Kampanj: BORA X BO + Värmelåda spara 8 000 kr.Kampanj: BORA X BO + Värmelåda - Gäller t.o.m 31 Maj, 2023.

Bäst i test - Bäst stekbord till induktionshällar (2023)

Bäst i test - Bäst stekbord till induktionshällar (2023)

Att använda stekbord istället för traditionella stekjärn är något som blir allt mer populärt och idag finns det flera alternativ av stekbord att välja mellan. I det här inlägget går vi igenom några populära stekbord som fungerar på induktionshällar. Vi förklarar också hur storleken på stekbordet kan påverka om man inte har en induktionshäll med flexibla induktionszoner.

Utöver stekbord så finns det också så kallade stekbord med grill och teppanyaki. Skillnaden mellan dessa stekbord är att grillbordet har reflor och teppanyaki är helt slätt. Tänk också på att om du har en induktionshäll så är det viktigt att du väljer rätt material på stekbordet för att det ska fungera optimalt. I ett tidigare inlägg så förklara vi vikten av att ha rätt kastruller och stekjärn till en induktionshäll.

I det här inlägget kommer vi framför allt fokusera på att hjälpa dig hitta de bästa stekbordet utan grill och som fungerar på alla spishällar, inklusive induktionshällar. Här under hittar du en blandning av stekbordet i olika material och prisklasser - från budget till mer premium-varianter.

Varför ska man använda ett stekbord?

Den stora fördelen vi ser med ett stekbord är att det blir möjligt att steka större mängder mat om man jämför med att använda ett traditionellt stekjärn. Det finns också flera användningsområden för stekbord än vanliga stekjärn - Till exempel kan man använda stekbordet för att tillaga pizzor vilket ofta kan ge ett bättre resultat än att tillaga pizzan i ugnen.

Man kan även använda många stekbord på grillen, men detta är inget vi skulle rekommendera eftersom om det lätt kan bli skaddor på botten av stekbordet vilket kan det repa spishällen. De flesta grillar använder gjutjärnsgaller vilket är väldigt hårt och det kan lätt skadda stekbordet.

Bäst stekbord till spishäll med induktion:

 1. Gourmetstål Stekbord 42 x 25 cm
 2. Gourmetstål Stekbord 39 x 34 cm
 3. AMT Gastroguss Stekbord 53x33 cm
 4. Demeyere Teppanyaki 39 x 27 cm
 5. Lodge Blacklock 51 x 25 cm

Vilket stekbord är bäst till induktionshällar?

Gourmetstål Stekbord 42 x 25 cm

Vårt omdöme:

Gourmetstål stekbord 42 x 25 cm är ett bra altenativ till traditionella stekjärn och de fungerar utmärkt på induktionshällar som har stora induktionszoner. Just detta stekbordet från Gourmetstål är gjort av kolstål och har en jämn yta som gör det lätt att grilla eller steka mat på. Stekbordet är dessutom väldigt lätt att rengöra och det tål även höga temperaturer. Stekbordet har också två handtag som gör det enkla att hantera och förvara.

Detta gillar vi:

 • Stekbordet har en snabb och jämn värmespridning.
 • Tillverkat av kolstål så det krävs inte så hög effekt för att få stekbordet varmat.
 • Fungerar på alla typer av spishällar - inklusive induktionshällar.
9av 10
Material:
Kolstål
Detta ingår:
1 st grillpanna 250 x 420 mm.
Pris:
1 275 kr
Beställ nu

via bagarenochkocken.se

Gourmetstål Stekbord 39 x 34 cm

Vårt omdöme:

Gourmetstål Stekbord 39 x 34 cm är ett mindre alternativ till stekbordet här ovanför och fungerar utmärkt på induktionshällar som har fasta induktionszoner. Stekbordet är precis som tidigare variant tillverkat av kolstål och det har en jämn botten som gör att stekbordet får en jämn värmespridning.

Detta gillar vi:

 • Tillverkat av kolstål vilket bidrar till en jämn värmespridning.
 • Utmärkt att servera maten på, vilket bidrar till att maten håller sig varm längre.
 • Bra storlek som gör det enkelt att förvara.
8.7av 10
Material:
Kolstål
Detta ingår:
1 st grillpanna 340 x 390 mm.
Pris:
1 275 kr
Beställ nu

via bagarenochkocken.se

AMT Gastroguss Stekbord 53 x 33 cm

Vårt omdöme:

AMT Gastroguss Stekbord är tillverkat i Tyskland av högkvalitativt aluminium och har en storlek på 53 x 33 cm. Stekbordet har en speciell non-stick-beläggning som gör att maten inte fastnar, vilket gör det enkelt att rengöra. Stekbordet fungerar på alla spisar, inklusive induktion, och kan även användas i ugnen upp till 240 grader Celsius. AMT Gastroguss Stekbord är ett högpresterande stekbord som passar både för professionellt bruk i restauranger och för hemmabruk.

