris:
3 198 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Demeyere Industry stekpanna, 28 cm

Detta gillar vi med produkten:

 • Fungerar på alla värmekällor inklusive induktion och ugn.
 • Patenterade TRIPLINDUC® botten som höjer effektiviteten i magnetismen och värmebildningen.
 • 5 års garanti.
 • Finns i två storlekar - 24 och 28 cm.
8.8av 10
Material:
Rostfritt stål och aluminium
Detta ingår:
1 st stekpanna 28 cm.
Pris:
1 899 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Scanpan Fusion 5 stekpanna, 28 cm

Detta gillar vi med produkten:

 • Fungerar på alla värmekällor, inklusive induktionshällar.
 • Innehåller en kraftig aluminiumkärna.
 • 5 års garanti.
 • Finns också i en mindre variant på 24 cm.
8.5av 10
Material:
Rostfritt stål och aluminium
Detta ingår:
1 st stekpanna 28 cm.
Pris:
1 399 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Culimat Mathias Dahlgren stekpanna, 28 cm

Detta gillar vi med produkten:

 • Mathias Dahlgren Edition serien.
 • Tillverkade av rostfritt stål i 5-lager så värmen sprider sig jämnt i hela pannan.
 • Fungerar på alla värmekällor inklusive induktion och kan även användas i ugnen upp till 260°C.
 • Finns i två storlekar: 20 eller 28 cm diameter.
8.3av 10
Material:
Rostfritt Stål
Detta ingår:
1 st stekpanna 28 cm.
Pris:
899 kr
Beställ idag

via bagarenochkocken.se

Vad är skillnaden mellan rostfritt stål jämfört med kolstål

Kolstålspannor är en blandning av en rostfri stålpanna och en gjutjärnspanna. En del rostfria stålpannor kan ha lite kol i sin sammansättning, men kolstålet har alltid en högre koncentrationer än vad du skulle hitta i vanligt rostfritt stål. Dessa stekjärn lånar sin materialuppbyggnad från gjutjärn och de påminner mycket om gjutjärnspannor. Båda kräver inbränning för att bibehålla en bra yta och så de kan skappa ett naturligt non-sticklager.

Till skillnad från gjutjärn är kolstålet mycket lättare, ungefär som rostfritt stål och det erbjuder samma mångsidighet. Till skillnad från rostfritt stål är kolstålet inte korrosionsbeständigt, så extra försiktighet måste tas vid rengöring och underhåll av kolstålskokkärl. Även om de delar vissa likheter så bör ett välfyllt kök inkludera båda typerna av kokkärl eftersom de har styrkor och svagheter som kompletterar varandra.

Vanliga frågor och svar om rostfria stekjärn

Hur förhindrar man att maten bräns på ett rostritt stekjärn?

Att förhindra att maten bränns fast på ett rostfritt stekjärn kräver uppmärksamhet på flera faktorer under matlagningen. Här är några tips för att minimera risken för att maten ska bränna fast:

 1. Förvärma stekjärnet: Innan du lägger maten på stekjärnet, se till att det är ordentligt förvärmt. Ett varmt stekjärn hjälper till att skapa en jämn stekyta och minskar risken för att maten ska fastna.

 2. Använd rätt temperatur: Justera värmen beroende på maträtten och matlagningsmetoden. Använd inte för hög värme, särskilt om stekjärnet redan är ordentligt förvärmt. För hög värme kan leda till att maten bränns och fastnar.

 3. Använd olja med hög rökpunkt: Använd oljor med hög rökpunkt, såsom rapsolja eller solrosolja. Dessa oljor tål höga temperaturer och är bättre på att hjälpa till att skapa en non-stick-yta på stekjärnet.

 4. Förbered maten ordentligt: Se till att maten är torr och inte för fuktig innan du lägger den på stekjärnet. Om maten är fuktig så kan det orsaka ånga och då ökar risken för att maten fastnar.

 5. Undvik överbelastning: Försök att inte överbelasta stekjärnet med för mycket mat åt gången. Detta kan påverka tillagningen och göra det svårt att få en fin stekyta. Dessutom kan överbelastning av stekjärnet leda till att maten kokar istället för att stekas. När för mycket mat läggs på stekjärnet sjunker temperaturen, och maten kan släppa ifrån sig vätska, vilket resulterar i ångning istället för stekning.

 6. Var uppmärksam: Håll ett öga på maten och vänd den regelbundet efter att den har fått en fin stekyta för att säkerställa en jämn tillagning. Om du ser att maten börjar brännas, sänk helt enkelt värmen och justera efter behov.

 7. Använd trä- eller plastredskap: Det går att använda metallredskap på ett rostfrit stekjärn, men genom att undvik metallredskap så kan du bibehålla stekjärnets snygga yta. Använd istället trä- eller plastredskap om du vill bevara stekjärnets utseende.

Behöver man olja i ett rostfritt stekjärn vid matlagning?

Ja, att använda olja i ett rostfritt stekjärn vid matlagning är generellt rekommenderat. Trots att rostfritt stål har vissa non-stick-egenskaper, kan tillsatsen av olja förbättra matlagningsupplevelsen och resultatet avsevärt. Här är några skäl till varför det är fördelaktigt att använda olja i ett rostfritt stekjärn:

 • Skapar en bättre non-stick-yta: Genom att applicera olja på stekjärnet skapas en extra non-stick-yta. Detta gör det lättare att vända, röra om och ta bort maten från stekjärnet utan att den fastnar eller klumpar ihop sig.

 • Förbättrar stekresultatet: Olja bidrar till att ge maten en finare och jämnare stekyta. Det hjälper till att få fram smaker och ger en mer tillfredsställande textur till många rätter.

 • Förebygger fastbränning: Att tillsätta olja kan minimera risken för att maten ska bränna fast på stekjärnet, särskilt när du tillagar livsmedel som har tendens att vara klibbiga, som ägg eller vissa typer av kött.

 • Minskar friktion: Oljan fungerar som smörjmedel och minskar friktionen mellan maten och stekjärnet. Detta gör att maten kan röra sig smidigare över ytan och förhindrar att den fastnar.

För att använda olja i ett rostfritt stekjärn, börja med att förvärma stekjärnet och applicera sedan oljan jämnt över hela ytan. Använd en olja med hög rökpunkt, såsom rapsolja, solrosolja eller druvkärnolja. Det är viktigt att inte överdriva mängden olja, eftersom ett tunt jämnt lager oftast är tillräckligt för att förbättra de naturliga non-stick-egenskaperna.

Varför fastnar maten på ett rostfritt stekjärn?

Mat kan fastna på ett rostfritt stekjärn av flera anledningar, och förståelse för dessa faktorer är viktig för att förbättra matlagningsupplevelsen och underhålla stekjärnet på ett effektivt sätt. Här är några vanliga anledningar till varför mat kan fastna på ett rostfritt stekjärn:

 1. För låg temperatur: Om stekjärnet inte är tillräckligt förvärmt när du lägger på maten, kan maten fastna istället för att få en fin stekyta. Att använda tillräckligt med värme hjälper till att minska risken för att maten ska klibba fast.

 2. Otillräcklig förberedelse: Att förbereda maten ordentligt innan matlagningen är viktigt. Om maten är för fuktig eller om du inte har torkat bort överskottsvätska kan detta öka sannolikheten för att maten fastnar på stekjärnet.

 3. Bristande användning av olja: Rostfria stekjärn gynnas av olja för att skapa en non-stick-yta. Om du inte använder tillräckligt med olja eller om oljan inte täcker hela ytan jämnt, kan maten klibba fast.

 4. Överbelastning av stekjärnet: Att lägga för mycket mat på stekjärnet på en gång kan påverka luftcirkulationen och temperaturen, vilket kan leda till att maten kokar istället för att steka och därmed fastnar.

 5. Användning av för hög värme: Användning av för hög värme kan orsaka att maten bränns fast på stekjärnet. Att kontrollera värmen och undvika överdrivet höga temperaturer är viktigt för att förhindra att maten fastnar.

 6. Felaktig rengöring eller underhåll: Om stekjärnet inte rengörs och underhålls korrekt så kommer matrester enklare bränas fast, vilket kommer påverka stekjärnets non-stick-egenskaper. Regelbunden rengöring är avgörande för att bibehålla stekjärnets prestanda och förhindra att mat fastnar under tillagning.

Genom att vara medveten om dessa faktorer och vidta lämpliga åtgärder kan du minska risken för att maten ska fastna på ditt rostfria stekjärn och njuta av bättre resultat vid matlagning.

Använder kockar rostfria stekjärn?

Rostfria stekjärn har blivit en föredragen stek- och matlagningssyntes för professionella kockar runt om i världen, och det finns flera anledningar till detta ökande intresse. Kockar, både amatörer och erfarna professionella, uppskattar de unika egenskaperna och mångsidigheten hos rostfria stekjärnspannor. Här är några skäl till varför kockar väljer att använda rostfria stekjärn:

 • Snabb och jämn uppvärmning: Rostfria stekjärn och pannor har en utmärkt värmeledningsförmåga, vilket innebär att de värms upp snabbt och jämnt över hela ytan. Detta gör dem idealiska för stekning, bryning och andra matlagningsmetoder där jämn värmefördelning är viktig.

 • Mångsidighet: Rostfria stekjärn är mångsidiga och kan användas för en mängd olika matlagningsmetoder, inklusive stekning, bryning, bakning och grillning. Deras hållbarhet och slitstyrka gör dem idealiska för användning i kök med hög aktivitet.

 • Lättare än gjutjärn: I jämförelse med traditionella gjutjärnspannor är rostfria stekjärnspannor lättare och enklare att hantera. Detta gör dem särskilt attraktiva för kockar som uppskattar mångsidigheten hos stekjärn men föredrar en lättare konstruktion.

 • Hälsosammare matlagning: Rostfria stekjärn anses vara en hälsosam matlagningsoption eftersom de inte släpper ifrån sig kemikalier i maten, och de kräver mindre mängd olja jämfört med andra pannor för att skapa en non-stick-yta.

Är rostfria stekjärn bättre än "non-stick"-stekjärn?

Frågan om rostfria stekjärn är bättre än non-stick-stekjärn beror på dig som användare och vad du har för preferenser, matlagningssyften och personliga krav. Båda typerna av stekjärn har sina egna fördelar och nackdelar, och valet mellan dessa tvp typer av stekjärn beror på individuella behov. Här är några aspekter att överväga om du väljer mellan ett rostfritt eller "non-stick"-stekjärn:

Fördelar med rostfria stekjärn:

 • Hållbarhet: Rostfria stekjärnspannor är kända för sin hållbarhet och långa livslängd. De kan stå emot höga temperaturer och är mindre benägna att deformeras eller repas jämfört med vissa non-stick-beläggningar.
 • Mångsidighet: Rostfria stekjärn är mångsidiga och kan användas för en mängd olika matlagningsmetoder, inklusive stekning, bryning, bakning och grillning. De är också lämpliga för användning på olika typer av spisar, inklusive induktion.
 • Hälsosam matlagning: Rostfria stekjärn anses vara en hälsosam matlagningsoption eftersom de inte släpper ifrån sig kemikalier i maten och kräver mindre mängd olja jämfört med vissa non-stick-beläggningar.

Fördelar med Non-Stick-stekjärn:

 • Non-stick-egenskaper: Den mest uppenbara fördelen med non-stick-stekjärn är dess förmåga att förhindra att maten fastnar, vilket gör dessa typer av stekjärn både enkla att steka i och rengöra.

Hur man tar bort envisa rester från ett rostfritt stekjärn?

Bakpulver och ättika

Denna metod är ett pålitligt alternativ till rostfritt stålsrengöringsmedel om du inte har någon tillgänglig.

 1. Strö tillräckligt med bakpulver över din panna för att täcka de berörda områdena och använd en svamp för att skrubba pannan så mycket som möjligt.

 2. Tillsätt destillerad vit ättika till lagret av bakpulver, och det bör skumma upp – vilket hjälper till att lossa det fastklibbade avlagringen.

 3. Skölj noga och torka väl.

Kokande vatten och ättika

Om du redan har testat föregående rengöringsmetod och din panna fortfarande är smutsig, då är här en annan metod att prova.

 1. Tillsätt tillräckligt med vatten i din panna för att täcka botten och låt det koka upp.

 2. Under kokningen, använd en träsked eller annat icke-slipande verktyg för att skrapa botten av pannan och lossa så mycket av det fastbrända matavlagringen som möjligt.

 3. Om smutsen är särskilt envis kan du försöka på nytt med en 1:1 blandning av ättika och vatten. Koka upp blandningen och försök skrapa pannan tills den är helt ren.

 4. Skölj noga och torka väl.

Vanliga problem vid rengöring av stekjärn i rostfritt stål

Medan du kan ta itu med den övervägande majoriteten av smuts med hjälp av de ovanstående rengöringsmetoderna, så finns det vissa situationer - som regnbågsfläckar, också kända som "värmeränder" - där du behöver vara lite mer kreativ. Här är hur du identifierar dessa problem och vad du kan göra åt dem.

Värmeränder (även kända som regnbågsfläckar)

Dessa fläckar ser bokstavligen ut som en stor regnbåge eller flera fläckar på din stekpanna och bildas ofta när rostfritt stål upphettas till mycket höga temperaturer. Detta beror på den lilla mängden krom som används för att förhindra rostning av rostfritt stål, och som kan tjockna när det utsätts för hög värme, vilket ger din panna en regnbåge-effekt.

Detta påverkar inte pannans prestanda på något sätt - även här finns det enkla sätt att bli av med dessa fläckar om du föredrar utseendet av ospolat rostfritt stål.

Vattenfläckar och kalkavlagringar

Vattenfläckar - också kallade kalkavlagringar, mineralavlagringar eller kalkskal - bildas på grund av upplösta mineraler som vanligtvis finns i kranvatten. När vattnet torkar så lämnar mineraler som magnesium eller kalcium kvar på ytan, vilket ger en kritvit markering på din stekpanna.

Precis som med värmeränder påverkar dessa avlagringar inte pannans prestanda negativt - även om de kan orsaka bakterietillväxt om de får byggas upp över tid. Lyckligtvis är det lika enkelt att ta bort dem som att bli av med värmeränder. Genom att föjla våra instruktioner här ovanför så kan du enkelt ta bort kalkavlagringar från alla kökredskap i rostfritt stål.

Updaterad:

Andra liknande artiklar:

 • Alternativ till en traditionell köksfläkt?

  Om du inte vill ha en traditionell köksfläkt eller fläktkåpa så finns det idag faktiskt några alternativ som fungerar lika bra. I det här inlägget går vi igenom alla alternativ som finns till köksfläktar och fläktkåpor. Lär dig mer om spishällar med inbyggd fläkt och bänkfläktar som du placerar in i bänkskivan.

 • Planerar du att köpa en spishäll med fläkt? Så väljer du rätt modell

  I det här inlägget går vi igenom vilka fördelar det finns med en spishäll med fläkt, se också bilder på flera populära modeller. Till sist ger vi dig också några tips på saker som du bör känna till innan du väljer en spishäll med integrerad köksfläkt.

 • Bäst i test - Bäst fristående vakuumförpackare (2024)

  I det här inlägget har vi samlat de bästa fristående vakuumförpackarna. Vi går också igenom vilka skillnader där är mellan en fristående vakuumförpackare och en integrerad vakuumlåda. Se aktuella priser och var du kan köpa dessa produkter till bäst pris på nätet.

 • Bäst i test - Bäst grillpanna till induktionshällar (2024)

  Här går vi igenom vilka grillpannor som är bäst för dig som har en induktionshäll. Vi har tidigare tipsat om några bra stekbord, men med en grillpanna så kan du få samma effekt som från ett grillgallret i och med att du kan steka på något högre temperaturer jämfört med ett vanligt stekjärn.