Sidan kan innehålla affiliate-länkar, detta gör det möjligt för oss att hålla sidan fri från annonser. Så här fungerar det

Guide: Belysning för köksö och spishäll med integrerad fläkt (2024)

Guide: Belysning för köksö och spishäll med integrerad fläkt (2024)

Belysning för dig med köksö och spishäll med integrerad fläkt

I takt med det växande intresset för spishällar med inbyggd fläkt blir behovet av extra belysning allt mer relevant. I och med man inte har tillgång till det inbyggda ljuset från köksfläkten så kan man behöva kompletera med extra belysning. I denna guide utforskar vi olika belysningsalternativ som passar olika köksstilar och behov. Från designade ljussystem till dimbara system för att skapa den önskade atmosfären. Här hittar du allt du behöver för att välja den bästa belysningen som är anpassad för din spishäll med inbyggd fläkt.

Ta del av praktiska tips om hur du väljer rätt belysning med maximal effektivitet och funktionalitet. Oavsett om du föredrar en modern estetik eller en mer traditionell känsla, så hoppas vi att vår guide ska kunna hjälpa dig att navigera genom det breda utbudet av belysningsalternativ och hitta en optimala lösningen för just ditt kök.

Aktuella trender och innovationer inom belysning (2024)

I takt med det nya året introduceras spännande trender och innovativa teknologier inom belysningsvärlden.

2024 har varit en spännande tid för belysningsindustrin, där en imponerande belysningssystem öppnar upp för att skapa ljusmiljöer som inte bara är funktionella utan även estetiskt tilltalande. Detta år markerar en förening av teknologiska framsteg och designinnovationer som omdefinierar vårt förhållande till ljus. Här är en översikt över några av de mest framstående trenderna och innovationerna inom belysning:

 1. Smart belysning: Integrationen av smarta teknologier fortsätter att vara en stark trend. Nu kan belysning anpassas och styras genom appar, röstsökning eller sensorer. Detta ger användarna möjlighet att skapa dynamiska ljusinställningar baserade på aktivitet, tid på dagen eller personliga preferenser.

 2. Energieffektiva LED-lösningar: LED-tekniken förbättras ständigt, vilket leder till ännu mer energieffektiva och hållbara belysningsalternativ. LED-lampor erbjuder inte bara lång livslängd utan ger också möjlighet till skräddarsydda ljuseffekter och färgtemperaturer.

 3. Biologiskt anpassad belysning: Forskning om ljusets påverkan på människors välbefinnande har ökat. Biologiskt anpassad belysning (BioCentric Lighting™) strävar efter att efterlikna det naturliga dagsljuset för att förbättra sömnkvalitet och energinivåer.

 4. Minimalistisk design: Enkelhet och elegans är ledord när det gäller designen av moderna ljuskällor. Minimalistiska armaturer och rena linjer ger inte bara belysning utan fungerar även som stilfulla inredningsdetaljer.

 5. Återvunna material och hållbara design: Miljömedvetenhet präglar även belysningsindustrin. Återvunna material används i designen av lampskärmar och armaturer. Tillverkare strävar helt enkelt efter att minska sin påverkan på miljön genom hållbara produktionsmetoder.

 6. Ljuskonst och interaktiv belysning: Konstnärliga installationer och interaktiva ljuslösningar blir alltmer populära. Belysning ses inte bara som en funktion utan som ett sätt att skapa emotionella och visuella upplevelser.

Optimal belysning för spishällar med fläkt

För att få en djupare inblick i vad som utgör optimal belysning kan det vara en bra idé att titta på de innovativa belysningslösningarna från BORA. Företaget som är känt för sina spishällar med integrerad köksfläkt har nämligen skapat belysning med fokus på spishällar med fläkt och det har resulterat i belysningsdesign som harmoniserar väl med deras andra köksprodukter. Här är några nyckelaspekter att betrakta när man tittar på BORAs nya belysningslösningar:

 • Integration med funktion: BORAs belysning är framtagen speciellt för spishällar med integrerad fläkt och precis som deras spishällar så erbjuder deras belysning en sömlös och effektiv användarupplevelse. Detta framhäver vikten av att belysningen är väl anpassad till kökets funktionella behov.

 • Anpassningsbarhet: Genom att studera BORAs belysning kan man få en uppfattning om hur anpassningsbarheten i ljusinställningar spelar en roll. Detta kan inkludera möjligheten att justera ljusstyrka, färgtemperatur och kanske även skapa förinställda ljusscener för olika köksaktiviteter.

 • Design och estetik: BORAs fokus på design och estetik sträcker sig även till deras belysningsprodukter. Att analysera hur ljuskällorna kompletterar köksdesignen kan inspirera till att hitta belysningslösningar som är både funktionella och visuellt tillfredsställande.

 • Teknologisk integration: BORA har integrerat flera smart tekniska lösningar i sina belysningsprodukter för att förbättra användarupplevelsen. Några exempel på dessa inovativa lösningar är:

  • Höj- och sänkbar funktionalitet: Detta ger möjlighet att justera höjden på belysningen, vilket ger användarna flexibilitet att anpassa ljusriktningen efter sina specifika behov. Detta är särskilt viktigt för att optimera belysningen över arbetsytor och köksutrymmen.

  • 2-i-1-belysning: Med 2-i-1-belysning så kan produkten erbjuda olika ljuskällor eller belysningslägen. Detta kan vara särskilt användbart för att skapa olika ljusförhållanden beroende på användarsituationen, såsom matlagning eller stämningsljus över matbordet.

  • Ljustemperaturförändring i fem steg: Möjligheten att justera ljustemperaturen i fem steg erbjuder användarna kontroll över atmosfären i köket. Detta kan sträcka sig från varmt och inbjudande ljus till svalare toner som passar olika aktiviteter och personliga preferenser.

  • Steglös dimning: Steglös dimning ger en smidig och anpassningsbar övergång mellan olika ljusnivåer. Detta är särskilt användbart för att skapa den önskade atmosfären och för att anpassa belysningen efter olika situationer eller tider på dagen.

Tekniska innovationer och hur de påverkar belysningsval

Olika belysningsalternativ för spishällar med fläkt

1. Takmonterade armaturer

Med takmonterade armaturer kan du anpassa belysningen beroende på aktivitet eller tid på dagen. Dimningsmöjligheten ger dig flexibilitet att skapa en ljus och energifylld atmosfär när du förbereder mat och sedan övergå till en mjukare och mer avslappnad belysning när du sitter ner för att njuta av måltiden.

För att förbättra användarupplevelsen ytterligare kan du överväga takmonterade armaturer med justerbara armar eller rörliga delar. Detta ger dig möjlighet att rikta ljuset exakt där det behövs mest, vilket är särskilt användbart när du arbetar vid köksön.

När du väljer takmonterade armaturer är det också värt att överväga ljuskällornas färgtemperatur. En varm färgtemperatur, liknande det naturliga solljuset, kan skapa en inbjudande och trivsam atmosfär i köket.

Sammanfattningsvis erbjuder takmonterade armaturer en elegant och effektiv lösning för belysning i kök med spishällar i en köksö. Deras allsidighet, omfattande täckning och möjlighet till ljusstyrkejustering gör dem till ett praktiskt och stilfullt val för att förbättra funktionaliteten och estetiken i ditt kök.

2. Infällda spotlights

Med en öppen planlösning är infällda spotlights en smart och mångsidig lösning för att skapa en välbelyst och stämningsfull atmosfär i hela utrymmet. Dessa diskreta lampor smälter smidigt in i taket och erbjuder flera fördelar för ett kök med en öppen layout:

 • Riktad belysning: Infällda spotlights ger möjlighet att rikta ljuset exakt där det behövs, vilket är idealiskt för att belysa specifika områden i köket, som arbetsytor, köksöar eller matplatsen. Detta ger inte bara en praktisk ljuskälla utan skapar också visuella accenter i rummet.
 • Minimalistisk design: Den diskreta och minimalistiska designen på infällda spotlights gör dem till ett estetiskt tilltalande alternativ. De smälter in i taket utan att ta upp överdrivet utrymme, vilket passar väl in i moderna köksdesigner och öppna planlösningar där en ren och enkel estetik eftersträvas.
 • Flexibilitet i layout: Infällda spotlights erbjuder flexibilitet när det gäller layout och placering. Du kan arrangera dem för att belysa hela köket enhetligt eller skapa zoner med olika belysningsbehov, allt beroende på ditt personliga användningssätt och designpreferenser.
 • Anpassningsbarhet med ljusstyrka: Många infällda spotlights är dimbara, vilket ger dig möjlighet att anpassa ljusstyrkan efter olika aktiviteter och stämningar. Detta är särskilt fördelaktigt för kök som används för både matlagning och avkoppling.

3. Skåpsbelysning

Denna typ av belysning är ett utmärkt val om du väljer att montera din spishäll med fläkt under väggskåpen i köket. Medan huvudsyftet med skåpsbelysning är att tillhandahålla extra ljus över arbetsytor, så erbjuder denna belysning också flera andra fördelar som ökar funktionaliteten och estetiken i köket:

 • Riktat arbetsljus: Skåpsbelysning fokuserar på att ge direkt ljus över arbetsytorna, särskilt över spishällen. Detta skapar en optimal arbetsmiljö genom att belysa matlagningssituationen och underlättar noggranna arbetsmoment.
 • Ökad säkerhet: Genom att belysa arbetsytorna minskar skåpsbelysning risken för skärskador och ökar säkerheten vid matlagning. Du har en klar sikt över ingredienser och arbetsredskap, vilket minimerar olycksrisken.
 • Skapar visuella accenter: Skåpsbelysning gör det också möjligt att skapa visuella accenter och förhöja köksdesignen. Det ger möjlighet att belysa dekorativa element som köksdetaljer eller öppna hyllor, vilket ger en ökad visuell dimension till köket.
 • Mjuk atmosfär: Många skåpsbelysningssystem är dimbara, vilket ger dig möjlighet att justera ljusstyrkan efter aktivitet eller önskad atmosfär. Detta gör det möjligt att skapa en mjukare belysning när du inte är aktivt engagerad i matlagning.

Designlampor och belysning som passar bra över spishällar med fläkt

Många som väljer en spishäll med integrerad fläkt placerar den i köksön, och då hamnar valet ofta på de takmonterade belysningslösningarna. Den strategiska placeringen av spishällen i köksön skapar en central plats för matlagning och social samvaro, vilket kräver en effektiv och estetiskt tilltalande belysning.

Här under har vi samlat några populära designlampor som erbjuder en unik design till köket och som vi tycker kan passar bra över en köksö som har en spishäll med integrerad fläkt.

BORA Horizon: 33 990 kr

BORA Horizon: 33 990 kr

Det vi gillar:

 • Kompakt 2-i-1-belysning

 • Tillgänglig i tre olika färger - Mossgrön, Roséguld och Svart

Viktigt att känna till:

Igen extra information om den här produkten...

Den linjära pendellampan BORA Horizon är en mångsidig belysningslösning som erbjuder elegans och funktionalitet i köksmiljön. Här är några framträdande funktioner som gör den utmärkt för köket eller matplatsen:

 • Användning över spishäll eller matbord: BORA Horizon är flexibel och kan användas både som belysning över spishällen och som indirekt stämningsljus över matbordet. Dess linjära design gör den passande för olika områden i köket.

 • Justerbar ljustemperatur i fem steg: En av dess framstående funktioner är möjligheten att ändra ljustemperaturen i fem steg. Detta ger användarna flexibilitet att anpassa belysningen efter önskad atmosfär och aktivitet i köket.

 • Steglös dimning för angenäm atmosfär: Den steglösa dimningen gör det möjligt att skapa olika ljusnivåer och därigenom anpassa atmosfären vid olika matlagnings- och måltidstillfällen. Detta bidrar till en behaglig atmosfär och skapar en mer avslappnad känsla i köket.

 • Geststyrning för enkel hantering: BORA Horizon har en praktisk geststyrningsfunktion som gör den enkel att hantera. Genom enkla gester kan du enkelt släcka, tända, dimma, ändra ljustemperaturen samt koppla till och koppla bort både direkt och indirekt belysning.

 • Beröringsfri hantering för ökad hygien: Möjligheten att hantera lampan med geststyrning är särskilt fördelaktig i köksmiljön. Det eliminerar behovet av att röra vid ljuskontroller och bidrar därmed till ökad hygien, särskilt under matlagningsaktiviteter.

BORA Horizon kombinerar således estetik, funktionalitet och användarvänlighet för att erbjuda en komplett belysningslösning för köket. Med dess mångsidighet och tekniska funktioner ger den användarna möjlighet att skapa den perfekta atmosfären vid varje tillfälle utan att kompromissa med designen eller praktiska aspekter.

storlek (B x D x H):1259 x 14 x 35 mm

max effekt:40W

typ av belysning:LED

färgtemperatur:2700K - 5000K

BORA Stars: 27 990 kr

BORA Stars: 27 990 kr

Det vi gillar:

 • Dimbar för perfekt ljusstämning

 • Flexibelt system som går att anpassa

Viktigt att känna till:

Igen extra information om den här produkten...

BORA Stars är den ultimata lösningen för matbordsbelysning, och dess mångsidighet och dimningsfunktion gör den till ett perfekt tillskott för att skapa den önskade atmosfären i ditt kök. Här är några framstående egenskaper som definierar BORA Stars:

 • Steglös dimning för optimalt ljusförhållande: BORA Stars erbjuder en steglös dimningsfunktion, vilket innebär att du kan justera ljusstyrkan exakt efter dina preferenser. Detta gör det möjligt att skapa det perfekta ljusförhållandet för olika aktiviteter och stämningar vid matbordet.

 • Två olika varianter för olika behov: BORA Stars finns i två olika varianter för att passa olika behov och estetiska preferenser. Du kan välja mellan en påbyggnadsvariant med enskilda ljusrör eller en inbyggnadsvariant med tre lampor, ordnade antingen linjärt eller cirkulärt. Detta ger dig flexibilitet i design och layout.

 • Enkel och bekväm hantering: Dimningen av BORA Stars kan enkelt hanteras antingen via en vrid- eller ljusknapp. Denna användarvänliga funktion gör det möjligt för dig att snabbt och enkelt anpassa belysningen efter behov och stämning vid matbordet.

 • Möjlighet till individuell anpassning: Med den steglösa dimningen har du möjlighet att individuellt anpassa varje enskilt ljusrör eller lampa för att skapa olika ljuseffekter eller betona specifika områden vid matbordet.

 • Design och estetik: BORA Stars kombinerar inte bara funktionalitet utan erbjuder också en elegant och modern design. Oavsett om du väljer den linjära eller cirkulära varianten kommer BORA Stars att vara en visuell höjdpunkt och komplettera din köksinredning.

BORA Stars en sofistikerad och användarvänlig lösning för matbordsbelysning. Dess steglösa dimningsfunktion och designvariationer ger dig möjlighet att skapa en perfekt atmosfär vid varje måltid, och dess eleganta utseende gör den till en stilfull komponent i ditt köks ljusdesign.

storlek (D x H):14 x 330 mm

max effekt:10.5W

typ av belysning:LED

färgtemperatur:2700K

GRIMMEISEN Onyxx Linea Pro: 37 299 kr

GRIMMEISEN Onyxx Linea Pro: 37 299 kr

Pendelarmaturen GRIMMEISEN Onyxx Linea Pro är inte bara en ljuskälla, den representerar en sofistikerad design och banbrytande teknologi som kan anpassas efter dina behov och inredningens utveckling. Här är några av dess framstående funktioner:

 • Unik design och individualisering: Med sitt magnetiska lock möjliggör Onyxx Linea Pro en ny nivå av individualisering. Det unikt utformade locket kan enkelt bytas ut permanent, vilket ger dig möjlighet att anpassa armaturen till framtida inredningsstilar och skapa en tidlös estetik.

 • Justerbar höjd för mångsidig användning: Armaturen är steglöst höjningsbar från 40 cm till 155 cm, vilket ger dig möjlighet att anpassa höjden efter ditt specifika användningsområde. Detta gör den lämplig både för kontor och vardagsrum.

 • Variabel ljusstyrka och färgtemperatur: Med möjligheten att justera ljusets temperatur i fem steg (2.200 K / 2.700 K / 3.000 K / 4.000 K / 5.000 K) ger Onyxx Linea Pro en variation av ljuseffekter. Oändlig dimning (från 5 % till 100 %) gör att du kan skapa den perfekta atmosfären för varje tillfälle.

 • Hög färgåtergivningsindex (CRI): Armaturen har en hög färgåtergivningsindex - 95 vid 5 000 K och omkring 90 vid 2 200 K vilket innebär att lampan återger färger på ett naturligt och korrekt sätt. Detta är särskilt viktigt för upplysning i kontor och vardagsrum där färgens korrekthet är avgörande.

 • Innovativ geststyrning och Bluetooth-kontroll: Med inkluderad geststyrning och möjlighet till kontroll via Bluetooth, via den kostnadsfria appen Casambi, ger Onyxx Linea Pro en intuitiv och smidig användarupplevelse. Detta gör att du kan anpassa belysningen enkelt och bekvämt.

storlek (H x B):60 x 18 mm

max effekt:450W

typ av belysning:LED

färgtemperatur:2200K - 5000k

FLOS Arrangements 2: 14 816 kr

FLOS Arrangements 2: 14 816 kr

Michael Anastassiades, den cypriotiska designern har skapat en sann juvel med den nya serien Arrangements-lampor för FLOS. Denna unika serie hämtar inspiration från äkta smycken, där olika formade element hänger från taket. Den smyckesliknande belysningen skapar riktade accenter i inredningen och är perfekt för att lyfta fram specifika områden. Oavsett om pendelarmaturen Arrangements 2 placeras över ett bord eller svävar fritt i rummet så är vi säkra på att den kommer att dra till sig beundrande blickar och lägga till en touch av elegans och konst i köket.

storlek (H):390 mm

max effekt:50W

typ av belysning:LED

färgtemperatur:2700K

TECNOLUMEN LUM S: 20 095 kr

TECNOLUMEN LUM S: 20 095 kr

Arkitekten och designern Ulf Möller står bakom den innovativa armaturserien LUM, skapad under signaturen "THONET by TECNOLUMEN". Detta är resultatet av ett framstående samarbete mellan möbel- och armaturtillverkaren THONET och armaturtillverkaren TECNOLUMEN. Pendellampan LUM förenar den klassiska Bauhaus-designens elegans med modern teknik som säkerställer en hög användarkomfort.

Lampans stålrör har en unik egenskap - dess rörändar kan vridas 360°, vilket ger användaren friheten att ändra riktningen på lysdiodernas ljusflöde enligt personliga önskemål. Tändning, avstängning och dimning av de individuella ljusenheterna är enkelt och intuitivt reglerade genom den integrerade sensordimmern på röret.

storlek (H x B x L):20 x 20 x 850 mm

max effekt:2x 8W

typ av belysning:LED

färgtemperatur:2890K

OLEV Stage Vertical Silence: 14 800 kr

OLEV Stage Vertical Silence: 14 800 kr

Pendellampan Stage Vertical Silence är en unik och funktionell ljuskälla som utgörs av en vertikal, svart kub med en distinkt aluminiumprofil på undersidan, som rymmer den integrerade LED-ljuskällan. Designad av Marc Sadler, bär denna lampa med sig en dubbel funktion genom att kombinera estetik med ljudabsorption.

Den centrala delen av Stage Vertical Silence är den aluminiumprofil som sitter på undersidan av den svarta kuben. Denna profil är inte bara en visuell accent utan har också mikroperforeringar som ger den en ljudabsorberande effekt. Denna teknologiska egenskap ger lampan en dubbelfunktion, där den inte bara lyser upp rummet utan också bidrar till att minska ljudnivån genom att absorbera ljudvågor - perfekt om man har högt i tak och en öppen planlösning.

storlek (H x B x L):620 x 42 x 1200 mm

max effekt:44W

typ av belysning:LED

färgtemperatur:4000K

Artemide Look at Me 35: 22 499 kr

Artemide Look at Me 35: 22 499 kr

Look at Me 35 skapar en omgivande belysning som riktas direkt nedåt och sprider sitt varma ljus över ett betydande område. Denna pendellampa har förmågan att skapa en mysig atmosfär, och när den exempelvis hänger över en köksö kan den skapa en avslappnad känsla. Dess tre svarta nyanser kan monteras i olika höjder under installationen, vilket inte bara skapar en visuellt intressant dynamik utan också möjliggör en anpassning av ljusflödet efter behov.

En speciell egenskap hos Look at Me 35 är dess nyanser som är utformade med ett spårmönster, vilket positivt påverkar ljusstämningen. De inbyggda LED-lamporna strålar ut i en mjuk varmvit ton och levererar exceptionell färgåtergivning.

storlek (D):760 mm

max effekt:50W

typ av belysning:LED

färgtemperatur:3000K

Praktiska tips för installation

Placering av belysningen

 1. Centrera över köksön eller spishällen: Om du har köksön som huvudsakligt arbetsområde, se till att belysningen är centrerad över mitten av ön. För spishällar är det bäst att placera ljuset direkt ovanför för att få optimal belysning över matlagningsytan.

 2. Jämna avstånd vid flera armaturer: Om du använder flera takmonterade armaturer eller spotlights, se till att de är jämnt fördelade över arbetsytor för att undvika skuggiga områden. Detta skapar en jämn och balanserad belysning.

 3. Anpassa höjden: Justera höjden på takmonterade armaturer för att undvika direkt bländning och samtidigt säkerställa att ljuset täcker arbetsytorna effektivt. För spishällar bör ljuset vara tillräckligt högt för att inte påverkas av värme och ånga.

Optimal belysning för köket och vid matlagning

 1. Välj rätt ljusstyrka: För matlagning och arbete behöver du tillräckligt med ljus. Välj ljuskällor med hög ljusstyrka, särskilt över arbetsytor och spishällen, för att undvika skuggor och underlätta noggranna arbetsmoment.

 2. Fokusera på färgtemperatur: En neutral till varm färgtemperatur (mellan 3000K och 4000K) är idealisk för köksbelysning. Det skapar en inbjudande atmosfär samtidigt som det ger tydlig sikt över ingredienser och arbetsredskap.

 3. Lägg till skåpsbelysning: Komplettera takbelysningen med skåpsbelysning. Det ger extra ljus över arbetsytor och skapar en behaglig atmosfär. LED-listor eller puck-lights är utmärkta alternativ för detta ändamål.

 4. Använd dimbara alternativ: För att skapa olika ljusstämningar beroende på aktivitet och tidpunkt på dagen, överväg att installera dimbara ljuskällor. Det ger flexibilitet och gör det möjligt att anpassa belysningen efter behov.

 5. Undvik skuggor: Placera armaturerna så att de minimerar skuggbildning över arbetsytor. Om möjligt, använd armaturer med flera ljuspunkter för att skapa en jämnare belysning.

Genom att noggrant tänka igenom placeringen och typen av belysning kan du skapa en välbalanserad och funktionell belysning för din köksö och spishäll med integrerad fläkt. Till sist kan det också vara en god idé att rådfråga en professionell elektriker för att säkerställa korrekt installation och överensstämmelse med eventuella säkerhetsstandarder.

Updaterad:

Andra liknande artiklar:

 • Alternativ till en traditionell köksfläkt?

  Om du inte vill ha en traditionell köksfläkt eller fläktkåpa så finns det idag faktiskt några alternativ som fungerar lika bra. I det här inlägget går vi igenom alla alternativ som finns till köksfläktar och fläktkåpor. Lär dig mer om spishällar med inbyggd fläkt och bänkfläktar som du placerar in i bänkskivan.

 • Planerar du att köpa en spishäll med fläkt? Så väljer du rätt modell

  I det här inlägget går vi igenom vilka fördelar det finns med en spishäll med fläkt, se också bilder på flera populära modeller. Till sist ger vi dig också några tips på saker som du bör känna till innan du väljer en spishäll med integrerad köksfläkt.

 • Bäst i test - Bäst fristående vakuumförpackare (2024)

  I det här inlägget har vi samlat de bästa fristående vakuumförpackarna. Vi går också igenom vilka skillnader där är mellan en fristående vakuumförpackare och en integrerad vakuumlåda. Se aktuella priser och var du kan köpa dessa produkter till bäst pris på nätet.

 • Bäst i test - Bäst grillpanna till induktionshällar (2024)

  Här går vi igenom vilka grillpannor som är bäst för dig som har en induktionshäll. Vi har tidigare tipsat om några bra stekbord, men med en grillpanna så kan du få samma effekt som från ett grillgallret i och med att du kan steka på något högre temperaturer jämfört med ett vanligt stekjärn.