Detta gillar vi:

 • Stort stekbord som är utmärkt om du har en induktionshäll med stora induktionszoner.
 • Klarar upp till 240 grader så stekbordet kan användas i ugnen.
 • Bra non-stick-beläggning som gör att maten inte fastnar, vilket underlättar vid rengöring.
9av 10
Material:
Aluminium
Detta ingår:
1 st grillpanna 330 x 530 mm.
Pris:
4 274 kr
Beställ nu

via bagarenochkocken.se

Demeyere Teppanyaki 39 x 27 cm

Vårt omdöme:

Demeyere Teppanyaki är ett högkvalitativ stekbord som är utformad för att användas på alla typer av spishällar, inklusive induktionshällar. Stekbordet är tillverkat av flerlagers rostfritt stål och har en beläggning av non-stick material för att se till att maten inte fastnar. Den har en stor yta på 39 x 27 cm vilket ger gott om utrymme för att laga mycket mat, från grönsaker till kött och fisk. Tack vare sin robusta konstruktion och högkvalitativa material är Demeyere Teppanyaki en slitstark och pålitlig stekplatta som kommer att hålla i många år (30 års garanti).

Detta gillar vi:

 • Stort stekbord som utnyttjar utrymmet på spishällen optimalt.
 • Tillverkat i rostfritt 18/10 stål och aluminium vilket ger en jämn värmespridning.
 • Enkelt att rengöra och tål att diskas i diskmaskin.
8.3av 10
Material:
Rostfritt Stål
Detta ingår:
1 st grillpanna 325 x 530 mm.
Pris:
1 912 kr
Beställ nu

via bagarenochkocken.se

Lodge Blacklock 51 x 25 cm

Vårt omdöme:

Lodge Blacklock är ett gjutjärnsstekbord med måtten 51 x 25 cm. Stekbordet är tillverkat i USA och har en slät yta som är behandlad med en patenterad non-stick-beläggning som är 100% fri från kemikalier. Stekbordet har två handtag för enkel hantering och passar utmärkt för att tillaga allt från kött till grönsaker och fisk. Det fungerar på alla spishällar, inklusive induktionshällar, och kan även användas i ugnen.

Detta gillar vi:

 • Tillverkat i lättviktsgjutjärn.
 • Inbränd tre gånger med olja under tillverkningen vilket ger en naturlig non-stick beläggning.
 • Fungerar på alla värmekällor, inklusive induktion.
8.5av 10
Material:
Gjutjärn
Detta ingår:
1 st grillpanna 250 x 510 mm.
Pris:
1 689 kr
Beställ nu

via bagarenochkocken.se

Vanliga frågor om stekbord till induktionshällar:

Vilket material på stekbord är bäst till en induktionshäll?

Ett stekbord som fungerar på en induktionshäll behöver vara tillverkat av ett magnetiskt material för att kunna reagera med hällens magnetiska fält. Därför är stekbord gjorda av material som rostfritt stål, gjutjärn eller kolstål lämpliga val för induktionshällar. Av dessa material är gjutjärn och kolstål de som är mest lämpligt för stekning eftersom det sprider värmen jämnt och behåller värmen bra.

Att välja ett rostfritt stekbord kan också fungera, men kan vara något sämre på att sprida värmen jämnt jämfört med gjutjärn och du måste se till att stekbordet har en magnetisk kärna annars kommer det inte fungerar på en induktionshäll.

Vilka stekbord fungerar på en induktionshäll?

De flesta stekbord som har en magnetisk botten fungerar på en induktionshäll. Det är viktigt att kolla att stekbordet har en magnetisk botten innan du köper det, då det är den magnetiska botten som gör att stekbordet fungerar på en induktionshäll. Det finns stekbord som är specifikt utformade för induktionshällar, men så länge du ser till att stekbordet är magnetiskt så kommer det fungera.

Något du också bör tänka på är att välja ett stekbord som passar till storleken på din induktionshäll, för att undvika att stekbordet inte värms upp ordentligt eller att det inte får plats på hällen.

Material som fungerar på en induktionshäll:

 • Kolstål
 • Gjutjärn
 • Rostfritt stål som har en magnetisk kärna

Vad är skillnaden mellan ett stekbord och stekjärn?

Skillnaden mellan ett stekbord och stekjärn är främst storleken och användningsområdet. Ett stekjärn är vanligtvis mindre och används främst för att steka mindre livsmedel, som ägg, bacon eller köttbitar. Ett stekbord är större och kan användas för att steka större mängder livsmedel samtidigt, som till exempel flera köttbitar och grönsaker som man kanske vill ha klart samtidigt.

Med ett stekbord så kan man också använda flera induktionszoner, vilket gör det möjligt att steka olika livsmedel samtidigt på olika temperaturer. Användandet av stekbord är väldigt vanligt i professionella kök, där man behöver steka stora mängder livsmedel på kort tid. Ett stekjärn är däremot mer vanligt i hemmakök, där man ofta steker mindre mängder mat åt gången.

Fungerar ett stekbord på en induktionshäll med fasta zoner?

Om du har en mindre induktionshäll med fasta zoner så kan ett stekbord fortfarande fungerar, men tänk på att där kommer vara delar av stekbordet som inte blir lika varmt som delarna som är placerade över induktionszonerna. Dessutom bör du börja med att värma upp stekbordet på en låg värme för att sen successivt öka värmen, anledningen till att du behöver göra på detta viset är att annars finns det risk att stekbordet bågnar.

Se också:

Published: