Kampanj: BORA X BO + Värmelåda spara 8 000 kr.Kampanj: BORA X BO + Värmelåda - Gäller t.o.m 31 Maj, 2023.

Köpguide: Så väljer du rätt spishäll med fläkt

Köpguide: Så väljer du rätt spishäll med fläkt

Att tänka på när du väljer spishäll med inbyggd fläkt

Att välja rätt köksfläk är viktig för att skapa ett bra inomhusklimat, samtidigt är köksfläkten ett av de elementen som ofta kräver en specifik placering och det påverkar ofta hur man utformar hela köket. Detta gör att valet av köksfläkt blir svårt för välidgt många, men med en spishäll med inbyggd fläkt så för du fler valmöjligheter. För att hjälpa dig att välja rätt har vi skapat denna guide där vi tar upp de viktigaste sakerna som du bör tänka på när du köper en spishäll med fläkt.

Är en stilren design det viktigaste för dig? Eller lagar du mycket väldoftande och smakrik mat som kräver riktigt bra filter och luftrening? Det finns många sakar att ta hänsyn till när du väljer spishäll med fläkt – men med rätt modell blir matlagningen både enklare och roligare. I det här inlägget presenterar vi några saker du bör fundera på när du väljer en spishäll med fläkt.

Vill du lära dig mer om spishällar med fläkt så ska du läsa våra andra inlägg:

Det första du bör fundera på när du ska köpa en spishäll med fläkt är om den ska använda kolfilter eller utsug. Det finns både för- och nackdelar med båda typerna.

Spishäll med fläkt som använder kolfilter

  • Väldigt enkel montering
  • Passar i alla kök, även i passiv- och lågenergihus
  • Större möjlighet att planera köket hur du vill

Spishällarna som använder kolfilter är det bästa valet för dig som vill ha maximal valfrihet när det kommer till placeringen av spishällen. Kanske har du en köksö, men du vill inte ha en frihängande köksfläkt. Eller så kanske du har väldigt bra utsikt och därför vill kanske placera hällen framför ett fönster.

I dessa fall kan en spishäll med integrerad fläkt och kolfilter gör detta möjligt eftersom du behöver inte ta hänsyn till var du har ventilationsrör.

Spishäll med fläkt som använder frånluft

  • Kräver lite underhåll eftersom inget filter behöver bytas
  • Mindre fuftfuktigheten eftersom det förs ut med utsuget
  • Installationen är mer komplicerad i och med du behöver koppla ihop rör

Det finns också spishällar med fläkt som använder ventilationsrör och utsug istället för luftcirkulation som kolfilter hällarna använder. Med denna typ av häll krävs inget större underhåll som till exempel byte av kolfilter. Med utsug blir du också begränsad till var du kan placera hällen och dessutom kommer du skicka ut varmluften du har i huset vilket inte är optimalt rent energimässigt.

Spishällens bredd

Idag går det att få spishällar med fläkt i flera olika bredder, detta kan så klart göra det svårt att veta vilken bredd som är rätt för dig. Men du bör utgå från bredden på bänkskåpet och hur stort ditt kök är.

Till exempel kan du inte inte använda en 80 cm spishäll om du bara har ett 60 cm brett bänkskåp.

Dock finns det några spishällar som till exempel är 70 cm men som ändå passar i 60 cm bredda bänkskåp som till exempel Siemens iQ500 (ED777FQ25E). Sen kanske du inte ska välja den bredaste spishällen om ditt kök inte är speciellt stort, försök se till så du har mellan 30-60 cm avställningsyta bredvid spishällen på båda sidor.

Olika designlösningar vid bänkskivan

Alla spishällar har olika ramar och kanter vilket kan påverka hur du kan montera spishällen.

Till exempel så finns det spishällar som är anpassade för att bli planmonterad, vilket betyder att spishällen fälls ner i bänkskiva och hela spishällen består av en stor glasskiva som ligger plant med bänkskivan.

BORA X PURE

Det finns också spishällar som har en stålram antingen vid sidorna eller runt om hela glasskivan. Dessa placeras ovanför bänkskivan så de bygger vanligtvis 5 mm ovanför bänkskivan. Till sist finns det också spishällar som har en rundad kant och dessa består också enbart av glas och de monteras också ovanför bänkskivan.

Neff N90 (T58TL6EN2)

Vilken kant du väljer är helt upp till dig, men det är inte säkert att alla spishällar med fläkt har den design och kant som du vill ha. Så innan du beställ din spishäll med fläkt, säkerställ att den verkligen går att montera så som du vill.

Här är några sökord du kan använda för att hitta rätt utseende:

  • Spishällar med fläkt som går att planmontera
  • Spishällar med fläkt som har stålram
  • Spishällar med fläkt som har ram på sidorna

Typ av funktioner

Flexibel eller fasta induktionszoner

En del spishällar har fasta (vanligtvis 4 st) induktionszoner. Sen finns det några spishällar med stora induktionszoner som tar upp hela djupet av spishällen. Det finns också några spishällar som har stora induktionszoner som är indelade i fyra mindre men som går att förstora eller minska beroende på om du använder en stor eller liten kastrull.

Timer

Med timerfunktion gör matlagningen på spisen extra smidig! Timern i hällen är ofta enklare än en vanlig äggklocka och på vissa hällar stängs också värmen av när tiden gått ut, vilket gör att du inte behöver oroa dig för att maten ska brännas vid.

Booster

Boosterfunktion används vanligtvis för att supersnabbt koka upp vatten eller om du behöver värma upp något fort. Denna funktion är perfekt om du har bråttom eller om tillagningen kräver en snabb uppvärmning.

Barnlås

Av alla spishällar med fläkt som vi har hittat erbjuder ett barnlås, vilket kan vara en viktig funktion för barnfamiljen. Denna funktion låser helt enkelt kokzonerna och gör att barn inte kan slå på dem av misstag.

Se också:

Published: